Jola z Melisy 11.02.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Trociu, ja też już nie mam kasy i kupiłam pstryczki Laegrand cariva. Dziś przyszły. Na cały dom kosztowały 800zł. Wzięłam te kremowe i są naprawdę bardzo ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 11.02.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 TMK miałam lepszy rabat niż w Warszawie to zasługa Darka, któremu jestem bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 11.02.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 TMK miałam lepszy rabat niż w Warszawie to zasługa Darka, któremu jestem bardzo wdzięczna Napisz mi na PW jaki był procencik. Pewnie poszli po bandzie jak pewna hurtownia przy Legrandzie na -40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 11.02.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam. Czytam Was i zazdroszcze że tak daleko jesteście z budową. Ja wybieram dopiero ogrzewanie. I odnośnie tego mam pytanie , czy ktoś z Was miał doczynienia z firma andre-tech. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniaq 11.02.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Dzień dobry. Jak tak od razu prosto z mostu - z jak ułożonych bloczków betonowych zrobić ściany piwnic ? Naszukałam się na forum z czego ludzie budują takie ściany piwnic i są zazwyczaj trzy rozwiązania 1) lany beton 2) bloczki betonowe 3) ściana trójwarstwowa ( bloczki, powietrze, bloczki) obstajemy z mężem za bloczkami ale zastanawiamy się czy je kłaść o mniej więcej tak ( w zdłóż) – – – – – – – – – czy tak ( w poprzek) IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ? My ściany piwnicy mamy z lanego betonu. U nas ta piwnica to wyszła tak trochę przez przypadek ale wszystkie decyzje w sprawach materiału podejmuje kierownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 11.02.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 TMK miałam lepszy rabat niż w Warszawie to zasługa Darka, któremu jestem bardzo wdzięczna Nie ma za co! Daro to skarbnica wiedzy bezinteresownej stale i niezmiennie. Niebawem wszelkie kontakty umieszczę (lub usystematyzuję i podsumuję) w moim dzienniku. Choć niektórzy ze mną polemizują - ale to nie wina przekory, lecz kwestia gustu i zasobności portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 11.02.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 No Darek gdzies Ty był jak Cie nie bylo?jak sie mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 11.02.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 No Darek gdzies Ty był jak Cie nie bylo? jak sie mieszka? Echh; Jeszcze tam jestem Nie wyszedłem jeszcze na prostą a do tego net mój (iPlus) na wsi chodzi słabo. Niebawem zamontuje radiołącze i pohulamy. Co do mieszkania, jest super. Sporo gazu nam idzie i bez rabatu to bym chyba zbankrutował. Nie uruchomiłem jeszcze rekuperacji, więc za rok mam zamiar obniżyć koszty grzania o 30% dzięki temu systemowi. Przeżywam kolejne wizyty znajomych i trzymam się dzielnie. W domu głównie ja przebywam ale też intensywnie szukam opiekunki do mojej dzidzi, bo mam zamiar zawodowo coś porobić. Szukam sposobu by sprzątnąć garaż, tak by dwa auta w końcu parkowały. Odpaliłem kominek - ekstra było. Postaram się niebawem o więcej drzewa i będę palił częściej - uwielbiam to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 11.02.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Daro to ja chce fotke jakas nowa kurcze ale Ci zazdroszcze ze juz mieszkasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 11.02.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Witam. Czytam Was i zazdroszcze że tak daleko jesteście z budową. Ja wybieram dopiero ogrzewanie. I odnośnie tego mam pytanie , czy ktoś z Was miał doczynienia z firma andre-tech. Pozdrawiam U mnie robi hydraulikę (jest już rozłożona), podłogówkę (też już rozłożona) i pompa tez będzie. Jak dotąd współpraca układa się bez zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitoss 11.02.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Godin - znowu obok Ciebie mam do pooglądania Stone Connection[/url] Frankai to kiedy się widzimy?w środę, czwartek, piątek? Zapraszam mitoss faktycznie buduję domek z pracowni Lipińskich Wśród wielu projektów wybraliśmy P180 (Ciepły Dom dla Ciebie). Warto podjechać do Smolca i zobaczyć pokazowy dom pasywny...może znajdziesz odpowiedź na Twoje wątpliwości Hej Godin , tak właśnie przeczytałem że mają coś takiego i musze się wybrać tym bardziej że ten pasywny ma podniesioną ścianke kolankową tak jak ja chcę zrobić , na rysunkach wygląda git zobacze jak w praniu Wiesz coś na temat czy on jest otwarty i w jakich dniach. jak nie to będę się dowiadywał u nich Powidz mi tylko jak twoim zdaniem z jakością tych projektów czy sa jakieś nieprawidłowości, błędy itp i jaka ewenntualna skala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 11.02.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 a w projekcie masz tam piwnice ? czy chcesz do tego celu wykorzystać ściany fundamentowe ? Bo weź też pod uwagę "sztywność" boczną takiej ściany, więc powinna być taka jak w projekcie - chyba pisze jak wygląda przekrój ściany w cm ? Ano pisze grubość ściany piwnicy 37 cm - więc już problem rozwiazany. Muszę nauczyć się czytać ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.02.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ano pisze grubość ściany piwnicy 37 cm - więc już problem rozwiazany. Muszę nauczyć się czytać ten projekt Spokoj - na początku człowiek dużo pyta nawet o rzeczy, które są de facto określone. Potem uczy się myśleć "po budowlanemu" Tak przez analogię przypomniała mi się rozmowa z koleżanką. Chodziło o jakiś nowy program. Przytoczyła słowa jej męża, którego nieraz bombardowała o to, jak się coś robi - <<Tam jest taki mały przycisk - "Help" >>. Czasem nie trzeba daleko szukać Mitoss - najczęściej zamiast czekać, szybciej jest zadziałać samemu (zadzwonić prosto do Lipińskich). Pan Sebastian proponował nam dobranie innego koloru obwódki w drzwiach Lupola. Dla mnie i żony było to troszkę mało. Zacząłem kombinować, żeby mieć ramkę z kwasówki: - urwać i przyczepić swoją - gwarancja stracona, a może coś się jeszcze uszkodzi, - nałożyć na tą profil "U" - będzie za duży, - dogadać się z jakimś pracownikiem Lupola, że zrobi mi niestandardowe. W końcu stwierdziłem - kto pyta nie błądzi. Zadzwoniłem bezpośrednio i okazało się, że nie ma żadnego problemu. Nie piszą o tym w folderach ani na stronie, ale można zamówić z ramką z kwasówki. Kiedyś też łapałem się, że pytałem na Forum, a szybciej dostawałem odpowiedź pisząc/dzwoniąc wprost od jakiejś firmy czy do dwóch (jak należało porównać różne technologie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 12.02.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Co sądzicie o cenie 14zł/1m2 robocizny za wylewki? Do tego 6zł/1m2 za ułożenie papy termozgrzewalnej. Ceny bez materiałów. My robiliśmy 2 tygodnie temu - papa 5zł/1m2 (tu spytaj jak liczą - czy powierzchnia pomieszczeń, czy wg zużytej papy, bo papa jest na zakładkę), wylewka 13zł/m2, styropian 2zl/m2 (tam gdzie nie ma podłogówki, bo przy podłogówce układał hydraulik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.02.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Dla tych co się interesują łazienkami. Z ciekawostek które wczoraj oglądałem i mi się spodobały (ceny które dostałem, bo biorę tam całość): - odpływ do wanny Multiplex z pokrętłem Visign M3 firmy Viega - 236zł http://www.viega.pl/s/viega_PL/p/images/content/images_174x160/red_dot2_174x160.jpg - syfon Sanitop Winegroth 22423 6 (nie ma go na stronie producenta ) - 159zł. Jest to taki prosty syfon w chromie. Coś podobnego do Flowstar Hansgrohe i Maxtres Tresa - korek click-clack 1.62.840 (nie wystaje u dołu) Tres - 151zł (?) - przyciski Geberit z serii Sigma20 (ceny około 300zł ale jeszcze nie wiem dokładnie) i Sigma 50 (ceny bliskie 600zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.02.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ten korek w pewnym stopniu nawiązuje do zamówionej baterii:http://graff-mixers.com/vera/pictures/zdjecie_bath2_0_347.jpg Na umywalce będzie taka:http://graff-mixers.com/vera/pictures/zdjecie_bath2_0_638.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.02.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 dzien dobry Frankai ta bateria do umywalki fajna, jaka firma i za ile? czy grzejniki buderusa sa ok czy dac sobie spokoj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.02.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 dzien dobry Frankai ta bateria do umywalki fajna, jaka firma i za ile? czy grzejniki buderusa sa ok czy dac sobie spokoj? Graff Targa. Wyszarpana z wyprzedaży za 1050 jak dla mnie W komplecie jest korek click-clack, ale być może zamówię sobie osobny z Tresa za 114 taki, co to go od dołu nie widać - jest sam gwint, na który przykręca się syfon. Póki co ten Tresow'y zamawiam do umywalki w drugiej łazience i się zobaczy jeden i drugi. W razie czego w ciągu tygodnia będę miał ściągnięty. Z racji montażu na umywalce potrzebne są zaworki kątowe. Biorę pierwsze lepsze chińskie po 22zł - wyglądają OK, a to nie jest skomplikowana rzecz. W przypadku baterii ważne są głowiczki i tutaj raczej nastawiałem się na porządną firmę i Graff do takich ponoć należy. Cena na Allegro ok. 1800 zł W Warszawie w salonie Radi na żelaznej była tydzień temu podobna (z płytką pomiędzy elementami) za 1250 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.02.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Mam już prawie ostateczną wycenę. Teraz to w zasadzie tylko od żony zależy które płytki wybierze. Wysłałem do tych osób, co chciały zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 12.02.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 AnetkaS dzięki za odpowiedź. Wybieramy wykonawców do pompy. Rozmawialiśmy z kilkoma firmami. Pan z andre-techu zrobił najlepsze wrażenie. Twoja opinia pomoze nam w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts