Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Kupiłem dziś płytę marmurową - Rain Forest Green. A co - burżuj jestem. W środę mi ją przywiozą i będziem ciąć. Znaczy się kamieniarz. Letko się zszokowałem cenę. Nie - nie w stronę "za drogo". Okazało się taniej niż się spodziewałem. Jak się pytałem 2 tygodnie temu, było 86 USD, kurs 3.9, VAT 22% - 410zł/m2, czyli za płytę 4.2m2 dziś (3.47) spodziewałem się 1535zł. Zapłaciłem 1238 zł :o Może mój kamieniarz ma jakiś rabat , którego na fakturze nie ma. Tak czy owak - nie jest źle :). Za wycięcie zapłacę 150zł za godzinę roboty, więc jakieś 200-300zł. Więcej mnie będzie kosztować mozaika i jej położenie.

A gdzie tak tanio można kupić? Jeśli mogę nieśmiało zapytać.

Interstone Adamowice koło Mszczonowa. Bardzo mi się podoba ich stronka - można objrzeć płytę, chociaż tak naprawdę to jest jedna płyta z kilku, a niektóre typy potrafią się różnić. Ten mój typ zwłaszcza. Wolałem więc pojechać na plac i klepną: "ta moja", a że miałem trasę na Warszawę to miałem po drodze :) Tak się składa - a to rzadkość jeżeli chodzi o moją żonę - że ten marmur jest jednym z tańszych.

Levantine na Szczecińskiej też ma sporawy magazyn. Nie podadzą Ci jednak ceny. Ja prosiłem o przesłanie do mojego kamieniarza i jak będę u niego to sprawdzę jaką cenę dali. Tu już nie kombinowałem, bo żona załatwiła transport za śmieszną kwotę, a kolorki mi się podobały. No i jak się okazało - cena rewelka.

Kupiłem dziś płytę marmurową - Rain Forest Green. A co - burżuj jestem. W środę mi ją przywiozą i będziem ciąć. Znaczy się kamieniarz. Letko się zszokowałem cenę. Nie - nie w stronę "za drogo". Okazało się taniej niż się spodziewałem. Jak się pytałem 2 tygodnie temu, było 86 USD, kurs 3.9, VAT 22% - 410zł/m2, czyli za płytę 4.2m2 dziś (3.47) spodziewałem się 1535zł. Zapłaciłem 1238 zł :o Może mój kamieniarz ma jakiś rabat , którego na fakturze nie ma. Tak czy owak - nie jest źle :). Za wycięcie zapłacę 150zł za godzinę roboty, więc jakieś 200-300zł. Więcej mnie będzie kosztować mozaika i jej położenie.

Jak to ciąć - stary, niech Ci dostawca potnie, bo masz 40% szans, że ten monolit pęknie.

Ja mam Rain Forest Brown i jeden mi pękł (parapet). Mam super klej - jak twu twu zdarzy się nieszczęście.

Trociu, Daro_K wielkie dzięki za namiar :D

Byliśmy u pana i na razie będziemy sie wyceniać :wink:

Ceny spoko, ale robocizna troche nas zmroziła. Nie wiem czy nie zdecydujemy sie jednak na deskę juz gotową do przyklejenia, bo jednak wychodzi troche taniej (jakośc drewna tak samo dobra).

I jednak zdecydowanie marbau, na schody tez merbau będzie :D :wink:

Pozdrawiam :D

Jutro do nich zadzwonię i zapytam o co chodzi, ale nie wierzę, by próbowali coś więcej ugrać niż to co dla forum maja zwyczajowo.

Do tematu alergii dorzucam jeszcze swoje 3 grosze :wink:

Polecam zainstalowanie zmiękczacza centralnego do całej wody wlatującej do domu.

Poza tym, że woda jest smaczniejsza i nie zakamienia się armatura to nie uczula jak typowa kranówa.

Moja wspaniała żona ma wrażliwa skórę i gdziekolwiek się zawsze kąpie (u teściów, rodziców, w stawie) ma później reakcję uczuleniową, a u nas w domu ani śladu :D

Wodę mamy dokładnie tą samą co teściowie za płotem z tym,że u nas jest filtr 20 mikronów i wspomniany juz zmiękczacz.

Co do Zyrtecu to biorę go tylko gdy mam wyraźne reakcje alergiczne - nigdy na zapas.

Na zapas to polecam witaminy i minerały np. special two, sok z cytryn, unikanie trucizn zawartych w jedzeniu, szczepionkach, pastach do zębów z fluorem itd.

[...] W środę mi ją przywiozą i będziem ciąć. Znaczy się kamieniarz. [...]

Jak to ciąć - stary, niech Ci dostawca potnie, bo masz 40% szans, że ten monolit pęknie.

Coś Ty - malować nie chciałem, a brałbym się za cięcie kamienia? :o Tak jak piszesz - on jest bardzo kruchy. Te paski u mnie to pewnie będą w dwóch kawałkach. Nie wyobrażam sobie, żeby dali radę całe 2.5 m

Polecam zainstalowanie zmiękczacza centralnego do całej wody wlatującej do domu.

Poza tym, że woda jest smaczniejsza i nie zakamienia się armatura to nie uczula jak typowa kranówa.

Moja wspaniała żona ma wrażliwa skórę i gdziekolwiek się zawsze kąpie (u teściów, rodziców, w stawie) ma później reakcję uczuleniową, a u nas w domu ani śladu :D

Wodę mamy dokładnie tą samą co teściowie za płotem z tym,że u nas jest filtr 20 mikronów i wspomniany juz zmiękczacz.

Suspenser

1. jakiej firmy masz zmiękczacz

2. jakie są koszty jego użytkowania (prad, sól)?

Suspenser

1. jakiej firmy masz zmiękczacz

2. jakie są koszty jego użytkowania (prad, sól)?

3. czy w zmiękczaczu jest wbudowany filtr

4. dokąd odprowadzasz solankę po regeneracji złoża

Ja jestem prawie zdecydowany na CosmoWater. Instalacja przygotowana, tylko jeszcze mini szambo na solankę zrobię, żeby nie wpuszczać jej przez oczyszczalnię do ziemi bo mi nic nie urośnie wkoło.

Pozdrav

wszystkie elementy mojego kominka sam ciąłem, kamieniarz tylko spolerował krawędzie. Gumówka, dobra tarcza i wio ;)

No właśnie http://autokacik.pl/images/graemlins/tuk.gif A potem się dziwić, że bezrobocie i kryzys. Sami zrobią i co mają fachowcy począć? A ich głodne dzieci? Nie żal Ci ich? :roll:

Ja mam Rain Forest Brown

Mój jest Green choć tego na wizualizacjach nie widać. Jeszcze szczegółów nie znam.

Może będzie tak:

http://frankai.smugmug.com/photos/492792374_NjJb2-M.jpg

A może tak:

http://frankai.smugmug.com/photos/492797199_PSRTV-M.jpg