Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Info dla zainteresowanych meblami kuchennymi.

Dzisiaj miałam przyjemność odwiedzić rodzinkę w Sycowie i podjechałam zobaczyć salonik wspomnianego wyżej Filunga. Niestety był zamknięty, ale wygląda całkiem przystępnie i w okolicy cieszy się dość dobrą opinią :wink:

A może ktoś z forumowiczów ma już u siebie w domu "dzieło" Filunga?

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja też myslę intensywnie o kuchni. Niestety muszę zmieścić się najwyżej w 7 tyś za meble. Stwierdziłam, że wolę oszczędzić na gratach, niż na dachu, oknach czy izolacji. Zawsze kiedyś można zmienić. Jeśli macie jakieś sensowne namiary na niedrogiego "kuchniarza" to ładnie proszę :roll:

Serdecznie dziękuję wszystkim za słowa motywacji :wink: , ale mam zbyt skomplikowane miejsca, gdzie chcę umieścić taety; np. lamperia na schodach równolegle do linii schodów, wzorek ma iść pionowo (tapeta z fakturą) - sam nie biorę się za to, za drogie były te tapety 8)

Więc jeśli już uznacie, że kładzenie tapet może być trudne :lol: - i będziecie mieli namiar na sprawdzonego fachowca, to proszę gorąco o namiar 8)

Ja też myslę intensywnie o kuchni. Niestety muszę zmieścić się najwyżej w 7 tyś za meble. Stwierdziłam, że wolę oszczędzić na gratach, niż na dachu, oknach czy izolacji. Zawsze kiedyś można zmienić. Jeśli macie jakieś sensowne namiary na niedrogiego "kuchniarza" to ładnie proszę :roll:

a jak polecam sprawdzić oferte w IKEA - tzn umowcie sie z tamtejszym projektantem dajcie sobie pokazać te meble

wiem wiem ....ikea :)

...ale my tez bardzo powściągliwie do tego sklepu podchodzimy....bylismy , obejrzelismy ...i ....jakosc, estetyka i finkcjonalnośc bardzo nas przekonały....cena oczywiście najbardziej !!!

narazie mamy stan surowy zamknięty, ale wiemy ze meble będą z Ikea

Zdaje mi się, że BlackRedWhite mają tanie kuchnie, ale nie sprawdzałem.

Dużo zależy jak dużą masz kuchnię.

U mnie wycena wyszła następująco:

1. korpus oraz fronty gładkie z płyty laminowanej = 13 500 zł

2. korpus płyta laminowana, fronty MDF lakierowany połysk = 16 200 zł

3. korpus płyta laminowana - widoczne fornir naturalny, fronty fornir naturalny = 17 300 zł

4. korpus płyta laminowana - widoczne fornir naturalny, fronty drewniane = 18 700 zł

Wybieramy wariant 2, bo taka wersja nas interesuje :)

Policzono

- blaty gr. 4 cm

- zawiasy i prowadnice Blum cichy domyk {Blue Motion}

- cargo małe 30 {chyba polskie nie Blum }

- cargo duże 30 {chyba polskie nie Blum }

- system podnoszenia szafek górnych Blum Aventos {HF}

- długie uchwyty

- halogeny podszafkowe

- cokół aluminiowy

- listwy, uszczelki , itd.

Mechanizmy Aventos HF na Allegro są po 324zł.

Cargo Blum 4 kosze, 1.4m wysokości to 1200zł, a polskiej firmy 600zł, ale ponoć jakość podobna.

Po ile są inne elementy - nie wiem. Ile można zaoszczędzić nie bawiąc się w żadne bajery - nie wiem.

Za jakiś tydzień będę miał dokładniejszą wycenę. W sumie nie do końca jestem pewien co gość policzył, ale spróbuję:

- szuflady 40cm (gł.60)- 3 szt.

- szafka pod zmywarkę 60cm

- szafka narożna (60)

- szuflady 90cm (60)

- cargo 30cm, wys. 75cm (60)

- szafka 60 cm (60)

- szafka wisząca: szkło w aluminowych ramkach (30+30)*106cm (Aventos HF para)

- szafka wisząca: szkło w aluminowych ramkach (30+30)*60cm (Aventos HF pojedyńczy)

- szafka 72cm (być może Aventos HF)

- szafka 60cm (60) - 4 szt.

- szuflada 60cm (60) - 9 szt.

- szafka 30 cm (60)

- cargo 30 cm, wys.140cm (60)

- stoliczek z jedną nogą - 120x60cm

- blat 450x60cm

- cokół 650cm

Zabudowa następujących sprzętów: wyciąg, piekarnik, ekspres do kawy, płyta grzejna.

WIęc zrób prowizorkę z gruzu za darmo - mam gdzieś numer tel do gości którzy wożą czysty i w miarę drobny gruz z budów (za darmo, ew. jakieś 20 zł) - my utwardziliśmy drogę 200 metrów tym gruzem, wyszło elegancko. Potem tak gruz bez żaly wywalisz.

A czy jakbym ładnie poprosiła - dostałabym telefon do tych "gruziarzy"??

Mój kominkarz/kamieniarz robi też w Belgii, Francji, Anglii, więc co tam Wrocław ;) Nie jest jednak tani. Wygląd kominka po zrobieniu - super. Zapraszam na wizytę. Zobaczymy jak się będzie użytkował.

Uzupełnienie - na swojej stronie www, gość ma niedużo zdjęć i mówiąc szczerze... gdybym miał się sugerować stronką, to raczej bym z nim nie rozmawiał ;) ASTOR

Czy mój się tam pojawi - zobaczymy ;) Zaoferowałem, że może zrobić zdjęcie i pokazywać klientom. Co do www, to zobaczę - różnie to bywa z upublicznianiem się :roll:

Jak nie zapomnę, to następnym razem jak spotkam szwagierkę (w ciągu 2 tygodni), to zapytam o ich fachowca z Międzyborza. Był ponoć dużo tańszy.

Dużym plusem jest możliwość wskazania konkretnej płyty z kórej będzie wykonany kominek. Ponoć część (tych tanich), robi na takich zasadach, że umawia się i dopiero sprowadza blok/płytę, a wtedy nie wiadomo jaki "wzór" będzie miał kamień. U niego na placu zawsze jest sporo kamienia do wyboru.

Na Robotniczej też jest salon z ekspozycją drzwi i tam negocjowłam rabat. Wprawdzie firma ta sama, ale szef (p. Sebastian z którym rozmawialam) urzęduje na Robotniczej. Myślę, jednak, że jak ktoś trafi na Gwiaździstą, też nie powinno być problemu.

Witam

Potwierdzam ze nalezy rozmawiac z Panem Sebastianem.

Ja mialem maly problem bo na pomiarze wyszlo ze wszystkie otwory drzwiowe na parterze byly za wysokie (214 cm) i prawie wszedzie udalo sie to porawic ale w lazience polozone kafle i dociete do otworu. Wiec 2 opcje: kujemy i wymieniamy kafle (tu niebezpieczenstwo ze mozna uszkodzic wklejone na cala sciane lustro) lub opcja 2 zamowic drzwi z szersza opaska w oscierznicy.

Jak zadzwonilem do Impro i pytalem innego sprzedawce czy mozna zamowic takie drzwi z wewnetrzna opaska szersza niz zewnetrzna to pracownik sposcil mnie na drzewo ze sie nie da i koniec. Po telefonie do p. Sebastiana okazalo sie ze moze sie da ale musi to skonsultowac z producentem (drzwi Koraona) i dalo sie i to za niewielkie pieniadze doplata 80zl do drzwi (nowe kafle i robocizna z mozliwoscia uszkodzenia lustra za 200 to duzo wieksze ryzyko i koszty).

Wiec koniecznie rozmawiac z p. Sebastianem

Pozdrawiam

Kochani wiem że jakiś czas temu negocjowane były ceny bram garażowych...

podzielcie się proszę namiarami gdzie najlepiej kupować bramy

prawie rok po naszej budowie i garażu się nam zachciało :lol:

Polecam bramę garażową HÖRMANN.

adres:

Przedsiębiorstwo IRGA

ul.Fabryczna 6-8

53-609 Wrocław

tel. 071 355 01 97

Koniecznie skontaktuj się z panią Marzeną i powołaj się na grupę forum muratora.

W razie problemów przypomnij się a odkopię komórkę do pani Marzeny :wink:

Witam

Ja kupowalem brame Krispol uzywam od roku i super dziala

w firmie Major z Trzebnicy (http://major.strona.pl/) Dobra cena super montaz

Montowali robniez 3 bramy (bardziej przemyslowe) u szwagra ktory rowniez jest z nich zadowolony

Pozdrawiam

WIęc zrób prowizorkę z gruzu za darmo - mam gdzieś numer tel do gości którzy wożą czysty i w miarę drobny gruz z budów (za darmo, ew. jakieś 20 zł) - my utwardziliśmy drogę 200 metrów tym gruzem, wyszło elegancko. Potem tak gruz bez żaly wywalisz.

A czy jakbym ładnie poprosiła - dostałabym telefon do tych "gruziarzy"??

Ja też poproszę o namiar na gruziarzy, jeśli można.

No wlasnie, mialam sama pytac o namiary do gruziarzy :D .

Z kuchni niedrogich polecam BRW, sa jak na te pieniadze dobre. To juz nasza lacznie 4 kuchnia u nich. I nigdy nie bylo problemow z jakoscia. I cena przystepna- 9 tys, ale dosc duza. Na Krakowskiej jest taka pani ( ma lekko pod deklem), ale mozna sie dogadac co do pomyslow. Potrafi np. z dwoch szafek zrobic jedna, taka zeby pasowala pod wymiar. Mowie tu o tych meblach o okreslonych wymiarach. Gdzies widzialam ostatnio reklame, ze robia pod wymiar. Nam sie udalo "poskladac" z konkretnych szafek. Taka sama kuchnie wyceniali mi stolaze po znajomosci za jakies 13-4 tys, a chyba 17-18 za drewniana.

Frankai to ja poprosze namiary na twojego i jjak sie uda to szwagierki :) .

No ale przecież podałem :roll: ASTOR

Gość ode mnie, czyli z Ostrowa, ale skoro robi także za granicą, więc i we Wrocku nie odmówi :lol:

Przy okazji, bo może nie wszyscy zauważyli - ja wklejam linki korzystając z HTML-a. O ile normalnie link wygląda tak (celowo wsadzam teraz spację, żeby nie zadziałał):

[/ur l]http://www.astor-kominki.pl [/ur l]

to po wklejeniu

[/ur l=http://www.astor-kominki.pl] ASTOR [/ur l]

Różnica w "=" i tym, że adres wszedł w nawias, a wyświetlany tekst jest pomiędzy nawiasami.

Widać, że kilka osób interesuje się aktualnie meblami kuchennymi. Przyznam się, że i ja przerabiam ten temat. Ostatnio oglądałem wystawy w Domarze na Braniborskiej i wpadła mi w oko kuchnia "Victoria" (meblewrzosowa.pl). Jest tylko jeden problem, ponieważ to cudo kosztuje 46 tys. :o Dlatego szukam stolarza, który takie cudo skopiuje.

Mi udało się trafić na jednego geniusza w trakcie poszukiwań stolarza który wykona mi moją wymarzoną kuchnię w stylui angielskim. Facet robi wszytsko co tylko sobie wymyślisz najtrudniejsze i najdziwniejsze rzeczy. Tani to on nie jest ale wykonawstwo w porównaniu z innymi... bez porównania ;-) Jakby ktoś jeszcze potrzebował mogę się zrewanżować dając namiar.

W związku z powyższym, bardzo proszę o namiary na tego magika od kuchni.

pozdrawiam

A tak w ogóle, to myslałam że tu taka cisza, bo powiadomień nie dostaję. Co do kosztów budowy to podobnie jak TMK, też zmieścimy się w 2 tyś za metr do wprowadzenia się, ale kosztem własnej pracy. :roll: Pstryczków jeszcze nie zamówiłam, bo czekam na info jak się ma ten Ospel do Carivy. Frankay, piękny kominek. Zresztą domek też super!

Przez brak powiadomień ominęło mnie prawie 2 strony wątku :) Zestawienie pstryczków wysłałem dopiero dziś rano i zobaczymy czy jutro hurtownia odeśle wyceny obydwóch serii. W każdym razie wkleję info do dziennika i tutaj. Z carivą mam problem, że nie ma w serii ramki pięciopolowej :-? Ospel jest tutaj górą, teraz to praktycznie kwestia ceny i zamawiam całość.

Zamawiam Ospela, cennikwyjściowy -20%. Cariva odpadła ze względu na brak ramki pięciomodułowej , automatyczne terminale, brak potrójnego gniazda prądowego oraz brak podwójnego do satelity (np do N'ki).

No i nieoczekiwanie spotkałem się ze szwagierką i uwaga... poleca mojego kominkarza. Tamten coś zaczął mędzić i mimo, że wcześniej uważała naszego za drogiego, to udała się do niego. Tak to bywa - czasem maksyma "nie stać mnie na tanie rzeczy" się sprawdza ;) Co z tego, że coś jest tanie, jak nie odpowiada lub nie można się doczekać? Musiał ją nieźle wkurzyć tamtem, skoro tak gorąco poleca naszego.

Tomek, coś mi się ten plik Ospela nie otwiera. Możesz napisać jak Impresja Ospela wychodzi cenowo w stosunku do Carivy?

Czasem dostęp do pewnych zasobów limitowany jest loginem. Spróbuj się zarejestrować i wtedy może będzie dostęp do cennika.