pierwek 07.01.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 tego nie liczę bo i tak bym tak ocieplił - wtedy gazu odpowiednio też by mi mniej szło, jasne... nie wiem czy tak wszyscy to liczą, albo czy potrafią liczyć ;)przyjmijmy że ~290m3 czyli masz jakieś 110m2 (kubatura jednak daje lepsze porównanie) - mały domek to może i faktycznie tak lepiej... pytałem się o ocieplenie bo zdarza się już, że ktoś daje 30cm styro w ścianę 30 w podłogę okna "10komorowe" i potem pisze, że ogrzewanie mu tanio wychodzi ale to że wydał 5x więcej na ocieplenie to już inna inszość... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.01.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 HejkaMyślicie, że w te mrozy jak dzisiaj przyjadę na budowę, bo mój piec będzie jeszcze grzał i w środku będzie chociaż +3stopnie. Mam nieocieplone ściany i nieocieplony sufit na poddaszu (skos jest ocieplony). Wczoraj mnie nie było na miejscu i nie wiem czy mam jeszcze do czego jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 07.01.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Hejka Myślicie, że w te mrozy jak dzisiaj przyjadę na budowę, bo mój piec będzie jeszcze grzał i w środku będzie chociaż +3stopnie. Mam nieocieplone ściany i nieocieplony sufit na poddaszu (skos jest ocieplony). Wczoraj mnie nie było na miejscu i nie wiem czy mam jeszcze do czego jechać. Spokojnie U siebie zdążyłem ocieplić połać dachu (wełna 150mm), jak napalę w piecu wieczorem to gaśnie rano/nadranem - po powrocie z pracy (czyli z min 10 godz bez palenia) trzyma w środku przynajmniej +10stC. ps. wczoraj przywieźli mi deski z mirosławic o których pisałem - bardzo porządnie zrobione, proste, praktycznie bez sęków - widać że teraz nie mają za dużo klientów Na czas rozładunku zrobiłem prowizoryczną zaporę z paczek styro w drzwiach między garażem a domem, efekt w garażu po 30min wietrzenia 0st, w domu nadal +10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.01.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Hejka Myślicie, że w te mrozy jak dzisiaj przyjadę na budowę, bo mój piec będzie jeszcze grzał i w środku będzie chociaż +3stopnie. Mam nieocieplone ściany i nieocieplony sufit na poddaszu (skos jest ocieplony). Wczoraj mnie nie było na miejscu i nie wiem czy mam jeszcze do czego jechać. Spokojnie U siebie zdążyłem ocieplić połać dachu (wełna 150mm), jak napalę w piecu wieczorem to gaśnie rano/nadranem - po powrocie z pracy (czyli z min 10 godz bez palenia) trzyma w środku przynajmniej +10stC.Dzięki za pocieszenie. Tak więc po pracy zbieram się i jadę. Może nie będzie tak źle. Jakbym się jutro nie odezwał, to znaczy że zamarzłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 07.01.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Spokojnie U siebie zdążyłem ocieplić połać dachu (wełna 150mm), jak napalę w piecu wieczorem to gaśnie rano/nadranem - po powrocie z pracy (czyli z min 10 godz bez palenia) trzyma w środku przynajmniej +10stC. Hmmm... Ja u siebie nie byłem od soboty na budowie. Boję się o 2 miejsca: garaż gdzie grzeje jeden grzejniczek ustawiony na "3", a piec ustawiony na temperaturę 28 stopni. W garażu mam przyłącze wody. Przed chwilką też zajarzyłem, że moja studzienka jest nieocieplona. Kiedyś był tam licznik, a teraz jest tylko złącze. Na bank woda tam już zamarzła Kwestia czy nie rozsadzi mi złącza lub rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 07.01.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Nam zamarzło przyłacze w garazu pozyczyliśmy gazowa nagrzewnicę i rozmarzło. Straty: 1 mufką. Ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 07.01.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Tak więc po pracy zbieram się i jadę. Może nie będzie tak źle. Jakbym się jutro nie odezwał, to znaczy że zamarzłem zabierz grzańca ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 07.01.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Hmmm... Ja u siebie nie byłem od soboty na budowie. Boję się o 2 miejsca: garaż gdzie grzeje jeden grzejniczek ustawiony na "3", a piec ustawiony na temperaturę 28 stopni. W garażu mam przyłącze wody. Przed chwilką też zajarzyłem, że moja studzienka jest nieocieplona. Kiedyś był tam licznik, a teraz jest tylko złącze. Na bank woda tam już zamarzła Kwestia czy nie rozsadzi mi złącza lub rury Mrozy mają jeszcze potrzymać ze 2 dni, zabieraj grzańca i jedź sprawdzić. U siebie piec ustawiałem teraz na 50st, grzejniki także na 3 - odpukać na razie daje radę. a przy okazji - gdzie można "pomacać" pstryczki Simona? Wizualnie w miarę ok, jednak muszę organoleptycznie zweryfikować wykonanie czy warto brać zamiast legranda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 07.01.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 a przy okazji - gdzie można "pomacać" pstryczki Simona? Wizualnie w miarę ok, jednak muszę organoleptycznie zweryfikować wykonanie czy warto brać zamiast legranda. Ja macałem w Obi na Długiej. I Simona i Berkera. I dlatego też pstryczki do świateł zmieniłem ostatecznie na Berkera Mają je w opakowaniach marki "Duvi", musisz szukać po nazwach np. Basic, Classic (to są Simona) albo Kwadrat (Berker). No - możesz też czytać napisy na pstryczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 07.01.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 a przy okazji - gdzie można "pomacać" pstryczki Simona? Wizualnie w miarę ok, jednak muszę organoleptycznie zweryfikować wykonanie czy warto brać zamiast legranda. Ja macałem w Obi na Długiej. I Simona i Berkera. I dlatego też pstryczki do świateł zmieniłem ostatecznie na Berkera Mają je w opakowaniach marki "Duvi", musisz szukać po nazwach np. Basic, Classic (to są Simona) albo Kwadrat (Berker). No - możesz też czytać napisy na pstryczkach a porównywałeś Duvi z org. Berkerem? Z sieciami handlowymi jest tak, że żaden szanujący się producent nie wepcha gorszej jakości na półki, bo zepsuje sobie opinię. Często i gęsto produkują tańsze/gorsze artykuły pod innymi brendami na potrzeby sieci. Oszczędności są na wszystkim od opakowań po użyte materiały czy dokładność wykończenia. ps. ale do obi na bielanach dziś zajrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 07.01.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 a porównywałeś Duvi z org. Berkerem? Z sieciami handlowymi jest tak, że żaden szanujący się producent nie wepcha gorszej jakości na półki, bo zepsuje sobie opinię. Często i gęsto produkują tańsze/gorsze artykuły pod innymi brendami na potrzeby sieci. Oszczędności są na wszystkim od opakowań po użyte materiały czy dokładność wykończenia. ps. ale do obi na bielanach dziś zajrzę Dziś jak wciskam Berkera to chodzi podobnie jak ten w Obi, ale z lupą nie przyglądałem się Te Duvi to tylko foliowy woreczek, reszta wygląda identycznie, też są napisy Berker na mechaniźmie, kontaktach... Z kontakt-simonem tak samo (napisy) A poza tym w Obi drożej niż można dostać normalnie... W ogóle to jakiś drogi ten market... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 07.01.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A poza tym w Obi drożej niż można dostać normalnie... W ogóle to jakiś drogi ten market... To może standard w marketach budowlanych Mi często zdarzało się dostać taniej w innych miejscach. Wyjątek to mozaika przemysłowa z wyprzedaży i ciepła wełna mineralna - tylko tam mieli w rozsądnych terminach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 07.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Mrozy mają jeszcze potrzymać ze 2 dni, zabieraj grzańca i jedź sprawdzić. U siebie piec ustawiałem teraz na 50st, grzejniki także na 3 - odpukać na razie daje radę. Wydaje mi się, że co miało zamarznąć - zamarzło już. Kwestia by zadziałać jak się zacznie ewentualnie rozmarzać Chyba że jakimś cudem studzienka mi nie zamarzła i mógłbym jakoś zadziałać. Tylko jak działać gdy prawa ręka w gipsie, a właz pewnie przymarzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 07.01.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Hejka Myślicie, że w te mrozy jak dzisiaj przyjadę na budowę, bo mój piec będzie jeszcze grzał i w środku będzie chociaż +3stopnie. Mam nieocieplone ściany i nieocieplony sufit na poddaszu (skos jest ocieplony). Wczoraj mnie nie było na miejscu i nie wiem czy mam jeszcze do czego jechać. e napewno nic zlego sie nie stalo nie martw sie, a domy w mrozy nie uciekaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.01.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 e napewno nic zlego sie nie stalo nie martw sie, a domy w mrozy nie uciekaja Niby nie uciekają, ale biorąc pod uwagę, że we wszystkich rurach już woda napełniona, to trochę strach, że zamarznie. Po Świętach i po Nowym Roku jak przyjeżdżałem to węgla w zasobniku nie było a temperatura na poziomie 3 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.01.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Mają je w opakowaniach marki "Duvi", musisz szukać po nazwach np. Basic, Classic (to są Simona) albo Kwadrat (Berker). No - możesz też czytać napisy na pstryczkach Tak właśnie mi się coś w tym Duvi nie podobało. Teraz wiem dlaczego. No to przy następnej okazji zajrzę i pomacam do końca. Co do Simona - na ich stronie jest lista lokalnych dystrybutorów. Trochę ich jest we Wro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.01.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Tak więc po pracy zbieram się i jadę. Może nie będzie tak źle. Jakbym się jutro nie odezwał, to znaczy że zamarzłem zabierz grzańca ze sobą Z miłą chęcią. Ale z zasady po % nie jeżdżę, a chciałbym na noc wrócić do żonki, coby nie musieć się do ciepłego grzejnika przytulać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 07.01.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Tak więc po pracy zbieram się i jadę. Może nie będzie tak źle. Jakbym się jutro nie odezwał, to znaczy że zamarzłem zabierz grzańca ze sobą Z miłą chęcią. Ale z zasady po % nie jeżdżę, a chciałbym na noc wrócić do żonki, coby nie musieć się do ciepłego grzejnika przytulać. Ja też. to na wyjazd: http://www.we-dwoje.pl/grzaniec;galicyjski;8211;;owocowa;herbata;rozgrzewajaca,artykul,5048.html po powrocie (poza "grzejnikiem"): http://www.winka.net/wino/grzaniec-galicyjski-320.html niezły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 07.01.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Trociu trzymam kciuki zeby sie nic nie stalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 07.01.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 tego nie liczę bo i tak bym tak ocieplił - wtedy gazu odpowiednio też by mi mniej szło, jasne... nie wiem czy tak wszyscy to liczą, albo czy potrafią liczyć ;)przyjmijmy że ~290m3 czyli masz jakieś 110m2 (kubatura jednak daje lepsze porównanie) - mały domek to może i faktycznie tak lepiej... pytałem się o ocieplenie bo zdarza się już, że ktoś daje 30cm styro w ścianę 30 w podłogę okna "10komorowe" i potem pisze, że ogrzewanie mu tanio wychodzi ale to że wydał 5x więcej na ocieplenie to już inna inszość... pozdrawiam a skąd wyszło Ci te 5x ? przy zwięszeniu ocieplenia 2x z 12 do 24 cm koszty podnoszą się jedynie o ok. 50% bo robocizna kosztuje tyle samo? a późnej na ogrzewaniu zyskujesz każdej zimy !!! każdy liczy jak potrafi jedym opłaca się budować ściany jedno warstwowe 36cm i instalować skomplikowane, drogie systemy ogrzewania, a innym w termosie wystarczy farelka Do tego jak masz wentylacje grawitacyjną to do domu wpada Ci powietrze o temp. -18 (jak na zew. jest -18), a jak masz reku to już masz świerze powietrze o temp +15 ! A jest znaczna różnica podgrzać temperaturę z +15 do +21, a z -18 do +21 prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts