agagaj 29.11.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 To starszy, doświadczony projektant podobno, ale... nigdy nie projektował instalacji elektr. dla domu z bali. Pewnie dlatego właśnie przyjął aż taki zapas Dzięki za rady. Za niecały tydzień ruszamy ze stawianiem bali, więc kupiliśmy już kable 3x2,5 i peszle. Ale w tych okolicznościach, jak radzicie, obgadam sprawę z elektrykiem. Cena kabla nie gra chyba aż takiej roli (jak trzeba wydać więcej, to trzeba - na takich rzeczach sie nie oszczędzą), ale jak widzę, kładzenia 4 mm kabla nie ma większego sensu. Dokładnie tak jak mówisz zamówiona moc to 13 kW, czyli zabezpieczenie 25 A. Wydawało nam się to wystarczające. Kabla 5x16 mamy kupione ok 27 m, co miało na wyrost pozwolić podłączyć się do skrzynki w ulicy (zgodnie z projektem zagospodarowania działki). Niestety, życie z EnergiąPro to nie bajka. Ich projektant dla nowej linii wrysował naszą skrzynkę przyłączeniową 50 metrów dalej. I podobno jak w ten sposób nie chcemy, wystarczy, że nie podpiszemy zgody na przebieg i oni nas wcale nie muszą podłączać Następny termin dla nas to wiosna 2010 Głupia nie jestem - wolę kupić dłuższy kabel Jeszcze raz dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 29.11.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Kiedyś o tym było, gdzie można suche drzewo kominkowe kupić? Pamięta może ktoś ? Aniu - czy ty masz może jakiś namiar na stolarza z Twardogóry? Chodzi mi o dorobienie dużej szafy na wymiar... niestety nie mam, jest tam kolo dworca autobusowego sklep z akcesoriami meblowymi, trzeba byloby tam zapytac, albo wziac gazete lokalna i podzwonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.11.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Dzień Dobry Czy panuje tu jeszcze zwyczaj stawiania kawki na dzień dobry - bo bym się z kim napił http://grahamfurlong.typepad.com/work_hard_be_nice/images/coffee_morning.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 29.11.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 e tam kawka, w koncu weekend jest http://i.wp.pl/a/f/jpeg/19381/najwiekszaNaPiwo.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.11.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 na ciebie to zawsze mozna liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 29.11.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Kurcze zimno trochę, ale pędzę.... http://i.bb4.tivi.pl/24215_m,pijak.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 29.11.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 taaa...niektorzy to moga pić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.11.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 taaa...niektorzy to moga pić taaa.... a niektóre mogą mieć zachcianki i my musimy po nie ganiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 29.11.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 xena - fajnie , gratuluje widze ze tym razem letni wysyp sie szykuje a Smok to tak do Grzesia, czy do Ani pedzi pod wiatr ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.11.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 No to ja jestem ideałem Nie mam zachcianek i nie piję. No może dziś wyjątkowo, bo idę na andrzejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 29.11.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 taaa...niektorzy to moga pić Xeno wielkie gratulki, teraz doczytalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 29.11.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Witam . Odnosnie kupna drewna kominkowego z nieznanych żródeł to radze uważać. Oszukuja na ilości i jakości drewna. trzeba patrzec jak poukładane jest drewno na samochodzie. Nie dotyczy to wszystkich sprzedawców .Będą wam wmawiać że drewno jest sezonowane. Kupuje juz 3 sezon od jednego dostawcy(nie oszukuje mnie na ilości i jakości). Ale wcześniej frycowe zapłaciłem z ogłoszenia z Auto giełdy. .Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 29.11.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Wiech, skorzystałam z twoich namiarów. Okazało się ze większość producentów drzewa kominkowego mam po prostu pod nosem - Bukowice, Malerzów, Dobroszyce. Niebawem tam sie wybiorę - myślę, ze sąsiadce nie sprzedadzą szmelcu, no....mam taka nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 29.11.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 Natalia namiary mam od moich sasiadów z Kamieńca Wrocl.. Nie zostałem jeszcze oszukany na ilości i asortymencie .Podaje namiary tel 600-262-395. Chciałbym żebym nie musiał zmieniac dostawcy. minimalna ilośc drewna to 10 mp.Jeżeli oszukaja Was na ilości i jakości dajcie znać. Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 29.11.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 To starszy, doświadczony projektant podobno, ale... nigdy nie projektował instalacji elektr. dla domu z bali. Pewnie dlatego właśnie przyjął aż taki zapas Dzięki za rady. Za niecały tydzień ruszamy ze stawianiem bali, więc kupiliśmy już kable 3x2,5 i peszle. Ale w tych okolicznościach, jak radzicie, obgadam sprawę z elektrykiem. Cena kabla nie gra chyba aż takiej roli (jak trzeba wydać więcej, to trzeba - na takich rzeczach sie nie oszczędzą), ale jak widzę, kładzenia 4 mm kabla nie ma większego sensu. Dokładnie tak jak mówisz zamówiona moc to 13 kW, czyli zabezpieczenie 25 A. Wydawało nam się to wystarczające. Kabla 5x16 mamy kupione ok 27 m, co miało na wyrost pozwolić podłączyć się do skrzynki w ulicy (zgodnie z projektem zagospodarowania działki). Niestety, życie z EnergiąPro to nie bajka. Ich projektant dla nowej linii wrysował naszą skrzynkę przyłączeniową 50 metrów dalej. I podobno jak w ten sposób nie chcemy, wystarczy, że nie podpiszemy zgody na przebieg i oni nas wcale nie muszą podłączać Następny termin dla nas to wiosna 2010 Głupia nie jestem - wolę kupić dłuższy kabel Jeszcze raz dzięki Pozdrawiam Ja bym jednak był bardzo ostrożny i przynajmniej przewody długotrwale mocno obciążone, robił jednak grubsze, albo ciągnął dodatkowe, osobne obwody.... A z tą skrzynką, skoro wydali warunki przyłączenia, to nie mogą teraz odmówić, poza tym jak to było że wydali Ci warunki na skrzynkę w innym miejscu, a po podpisaniu będą robić w innym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 30.11.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 to ja tez ladnie poporosze o sprawdzone namiary na dobre drzewo kominkowe slyszalam tez ze kostka granitowa zaczyna powoli byc w promocji - nie przymierza sie ktos? Dziekuje za wszystkie gratulacje:) bardzo bardzo dlugo na to czekalam-...a wystarczylo wybudowac dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 30.11.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 A z tą skrzynką, skoro wydali warunki przyłączenia, to nie mogą teraz odmówić, poza tym jak to było że wydali Ci warunki na skrzynkę w innym miejscu, a po podpisaniu będą robić w innym ? To jest nowo projektowana linia. Umowę na przyłączenie podpisałam w marcu tego roku, więc EnergiaPro twierdzi, że jak nie skorzystamy teraz z przyłączenia "na doczepkę" wraz z sąsiadami, którzy podpisali umowy z rok wcześniej, to nam sie nie śpieszy i możemy jeszcze z rok poczekać. Zaskoczyło nas dodatkowo, że Energia planuje jeszcze podłączenie sąsiadów, którzy sie o to nie ubiegali, a teraz dostali do podpisu zgode na lokalizację przyłącza Takie kwiatki.... O ile pamiętam, była jakaś mapka z lokalizacją skrzynki przy warunkach przyłączenia, ale wychodzi na to, że dotyczyła ona tylko naszych pobożnych życzeń Teraz nie wiemy co zrobić - kupić nowy kabel (zakładam, że kabla nie można łączyć pod ziemią), czy poczekać na podłączenie w przyszłości. Wiosną planujemy się wprowadzić i moglibyśmy prąd ciągnąć nieoficjalnie od sąsiadów. Największa nasza zagwozdka to opowieść na inny rozdział tej historii: Działka jest współwłasnościa naszą i znajomego. Kupiliśmy w jednym kawałku, bo sprzedający obawiał się płacenia vatu za dwie sprzedane jednocześnie działki. Nie pytajcie, dlaczego nie podzieliliśmy ich odrazu Gdy zrobimy przyłącze od skrzynki teraz, będzie ono w całości przechodziło przez przyszłą działkę znajomego. Obawiam się, że w takich okolicznościach prosty podział będzie niemożliwy, a zaczną się jakieś schody. Suma summarum - albo podział, albo prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidk 30.11.2008 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 witam wszystkich po długiej nieobecność mam questa mam ekipę od płyt g/k na niektótych łączeniach jadą elegancko taśmą i szpachlą, a gdzieniegdzie zostawiają szczelinę (np na łączeniach skosu z poziomem) i twierdzą że tak trzeba... że przed malowaniem trzeba pojechać po tych szczelinach akrylem rzekomo specjalnie zostawiają te szczeliny bez szpachlowania bo to jest jak dylatacja... kurcze, nie wiem... jak u was wygląda temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 01.12.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Grupo Gdzie zamawiacie/zamawialiście swoje kominki ? My na allegro u allegrowicza sawra1. Kominek Dovre. Gwarancję i tak daje dystrybutor, a nie sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 01.12.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 hej, w sprawie pstryczków Berkera, jesli jest ktoś zainteresowany proszę o kontakt na priva, najlepiej z gotowymi listami potzrebnych elementów, ustalimy wtedy termin zakupu, z pewnych względów rabat o którym mówilem jest dla mnie przysługą i chiałbym to załatwić za jednym razem bez zbytniego rozglusu rynkowego Bzyk, co z tymi pstryczkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts