Pani Koala 25.01.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Ika ja niestety nie pomoge. U nas nie ma podlogowki w ogole. Za to ja mam pilne dosc pytanie. Czy ktos ma nawiewniki okienne? Albo cos w tym rodzaju? Gdzie to mozna kupic we Wroclawiu? Jak cenowo sie przedstawia? W malym domku pojawila sie u nas masakra z wilgocia. Jak byla "koza" to nic sie nie dzialo, jak sa kaloryfery to sie robia mokre sciany. Siet. Musze w poniedzialek cos zadzialac koniecznie. nonek, ja użytkuję nawiewniki w zamieszkanym domu (zamawiane razem z oknem w Oknoplaście). 2 na salon z kuchnią (ok. 40m2) i nie wiem, czy zamontowanie nawiewników załatwi ci sprawę wilgoci... Nawet jak są odchylone na maxa ruch powietrza jest niewielki, coś jak rozszczelnienie okna. Nie wystarczy to raczej na suszenie mokrych ścian. Może tymczasowo jakiś wentylator w kanale wentylacyjnym do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.01.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 nonek, ja użytkuję nawiewniki w zamieszkanym domu (zamawiane razem z oknem w Oknoplaście). 2 na salon z kuchnią (ok. 40m2) i nie wiem, czy zamontowanie nawiewników załatwi ci sprawę wilgoci... Nawet jak są odchylone na maxa ruch powietrza jest niewielki, coś jak rozszczelnienie okna. Nie wystarczy to raczej na suszenie mokrych ścian. Może tymczasowo jakiś wentylator w kanale wentylacyjnym do wiosny? Jeżeli nie ma problemów z wentylacją (najczęściej na najwyższej kondygnacji), to nawiewniki powinny sobie radzić z normalnym użytkowaniem. Na wysuszenie domu przepływ powietrza będzie faktycznie za mały. Co więcej - jeżeli zalągł się jakiś grzybek, to warto go zniszczyć odpowiednią chemią i użyć farby, której nie "lubi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 25.01.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Nie wiem co sadzic o Lupol-u. Boczne drzwi wychodza mi drozej, bo sa nizsze i musze doplacic za niestandardowe.A co myslicie o KMW Format w Bierutowie?Tez maja ladne. Nie wiem czy lepiej kupic u nich czy jest we Wroclawiu jakis przedstawiciel.Najgorsze, ze tez wyjezdzam juz we wtorek i bede dopiero za dwa miesiace. I nic jeszcze nie wybralam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.01.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Nie wiem co sadzic o Lupol-u. Boczne drzwi wychodza mi drozej, bo sa nizsze i musze doplacic za niestandardowe. A co myslicie o KMW Format w Bierutowie? Tez maja ladne. Nie wiem czy lepiej kupic u nich czy jest we Wroclawiu jakis przedstawiciel. Najgorsze, ze tez wyjezdzam juz we wtorek i bede dopiero za dwa miesiace. I nic jeszcze nie wybralam. KMW Format jest wg mnie droższe. Impro handluje nimi, ale nie ma na ekspozycji. KMW na swojej stronie ma ceny. Netto oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 25.01.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Dziekuje za wszystkie odpowiedzi odnosnie podłogówki Frankai, godin, goskai oczywiscie, ze bedę przeszukiwać inne wątki, ale zaczęłam od mi najblizszych, czyli GRUPY WROCŁAWSKIEJ interesują mnie przede wszystkim opinie osób, które maja na podłogówce panele lub wykładzine. Ja wiem, ze płytki są najlepsze, ale jakos do sypialni i pokoi dzieci mi nie pasuja Może odezwie sie ktos jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 25.01.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Rzeczywiscie nie widzialam KMW w Impro.Napisalam do producenta i mi wycenili drzwi, ale nie wiem czy to faktycznie netto czy brutto. Chyba brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.01.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Rzeczywiscie nie widzialam KMW w Impro. Napisalam do producenta i mi wycenili drzwi, ale nie wiem czy to faktycznie netto czy brutto. Chyba brutto. A porównałaś z cenami na www? Czy aż tak dużo masz zmian, że trudno wychwycić różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nonek 25.01.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Pani Koala Frankai to nie jest wilgoc, ktora byla nie wiem jak dlugo. Pojaiwla sie jakis kilka dni temu. Ale ona "madra" zakleila tasma wywietrznik, bo sie bala, ze cieplo bedzie uciekac . No coz, mam nadzieje, ze rozszczelnienie okien i oczywiscie odloniety wywietrznik zalatwia sprawe. Dzieki za rady. Bylam dzis u sasiadow, widzialam ich drzwi wewnetrzne. Naprawde sliczne. Robil im je jakis stolarz.Podobno niedrogie. Jak ktos zainteresowany moge poprosic o namiary do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.01.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 nonek[/n] normalną rzeczą jest, że wilgoć wychodzi z domu przez blisko rok. Nie sądzę, żeby "życie" w kilka dni robiło problemy. Kobiecie zaś wytłumacz, że skoro nie żywi się odchodami, to powinna też wdychać świeże powietrze. Skoro oddychamy 16 razy na minutę, a każdy oddech to powiedzmy 1 dm3, to 1 osoba na godzinę potrzebuje 1m3 powietrza. Jak nie będzie miała świeżego powietrza, to sama się będzie źle czuła, a tobie zasadzi grzybki, które zresztą jej na zdrowie nie wyjdą. Namiary na stolarza - jak dobrze zrobione oczywiście - podaj. Nigdy za wiele niedrogich a dobrych fachowców Póki co żonka mi przyklepała drzwi i my już raczej nie zmienimy, ale może inni skorzystają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 25.01.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam Mam pytanie do osób, które mają podłogówkę w domu - co na podłoge oprócz płytek ? Ogrzewam dom pompą ciepła, wiec mam podłogówkę w całym domu. Mam dylemat, co dać na podłogi. Chodzi mi o sypalnię i pokoje dzieci. Czy panele sie sprawdzają, czy lepiej wykładzina?? bo panele + ta pianka pod nie, to min.10mm warstwa i nie wiem czy nie będzie zatrzymywać ciepła Jeśli wykładzina, to czy pod nią coś sie daje, czy bezpośrednio na beton (zagruntowany czy jak )? Będe wdzieczna za wszelkie informacje (zwłaszcza sprawdzone w praktyce ) pozdrawiam My mamy panele, płytki ceramiczne, gres, dywany i wykładziny Najlepsze wrażenie daje gres, najgorsze ceramika, wykładziny są trudne w utrzymaniu przy małych dzieciach, docelowo zamiast starych dywanów i wykładzin będą panele, które mamy w jednym pokoju i całkiem dobrze się sprawdzają, daliśmy pod nie najcieńszą piankę (niby przeznaczoną na podłogówki) - tektura falista słabo wygłusza dźwięki. Dla mnie ten cały szum o izolacyjności wykończenia podłóg to ściema ! Jakie znaczenie ma mieć 1cm materiału o nawet najlepiej izolacyjnego, do 10-20-30cm ocieplenia dookoła/pod spodem? A tak naprawdę drewno ma o rząd wielkości gorszą izolacyjność od styropianu i tylko kilka razy lepszą od kamienia! Chcesz mieć panele, zrób panele, chcesz gres, daj gres, chcesz deski - daj deski, byle nie na legarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniaq 25.01.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam Chciałam nieśmiało się przywitać Ja jestem dopiero na starcie czyli w poniedziałek wchodzi na blac budowy ekipa Na razie jak czytam wasze posty to niewiele z nich rozumiem ale mam nadzieję, że niedługo z waszą pomocą przęjdę budowę domu mniej boleśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nonek 25.01.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Drzwi postaram sie obzdjeciowac i podac namiary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 25.01.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 jezeli ktos szuka drzwi to polecam dolnaslaska galerie drzwi na gaju http://www.dgd.wroclaw.pl/mozna sie dobrze dogadac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 25.01.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witaj moniaq! Ani się obejrzysz, a będziesz tu poradami sypać po wprowadzce! Może mi mógłby ktoś poradzić, czy w jakimś systemie rynnowym dostanę grafitowy odprowadzacz wody do beczki (średnica rury 100). Mam Galeco, a oni mają te spusty tylko brązowe Marley ma 105, wavin bodajrze 95... Szukałam w necie, ale jakoś w graficie tego nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 26.01.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dziekuje za porady.KMW doliczyl mi 10% za niestandardowe, bo te boczne sa duzo nizsze, ale w ramach promocji powiedzial, ze odstapi od tych 10%.Wyszlo i tak ponad 5tys.Zobacze jeszcze w DGD.Dziekuje i pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 26.01.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Poszukuję murarza do drobnych prac - zaślepienie części otworu wejściowego, podmurowanie okien i takie tam bzdury. Okolice Żórawiny Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 26.01.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Mam pytanie - na dniach zamawiam w końcu wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Opcje są 3: 1. Centrala ComfoAir 5502. Centrala ComfoAir 550 VV z nagrzewnicą elektryczną wstępną wbudowaną w rekuperator - cena: + 1500zł w porównianiu z opcją 1.3. Centrala ComfoAir 550 ERV z wymiennikiem entalpicznym umożliwiającym utrzymanie wilgotności wewnątrz budynku) - cena: + 2900zł w porównaniu z opcją 1. Co radzicie? Jest sens iść w koszta i brać droższą centralę, czy to tylko bardziej gadżet i wersja 1 jest ok? Pzdr!TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.01.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Zdanie mojego męża na temat obramówki jest identyczne jak Twoje, czyli to dość kontrowersyjny element modelu New Z tego co wiem, to można zrezygnować z tego elementu (taki wariant jest zamontowany w Czernicy) O ile dobrze zrozumiałem, to można zrezygnować z malowania tego, czyli będzie w kolorze takim jak reszta drzwi. Tutaj małżonka zaś wyraziła się, że chce mieć jakiś akcent rozjaśniający. Kwestia tylko, żeby było to coś w innym odcieniu. Pan Sebastian powiedział, że mamy podać kolor RAL, to może się da zrobić za dopłatą. Nie wiem czy będzie siła wybierać to, ale spróbuję to sprawdzić. Okucia które były na wystawce, są też w takim jasnym srebrnym, a wolelibyśmy coś ala kwasówka w satynie, tytan, czy anodyzowane aluminium. Jest dokładnie tak jak prawisz We wtorek koniecznie pochwal się jakie drzwi wybraliście He, he - wszystko można jak się chce Napisałem do producenta i ... można mieć obramówkę z kwasówki za 214zł Taką sobie zamówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 26.01.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Frankai serdeczne dzięki za info W dniu dzisiejszym to najlepsza dla mnie wiadomość [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.01.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Frankai serdeczne dzięki za info W dniu dzisiejszym to najlepsza dla mnie wiadomość A czemu? Jeszcze zdążycie zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts