SUSPENSER 29.01.2009 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Wo matko , cena polistyrenu ekstrudowanego tudzież pianki VAPOTHERM XR powalila mnie na kolana - wychodzi jakieś 1300 zł brutto za 30 m2 5 cm grubości, gdzie taka sama ilość zwykłego styropianu na podłogę to około 200 zł. Jednak poczekam do nastepnej zimy, jak zamieszkamy, to ocenię, czy trzeba garaż docieplać i położymu coś na sufit i ewentualnie na ścianę między garażem a domem. Ja mieszkam od 3 miesięcy i mam już pewne doświadczenia z garażem nieocieplonym od wewnątrz. Wg projektu na suficie i ścianie przylegającej do kotłowni miał być styro 5cm - nie dałem ich, bo miałbym problem z zamontowaniem bramy (niskie nadproże - mechanizm wszedł na styk), a w kotłowni jest piec na ekogroszek, więc i tak jest tam ciepło (w projekcie był gazowy). W garażu mam mały grzejnik z głowicą termostatyczną, który spokojnie utrzymuje tam chyba z 15 stopni (z ciekawości to sprawdzę), choć mógłbym mniej ustawić termostatem. Przy ociepleniu wewnętrznym musiałby mocniej grzać, bo przecież w garażu powinna być zawsze dodatnia temperatura, więc jaki sens ma ocieplanie go od wewnątrz ? Minus jest jedynie taki, że w pokoju nad garażem jest trochę chłodniejsza podłoga niż w innych pomieszczeniach (nie mogłem dać więcej styro w posadzkę i jest 5 cm, bo próg wejściowy do pokoju byłby za wysoki, a już teraz jest rozmiaru schodka) - tyle, że w tym pokoju na razie słabiej grzeję, bo nie jest używany, więc trudno mi ocenić tą różnicę, a do tego przylega do bryły domu tylko 1 ścianą co też spowoduje, że będzie chłodniejszy. Link do projektu: http://www.archon.pl/product/m410794850837b/PAPROCIE_2# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.01.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Skoro Daro nie czyta to ja zgodnie ze starą tradycją kawę postawie (poprosiłem koleżankę z pracy żeby podął bo miał bliżej do monitora) http://www.albumik.pl/albumy/secam/pierdolki/3990514939345.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 29.01.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 wlasnie tak pomyslalam ze bym sie kawki napila Secam fajne masz kolezanki w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.01.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Wo matko , cena polistyrenu ekstrudowanego tudzież pianki VAPOTHERM XR powalila mnie na kolana - wychodzi jakieś 1300 zł brutto za 30 m2 5 cm grubości, gdzie taka sama ilość zwykłego styropianu na podłogę to około 200 zł. Jednak poczekam do nastepnej zimy, jak zamieszkamy, to ocenię, czy trzeba garaż docieplać i położymu coś na sufit i ewentualnie na ścianę między garażem a domem. dokładnie z tego samego powodu zrezygnowałem z niego u mnie wyszło 5000 zł na parter tylko pod podłogówkę ........ Anetka, nie daj się zwariować. Coś takiego w życiu Ci się nie zwróci. A potem te nasze małe domki wychodzą po 4 tyś za metr Wierz mi, przy wykończeniówce każda stówka się liczy. A nie po 4 tylko po 1570 jak narazie ....Minus jest jedynie taki, że w pokoju nad garażem jest trochę chłodniejsza podłoga niż w innych pomieszczeniach (nie mogłem dać więcej styro w posadzkę i jest 5 cm,.... I mam wrażenie że z tym ociepleniem to właśnie chodzi o te chłodniejsze 5 stopni - właśnie to wyciąga podłoga z tego pomieszczenia . Problem w tym że tam grzejniki grzeją tam tak samo jak w pozostałej częsci domu a te kilka stopni po prostu ucieka przez ten strop. AnetkaS Ja bym się teraz już tym nie martwił, jeśli będzie faktycznie źle to po prostu zrobisz w garażu ocieplenie na podwieszonym stelażu z wełny, przykryjesz regipsem i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.01.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 ..... KOMINEK, a właściwie koza. ...... Drogi sunsiedzie Ja tylko podpowiem ze z mego niewielkiego doświadczenia wynika że : Taka koza ( nie ukrywam piękna) ma drzwiczki pionowe - co za tym idzie jest mała trudność w układaniu polanek w niej. Bo trzeba stawiać pionowo lub ciąć na malutkie kawałki. Standardowo dostawcy drewna przywożą pocięte metrowe kawałki na 3 częsci czyli około 33 cm. No chyba ze zamierzasz palić tylko okazjonalnie - jak na przykład sąsiad do Ciebie wpadnie Skoro tak to proszę wymazać co powyżej napisałem . W takiej sytuacji to sam będę dokładał wlasnie tak pomyslalam ze bym sie kawki napila Secam fajne masz kolezanki w pracy Cześć siostrzyczko Bo ja w pracy mam przeszacowane ogrzewanie i się nie da skręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 29.01.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Pani Koalo czekam w takim razie na newsy. Ilekroć jadę w stronę Świdnicy (ostatnio codziennie) to rzucam ukradkowe spojrzenia na domki Twój i Halszki. TMK próbowałem Cię w Tyńcu zlokalizować, ale coś mi nie idzie. Prawdopodobnie zdecydujemy się na tynkarzy z Mega1000 i chciałbym zobaczyć ich dzieło oraz pogadać ogólnie o współpracy z nimi. Secam w takich kozach się wkłada polana właśnie na sztorc. A jak już przybędziesz to nie ma mowy o tym, żebyś dokładał - tym bardziej, że będziesz miał ręce zajęte U nas koszty kształtują się ok 1750 (użytkowa) / 1350 (całkowita). Po instalacjach, przed tynkiem. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 29.01.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 tiaaaa, tak gorąco, że dziewczyny same sadzą, zbierają i parzą kafkę http://www.coffeehousemystery.com/UserFiles/Image/RwandaGirlwithCoffeeBeans.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.01.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Secam w takich kozach się wkłada polana właśnie na sztorc. A jak już przybędziesz to nie ma mowy o tym, żebyś dokładał - tym bardziej, że będziesz miał ręce zajęte U nas koszty kształtują się ok 1750 (użytkowa) / 1350 (całkowita). Po instalacjach, przed tynkiem. Pozdrav Trabi TO przepraszam - ręce planowałem miec zajęte, a z tym czym przyjdę to koło kominka chodzić nie wolno bo łatwopalne a na dzień dzisiejszy użytkowa 1580 i całkowita 1200 - kutfa ale ja sknera jestem p.s. Cześć Smoczyku-elektiku nasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 29.01.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Zaraz przypomina mi się kultowa scena Czarka Pazury z filmu "Nic śmiesznego" spod budki tel. http://www.kakofonia.pl/PL/PLnicsmi/chciwd.mp3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 29.01.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Nie wiem komu Smok chce zacytować Adasia Miauczyńskiego, ale idąc na fali zachwytu nad meczem Polska - Norwegia odnalazłem następujący wpis w Wikipedii. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pani Koala 29.01.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Trabi, znajomy wyjechał na narty do Włoch i kontaktu z nim teraz niet . Bedę monitorować, bo samam do niego interes mam Tak miło się znowu na grupie zrobiło Aż szkoda, że muszę z sieci spadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 29.01.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Dzięki - poczekam cierpliwie. Z racji tego, że się zrobiło miło, to wrzucę propozycję kolejnego spotkania wiosną - może znów w sielskiej, a może gdzieś na południu wro? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.01.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Dzięki - poczekam cierpliwie. Z racji tego, że się zrobiło miło, to wrzucę propozycję kolejnego spotkania wiosną - może znów w sielskiej, a może gdzieś na południu wro? Pozdrav prosze mnie zapisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Grzesiu, te 4 tys, wiesz że to nie o Tobie, przecież. Ty jesteś moim niedoścignionym wzorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 29.01.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 u mnie okolo 2 tysi no z malym hakiem milo milo Koalko, a czemu musisz spadac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 29.01.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Grzesiu, te 4 tys, wiesz że to nie o Tobie, przecież. Ty jesteś moim niedoścignionym wzorem. wzorem wzorem - wzorem sknery deweloperem se chyba zostane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.01.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 No dobra, ale ja też nie jestem gorsza. Bo te dwa kafle to liczę do wprowadzenia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.01.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 A takie pytanko mam. Czy do tych przeliczeń cen za metry wliczacie:- koszty działki- koszty doprowadzenia mediów do domu?- inne koszty okołobudowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.01.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Ja liczę wszystko oprócz działki. Generalnie brakuje mi mebli kuchennych, klei do glazury, farb, kranów i mebli kuchennych. No i paru pierdół, jak listwy przypodłogowe. Reszta już jest i czeka na wbudowanie. Ale te zakupy zmieszczą się (wprawdzie z trudem) jeszcze w tych 2 tyś za metr. Ceny działki jak sądzę nie należy liczyć, bo nie jest to obiektywne. Jeden kupi za 300tyś inny za 50. Wszystko zależy od lokalizacji i uzbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.01.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Ceny działki jak sądzę nie należy liczyć, bo nie jest to obiektywne. Jeden kupi za 300tyś inny za 50. Wszystko zależy od lokalizacji i uzbrojenia.To tak samo nie powinno się wliczać ceny dociągnięcia do działki mediów. Bo ja musiałem doprowadzić sobie wodociąg o długości jakiś 300m a ktoś miał w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts