Frankai 04.12.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Suspenser - oto jak należy połączyć obwód z wyłącznikami krzyżowymi EDIT: już wymyśliłej jak narysować lepiej, więc poprawiam schemat http://images34.fotosik.pl/413/0d0d0917d8552904.gif Opiszę też dokładnie jak to działa 1. Krzyżowy ma dwa łączniki. W jednej pozycji połączone są 1-3 i 2-4. W drugiej pozycji jest 1-2 i 3-4. 2. Załóżmy początkowo takie pozycje jak narysowałem:zmienny 1 - A-Bkrzyżowy 1 - 1-3krzyżowy 2 - I-IIzmienny 2 - b-aPrąd nie popłynie, bo od prawej strony idąc mamy: A-B-1-3-I-II-c i tu jest obwód przerwany z uwagi na położenie b-a 3. Zmiana któregokolwiek z wyłączników musi zamknąć obwód, bo taka jest idea krzyżowych. a) zmiana pierwszego zmiennego stworzy następujący obwód:A-C-4-2-IV-III-b-ab) zmiana pierwszego krzyżowego:A-B-1-2-IV-III-b-ac) zmiana drugiego krzyżowego:A-B-1-3-I-III-b-ad) zmiana drugiego zmiennego:A-B-1-3-I-II-c-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 04.12.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 niech mnie gęś (nie kaczka) kopnie OJCIEC HAU HAU nie zaginął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.12.2008 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 niech mnie gęś (nie kaczka) kopnie OJCIEC HAU HAU nie zaginął W przyrodzie nic nie ginie. Co więcej - w przeciwieństwie do większości ja ciągle należę do tych co budują Po powrocie z USA troszkę posunąłem sprawy do przodu, ale tak z małym przekonaniem. Teraz będę ratował hamującą budowlankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 05.12.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Mam pytanie - czy cena 500zł za kontener 5m3 na wywóz śmieci/gruzu to normalna cena? Niestety ani Transma ani Korona do mnie nie dojeżdzają i wybór mam ograniczony. Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 05.12.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Mam pytanie - czy cena 500zł za kontener 5m3 na wywóz śmieci/gruzu to normalna cena? Niestety ani Transma ani Korona do mnie nie dojeżdzają i wybór mam ograniczony. Pzdr, TS ja również zapłaciłam pare miesięcy temu 500 zeta za taki kontener ale nasz poprzedni wykonawca popukał nas po głowach i stwierdził że chyba nie mamy na co kasy wydawać i dał nam namiar na gościa który to wywozi starem mieliśmy sporo gruzu i jak zapakowaliśmy ten kontener to prawie nic nie ubyło bo one są ścięte po bokach i nie ma jak do niech porządnie napchać wieć tego gruzu zostało nam tyle że jeszcze ze 4-5 taki kontenerków trzebaby było zamawiać a koleś na stara zapakował wszystko i wziął chyba 300 zeta,już dokładnie nie pamiętam TS ja też buduje się na południu wrocka jak chcesz to zapytam kolesia ile by teraz wziął za wywóz gruzu tylko w jakiej miejscowości się budujesz bo w dzienniku wyczytałam że szukałeś w malinie i ligocie ale że były problemy i że wkońcu znalazłeś ale już nie podałeś miejscowości tak że jak będę mieć tą wiedze gdzie koleś miałby to zabrać to zapytam go co i jak i za ile pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 05.12.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ja również zapłaciłam pare miesięcy temu 500 zeta za taki kontener ale nasz poprzedni wykonawca popukał nas po głowach i stwierdził że chyba nie mamy na co kasy wydawać i dał nam namiar na gościa który to wywozi starem mieliśmy sporo gruzu i jak zapakowaliśmy ten kontener to prawie nic nie ubyło bo one są ścięte po bokach i nie ma jak do niech porządnie napchać wieć tego gruzu zostało nam tyle że jeszcze ze 4-5 taki kontenerków trzebaby było zamawiać a koleś na stara zapakował wszystko i wziął chyba 300 zeta,już dokładnie nie pamiętam TS ja też buduje się na południu wrocka jak chcesz to zapytam kolesia ile by teraz wziął za wywóz gruzu tylko w jakiej miejscowości się budujesz bo w dzienniku wyczytałam że szukałeś w malinie i ligocie ale że były problemy i że wkońcu znalazłeś ale już nie podałeś miejscowości tak że jak będę mieć tą wiedze gdzie koleś miałby to zabrać to zapytam go co i jak i za ile pozdrawiam Buduję sie na Północy w Malinie . Będę wdzięczny za namiar, bo mam już dość syfu pod domem . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 05.12.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Czasem budowanie się na prowincji ma swoje plusy. U mnie kontener 5.5m3 kosztuje coś koło 240zł, a 4m3 jakieś 200zł. Właśnie mam podstawiony ten mniejszy, bo mam resztkę śmieci. Plus kontenera jest taki, że stoi i ze spokojem można zapakować. Choć jak ktoś ma dużo śmieci i ludzi, żeby ten samochód załadować, to warto się pobawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 05.12.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 ja również zapłaciłam pare miesięcy temu 500 zeta za taki kontener ale nasz poprzedni wykonawca popukał nas po głowach i stwierdził że chyba nie mamy na co kasy wydawać i dał nam namiar na gościa który to wywozi starem mieliśmy sporo gruzu i jak zapakowaliśmy ten kontener to prawie nic nie ubyło bo one są ścięte po bokach i nie ma jak do niech porządnie napchać wieć tego gruzu zostało nam tyle że jeszcze ze 4-5 taki kontenerków trzebaby było zamawiać a koleś na stara zapakował wszystko i wziął chyba 300 zeta,już dokładnie nie pamiętam TS ja też buduje się na południu wrocka jak chcesz to zapytam kolesia ile by teraz wziął za wywóz gruzu tylko w jakiej miejscowości się budujesz bo w dzienniku wyczytałam że szukałeś w malinie i ligocie ale że były problemy i że wkońcu znalazłeś ale już nie podałeś miejscowości tak że jak będę mieć tą wiedze gdzie koleś miałby to zabrać to zapytam go co i jak i za ile pozdrawiam Buduję sie na Północy w Malinie . Będę wdzięczny za namiar, bo mam już dość syfu pod domem . Pzdr w poniedziałek dam znać co i za ile i namiary bo jedziemy na weekend na budowe a tam nie ma internetu i wracamy w niedziele lub poniedziałek a koleś jest u nas prawie codziennie bo robi jeszcze inne rzeczy zresztą ma niedaleko do Ciebie bo my budujemy w ligocie pięknej pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 05.12.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Muszę napisać, że firma drzwiowa Impro z Robotniczej działa w pełni profesjonalnie. Zamawiałam u nich drzwi wewnetrzne, ale nie do końca pasował mi kolor. Mimo to drzwi zamówiłam, bo bardzo mi się spodobały i cenowo ok. Wyobraźcie sobie, że wczoraj zadzwonił do nas szef salonu z informacją, że pojawił się nowy kolor, który chyba bardziej nam podpasuje i jesli chcemy można jeszcze to zmienić. Podjechaliśmy tam i rzeczywiście kolorek idealnie pasujący do naszej całej stolarki i podłóg. Niewiele firm polecam na tym forum, ale ta, jak na razie super, (odpukać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.12.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Frankai - bardzo Ci dziękuję - zaraz idę połączyć łączniki wg tego schematu Ha działa Ależ jestem dumny z siebie Jeszcze raz wielkie dzięki - była to ostatnia tajemnica Poliszynela mojej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.12.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Frankai - bardzo Ci dziękuję - zaraz idę połączyć łączniki wg tego schematu Ha działa Ależ jestem dumny z siebie Jeszcze raz wielkie dzięki - była to ostatnia tajemnica Poliszynela mojej instalacji To fajnie że pomogło i masz koniec. Ja to mam jeszcze przed sobą dużo zagwozdek. Co prawda nie technicznych - raczej organizacyjno-estetycznych w stylu: czy gniazdka pod głośniki odkryć i dać zestaw 5+1, czy zostawić póki co w ścianie, czy neta rozprowadzać kablem czy Wi-Fi, czy założyć kablówkę czy antenę i jak rozgałęziać sygnały, czy sygnał z kamery wideofonu podpiąć też pod TV czy może dać oddzielne, skąd włączać węża ukrytego za G-K kilkoma przyciskami czy jednym, a moze czujnik zmierzchowy+ruchu, czy zainstalować sterowanie roletami już czy później, że nie wspomnę o dylematach związanych z tym, które pomieszczenia będą wyposażone w czujnik ruchu, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 06.12.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Odbiegnę trochę od tematu elektryki, bo zastanawiam się, jak sprawdzić, czy tynki są poprawnie wykonane, jakie są dopuszczalne odchylanie jeśli chodzi o równość ścian. Teraz jak przykładam np. poziomicę do ściany, to ona nie przylega we wszystkich miejscach, miejscami są szpary mniejsze lub większe. Nie wiem czy powinno być idealnie równo, czy takie nierówności są normalne a ja się czepiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.12.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Kochani, a wy TAKIEGO gościa (domownika i ojca Grupy), po długiej podróży, podejmujecie rozmowami o budowie i nie przymierzając rozmowami o drutach. Ja przy sobocie proponuję 15 letnią whisky http://sklep.festus.pl/shop_img/235/10/203_3.jpg No i rozmowy o Marynie a nie o budowaniu, za przeproszeniem Pozdrowienia, no i przy okazji - gdzie są wszystkie stare twarze (na Psychologu jest wątek o starych twarzach ...) yemiołka, Ivonesca, dobrzykowice, Krzysiek , woprz, Wojtek62 (zniknął z forum w sposób nagły i niewyjaśniony), Betka, aka, zara i inni Wszystkich pozdrawiam i zapraszam do kolejnych toastów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 06.12.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Jola, montowali mi wczoraj schody, ale nie mogę zdjęcia wkleić http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c65d16b8201da7b9.html jeszcze nie skończone, we wtorek montują tralki na poddaszu, jestem bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.12.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Kochani, a wy TAKIEGO gościa (domownika i ojca Grupy), po długiej podróży, podejmujecie rozmowami o budowie i nie przymierzając rozmowami o drutach. Ja przy sobocie proponuję 15 letnią whisky Dzięki ale pudło - ja jakoś nie przepadam za whisky, choć niektórzy mi tłumaczą że "jeszcze" No i rozmowy o Marynie a nie o budowaniu, za przeproszeniem Pozdrowienia, no i przy okazji - gdzie są wszystkie stare twarze (na Psychologu jest wątek o starych twarzach ...) yemiołka, Ivonesca, dobrzykowice, Krzysiek , woprz, Wojtek62 (zniknął z forum w sposób nagły i niewyjaśniony), Betka, aka, zara i inni Wszystkich pozdrawiam i zapraszam do kolejnych toastów "Drzewach"? Chyba cosik mniej wyszukanego użyto Już się tam zgłaszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.12.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 A co się tyczy starych .... (znaczy twarzy), to mam ciągle w poczcie listę dystrybucyjną Grupy Wrocławskiej z 2002 lub 2003 roku:AgnesAgniecha1704AlantaAsiaBabaBeataBobiczekDarekGagataJano69KrzysiekSLullabystaPiotrPiramidkaRyniuYemiołka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.12.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 to raczej lista obecności z 2002 r Co będziemy jakąś na myszach łykać Lepsza nasza http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Stilles_Mineralwasser.jpg/180px-Stilles_Mineralwasser.jpg No to luuuuuuuuuu jak mawiała pewna "stara twarz" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.12.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 to raczej lista obecności z 2002 r Co będziemy jakąś na myszach łykać Lepsza nasza No to luuuuuuuuuu jak mawiała pewna "stara twarz" :) I tu jesteś bliżej moim gustom, a w dodatku pachnie mi "Karierą Nikosia Dyzmy" Przy okazji przypomniały mi się nasze stare stukania na GG lub emalie. Się teraz nieźle uśmiałem. Ciekawe czy zajarzysz co mi się przypomniało Dodam jeszcze, że to było ostrzeżenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 07.12.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 to raczej lista obecności z 2002 r Co będziemy jakąś na myszach łykać Lepsza nasza http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Stilles_Mineralwasser.jpg/180px-Stilles_Mineralwasser.jpg No to luuuuuuuuuu jak mawiała pewna "stara twarz" :) Ja z 2006 to karniaka stawiam !! nie ?? http://www.mniammniam.pl/obrazki/cytrynowa_wodka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 07.12.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Natalia, śliczne! Chyba się na nich zdecyduję. Prosze Cie wklej jeszcze jakieś fotki. Jaki to kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts