godin 10.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Godin - znowu obok Ciebie mam do pooglądania Stone Connection[/url] Frankai to kiedy się widzimy?w środę, czwartek, piątek? Zapraszam mitoss faktycznie buduję domek z pracowni Lipińskich Wśród wielu projektów wybraliśmy P180 (Ciepły Dom dla Ciebie). Warto podjechać do Smolca i zobaczyć pokazowy dom pasywny...może znajdziesz odpowiedź na Twoje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 10.02.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Własnym oczom nie wierzę... Rozmawiacie o czymś innym niż drzwi wewnętrzne Czas odświeżyć wątek drzwi Ostatecznie zamówiłam drzwi zewnętrzne Lupola model New3 w Impro. Jak zwykle pomoc i obsługa ze strony Pana Sebastiana na najwyższym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.02.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Frankai to kiedy się widzimy?w środę, czwartek, piątek? Zapraszam Oddałem żonie decyzję co do górnej łazienki. Będzie chciała pojechać - jedziemy. Pewnie jednak już w ferie i to nie pierwszy dzień, czyli najwcześniej we wtorek. Tą baterię LaTorre co Armalux mi chciał sprzedać za 540 po rabacie z 650 (buahaha) pan Grzegorz mi sprzeda za 367 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 10.02.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Jezeli ktos szuka ekipy do stanu surowego to polecam mojego wykonawce. Szybko sprawnie i z glowa! Zdzislaw Kleszczynski firma DOM tel. 888508083 mozna sie powolac na Grzeska z Brzeziej Łąki Boru - nieładnie, oj nieładnie Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 10.02.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Co sądzicie o cenie 14zł/1m2 robocizny za wylewki? Do tego 6zł/1m2 za ułożenie papy termozgrzewalnej. Ceny bez materiałów. Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 10.02.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Co sądzicie o cenie 14zł/1m2 robocizny za wylewki? Do tego 6zł/1m2 za ułożenie papy termozgrzewalnej. Ceny bez materiałów. Pzdr, TS U mnie we wrześniu ubiegłego roku robocizna wyniosła 13zeta/m2 wraz z ułożeniem styro, więc gdzie te obniżki w związku z kryzysem budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 10.02.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Ja robiłem poprawki ścianek działowych na przykład i po ostatniej... mam za dużo 1cm w łazience - do okna mam 61cm, a płytki 60cm. A bierzesz pod uwagę że są jeszcze fugi i grubość kafelak na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 10.02.2009 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Co sądzicie o cenie 14zł/1m2 robocizny za wylewki? Do tego 6zł/1m2 za ułożenie papy termozgrzewalnej. Ceny bez materiałów. Pzdr, TS Za wylewki dostałem taką samą cenę. 2 PLN/m2 za położenie styro. MEGA1000 odmówiła mi tynkowania. Podobno wzięli dużą robotę i nie mają mocy przerobowych. Polecili mi wykonawcę, z którym współpracują. Zobaczymy czy będzie godny polecenia. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.02.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 zuch saper- ja wzięłam namiar z allegro: http://www.allegro.pl/item544841295_swiadectwo_energetyczne_wroclaw_olawa.html w moim przypadku cena 500zł po negocjacjach, będę czekać tydzień na papiery. W porządku gość. Możecie się powołać na mnie - na moją wycenę. Dzięki - faktycznie powołanie się obniżyło cenę Geodeci biorą podobno 1 000 - 1 200, ale ja mam takiego miejscowego, który chce 700 zł, więc jest pole do negocjacji. Jeszcze nie wiem ile weźmie kominiarz - jak zapłacę to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.02.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Ja robiłem poprawki ścianek działowych na przykład i po ostatniej... mam za dużo 1cm w łazience - do okna mam 61cm, a płytki 60cm. A bierzesz pod uwagę że są jeszcze fugi i grubość kafelak na ścianie? Grubość płytek na sąsiedniej ścianie nic nie da - w ten sam sposób "odskakuje" wnęka okienna jak tam przykleję płytki, a szlifowane będą pod kątem 45 stopni. Fugi nie będzie, bo płytki są 60'tki, a dokładniej 593mm co pogarsza sprawę. Rozmierzę okno czy nie da się ściąć i zrobić wnękę pod lekkim skosem, ale boję się, że okno ma też 60cm, co wykluczy taki manewr. Rozważam więc przyklejenie G-K pod płytki, żeby zlikwidować ten 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 11.02.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Płyta, albo tynk i po bólu Jeśli ktoś ma ochotę na "gorącą czekoladę" http://i126.photobucket.com/albums/p84/chocolatefox72/NEW_Chocolate_Girl.jpg Dzień Dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 11.02.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dzień dobry. Jak tak od razu prosto z mostu - z jak ułożonych bloczków betonowych zrobić ściany piwnic ? Naszukałam się na forum z czego ludzie budują takie ściany piwnic i są zazwyczaj trzy rozwiązania 1) lany beton 2) bloczki betonowe 3) ściana trójwarstwowa ( bloczki, powietrze, bloczki) obstajemy z mężem za bloczkami ale zastanawiamy się czy je kłaść o mniej więcej tak ( w zdłóż) – – – – – – – – – czy tak ( w poprzek) IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 11.02.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dzień dobry. Jak tak od razu prosto z mostu - z jak ułożonych bloczków betonowych zrobić ściany piwnic ? Naszukałam się na forum z czego ludzie budują takie ściany piwnic i są zazwyczaj trzy rozwiązania 1) lany beton 2) bloczki betonowe 3) ściana trójwarstwowa ( bloczki, powietrze, bloczki) obstajemy z mężem za bloczkami ale zastanawiamy się czy je kłaść o mniej więcej tak ( w zdłóż) – – – – – – – – – czy tak ( w poprzek) IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ? Zazwyczaj bloczki kładzione są na szerokość 24 cm, a nie na 38. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 11.02.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Ja za wylewki płacę 13 zł/m2 bez ułożenia styro. Dziaisj miały się robić, ale się nie robią - zła pogoda - za duży wiatr, za dużo śniegu w tej mojej wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 11.02.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dzień dobry. Jak tak od razu prosto z mostu - z jak ułożonych bloczków betonowych zrobić ściany piwnic ? Naszukałam się na forum z czego ludzie budują takie ściany piwnic i są zazwyczaj trzy rozwiązania 1) lany beton 2) bloczki betonowe 3) ściana trójwarstwowa ( bloczki, powietrze, bloczki) obstajemy z mężem za bloczkami ale zastanawiamy się czy je kłaść o mniej więcej tak ( w zdłóż) – – – – – – – – – czy tak ( w poprzek) IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ? Zazwyczaj bloczki kładzione są na szerokość 24 cm, a nie na 38. Pozdrav No własnie coś nam z mężulkiem świta ze to będzie jakoś za szeroka ściana, ale znów chcemy mieć ciepłą piwnicę, bilard, pinping itp czy te 24 cm nie będzie mało ? no oczywiście do tego jeszcze jakaś izolacja styropianowa. Wykonawca mówi że winno być na 38, a w projekcie ni słowa o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 11.02.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Jak dla mnie to 24 wystraczy + porządna izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 11.02.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dzień dobry. Jak tak od razu prosto z mostu - z jak ułożonych bloczków betonowych zrobić ściany piwnic ? Naszukałam się na forum z czego ludzie budują takie ściany piwnic i są zazwyczaj trzy rozwiązania 1) lany beton 2) bloczki betonowe 3) ściana trójwarstwowa ( bloczki, powietrze, bloczki) obstajemy z mężem za bloczkami ale zastanawiamy się czy je kłaść o mniej więcej tak ( w zdłóż) – – – – – – – – – czy tak ( w poprzek) IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ? Zazwyczaj bloczki kładzione są na szerokość 24 cm, a nie na 38. Pozdrav No własnie coś nam z mężulkiem świta ze to będzie jakoś za szeroka ściana, ale znów chcemy mieć ciepłą piwnicę, bilard, pinping itp czy te 24 cm nie będzie mało ? no oczywiście do tego jeszcze jakaś izolacja styropianowa. Wykonawca mówi że winno być na 38, a w projekcie ni słowa o tym Betonowe bloczki to żadna izolacja. Dasz 1 cm styro więcej i się zrównoważy. Natomiast różnica w ilości materiału jest znacząca, bo kładąc bloczki na 24 cm grubości wychodzi ok 16-17 bloczków na m2, a kładąc na 38 cm zużywasz 9-10 więcej. Z pewnością z murarzem nie rozliczasz się za m2 tylko za m3 ściany fundamentowej, więc jest żywo zainteresowany większą objętością ściany. Jeśli nie to albo jest uczciwy i do tego altruista, albo przywali Ci cenę za robotę dodatkową po wszystkiemu. Inna sprawa, że skoro masz mieć piwnicę, to może są inne wymogi, ale o tym to musisz porozmawiać z kierownikiem, albo zadzwonić do architekta. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 11.02.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Naszukałam się na forum z czego ludzie budują takie ściany piwnic i są zazwyczaj trzy rozwiązania 1) lany beton 2) bloczki betonowe 3) ściana trójwarstwowa ( bloczki, powietrze, bloczki) A jaka będzie ściana? Jak będzie trójwarstwowa, to fundament także. Pamiętaj, żeby szpara była podobna. Jeżeli w murze jest 15cm to w fundamencie niech będzie 12cm. Ja dałem za wąsko i potem już byłem ograniczony do 10-12cm ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 11.02.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Betonowe bloczki to żadna izolacja. Dasz 1 cm styro więcej i się zrównoważy. Natomiast różnica w ilości materiału jest znacząca, bo kładąc bloczki na 24 cm grubości wychodzi ok 16-17 bloczków na m2, a kładąc na 38 cm zużywasz 9-10 więcej. Z pewnością z murarzem nie rozliczasz się za m2 tylko za m3 ściany fundamentowej, więc jest żywo zainteresowany większą objętością ściany. Jeśli nie to albo jest uczciwy i do tego altruista, albo przywali Ci cenę za robotę dodatkową po wszystkiemu. Inna sprawa, że skoro masz mieć piwnicę, to może są inne wymogi, ale o tym to musisz porozmawiać z kierownikiem, albo zadzwonić do architekta. Pozdrav No my tak też patrzymy ze względu na ilość materiału (czyt. wartość ) Z wykonawcą mamy ustaloną cenę za całość SSO więc stawiam na uczciwość i już dzwonie do projektanta a kierownika jeszcze nie mamy A jaka będzie ściana? Jak będzie trójwarstwowa, to fundament także. Pamiętaj, żeby szpara była podobna. Jeżeli w murze jest 15cm to w fundamencie niech będzie 12cm. Ja dałem za wąsko i potem już byłem ograniczony do 10-12cm ocieplenia. Ściana będzie z bloczków betonowych chyba zwyczajowo stawianych na 24 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 11.02.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 no tak nie Ty pierwsza postawiłaś na uczciwosc.Ja na przyklad z tego powodu ocieplam drugi raz strych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts