Frankai 13.01.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Brałem pod uwagę raczej jakieś czujniki dymu, czadu czy im podobne. Dymu niekoniecznie, ale czujnik czadu będę montował u siebie. Masz może namiar na coś sprawdzonego?Niestety nie badałem tematu więc nie pomogę. Ale możliwe, ze będę się widział wkrótce z moim facetem od alarmu, to mogę się spytać co o tym sądzi (jak nie zapomnę) Zapytaj od razu jak to jest z upływem czasu. Wiem że czujniki gazów wybuchowych (np. metan) są różnego rodzaju i najczęściej się "starzeją", więc sensor musi być wymieniany lub należy je kalibrować. Jedne z upływem czasu obniżają swoją czułość, inne z kolei dają fałszywe alarmy. Te pierwsze w sumie są gorsze, bo usypiają. Czujność właściciela oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.01.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Wiem że czujniki gazów wybuchowych (np. metan) są różnego rodzaju i najczęściej się "starzeją", więc sensor musi być wymieniany lub należy je kalibrować. Jedne z upływem czasu obniżają swoją czułość, inne z kolei dają fałszywe alarmy. Te pierwsze w sumie są gorsze, bo usypiają. Czujność właściciela oczywiście a które to te drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Wiem że czujniki gazów wybuchowych (np. metan) są różnego rodzaju i najczęściej się "starzeją", więc sensor musi być wymieniany lub należy je kalibrować. Jedne z upływem czasu obniżają swoją czułość, inne z kolei dają fałszywe alarmy. Te pierwsze w sumie są gorsze, bo usypiają. Czujność właściciela oczywiście a które to te drugie? Jedne == pierwsze, inne = drugie Jeszcze jakieś pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.01.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Jedne == pierwsze, inne = drugie Jeszcze jakieś pytania? :lol: Wiele Podobało mi się że czujniki "usypiają właściciela" czadem... Dlatego pytałem o "drugie" nic konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 13.01.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 niestety stropu nie mamy ocieplonego bo tak jak mówiłam wcześnie miało być poddasze nie użytkowe ale stwierdziliśmy że jest na górze tyle miejsca że szkoda go zostawić tak bez użytku ale że nie mamy już na tyle kasy wiec zostawiamy to na późniejsze działaniato co - ciepło Wam do góry leci spokojnie i dopiero zatrzymuje się na tych 20cm między krokwiami? Na pewno nie macie żadnego ocieplenia w stropie - suficie parteru? Hmmmm. żadnego ocieplenia narazie nie mamy na stropie bo mieliśmy robić płyty na poddaszu ale z wiązku z tym że kasa się skończyła więc narazie odpuściliśmy piec u nas kondensacyjny(na gaz)ustawiony jest na 40 stopni przy wyjściu a w całym domu przy otwartej dziurze na styrych jest 18 stopni,przypomne że powierzchnia domu to około 200m2+100m2 góry w późniejszym czasie użytkowej co prawda ciepło nam narazie spiernicza na góre bo jeszcze nie zdążyliśmy zatkać tej wnęki która bedzie kiedyś przydatna na schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 13.01.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Secam - Fila za całość: ocieplenie+rigipsy ze szpachlowaniem, pod malowanie ode mnie brał 45/mkw, myślę , że cena nie powinna wzrosnąć, jakość OK. Bardzo szybki był. Frankai - ojcze nasz, któryś jest....po sąsiedzku. XX - czy ty już kupiłaś kostkę granitową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Frankai - ojcze nasz, któryś jest....po sąsiedzku. A może nawet praojcze W końcu cały ruch grupowy zainicjowałem. Z racji zaś długości budowy - chyba zostanę dziadkiem forumowym Jutro wchodzi mi kominkarz. Efekt planowy ma być taki: http://images34.fotosik.pl/436/8b65702ab2d3bfc3m.jpg http://images43.fotosik.pl/49/c8bd7379ef8ef205m.jpg http://images38.fotosik.pl/49/4c5060016cc6314cm.jpg Z przyczyn technologicznych będą drobne zmiany od projektu: półka ma być podparta słupkami z kwasówki, a z boków szyby będzie 15cm kamienia. Mam tylko nadzieję, że kamień który wybraliśmy na boki i front będzie dobrze wyglądał w dużym rozmiarze. Takie już "uroki" indywidualizmu - nie wiadomo czy te kilkanaście tysięcy nam się ostatecznie spodoba Na rysunku jest OK, te małe kawałki które zestawialśmy wyglądały raczej dobrze, parapeciki są OK, więc może się jutro nie zastrzelę gumą od majtek Na tym obrazku z lewej jest poprawiona wersja - ze szczeliną na wąż LED-owy. Dobrze że mi się przypomniało - muszę im jutro dać by od razu zamontowali. Co do sąsiedztwa, to ja do Wrocka mam jeszcze dużo bliżej niż do stolicy Pyrlandii. Z Ostrowa będę miał już tylko trochę bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 13.01.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 45/mkw to ocieplenie w dwóch warstwach czy w jednej. Moi zawołali 10/m2 pierwszej warstwy wełny-między krokwiami+szurkowanie. I 45/m2 położenie drugiej warstwy wełny, folia stelaże i rigipsy takie wypieszczone tylko malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.01.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 45/mkw to ocieplenie w dwóch warstwach czy w jednej. Moi zawołali 10/m2 pierwszej warstwy wełny-między krokwiami+szurkowanie. I 45/m2 położenie drugiej warstwy wełny, folia stelaże i rigipsy takie wypieszczone tylko malować. Tak jak pisałem - ja nie wiem ile wyszło mi za m2, bo nie prosiłem o szczegółowy rachunek. Gdyby wziąć kwotę i podzielić przez szacunkowe m2, to wyszłoby jakieś 58zł, ale tak jak pisałem - było kupę innych robót, więc same ocieplenie+G-K wyszłoby góra 45zł/m2. Właśnie sprawdziłem faktuyry - wełna szklana SuperMata 150mm szła między krokwie, a skalny SuperRock 50mm na ruszcie. Nie tylko że było gotowe do malowania, ale stryszek (połowa m2) został pomalowany farbą lateksową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 13.01.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Przepraszam, że tak długo mnie nie było - wprowadzałem się ) Przede mną 3 noc. Wpadłem zerknąć co i jak u Was. Widzę, że nie próżnujecie;) Mam nadzieję, że nikomu zima nie narozrabiała. Mam dla Was drobny komunikat ; mój hydraulik - porządny gość, solidny fachowiec i zna się na rzeczy - podłączał u mnie wczoraj kuchnie gazową i mówił mi, że wypadła mu jakaś gruba robota z harmonogramu więc jest wolny i szuka nowego zlecenia. Dla zainteresowanych podaję namiar; Adam 602253166. Można się targować U mnie robił, całą instalację z solarami, kotłownią i gazem. Białego montażu nie zdąży,ł bo sam sobie poradziłem ;] Dzwonił ktoś do Adama? - ciekawy jestem cennika. Jutro mija tydzień mojego mieszkania w domku - od początku sezonu spaliłem 428m3 gazu. Ten Viessmann chyba coś mi za dużo siorbie, albo źle poczytałem instrukcję obsługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 14.01.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Dymu niekoniecznie, ale czujnik czadu będę montował u siebie. Masz może namiar na coś sprawdzonego? Wprawdzie nie do mnie, ale odpowiem. Jeszcze nie mam podłączonego, ale kupując centralę Satela wziąłem od nich także i czujnik czadu (DG1-CO). Na swojej stronie mają kilka czujek, niestety nie czujka dymu - tę wziąłem innego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 14.01.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Jedne == pierwsze, inne = drugie Jeszcze jakieś pytania? :lol: Wiele Podobało mi się że czujniki "usypiają właściciela" czadem... Dlatego pytałem o "drugie" nic konkretnie a czy jest wersja na male dzieci? (ale tak zeby usypialo na noc i z wersja dzwiekowa na przyklad i wyswietlaczem obrazkow na scianie...) Natalia kostki jeszcze nie kupilam , musze sie najpierw wygrzebac ze szpitali czyli do konca stycznia daro_k a moze po prostu pierwszy sezon grzewczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 14.01.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Daromy grzejemy od miesiąca i nam juz piec zerzarł 250m3 a w domu jest 17-18 stopniwszyscy mówia że tak to niestety jes w pierwszym sezonie grzewczym gdzie mury jeszcze nie nagrzanemam nadzieje że następny sezon bedzie łagodniejszy co to ilości zużytego gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 14.01.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 ile płacicie za układanie wełny na poddaszu ???? plis plis plis TMK, danadom, Trociu, Natalia Stanko, asia22, Dziekuje za cenę układania wełny ... ufff uratowaliście mnie bo ekipa naberała wody w usta i nie była w stanie powiedzieć ceny za ułożenie wełny w krokwie .... powiedzieli że chcieli by mi powiedziec cenę jak rok temu podczas bumiu ale się teraz boją bo nie ma roboty i mam sam im powiedzieć dobre nie A tak poza tematem to zakochałem się w zakupach w allegro i necie normalnie dzisiaj zaoszczędziłem chyba z 2 tysiące w stosunku do cen w marketach i składach budowlanych :D:D niech żyje wirtualny handel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 14.01.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 secam no i ile stanelo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 14.01.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 na razie daje tylko w krokwie 18cm i sznurek - powiedziałem że znajomi robili po 10 zł a chłopaki na to że zrobią za 8 zł (przyznaję się ze na negocjacje wysłałem zonę ja wymiękłem psychicznie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 14.01.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 na razie daje tylko w krokwie 18cm i sznurek - powiedziałem że znajomi robili po 10 zł a chłopaki na to że zrobią za 8 zł (przyznaję się ze na negocjacje wysłałem zonę ja wymiękłem psychicznie ) to niezłą cenkę wynegocjowałeś szkoda że ja nie umiem sie tak targować bo może dom by nas taniej wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 14.01.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 to niezłą cenkę wynegocjowałeś szkoda że ja nie umiem sie tak targować bo może dom by nas taniej wyszedł Ja też nie umiem - wysłałem babę w ciąży - takiej nikt nie odmówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danadom 14.01.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 to niezłą cenkę wynegocjowałeś szkoda że ja nie umiem sie tak targować bo może dom by nas taniej wyszedł Ja też nie umiem - wysłałem babę w ciąży - takiej nikt nie odmówi a no pewno bo się boją że ich myszy zjedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 14.01.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 o znaczy czas najwyzszy zabrac sie za negocjacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts