trabi-wrc 19.12.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Jeśli chcesz grzać przez zimę to może warto ocieplić. Być może też ceny robocizny i materiału w zimie spadają - na wiosnę generalnie wszystko drożeje więc być może to też trzeba wziąć pod uwagę. Jak widzisz - jest dużo parametrów. No właśnie ceny robocizny i materiału ....... Czy związku z rzekomym kryzysem gospodarczym odczuwacie już spadek cen i jakąś poprawę w sektorze usług budowlanych ?? Ogólnie rzecz ujmując - coraz częściej ktoś się pojawia na budowie albo dzwoni, że ma wolne moce i podaje listę referencji w okolicy. Jakiś czas temu było naodwrotnie - ja dzwoniłem i panowie mówili mi w którym kwartale 2009 będzie wolne okienko. A propos cen - MEGA1000 ma kuszącą cenę na tynki gipsowe z materiałem. Czy ktoś ma doświadczenie z tynkami wykonanymi przez tę firmę? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.12.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Ogólnie rzecz ujmując - coraz częściej ktoś się pojawia na budowie albo dzwoni, że ma wolne moce i podaje listę referencji w okolicy. Jakiś czas temu było naodwrotnie - ja dzwoniłem i panowie mówili mi w którym kwartale 2009 będzie wolne okienko.Dokładnie. Już mam 3 wizytówki ludzi, którzy chcą mi zrobić ocieplenie zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.12.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Ja zakładam, że nie będzie zmiany cen producentów. Zwyle w okresie 1 stycznia - 1 kwietnia większość zmieniała cenniki.Podejrzewam też, że będzie można łatwiej wywalczyć rabaty w hurtowniach. Nie robię więc żadnych zapasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 19.12.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 to odczucia mam podobne. też odbieram sygnały ze już z terminami nie ma problemów A z zakupami się liczę ze styczeń i luty będzie słaby i hurtownie będa obniżać ceny. taki przebiegły jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.12.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 to odczucia mam podobne. też odbieram sygnały ze już z terminami nie ma problemów A z zakupami się liczę ze styczeń i luty będzie słaby i hurtownie będa obniżać ceny. taki przebiegły jestem tez tak liczę, bo na wiosnę trzeba jeszcze ocieplenie zewn. zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 19.12.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Grzesiu odczuwamy, odczywamy. Zobaczycie jaka padaczka będzie na wiosnę! Wykonawcy obudzą się z ręką w nocniku. Oczywiście ci, którzy winduja ceny i nie mogą pogodzic się z tym, że że złote czasy dla nich, to już przeszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 19.12.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 A propos cen - MEGA1000 ma kuszącą cenę na tynki gipsowe z materiałem. Czy ktoś ma doświadczenie z tynkami wykonanymi przez tę firmę? Pozdrav zajrzyj do mojego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 19.12.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 U moich rodziców robili zewnętrzne. Wyszło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 19.12.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 duże inwestycje są wstrzymywane do wiosny-lata przyszłego roku.Tak więc spodziewam się najdrastyczniejszych spadków cen wykonastwa od stycznia - do maja, czerwca.Nie sadze za to, zeby Producenci nie robili podwyżek - mysle ze 3-7% pojdzie do gory szczegolnie patrząc na wzrost Euro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.12.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 duże inwestycje są wstrzymywane do wiosny-lata przyszłego roku. Tak więc spodziewam się najdrastyczniejszych spadków cen wykonastwa od stycznia - do maja, czerwca. Nie sadze za to, zeby Producenci nie robili podwyżek - mysle ze 3-7% pojdzie do gory szczegolnie patrząc na wzrost Euro.I to mnie się podoba. Na razie na wykonanie pełnego ocieplenia z tynkiem za robociznę chcą 45zł, co daje 9000 za cały domek. Gdybym miał więcej czasu to sam bym sobie to zrobił. No ale cóż. Zaoszczędzę na kładzeniu kafelek, to na ocieplenie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 20.12.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 słuchajcie, ale mieliśmy wczoraj scenę jak z filmu grozy.... brrr.... Mieszkamy od 4 miesięcy w Szymanowie, dom nie otynkowany, dookoła plac budowy, niektórzy znają takie klimaty. Godzina ok 0:30, już zasypiamy, a tu nagle jakiś dziwny dźwięk (melodyjka), kilka razy, za 3-4 razem zorientowaliśmy się że to dzwonek do naszych drzwi "Kto o tej porze może do nas dzwonić?" Podchodzę do okna obok drzwi, Patrzę, przy naszym aucie a pod domem kręci się jakiś koleś, przy drodze stoi zaparkowane cieme kombi, przy nim kolejnych dwóch gości. wyglądam przez drzwi i pytam, kto tam? A oni : "Policja ! Jesteśmy na patrolu i zauważyliśmy auto z obcą rejestracją, pod domem w budowie, brama otwarta. Zaniepokoiło to nas. Dotego auto otwarte, w nim dokumenty(...)". Nogi mi zmiękły, nie dlatego ze w aucie dokumenty, czy że auto otwarte, ale wystraszyłem się tych gości. Wyszedłem do nich, gość pomachał mi jakąś legitką (ciemno było i nie oglądałem jej dokładnie), pytał skąd taka rejestracja, itd. Oni powtórzyli że często zdarzają się kradzieże na budowach i dlatego jeżdżą po okolicy i patrolują, zobaczyli bramę itd... Pozamykałem bramę, auto i wróciłem do domu, zapamiętałem tylko numer rej i dzwonie od razu na policję do trzebnicy zapytać czy to rzeczywiście ich patrol, tam potwierdzili, że to policja na patrolu... ale strachu miałem co niemiara, brrrrr.... Co prawda dziwne, że przez 4 miesiące nie zaciekawiła ich taka rejestracja, co prawda brama zazwyczaj była zamknięta, a tym razem żona może nie do końca ją zamknęła i wiatr ją musiał otworzyć, ale przygoda... Z jednej strony fajnie że ktoś dba o "przyszłych" mieszkańców naszej wioski, ale ten nieoznakowany samochód i 3 typa, mnie przestraszył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 20.12.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 słuchajcie, ale mieliśmy wczoraj scenę jak z filmu grozy.... brrr.... Mieszkamy od 4 miesięcy w Szymanowie, dom nie otynkowany, dookoła plac budowy, niektórzy znają takie klimaty. Godzina ok 0:30, już zasypiamy, a tu nagle jakiś dziwny dźwięk (melodyjka), kilka razy, za 3-4 razem zorientowaliśmy się że to dzwonek do naszych drzwi "Kto o tej porze może do nas dzwonić?" Podchodzę do okna obok drzwi, Patrzę, przy naszym aucie a pod domem kręci się jakiś koleś, przy drodze stoi zaparkowane cieme kombi, przy nim kolejnych dwóch gości. wyglądam przez drzwi i pytam, kto tam? A oni : "Policja ! Jesteśmy na patrolu i zauważyliśmy auto z obcą rejestracją, pod domem w budowie, brama otwarta. Zaniepokoiło to nas. Dotego auto otwarte, w nim dokumenty(...)". Nogi mi zmiękły, nie dlatego ze w aucie dokumenty, czy że auto otwarte, ale wystraszyłem się tych gości. Wyszedłem do nich, gość pomachał mi jakąś legitką (ciemno było i nie oglądałem jej dokładnie), pytał skąd taka rejestracja, itd. Oni powtórzyli że często zdarzają się kradzieże na budowach i dlatego jeżdżą po okolicy i patrolują, zobaczyli bramę itd... Pozamykałem bramę, auto i wróciłem do domu, zapamiętałem tylko numer rej i dzwonie od razu na policję do trzebnicy zapytać czy to rzeczywiście ich patrol, tam potwierdzili, że to policja na patrolu... ale strachu miałem co niemiara, brrrrr.... Co prawda dziwne, że przez 4 miesiące nie zaciekawiła ich taka rejestracja, co prawda brama zazwyczaj była zamknięta, a tym razem żona może nie do końca ją zamknęła i wiatr ją musiał otworzyć, ale przygoda... Z jednej strony fajnie że ktoś dba o "przyszłych" mieszkańców naszej wioski, ale ten nieoznakowany samochód i 3 typa, mnie przestraszył Moi rodzice mieszkają na Popowicach w bloku, kiedyś w nocy również zadzwoniła do mieszkania policja, okazało się że drzwi samochodu były nie zamknięte. Też niby rutynowa kontrola. Miłe, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 21.12.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Święta tuż tuż, właśnie skończyliśmy ubieranie choinki i zrobiło się nastrojowo Chciałbym Wam wszystkim życzyć Wesołych Świąt! Bez zmartwień, Z barszczem, z grzybami, z karpiem, Z gościem, co niesie szczęście! Czeka nań przecież miejsce. Wesołych Świąt! A w Święta, Niech się snuje kolęda. I gałązki świerkowe Niech Wam pachną na zdrowie. Wesołych Świąt! A z Gwiazdką! Pod świeczek łuną jasną Życzcie sobie - najwięcej: Zwykłego, ludzkiego szczęścia http://img407.imageshack.us/img407/9728/m116xk2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.12.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Rozebraliśmy wczoraj szopkę. Do dzisiaj czuję to w mięśniach. Potwierdziła się teoria z "Fachowców" - nic nie jest tak trwałe jak prowizorka Szopka z płyt betonowych, dach i wrota z desek. Okazało się, że dach jest taki solidny, że po przecięciu na pół, z ledwością we 4 zdjeliśmy go i załadowali na platformę. Słupki były obrzucone lekko suchym betonem; tak trochę u dołu. Beton ten pociągnął wilgoć z ziemi i zrobiła się niezła stopa, a że u samego dołu, więc trzeba było odkopać prawie do samego dołu. Całe szczęście, że kolega był zainteresowany szopką. Inaczej musiałbym sam to rozbierać. Co prawda wtedy bym chyba się nie szczypał i desko zdejmował pojedyńczo, a słupki uciał kątówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 22.12.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę WamWielu głębokich i radosnych przeżyć,wewnętrznego spokoju, wytrwałości i radościOraz błogosławieństwa BożegoW każdym dniu nadchodzącego 2009 Roku Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 22.12.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 W Betlejem na sianku Zbawiciel się rodzi,niech Wam jak najlepiej w życiu się powodzi,zaś w Nowym Roku o każdej godzinie,niechaj nic co dobre Was w życiu nie minie! http://kartki.duno.pl/kartki/48/92.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 22.12.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Nastrojowych i radosnych Świąt Bożego Narodzeniaoraz samych szczęśliwych zdarzeńw nadchodzącym Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 22.12.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Niech się spełnią świąteczne życzenia,te łatwe i trudne do spełnienia.Niech się spełnią te duże i te małe,te mówione głośno lub wcale.Niech się spełnią te wszystkie krok po kroku,niech się spełnią w Nowym Roku ! Dośki i Secamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 22.12.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 słuchajcie, ale mieliśmy wczoraj scenę jak z filmu grozy.... brrr.... Mieszkamy od 4 miesięcy w Szymanowie, dom nie otynkowany, dookoła plac budowy, niektórzy znają takie klimaty. Godzina ok 0:30, już zasypiamy, a tu nagle jakiś dziwny dźwięk (melodyjka), kilka razy, za 3-4 razem zorientowaliśmy się że to dzwonek do naszych drzwi "Kto o tej porze może do nas dzwonić?" Podchodzę do okna obok drzwi, Patrzę, przy naszym aucie a pod domem kręci się jakiś koleś, przy drodze stoi zaparkowane cieme kombi, przy nim kolejnych dwóch gości. wyglądam przez drzwi i pytam, kto tam? A oni : "Policja ! Jesteśmy na patrolu i zauważyliśmy auto z obcą rejestracją, pod domem w budowie, brama otwarta. Zaniepokoiło to nas. Dotego auto otwarte, w nim dokumenty(...)". Nogi mi zmiękły, nie dlatego ze w aucie dokumenty, czy że auto otwarte, ale wystraszyłem się tych gości. Wyszedłem do nich, gość pomachał mi jakąś legitką (ciemno było i nie oglądałem jej dokładnie), pytał skąd taka rejestracja, itd. Oni powtórzyli że często zdarzają się kradzieże na budowach i dlatego jeżdżą po okolicy i patrolują, zobaczyli bramę itd... Pozamykałem bramę, auto i wróciłem do domu, zapamiętałem tylko numer rej i dzwonie od razu na policję do trzebnicy zapytać czy to rzeczywiście ich patrol, tam potwierdzili, że to policja na patrolu... ale strachu miałem co niemiara, brrrrr.... Co prawda dziwne, że przez 4 miesiące nie zaciekawiła ich taka rejestracja, co prawda brama zazwyczaj była zamknięta, a tym razem żona może nie do końca ją zamknęła i wiatr ją musiał otworzyć, ale przygoda... Z jednej strony fajnie że ktoś dba o "przyszłych" mieszkańców naszej wioski, ale ten nieoznakowany samochód i 3 typa, mnie przestraszył Moi rodzice mieszkają na Popowicach w bloku, kiedyś w nocy również zadzwoniła do mieszkania policja, okazało się że drzwi samochodu były nie zamknięte. Też niby rutynowa kontrola. Miłe, co? kiedyś mieszkałem na os.kosmonautów, o 2.00 domofon - policja, ma pan wybitą szybę i skradzione radio .... to dopiero było miłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 23.12.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 witam wszystkich,nie wiem czy ktoś bedzie urzedował jeszcze na formum przed Świetami ale mam pytanko-czy ktoś ma piec na gaz propan i ile zużywa tego gazu ?bo nasz wpiernicza gazu jak oszalały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts