Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Hej, hej, po długiej obserwacji na forum w końcu postanowiłam coś napisać. My jesteśmy na etapie ocieplania poddasza, elektryk już wyszedł, a hydraulik właśnie zaczyna - piony już mamy :) Jeśli ktoś potrzebuje, to możemy dać namiaty na rewelecyjnych elektryków, wartych polecenia. W związku z szaleństwem cenowym mamy fajny namiar na hydraulikę, którą sprowadziliśmy z hurtowni w Łodzi i wyszło 3000 zl taniej niż pod Wrockiem.

Jeśli można to ja poproszę o namiary na elektryka i tą hurtownię o której piszesz...:) Z góry dziękuję

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Rafał

Bierz elektryka Kocota, jest sprawdzony:503-330-488

No dzięki kochani, wymiarów pod zabudowę nie znam, chodziło mi tylko by swoim samochodem móc przywieźć.

Dzięki za namiary:) a jak wygląda cenowo?

Macie jeszcze jakieś ekipy do polecenia z okolic Wrocławia? Tynkarze, posadzkarze, etc...:) Ja dopiero jestem na etapie stanu surowego otwartego ale okna mam już zamówione...

Dokładnie - płytę można ciąć nożykiem, sprawdzałem 4 dni temu, gdy musiałem znaleźć w ścianie kolankowej końcówkę niepodłączonego kabla. Dobrze, że plus minus 15cm wiedziałem gdzie przebiega.

Plus minus 2cm, to ja Ci mogę moim Boschem znaleźć. Mam taki poszukiwacz kabli pod napięciem i żelastwa za 250zł. Generalnie się sprawdza, choć w głębokość szukania 10cm to nie bardzo wierzę. Podobnie jak w szukanie wolnych przestrzeni.

Testowałem go odrobinkę i znajdował raczej co trzeba.

Wczoraj rano synek akurat się bawił i jeździł po drzwiach. Zaczęło piszczeć i patrzymy czemu, a to były gwoździki wbite w listwę przyszybową.

Z kolei pierwsze podejście do podłogówki dało dziwne rezultaty. Muszę delikatnie rozkuć ją, żeby zakotwić schody. Spodziewałem się albo żadnej reakcji lub alarmu co 5cm z uwagi na siatkę zbrojącą. Dawał jednak jakieś sygnały w zupełnie dziwny sposób. Muszę jeszcze raz spróbować patrząc na zdjęcia.

Rafał

Bierz elektryka Kocota, jest sprawdzony:503-330-488

No dzięki kochani, wymiarów pod zabudowę nie znam, chodziło mi tylko by swoim samochodem móc przywieźć.

Dzięki za namiary:) a jak wygląda cenowo?

Macie jeszcze jakieś ekipy do polecenia z okolic Wrocławia? Tynkarze, posadzkarze, etc...:) Ja dopiero jestem na etapie stanu surowego otwartego ale okna mam już zamówione...

A ja dalej polecam mojego elektryka też figujue tu na forum, to p. Sebastian Gołda tel. 0600655632 można u mnie obejrzeć jego robotę, ekipa jest solidna i expresowo wykonują robotę, wszystko ładnie ułożone, kabelki pochowane w ścianie, a co njważniejsze są terminowi i zostawiaja porządeczek po sobie.

Jeśli chodzi o hurtownię to odwiedź Budinpol w Psarach (to w stronę Trzebnicy).

A ja dalej polecam mojego elektryka też figujue tu na forum, to p. Sebastian Gołda tel. 0600655632 można u mnie obejrzeć jego robotę, ekipa jest solidna i expresowo wykonują robotę, wszystko ładnie ułożone, kabelki pochowane w ścianie, a co njważniejsze są terminowi i zostawiaja porządeczek po sobie.

A ja dalej namawiam - jako praktykujący przez 10 lat elektroinstalator - do używania rurek. Minimalnie drożej na robociźnie, ale bez żadnego porównania jeżeli chodzi o: przeróbki, naprawy czy... wbijanie gwoździ. Pytanie dla dyletantów (Smoku - nie dla Ciebie): co ma wbijanie gwoździ do typu instalacji?

A ja dalej namawiam - jako praktykujący przez 10 lat elektroinstalator - do używania rurek. Minimalnie drożej na robociźnie, ale bez żadnego porównania jeżeli chodzi o: przeróbki, naprawy czy... wbijanie gwoździ. Pytanie dla dyletantów (Smoku - nie dla Ciebie): co ma wbijanie gwoździ do typu instalacji?

o jakim wbijaniu gwoździ piszesz ?

Masz na myśli wbijanie gwoździ bezpośrednio w przewód ?? takie cuda tez widzałem :D

Idziesz w dobrym kierunku 8) Napisz tylko dokładnie o różnicach we wbijaniu gwoździ w jednym a drugim typie.

Chodzi Ci o to, że są przewody zwykłe płaskie YDYp:

http://www.przewody.net.pl/images/YDYp.jpg

oraz takie do wbijania z przerwą między PE a N - YDYt ?

http://www.cyfronika.com.pl/art57/ydyt.jpg

Bo jak tak, to widać różnicę :p

Nie - chodzi o różnice między typami instalacji - wykonanej z kabli w podwójnej izolacji, a instalacji z rurkami.

E, to nie typ instalacji, dla mnie typem to wpierw było np. TN-S... ale stwierdziłem że na pewno nie o to chodzi :p

Więc co do rurek, to wbrew pozorom nie tak łatwo (porównując do samego przewodu z izolacją) jest wbić gwoździa w rurkę - wbijając jest szansa że się nie uszkodzi przewodu.

Kładziony bezpośrednio jak zaczniesz wbijać, to na bank od razu przebijesz te izolacje :-)

Secam - gwoździe zmieniają pole magnetyczne? :o Nic o tym nie wiedziałęm :roll:

zdaje mi się ze jakis wpływ to ma :roll: ale już nie pamiętam dokąłdnie, coś mi świta ale to było dawno temu jak mnie uczyli .....

To nie jest ta odpowiedź.

To poproszę nagrodę pocieszenia http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/s060.gif

Więc co do rurek, to wbrew pozorom nie tak łatwo (porównując do samego przewodu z izolacją) jest wbić gwoździa w rurkę - wbijając jest szansa że się nie uszkodzi przewodu.

Kładziony bezpośrednio jak zaczniesz wbijać, to na bank od razu przebijesz te izolacje :-)

Dokładnie o to chodziło. Co więcej - jeżeli w rurce jest dużo przewodów, to da się radę je uszkodzić, ale zawsze można wyciągnąć uszkodzony i wciągnąć nowy.

Proszę bardzo o to nagroda:

http://www.polmos-siedlce.com.pl/elementy/artykuly_gfx/chopinblack_b.png

No to zdrówko! :-)

Apropo rurek... wprawdzie elektrykę kładłem bezpośrednio, nie w rurkach, ale rurki położyłem do alarmu. A zrobiłem to przed posadzkami (bo wcześniej zdecydowaliśmy się nie zakładać...), z łącznikami elastycznymi, czyli kąt 90st do góry. W zeszłym tygodniu, mając już wylane posadzki, przeciągałem kable. Mimo że rurki dosyć szerokie - fi 28, to 10 przewodów ytdy 8x0.5 nie przeciągało się łatwo, zwłaszcza na tych cholernych łącznikach. Ot, taka dygresja.