Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry.

Jak tak od razu prosto z mostu - z jak ułożonych bloczków betonowych zrobić ściany piwnic ?

Naszukałam się na forum z czego ludzie budują takie ściany piwnic i są zazwyczaj trzy rozwiązania

1) lany beton

2) bloczki betonowe

3) ściana trójwarstwowa ( bloczki, powietrze, bloczki)

obstajemy z mężem za bloczkami ale zastanawiamy się czy je kłaść o mniej więcej tak ( w zdłóż)

– – – – – – – – –

czy tak ( w poprzek)

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

? :roll:

My ściany piwnicy mamy z lanego betonu. U nas ta piwnica to wyszła tak trochę przez przypadek ale wszystkie decyzje w sprawach materiału podejmuje kierownik.

TMK miałam lepszy rabat niż w Warszawie :lol: :lol: :lol: to zasługa Darka, któremu jestem bardzo wdzięczna :) :)

Nie ma za co!

:oops:

Daro to skarbnica wiedzy 8) bezinteresownej :lol: stale i niezmiennie. Niebawem wszelkie kontakty umieszczę (lub usystematyzuję i podsumuję) w moim dzienniku. Choć niektórzy ze mną polemizują - ale to nie wina przekory, lecz kwestia gustu :p i zasobności portfela.

No Darek gdzies Ty był jak Cie nie bylo?

jak sie mieszka?

Echh;

Jeszcze tam jestem :wink:

Nie wyszedłem jeszcze na prostą a do tego net mój (iPlus) na wsi chodzi słabo. Niebawem zamontuje radiołącze i pohulamy.

Co do mieszkania, jest super. Sporo gazu nam idzie i bez rabatu to bym chyba zbankrutował. Nie uruchomiłem jeszcze rekuperacji, więc za rok mam zamiar obniżyć koszty grzania o 30% dzięki temu systemowi.

Przeżywam kolejne wizyty znajomych i trzymam się dzielnie. W domu głównie ja przebywam ale też intensywnie szukam opiekunki do mojej dzidzi, bo mam zamiar zawodowo coś porobić.

Szukam sposobu by sprzątnąć garaż, tak by dwa auta w końcu parkowały.

Odpaliłem kominek - ekstra było. Postaram się niebawem o więcej drzewa i będę palił częściej - uwielbiam to.

Witam.

Czytam Was i zazdroszcze że tak daleko jesteście z budową. Ja wybieram dopiero ogrzewanie. I odnośnie tego mam pytanie , czy ktoś z Was miał doczynienia z firma andre-tech.

Pozdrawiam

U mnie robi hydraulikę (jest już rozłożona), podłogówkę (też już rozłożona) i pompa tez będzie.

Jak dotąd współpraca układa się bez zarzutów.

Godin - znowu obok Ciebie mam do pooglądania :lol: Stone Connection[/url]

Frankai to kiedy się widzimy?w środę, czwartek, piątek? :) Zapraszam :D

mitoss faktycznie buduję domek z pracowni Lipińskich :wink: Wśród wielu projektów wybraliśmy P180 (Ciepły Dom dla Ciebie). Warto podjechać do Smolca i zobaczyć pokazowy dom pasywny...może znajdziesz odpowiedź na Twoje wątpliwości :)

Hej Godin , tak właśnie przeczytałem że mają coś takiego i musze się wybrać tym bardziej że ten pasywny ma podniesioną ścianke kolankową tak jak ja chcę zrobić , na rysunkach wygląda git zobacze jak w praniu :) Wiesz coś na temat czy on jest otwarty i w jakich dniach. jak nie to będę się dowiadywał u nich :) Powidz mi tylko jak twoim zdaniem z jakością tych projektów czy sa jakieś nieprawidłowości, błędy itp i jaka ewenntualna skala :)

a w projekcie masz tam piwnice ? czy chcesz do tego celu wykorzystać ściany fundamentowe ? Bo weź też pod uwagę "sztywność" boczną takiej ściany, więc powinna być taka jak w projekcie - chyba pisze jak wygląda przekrój ściany w cm ?

Ano pisze :oops: grubość ściany piwnicy 37 cm - więc już problem rozwiazany. :D

Muszę nauczyć się czytać ten projekt :roll:

Ano pisze :oops: grubość ściany piwnicy 37 cm - więc już problem rozwiazany. :D

Muszę nauczyć się czytać ten projekt :roll:

Spokoj - na początku człowiek dużo pyta nawet o rzeczy, które są de facto określone. Potem uczy się myśleć "po budowlanemu" ;)

Tak przez analogię przypomniała mi się rozmowa z koleżanką. Chodziło o jakiś nowy program. Przytoczyła słowa jej męża, którego nieraz bombardowała o to, jak się coś robi - <<Tam jest taki mały przycisk - "Help" >>. Czasem nie trzeba daleko szukać ;-)

Mitoss - najczęściej zamiast czekać, szybciej jest zadziałać samemu (zadzwonić prosto do Lipińskich). Pan Sebastian proponował nam dobranie innego koloru obwódki w drzwiach Lupola. Dla mnie i żony było to troszkę mało. Zacząłem kombinować, żeby mieć ramkę z kwasówki:

- urwać i przyczepić swoją - gwarancja stracona, a może coś się jeszcze uszkodzi,

- nałożyć na tą profil "U" - będzie za duży,

- dogadać się z jakimś pracownikiem Lupola, że zrobi mi niestandardowe.

W końcu stwierdziłem - kto pyta nie błądzi. Zadzwoniłem bezpośrednio i okazało się, że nie ma żadnego problemu. Nie piszą o tym w folderach ani na stronie, ale można zamówić z ramką z kwasówki. :lol: Kiedyś też łapałem się, że pytałem na Forum, a szybciej dostawałem odpowiedź pisząc/dzwoniąc wprost od jakiejś firmy czy do dwóch (jak należało porównać różne technologie).

Co sądzicie o cenie 14zł/1m2 robocizny za wylewki? Do tego 6zł/1m2 za ułożenie papy termozgrzewalnej. Ceny bez materiałów.

My robiliśmy 2 tygodnie temu - papa 5zł/1m2 (tu spytaj jak liczą - czy powierzchnia pomieszczeń, czy wg zużytej papy, bo papa jest na zakładkę), wylewka 13zł/m2, styropian 2zl/m2 (tam gdzie nie ma podłogówki, bo przy podłogówce układał hydraulik)

Dla tych co się interesują łazienkami. Z ciekawostek które wczoraj oglądałem i mi się spodobały (ceny które dostałem, bo biorę tam całość):

- odpływ do wanny Multiplex z pokrętłem Visign M3 firmy Viega - 236zł

http://www.viega.pl/s/viega_PL/p/images/content/images_174x160/red_dot2_174x160.jpg

- syfon Sanitop Winegroth 22423 6 (nie ma go na stronie producenta :roll: ) - 159zł. Jest to taki prosty syfon w chromie. Coś podobnego do Flowstar Hansgrohe i Maxtres Tresa

- korek click-clack 1.62.840 (nie wystaje u dołu) Tres - 151zł (?)

- przyciski Geberit z serii Sigma20 (ceny około 300zł ale jeszcze nie wiem dokładnie) i Sigma 50 (ceny bliskie 600zł)

dzien dobry

Frankai ta bateria do umywalki fajna,

jaka firma i za ile?

czy grzejniki buderusa sa ok czy dac sobie spokoj?

Graff Targa. Wyszarpana z wyprzedaży za 1050 jak dla mnie :D

W komplecie jest korek click-clack, ale być może zamówię sobie osobny z Tresa za 114 taki, co to go od dołu nie widać - jest sam gwint, na który przykręca się syfon. Póki co ten Tresow'y zamawiam do umywalki w drugiej łazience i się zobaczy jeden i drugi. W razie czego w ciągu tygodnia będę miał ściągnięty. Z racji montażu na umywalce potrzebne są zaworki kątowe. Biorę pierwsze lepsze chińskie po 22zł - wyglądają OK, a to nie jest skomplikowana rzecz. W przypadku baterii ważne są głowiczki i tutaj raczej nastawiałem się na porządną firmę i Graff do takich ponoć należy.

Cena na Allegro ok. 1800 zł

W Warszawie w salonie Radi na żelaznej była tydzień temu podobna (z płytką pomiędzy elementami) za 1250 zł