TMK 13.01.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Brałem pod uwagę raczej jakieś czujniki dymu, czadu czy im podobne. Dymu niekoniecznie, ale czujnik czadu będę montował u siebie. Masz może namiar na coś sprawdzonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ile płacicie za układanie wełny na poddaszu ???? plis plis plis 0zł, skończyło się na czteropaku i leczeniu pokłutej łapki Gdyby nie dzieci, to pracy było u mnie na 2 dni, a tak w 3 skończone.To chyba małe masz to poddasze Mi to trochę zajęło. I oczywiście koszty 0zł. Teraz jeszcze podłogę stryszku obkładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.01.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 To chyba małe masz to poddasze Mi to trochę zajęło. I oczywiście koszty 0zł. Teraz jeszcze podłogę stryszku obkładam. ze 180m2 połaci dachu a podłogę też kończę - wełna i od razu dechy, tylko nie wiem czy przykręcać je do jętek czy zaczekać aż przeschną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 a podłogę też kończę - wełna i od razu dechy, tylko nie wiem czy przykręcać je do jętek czy zaczekać aż przeschną.Ja będę raczej od razu kręcił. Jak powstaną szpary to i tak nic się nie stanie. I tak jak będę chciał wykorzystać to bardziej użytkowo to położe na to jeszcze jakieś tanie panele więc szpar nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 13.01.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ile płacicie za układanie wełny na poddaszu ???? plis plis plis my płaciliśmy 30 zeta za m2 w cene wchodziło ułożenie wełny,sznurowanie i folia czyli całe ocieplenie bez stelaży i regipsu - dobrze rozumiem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ile płacicie za układanie wełny na poddaszu ???? plis plis plis my płaciliśmy 30 zeta za m2 w cene wchodziło ułożenie wełny,sznurowanie i folia czyli całe ocieplenie bez stelaży i regipsu - dobrze rozumiem ??A co w takim wypadku z drugą wartswą wełny, która ma iść pomiędzy stelaż na krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 13.01.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ile płacicie za układanie wełny na poddaszu ???? plis plis plis my płaciliśmy 30 zeta za m2 w cene wchodziło ułożenie wełny,sznurowanie i folia Czy ktoś z Was może kogoś polecić do ocieplenia poddasza? Przeglądając wątki widziałem, że kilka osób radziło zastosowanie jednej wełny kosztem drugiej - teraz tylko pytanie szklanej bardziej niż kamiennej czy na odwrót? Za dużo tych wszystkich informacji... Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 13.01.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 ile płacicie za układanie wełny na poddaszu ???? plis plis plis my płaciliśmy 30 zeta za m2 w cene wchodziło ułożenie wełny,sznurowanie i folia czyli całe ocieplenie bez stelaży i regipsu - dobrze rozumiem ??A co w takim wypadku z drugą wartswą wełny, która ma iść pomiędzy stelaż na krokwie? mamy położona wełnę 20-tkę narazie bez stelaży bo w sumie poddasze miało nie być użytkowe bo to domek parterowy,może kiedyś w przyszłości zrobimy tam jakąść część użytkową ale póki co to nie ma już na to kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Przeglądając wątki widziałem, że kilka osób radziło zastosowanie jednej wełny kosztem drugiej - teraz tylko pytanie szklanej bardziej niż kamiennej czy na odwrót? Za dużo tych wszystkich informacji... Kamienna jest chyba "zimniejsza". Ja nie chciałem pomniejszać stryszku, więc dałem 15+5cm Super Maty z lambda 0.033, żeby mimo wszystko cieplusio było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 13.01.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 kamienna jest cięższa w masie więc bardziej obciąża konstrukcjękamienna jest w niektórych przypadkach w płytacjh więc sa większe odpadyszklana jest delikatniejsza, lżejsza, i bardziej puchata tyle wiem z autopsji ja daję unimatę 18 cm w krokwie + 10 Super mata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 13.01.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 mamy położona wełnę 20-tkę narazie bez stelaży bo w sumie poddasze miało nie być użytkowe bo to domek parterowy,może kiedyś w przyszłości zrobimy tam jakąść część użytkową ale póki co to nie ma już na to kasy ale tą 20 cm masz w jednej warstwie między krokwiami czy 15 + 5 cm podwieszone ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 13.01.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 20 cm w jednej warstwie między krokwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.01.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Przeglądając wątki widziałem, że kilka osób radziło zastosowanie jednej wełny kosztem drugiej - teraz tylko pytanie szklanej bardziej niż kamiennej czy na odwrót? Za dużo tych wszystkich informacji... :wink Poza marketingiem któregokolwiek z producentów, zaletę szklanej już napisano, wadę nie. Szklana z czasem zmienia swoje wymiary, czyli mówić krótko siada. W starym domu przekładka dachu była z 14 lat temu, wpakowane żółte cudo (z tego co pamiętam gulfibera) i na dzień dzisiejszy nadaje się do poprawki - osiadła. Kamienna dzięki swojej gęstości jest też bardziej dźwiękochłonna i tańsza przy tych samych parametrach od szklanej. Jedna i druga ma zwolenników, załóż sobie parametry np lambda 0,35 i wybierz najkorzystniejszą dla siebie ofertę. Do 0,33 moim zdaniem nie warto dopłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 20 cm w jednej warstwie między krokwiami Drewno nie jest tak ciepłe jak wełna, więc lepsze wydaje mi się kładzenie 15+5, żeby pod krokwiami było trochę ciepłego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 20 cm w jednej warstwie między krokwiami Drewno nie jest tak ciepłe jak wełna, więc lepsze wydaje mi się kładzenie 15+5, żeby pod krokwiami było trochę ciepłego materiału.Tu się zgadza. Ale danadom pisał że to jest nieużytkowe poddasze i pewnie dodatkowo ma ocieplenie stropnu pod nim. Więc to ocieplenie w krokwiach mu starcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Ja mam u siebie wszędzie wełnę mineralną vel. skalną rockwool'a. Poza przytoczonymi argumentami ostatnio dowiedziałem się, że dzięki temu, że jest bardziej zwarta aniżeli szklana ma lepsze właściwości zatrzymywania ciepła. Mimo że parametry mają podobne (mój toprock ma lambda 0,035) to podobno w rzeczywistości jest cieplejsza. Zobaczymy jak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Brałem pod uwagę raczej jakieś czujniki dymu, czadu czy im podobne. Dymu niekoniecznie, ale czujnik czadu będę montował u siebie. Masz może namiar na coś sprawdzonego?Niestety nie badałem tematu więc nie pomogę. Ale możliwe, ze będę się widział wkrótce z moim facetem od alarmu, to mogę się spytać co o tym sądzi (jak nie zapomnę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 13.01.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 20 cm w jednej warstwie między krokwiami Drewno nie jest tak ciepłe jak wełna, więc lepsze wydaje mi się kładzenie 15+5, żeby pod krokwiami było trochę ciepłego materiału.Tu się zgadza. Ale danadom pisał że to jest nieużytkowe poddasze i pewnie dodatkowo ma ocieplenie stropnu pod nim. Więc to ocieplenie w krokwiach mu starcza. niestety stropu nie mamy ocieplonego bo tak jak mówiłam wcześnie miało być poddasze nie użytkowe ale stwierdziliśmy że jest na górze tyle miejsca że szkoda go zostawić tak bez użytku ale że nie mamy już na tyle kasy wiec zostawiamy to na późniejsze działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.01.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 niestety stropu nie mamy ocieplonego bo tak jak mówiłam wcześnie miało być poddasze nie użytkowe ale stwierdziliśmy że jest na górze tyle miejsca że szkoda go zostawić tak bez użytku ale że nie mamy już na tyle kasy wiec zostawiamy to na późniejsze działaniato co - ciepło Wam do góry leci spokojnie i dopiero zatrzymuje się na tych 20cm między krokwiami? Na pewno nie macie żadnego ocieplenia w stropie - suficie parteru? Hmmmm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 niestety stropu nie mamy ocieplonego bo tak jak mówiłam wcześnie miało być poddasze nie użytkowe ale stwierdziliśmy że jest na górze tyle miejsca że szkoda go zostawić tak bez użytku ale że nie mamy już na tyle kasy wiec zostawiamy to na późniejsze działaniato co - ciepło Wam do góry leci spokojnie i dopiero zatrzymuje się na tych 20cm między krokwiami? Na pewno nie macie żadnego ocieplenia w stropie - suficie parteru? Hmmmm. Ja bym się nie przejmował aż tak ciepłem, tylko czy te lekko zimniejsze krokwie nie zaszkodzą G-K. Tak przy okazji - kiedy podjąłem decyzję o pójściu z ociepleniem po kalenicę, nie przewidywałem ocieplenia poniżej aż do... momentu ocieplania. Chodziło już ogrzewanie i mimo że w zasadzie tylko podłogówka, to okazało się, że ciepło ładnie ciągnie na stryszek. Upał tam był jak diaski !!! Wówczas nie było tam jeszcze żadnej wentylacji. Fachowcy namówili mnie by włożyć choć piątkę pomiędzy jętki i tak zrobiłem. Włazy też ocieplę. W tej chwili nie ma tam już Afryki, ale to może być wynikiem otworów wentylacyjnych. Zobaczymy jak zamontuję włazy, opiankuję wloty i założę kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts