secam 27.11.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 secam a jakie masz krokwie (grubosc) mam 18 cm i nie robie szczeliny wentylacyjnej bo nie mam deskowania wełna idzie od razu do folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.11.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dołączę również do pytania o krokwie Secama. Sama mam 18 cm i sie zastanawiam skąd wełnę 16 wytargam Czyli rozumiem masz pełne deskowanie. Jeżeli tak, to rzeczywiście z 16-tką może być problem, ale jak dasz 15-tke to masz piękne 3cm szczeliny powietrznej i mniej problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 27.11.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 agagaj: ba! ja mam 2 małe koty i psa....i coś się i tak klątwa zadziałała:) ja też mam krokwie 18stki i folię dorkena...już w końcu zgłupiałam - to trzeba robić tą szczelinę przy folii czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.11.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 jeżeli folia wysokoparoprzepuszczalna to przerwa nie jest potrzebna - moża dać wełnę na całość grubości krokwii.jeżeli jest pełne deskowanie, to robimy przerwę powietrzną 2-3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 27.11.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 No to uff z tą pustką powietrzną, bo mnie tez zakręciło... Zerkam w projekt - pustka jest, a deskowania niet... I się zaczęło, jak to w końcu było z ta pustką XX ja równiez miałam różniastą zwierzynę, a skądinąd wiem, że klątwa bezlitosną jest NO I BARDZO CI TAK DOBRZE Pozdrawiam brzusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 27.11.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 jeżeli folia wysokoparoprzepuszczalna to przerwa nie jest potrzebna - moża dać wełnę na całość grubości krokwii. jeżeli jest pełne deskowanie, to robimy przerwę powietrzną 2-3cm. ile to jest wysokoprzepuszczalna? mam Dorken Delta Vent-N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 27.11.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 jeżeli folia wysokoparoprzepuszczalna to przerwa nie jest potrzebna - moża dać wełnę na całość grubości krokwii. jeżeli jest pełne deskowanie, to robimy przerwę powietrzną 2-3cm. ile to jest wysokoprzepuszczalna? mam Dorken Delta Vent-N Na ich stronie napisano: Mając wysoką paroprzepuszczalność DELTA-VENT N przejmuje w migrującą od wewnątrz wilgoć szczątkową i wyprowadza ją bezpiecznie. Wysokoparoprzepuszczalna czyli. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 27.11.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Folia wysoko pp. to minimum 1000 g/m2 24h. Myślę że nie pomyliłem jednostek Do takiej folii nie ma konieczności zostawiania szczeliny went. ok 2-3 cm. Ale nie jest to regułą . Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 27.11.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Dziekuje:) to chyba tez zrobie 18stke i to tez przemysle isovera supermata lub rockwoola toprocka i superrockaa na przekladke 10tka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 27.11.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 A ja ma krokwie 18 i sobie nadbiłem łaty 2,5 cm i będę dawał 20 cm w pierwszej warstwie. Ma to jedną zaletę jeśli robi się to samemu - mianowicie nabijanie papiaków odbywa się na leżąco i potem trzeba taką zagwoździowaną deskę przykręcić do krokwi.Esy przykręca się potem dłuższymi wkrętami, żeby złapały przez łatę do krokwi. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 27.11.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Jeśli już piszemy o dachu to mam pytanie - są tacy, którzy zalecają kładzenie membrany na kalenicę "na zakład" czyli przerzucenie jej na drugą stronę dachu, żeby nie powstała szczelina.Mój dekarz mówił mi, że jeśli tak chcę to on tak zrobi, ale zawsze po położeniu przecinał wzdłuż kalenicy tę folię, żeby ciepłe powietrze mogło się wydostać.Po tej rozmowie zobaczyłem co radzi producent folii (IVT - w końcu specjalizują się w dachach) i przeczytałem, że zaleca się kładzenie folii ok. 5 cm przed kalenicą, tak żeby powstała szczelina na całej kalenicy. Co Wy na to ? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 27.11.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Jeśli już piszemy o dachu to mam pytanie - są tacy, którzy zalecają kładzenie membrany na kalenicę "na zakład" czyli przerzucenie jej na drugą stronę dachu, żeby nie powstała szczelina. Mój dekarz mówił mi, że jeśli tak chcę to on tak zrobi, ale zawsze po położeniu przecinał wzdłuż kalenicy tę folię, żeby ciepłe powietrze mogło się wydostać. Po tej rozmowie zobaczyłem co radzi producent folii (IVT - w końcu specjalizują się w dachach) i przeczytałem, że zaleca się kładzenie folii ok. 5 cm przed kalenicą, tak żeby powstała szczelina na całej kalenicy. Co Wy na to ? Pozdrav Ja przecinałem jak kazał Wiesio. W lech Budzie Pani Małgosia też twierdziła że ta szczelina jest bardzo ważna, bo się wełna zaparza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 27.11.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 To dla Secama http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/DSC00197.jpg z zaproszeniem. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 27.11.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 To dla Secama Pozdrav Taaa jasne kopać leżącego a co Nie zapraszaj bo jeszcze przyjadę i co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 27.11.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Trabi mozna zastosowac równiez wieszaki do poddaszy zamiast S. Łatwo sie poziomuje całe poddasze . Przykręca sie na jednym wkręcie w owalny otwór ,nastepnie po wypoziomowaniu całości nastepne wkręty. wieszaki te dłuższe 17 cm. Bez problemu 10 cm. wełny wejdzie na przekładke .Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 27.11.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 A jaki typ i producenta folii dachowej polecilibyście jako najtrafniejszy wybór, że sie tego tego tematu jeszcze uczepię?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 27.11.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Mam jeszcze pytanko odnośnie kabla elektrycznego przyłączeniowego do skrzynki... U mnie w projekcie elektryki 5x15, ale podobno na tym to małe osiedle uciągnie Jaki jest u Was?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 27.11.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 w temacie dachowym - jestem krok za większością, a dach planuję na wiosnę. czy mógłbym liczyć na namiary ekip (cieśla+dekarze) godnych polecenia?czy, ktoś ma dach kopertowy nad strychem? w projekcie jest 18 + 2 ale nie wiem jak to się będzie miało do przenikalności cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 27.11.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Ja mam taki dach, to samo w projekcie. Ale dam na pewno więcej wełny, szczególnie, że poddasze zostanie kiedyś zaadoptowane dla trójki naszych dzieciaczków Namiary na polecanego cieślo-dekarza znalazłam tu na forum. Bardzo chwaliły go przynajmniej 2 osoby. U mnie będzie robił w styczniu. p. Mirek Kędzia- 605 663 620 z Sycowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 27.11.2008 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 U nas Tyvek Pro (podobno bardzo dobra) kupowana przez Folnet (wysyłkowo), maja naprawdę super ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts