Natalia Stanko 16.04.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Evora - te 16zł/mkw tynku c-w to niedrogo. Poproś by ci zrobili dla przykładu np. przedpokój czy garaż - jeśli to zaspokoi twoje wymagania, to bierz. Tynk, czyli materiał lepiej kupić samemu. Damro - dziękuje ci bardzo, właśnie te stronę szukałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.04.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Nie znam się na klasach ziemi, cz taka III klasa nadaje się już na ogródek? III klasa to bardzo dobra ziemia. W mojej rodzinnej miejscowości przeważa IV klasa, a ludzie mieli ogródki Ja mam IIIb i nie zamierzam tego zmieniać Minimalnie będę podnosił, ale wykorzystam zgarnięty humus. W trakcie rozprowadzania będzie mieszany chyba z wapnem, żeby trochę odkwasić ziemię. Kiedy zacząłem rozmawiać o ogrodzie, zaprosiłem gościa z miernikiem pH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidk 16.04.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam, ktoś się może orientuje w aktualnych cenach ziemi? Znalazłam faceta, który może mi sprzedać ziemię "trzeciej klasy nadającą się idealnie na wyrównanie terenu" ziemia pochodzi z pola-łąki, 350 za wywrotkę ok. 17 ton tj. 15m3 ziemi jak twierdzi facet, oferta zawiera załadunek wraz z dowozem. Co sądzicie, dobra oferta? Nie znam się na klasach ziemi, cz taka III klasa nadaje się już na ogródek? III klasa to dobry sort 350 pln z autko to też est cena całkiem znośna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.04.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam, ktoś się może orientuje w aktualnych cenach ziemi? Znalazłam faceta, który może mi sprzedać ziemię "trzeciej klasy nadającą się idealnie na wyrównanie terenu" ziemia pochodzi z pola-łąki, 350 za wywrotkę ok. 17 ton tj. 15m3 ziemi jak twierdzi facet, oferta zawiera załadunek wraz z dowozem. Co sądzicie, dobra oferta? Nie znam się na klasach ziemi, cz taka III klasa nadaje się już na ogródek? Hmmm w zeszłym roku kupiłem 30 ton klasy I z Bielan Wrocławskich za 600 zł i żona miesza ją z występującą u mnie klasą IV. Niedawno wziąłem 6 ton klasy II za 200 zł i to mi wystarczy na trawnik. Ogólnie zasada jest taka, że warto brać jak największe ilości, bo jest relatywnie taniej np. 25-30 ton. Transport bardzo wpływa na cenę, bo np. II klasa jest po 15 zł, a reszta to transport. A'propos czy cena klińca granitowego frakcji 5-30 27 zł brutto za tonę + 400 zł za dowóz 27 ton jest ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 16.04.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Doradzcie mi prosze, gdzie kupic plytki klinkierowe antracytowe i jakiej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 16.04.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 U nas klasa chyba 6 (nawet nie było konieczne odrolnienie) - trawa jednak rośnie, po paru latach uprawy nawet zaczynają pokrzywy na rabatach rosnąć (to dobry znak - pokrzywa byle gdzie nie urośnie!). DO drzewek owocowych po prostu kupuję dwa-trzy worki ziemi w castoramie i jest git. O odczynie gleby wiele mówią chwasty - jeśli np jest rumianek, szczaw to gleba jest ciężka i kwaśna. U nas właśnie taka jest. Jeśli skrzyp o zdaje się nieuregulowane stosunki wodne - za dużo wody na zmianę z suszą. Sadzimy dużo azalii, rododendronów, wrzosów - ale ziemię zawsze mieszam z ziemią do iglaków czy rododendronów przed sadzeniem. Na rabaty sypiemy korę która po jakimś czasie rozkłada się w ziemi i ją użyźnia, czasem stosujemy nawozy mineralne (nie do warzyw) więc ziemia jest coraz lepsza - ale oczywiście bez rewelacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałsz 16.04.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Czy ktoś wie gdzie można pooglądać jakieś ciekawe zdjęcia wzorów sufitów z regipsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyd 17.04.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Doradźcie mi proszę, gdzie najlepiej udać się po okna? Na jaki rabat przy zakupie okien za kwotę około 25tys mogę liczyć? Wczoraj oglądałam okna Oknoplast i w sumie szału nie było. Ceny w moim odczuciu nie były zbyt niskie, a rabat na poziomie 3%. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 17.04.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 BK a stosujecie wapno do nawożenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 17.04.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Zbieram wyceny na ocieplenie poddasza wełną i zaczynam coraz mniej rozumieć . Kolejne wyceny: 45zł, 25zł, 38zł, 9zł. I bądź tu mądry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.04.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Zbieram wyceny na ocieplenie poddasza wełną i zaczynam coraz mniej rozumieć . Kolejne wyceny: 45zł, 25zł, 38zł, 9zł. I bądź tu mądry . A pytałeś konkretnie? Pamiętaj, że liczy się jaka wełna i jak kładziona. Inna cena będzie za 20cm z roli podczepionej na lince, a inna 15 cm, linka, folia, ruszt, 5cm docinane z płyt i znowu linka (chyba że od razu płyty G-K). Cena 9zł to może być za godzinę Cena 45 zł to już może z położeniem G-K, a może nawet ze szpachlowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 17.04.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 jak zacznie być taki znaczek (-) to wtedy w to wchodź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.04.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Byłem na rozmowie o lustrach. Parę wniosków: 1. Lustro 30x264cm - skrócić i zrobić minimum 10cm cokołu. Nie będzie się brudzić przy myciu podłogi, nie bije się przypadkowym kopniakiem.http://frankai.smugmug.com/photos/73333248_KDzx5-S.jpg 2. Lustro 160x90 - bez problemu. Mam położyć płytki, a potem ich wezwać. Trzeba będzie wygipsować podłoże na "-5mm" i oni sobie wkleją.http://frankai.smugmug.com/photos/454182011_a92ou-S.jpg 3. Lustro "ścięte" - zrobić szparę u góry na poziomie 5mm. Ponoć dach potrafi się odkształcić o 1cm (gość ma tak w swoim domu). Lustro będzie na ściance G-K. Środek ma być wypełniony zielonym G-K, przestrzenie pod świetlówki mam sobie zostawić. Na marginesie - już dobrałem świetlóweczki: 56 i 82cm. Jak będą za długie, to się schowa pod płytką. http://frankai.smugmug.com/photos/514315240_n5zNz-S.jpg No i teraz mam parę pytań:a. Czy słyszeliście, żeby aż tak mocno pracował dach? Nie chce mi się wierzyć w 1 cm. Po 1.5 zimy (G-K mam od końca 2007), nie mam dużych pęknięć. 1 czy 2 minimalne to wszystko co się wydarzyło, a przecież po położeniu najwięcej pęka. b. Jeżeli miałoby pęknąć lustro, to co się stanie z łączeniem kamienia? c. Co sądzicie o tym, żeby jednak nie słuchać i wciąć się w G-K na skosie? Faktycznie ugięcie może mieć miejsce pod wpływem śniegu i wiatru. W ruchy bocznie nie bardzo wierzę. Inna sprawa, że takie wcięcie osłabiłoby pokrycie skosu.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 17.04.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 No i teraz mam parę pytań: a. Czy słyszeliście, żeby aż tak mocno pracował dach? Nie chce mi się wierzyć w 1 cm. Po 1.5 zimy (G-K mam od końca 2007), nie mam dużych pęknięć. 1 czy 2 minimalne to wszystko co się wydarzyło, a przecież po położeniu najwięcej pęka. b. Jeżeli miałoby pęknąć lustro, to co się stanie z łączeniem kamienia? c. Co sądzicie o tym, żeby jednak nie słuchać i wciąć się w G-K na skosie? Faktycznie ugięcie może mieć miejsce pod wpływem śniegu i wiatru. W ruchy bocznie nie bardzo wierzę. Inna sprawa, że takie wcięcie osłabiłoby pokrycie skosu.[/url] W kwestii ugięć dachu to podpytałbym jakiegoś konstruktora świerzo po studiach może coś jeszcze pamięta - ale generalnie zależy to od rodzaju konstrukcji dachu i tego na jakie obciążenia został przewidziany. Bo jeżeli miałeś w projekcie krokwie 18x8 przy rozpiętości domu 10m i dach krokwiowo, jętkowy to jest realnym że dach będzie pracował i to bardzo. Być może te 5cm to przesada, ale po co ryzykować ? może i rok, dwa, trzy nic się niestanie - a przyjdzie ostra zima, nawali śniegu i lustro strzeli, chyba że jest na tyle tanie dla Ciebie że to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.04.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 W kwestii ugięć dachu to podpytałbym jakiegoś konstruktora świerzo po studiach może coś jeszcze pamięta - ale generalnie zależy to od rodzaju konstrukcji dachu i tego na jakie obciążenia został przewidziany. Bo jeżeli miałeś w projekcie krokwie 18x8 przy rozpiętości domu 10m i dach krokwiowo, jętkowy to jest realnym że dach będzie pracował i to bardzo. Być może te 5cm to przesada, ale po co ryzykować ? może i rok, dwa, trzy nic się niestanie - a przyjdzie ostra zima, nawali śniegu i lustro strzeli, chyba że jest na tyle tanie dla Ciebie że to nie problem Nie przesadzajmy - pisałem o szparze 5mm. Świeżo upieczonego nie ma co pytać. Kiedyś była jednak na tym forum osoba, która wie znacznie więcej i pomagała jak mi dach się rozkraczał. Spróbuję ją jakoś odszukać. Krokwie są 6x18, ale po poprawce dołożone są płatwie. Tuż nad jętkami. Skoro tynki nie popękały od frontu (w ścianie 3-warstwowej jest podpora płatwi) i przez te półtorej zimy G-K nie pęka, to nie wierzę w ugięcia nawet 5mm. Być może nastąpić to w przyszłości na skutek ewentualnych dalszych osiadań domu (w zasadzie już osiadł), spowodowanych roślinnością i nawodnieniem. Ile kosztuje takie lustro? Toż to kawałek szkła z natryskanym "sreberkiem" do tego wypiaskowane 2 kawałki. Obstawiam, że 300zł góra. Nawet gościa nie pytałem Gorzej z kamieniem - on nie może strzelić. Póki co kamieniarz nie miał obiekcji. Jutro na budowie przyjedzie mi pokazać gdzie ciąć ścianę pod półkę, więc zapytam przy okazji. Z operacji wstawiania opraw, montażu kamienia i lustra zrobię pewnie fotoreportaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 17.04.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Frankai - zapytaj Andrzeja Wilhelmi, on ci doradzi. Znajdziesz go w ogłoszeniach drobnych "Dach w dobrych rękach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 17.04.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 ...Natomiast co do cen to niestety zbyt wygórowanych żądań miec nie mogę, bo z kasą robi się krucho, a zakupów przed nami jeszcze cała masa Dzięki za informacje Zastanawiam sie nad Nivenem właśnie, tylko musiałby być troche inny - ja potrzebuję drzwi otwierac na środku, nie przy ścianie. Może cos z firmy Ronal -znacie ją może? Pozdrawiam Z Ronala zakupiłam brodzik konglomeratowy, gdyż zdecydowanie nie chciałam akrylu Cenowo bardzo przystępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 17.04.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Frankai - zapytaj Andrzeja Wilhelmi, on ci doradzi. Znajdziesz go w ogłoszeniach drobnych "Dach w dobrych rękach" Potwierdzam, gość często wie, co pisze. NIe wiem, czy pamiętacie moje przeboje z dachem. Trochę pomógł, choć nie zastosowałem się w 100% do jego wskazówek. Jedna mi przypadłą do gustu - wywalić ekipę z budowy. No skończyło się tym, że sam skończyłem swój dach. Poza kilkoma szansami na spadek, całkiem nieźle mi wyszło, a najwazniejsze szczelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 17.04.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Kto z Was, planuje rynny Galeco brązowe stalowe? Mam haki na zbyciu, kosztują sporo, więc jest szansa na oszczędność u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 17.04.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam Waszą Grupę Budujacą i przepraszam za spam ale.... "SOS!!!! 14 kwietnia b.r. w Wągrodnie /Piaseczno spalił się doszczętnie dach domu, naszych weterynarzy i sąsiadów. Przeprowadzając się pod Piaseczno nawet nie sądziliśmy, że spotkamy tu tak miłych i życzliwych ludzi, którzy wspaniale potrafią pomagać naszym czworonogom.Teraz sami potrzebują pomocy! Liczy się każda złotówka. My wszyscy, którzy ich znamy prosimy o pomoc dla nich!" http://pogorzelcy.sos.pl/ Wątek: http://forum.muratordom.pl/piaseczno-i-okolice,t2135-12540.htm 17 Kwiecień 2009 12:25 Temat postu: SOS!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts