Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A skoro o gryzoniach mowa... Swego czasu coś wlazło mi w ocieplenie a konkretnie wełnę w murze 3-warstwowym. Zastanawiam się jak sprawdzić czy tam jeszcze jest i czy nie narobiło dużych szkód w nim. Niestety optycznie kiepska sprawa, bo widzę tylko jakieś 1.5m a potem jest zakręt. Pora jednak się upewnić czy tam nic nie włazi dalej i napcham znowu czegoś. Jeżeli coś łazi, to dziura się odnowi. Co jednak, jeżeli za zakrętem jest pustka zamiast ocieplenia? :roll:

cześć robaczki

macie może jakieś namiary (we wrocławiu lub okolicach) - gdzie można zakupić "korzystnie" takie rzeczy jak :

* piec na wungiel typu ecogroszek

* jakieś solary na dach i zasobnik

* grzejniki

* stelaże do geberitów

Dzęki z góry ;)

P.s. a właśnie względem wungla macie jakieś doświadczenie jakiego pieca szukać (firmy)

Dana dzięki za namiar

Jeśli możesz napisz na priva ile wyniosły Cię mebelki. i jak zamawiałaś. U nas we Wrocku czy tam na miejscu. U nas kasa na budowę praktycznie się skończyła, a mój dół budowlany jest do niej odwrotnie proporcjonalny. Jednak bez kuchni i schodów nie da rady się wprowadzić. :(

Grzesiu, nie wiem jak piec na eko groszek(nie sprawdzałam), ale co do pozostałych elementów polecam ABC grzanie z allergro. Już Ci kiedyś mówiłam, że ceny mają najniższe jakie znalazłam.

W temacie myszy mamy duże doświadczenie.

Niestety nie wiedzieliśmy że na wsi są myszy, więc na jesieni wszystkie okna pootwierane, myszy właziły i zadomowiły się w garażu, właziły też przez dziury o których nie mieliśmy pojęcia. Wytłukliśmy mechanicznie, ale była to trauma. Było 6 zadomowionych w domu brr ohyda.

Najskuteczniejsze są trutki - nawet jak wlezie, to po zjedzeniu trutki zdycha.

Mamy kocicę , ale waleczną i łowną w sezonie letnim, bo w zimie interesują ją wyłącznie gromadzenie tłuszczu i sen - chyba się hibernuje ...

Ale w lecie potrafi przynieść i pięć dziennie - z pola. Tyle że w domu w lecie myszy nie ma ...

Co do rekuperacji - ja bym włączyła, tylko często wymieniała filtry. Włączenie wentylacji spowoduje szybkie wyschnięcie budynku - my wprowadzaliśmy się po paru miesiącach od stanu surowego. Dokładnie w maju wstawialiśmy okna, był chudy beton, kończyliśmy instalacje, a we wrześniu już mieszkaliśmy, nie było wilgoci, wszystko było OK.

co do Reku to też myślałam o szybszym włączeniu żeby podsuszyć domek bo nie chce schnąć

co do myszy to dziś przyjeżdzając na budowe wkońcu ją zobaczyłam

w domku mamy zrobionuy taki tymczasowy pokoik że w razie czego to możemy sie tam przespać,jest tam materac,stolik ogrodowy i krzesełka-ten pokoik jako jedyny ma drzwi też tymczasowe i nie wiem jakim cudem ona wlazął do tego pokoju gdzie drzwi są zamkniete non stop-prawie :wink:

wchodzimy do tego pokoju a ona lata tam więc do męża mówie-ubierz rękawiczki to ją złapiemy i wyniesiemy w pole a ta cwaniara wygryzła sobie dziure w ścianie z tynkiem i już ja prawie miałam,była z 10 centymetrów odemnie i nagle patrze jak ona znika w ścianie :lol:

cukierków pojadła i zwiała :lol:

trzeba coś temu zaradzić

więc do męża mówie-ubierz rękawiczki to ją złapiemy i wyniesiemy w pole

"Chłop żywemu nie przepuści". Poza tym jakieś rękawiczki :roll: Wątpię by mysza dała się złapać. Ja tam wolę miotłą przydusić :evil:

a ta cwaniara wygryzła sobie dziure w ścianie z tynkiem

To jakaś mutantka po Czarnobylu chyba, albo ja za mało wiem o myszach. O możliwościach szczura dużo się naczytałem. Potrafi przegryźć praktycznie wszystko, nie wyłączając stalowych rur. Ale mysza? :roll: Myślałem, że mysie dziury skończyły się z nastaniem domów murowanych. Przynajmniej przez trzeźwych murarzy :wink:

no niestety ta nasza wygryzła sobie dziurke wścianie,podkopała się pod wylewkę i zapewne zrobiła sobie gniazdko w styropianie pod posadzką

taką mamy cwaną myszkę :lol:

No to ja bym się nie patyczkował. Pod posadzkę ciężko sięgnąć... Zagazować? Tylko czy wylizie czy zdechnie pod posadzką :roll: Bo jak zdechnie pod, to nie będzie ładnie pachnieć. :roll: Chyba jednak zostaje łapanie na szynkę.