Wiech 28.11.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Agagaj. Dobre folie to Tyvek pro, Delta Went N. Oprócz parametrów dyfuzji maja dobrą wytrzymałość mechaniczną. Są i inne . Ale przy zakupie warto zwrócic uwagę nie tylko na parametry dyfuzji ale na siłe na rozerwanie .Mam folie 7 lat Tywek solid i Delta went N. Tyvek solid jest słabszą folia na rozrywanie mimo że ma większe parametry dyfuzji. Tyvek pro jest mocniejsza na rozrywanie od Tyek solid. Jeżeli coś namieszałem to mnie poprawcie.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 28.11.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Dzieki wilkie Juz nie dam sobie wyceniać "bele czego" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.11.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 U nas Tyvek Pro (podobno bardzo dobra) kupowana przez Folnet (wysyłkowo), maja naprawdę super ceny. U mnie dokładnie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 28.11.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Oprócz parametrów dyfuzji maja dobrą wytrzymałość mechaniczną. Ja miałem IVT Aqua Protect Plus - miała być mocniejsza niż standardowe L. Podczas prac przy kominie i tak porobiono dziury. I tu stosuje się złota myśl mojego brata: Nie ma tak dobrego materiału, którego nie można spier...ić." Święte słowa. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.11.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Słuchajcie. Nie wiecie gdzie mogę pooglądać zlewy TEKA? Chcę zobaczyć na żywo model UNIVERSO 2C. Najlepiej okolice miasta, bo na Bielany jakoś mi nie po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 28.11.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Mam jeszcze pytanko odnośnie kabla elektrycznego przyłączeniowego do skrzynki... U mnie w projekcie elektryki 5x15, ale podobno na tym to małe osiedle uciągnie Jaki jest u Was?? Chyba 5x16? z tym osiedlem to spora przesada, chyba że na osiedlu nie będzie żadnych elektrycznych piekarników, płyt, i nadmiaru elektroniki A do tematu, to ja miałem 5x10, a ponieważ mam wszystko na prąd, to dałem 5x16, różnica w cenie niewielka (no może teraz jest trochę większa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 28.11.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Chyba 5x16? z tym osiedlem to spora przesada, chyba że na osiedlu nie będzie żadnych elektrycznych piekarników, płyt, i nadmiaru elektroniki A do tematu, to ja miałem 5x10, a ponieważ mam wszystko na prąd, to dałem 5x16, różnica w cenie niewielka (no może teraz jest trochę większa... Jasne, że 5*16 - nie zauważyłam A wiecie, o tym małym osiedlu to marudził projektant firmy wykonującej przyłącza dla EnrgiiPro Stwierdził, że elektryk wykonujący projekt instalacji w naszym domu chyba pijany musiał być W projekcie mam 5x16, bo to dom drewniany, a tu przyjęto zasadę, by nic nie było na maxa, a ze sporym zapasem. Bądź tu człowieku mądry... Miło mi słyszeć, że 5x16 będzie good, bo kabel już nabyty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 28.11.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Chyba 5x16? z tym osiedlem to spora przesada, chyba że na osiedlu nie będzie żadnych elektrycznych piekarników, płyt, i nadmiaru elektroniki A do tematu, to ja miałem 5x10, a ponieważ mam wszystko na prąd, to dałem 5x16, różnica w cenie niewielka (no może teraz jest trochę większa... Jasne, że 5*16 - nie zauważyłam A wiecie, o tym małym osiedlu to marudził projektant firmy wykonującej przyłącza dla EnrgiiPro Stwierdził, że elektryk wykonujący projekt instalacji w naszym domu chyba pijany musiał być W projekcie mam 5x16, bo to dom drewniany, a tu przyjęto zasadę, by nic nie było na maxa, a ze sporym zapasem. Bądź tu człowieku mądry... Miło mi słyszeć, że 5x16 będzie good, bo kabel już nabyty... a dużo masz urządzeń na prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 28.11.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Kiedyś o tym było, gdzie można suche drzewo kominkowe kupić? Pamięta może ktoś ? Aniu - czy ty masz może jakiś namiar na stolarza z Twardogóry? Chodzi mi o dorobienie dużej szafy na wymiar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ray23 28.11.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Grupo Gdzie zamawiacie/zamawialiście swoje kominki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 28.11.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Witaj Natalia na Twoje pytanie nie odpowiem, ale poradze, kup drewna na przyszly sezon, zdaje sie najlepiej kupowac w styczniu my w zeszlym roku kupilismy troszke takiego, ktore ponoc pare miesiecy lezalo... i palenie nim, to byla istna meka..... potem kupilismy drewno z zimowej wycinki, cala wiosne, lato przelezalo u nas i teraz palenie w kominku to czysta przyjemnosc, nie potrzebne zadne kostki, ani brykiety do rozpalania wystarczy troche szczap, i jedna zapalka jeszcze raz dziekuje za kontakt do pani... pozdrawiam Ray23 - my swoj kominek kupilismy w Tyncu Malym o taki http://www.bertelsen.pl/kasety-kominkowe-rais-600.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 28.11.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 W projekcie mam 5x16, bo to dom drewniany, a tu przyjęto zasadę, by nic nie było na maxa, a ze sporym zapasem. Bądź tu człowieku mądry... Miło mi słyszeć, że 5x16 będzie good, bo kabel już nabyty... Dopuszczalna obciążalność przewodu 16 mm2 montowanego : - pod tynkiem - 55 A - po wierzchu - 80 A przewodu 10 mm2 montowanego : - pod tynkiem - 41 A - po wierzchu - 60 A Nie znam zamówionej mocy, więc zakładam 13 kW. Taką moc zabezpiecza się bezpiecznikiem przedlicznikowym 25 A. Zapas wydaje się wystarczający dla przewodu 10 mm2. Poza tym idąc tropem myślenia projektanta należałoby zwiększyć również przekroje przewodów wszystkich obwodów wewnątrz budynku na 4 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 28.11.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Kiedyś o tym było, gdzie można suche drzewo kominkowe kupić? Pamięta może ktoś ? Podzwoń http://www.autogielda.pl/rozne_drewno.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 28.11.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 tez chetnie kupie drewno zima - moze znajdziemy fajne zrodlo i zrobimy grupe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 28.11.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 a dużo masz urządzeń na prąd ? Myślę, że standardowo - z grubszych pożeraczy kuchenka, piekarnik, reku i wszystkie inne niezbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 28.11.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 W projekcie mam 5x16, bo to dom drewniany, a tu przyjęto zasadę, by nic nie było na maxa, a ze sporym zapasem. Bądź tu człowieku mądry... Miło mi słyszeć, że 5x16 będzie good, bo kabel już nabyty... Dopuszczalna obciążalność przewodu 16 mm2 montowanego : - pod tynkiem - 55 A - po wierzchu - 80 A przewodu 10 mm2 montowanego : - pod tynkiem - 41 A - po wierzchu - 60 A Nie znam zamówionej mocy, więc zakładam 13 kW. Taką moc zabezpiecza się bezpiecznikiem przedlicznikowym 25 A. Zapas wydaje się wystarczający dla przewodu 10 mm2. Poza tym idąc tropem myślenia projektanta należałoby zwiększyć również przekroje przewodów wszystkich obwodów wewnątrz budynku na 4 mm2 Zadzwoń do Łukasza z Instelu 602102871 - powołaj się na mnie - doradzi Ci i udzieli stosownych rabatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 28.11.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 W projekcie mam 5x16, bo to dom drewniany, a tu przyjęto zasadę, by nic nie było na maxa, a ze sporym zapasem. Bądź tu człowieku mądry... Miło mi słyszeć, że 5x16 będzie good, bo kabel już nabyty... Dopuszczalna obciążalność przewodu 16 mm2 montowanego : - pod tynkiem - 55 A - po wierzchu - 80 A przewodu 10 mm2 montowanego : - pod tynkiem - 41 A - po wierzchu - 60 A Nie znam zamówionej mocy, więc zakładam 13 kW. Taką moc zabezpiecza się bezpiecznikiem przedlicznikowym 25 A. Zapas wydaje się wystarczający dla przewodu 10 mm2. Poza tym idąc tropem myślenia projektanta należałoby zwiększyć również przekroje przewodów wszystkich obwodów wewnątrz budynku na 4 mm2 Psia kość - tak właśnie jest... A to już chyba gruba przesada?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 28.11.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 28.11.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Dzięki Jeśłi mam cos do kupienia z elektrki to tylko u niego. Oczwywiście nie jadę tam po jedno gniazdko czy metr kabla - ale strategiczne zakupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 28.11.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Psia kość - tak właśnie jest... A to już chyba gruba przesada?? Uważam, że Twój projekt instalacji powinien przejrzeć dobry praktyk i ustosunkować się. Występuje tu wiele zależności, takich jak sposób ułożenia przewodów, ich jakości, odbiorników podłączonych, itp itd... Osobiście uważam, że nie ma sensu zwiększać przekrojów. Dopuszczalne obciążenie przewodu 2,5 mm2 to : - 18,5 A pod tynkiem - 25 A po wierzchu Zakładam, że przewody będą prowadzone w rurkach, zatem należy przyjąć 25 A Zabezpieczenie 20 A dostatecznie chroni przewód przed przegrzaniem i uszkodzeniem, a rurka dodatkowo przed zwarciem. Swoją drogą newralgicznymi miejscami są wszelkie połączenia (gniazda, wyłączniki, listwy zaciskowe itd itp...) więc skupiłbym się na prawidłowym wykonaniu tychże. Przewód 4 mm2 jest dwukrotnie droższy od 2,5 mm2 Zakładając że Twój dom jest średniej wielkości jest to wydatek ok. 800 PLN większy. Wybór należy do Ciebie. Chcę jeszcze zwrócić Twoją uwagę na to, by w dzienniku był wpis kierownika, który stwierdzi, że instalacja jest wykonana zgodnie ze sztuką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts