Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

W jaki sposób obliczaliście moc kotła do domu? Na stronie Vaillanta przyjmują 70 W/m2. Czy przy dosyć dobrze ocieplonym domu (elewacja 18cm, podłoga 13cm, dach 25cm, reku) ta wartość jest aktualna?

Wychodzi mi według obliczeń wymagana moc 21kW - i teraz nie wiem czy wziąć mniejszy kocioł o modulacji 7-22, czy większy o mocy 9-27?

Pzdr,

Adam

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

W jaki sposób obliczaliście moc kotła do domu? Na stronie Vaillanta przyjmują 70 W/m2. Czy przy dosyć dobrze ocieplonym domu (elewacja 18cm, podłoga 13cm, dach 25cm, reku) ta wartość jest aktualna?

Wychodzi mi według obliczeń wymagana moc 21kW - i teraz nie wiem czy wziąć mniejszy kocioł o modulacji 7-22, czy większy o mocy 9-27?

Pzdr,

Adam

Mnie podawano takie dane

nowy dom ocieplony standardowo lub stary dom po termomodernizacji - 80 w / m2 pow całkowitej

nowy dom dobrze ocieplony 70 W / m2

nowy dom pasywny (energooszczędny) 60 W / m2

dzień dobry wszystkim ;)

...ale chciałem zapytać o namiary na ekipy od schodów- co można szczerze polecić? w rozsądnych cenach rzecz jasna

p.s.

dzisiaj dowiedziałem się że będę mieć SYNA !!! - pierworodnego

także tylko pozostaje mi posadzić drzewo :D

Ja rowniez polecam Ci pana z Tartaku Dobroszyce. Cena bardzo dobra, kontakt także. My będziemy u nich robić :D :D

A syna OGROMNIE GRATULUJE!!! :D :lol:

takie rzeczy nie zdarzaja sie codzien - w końcu pierorodny może byc tylko jeden :wink: :D

Pozdrawiam :D

Pzdr,

Adam

Mnie podawano takie dane

nowy dom ocieplony standardowo lub stary dom po termomodernizacji - 80 w / m2 pow całkowitej

dzień dobry wszystkim ;)

Może to kretyńsko zabrzmi, ale nie zastanawiałem się nigdy szczegółowo nad obliczeniem mocy kotła, tylko przyjąłem pi razy oko. Przyjmując nawet, że potrzeba będzie mi ok. 80W/m2 to wychodzi mi jak w pysk 15 k@, czyli taki jak zamierzałem, a że na ścianach będzie 15 cm styro, a na poddaszu 25 cm wełny 0,035 oraz reku to sądzę, że będzie pewna nadwyżka.

Pozdrav

davidk - gratuluję i zazdraszczam :wink:

Ja mam odwrotnie tzn. drzewo już jest, dom jest i pracuję nad ostatnim elementem :wink:

Co do ogrodzeń - obejrzałem sporo gotowych, porównałem ceny i zdecydowaliśmy się z żoną na betonowe, które pomalujemy oraz bramę kutą.

U mnie koszt wymurowania słupków i murków z klinkieru wraz z materiałem wyniósłby około 6-7 tys, do tego panele ogrodzeniowe 3 tys, a ogrodzenie betonowe kompletne będzie kosztowało około 700 zł i wkopię je w jeden dzień ze szwagrami bez żadnego murowania fundamentów itp. !!!

Do tego klinkier musi być bardzo dobrze wymurowany i zafugowany, bo inaczej zrobi się biały nalot itp.

Gotowce z allegro wraz z fundamentem kosztowałyby około 5 tys.

Po naradzie rodzinnej zdecydowałem się na takie:

http://ogrodzenia.drewbet.pl/index.php?go=ogrodzenia-betonowe-21

oraz bramę:

http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=630152030

Powklejałem linki do wybranych ofert - może Wam też się przydadzą.

Mam pytanie do osób zamawiających szamba z Probudu, Radomksa, Śląska, etc ;). Kto później łączył Wam to z budynkiem? Rozumiem, że takie firmy tylko przywożą szambo na budowę i nawet nie kotwią?

Ja mam z Radomia - betonowe 10m3. Przyłącze robiłem sam - w moim przypadku trzeba było wybić jeszcze dziurę na rurę przyłączeniową. Te z Probudu chyba mają już ją w standardzie, ale wtedy trzeba się z głębokością usadowienia szamba zgrać.

A kotwić szambo betonowe?? A po co?

Mam pytanie do osób zamawiających szamba z Probudu, Radomksa, Śląska, etc ;). Kto później łączył Wam to z budynkiem? Rozumiem, że takie firmy tylko przywożą szambo na budowę i nawet nie kotwią?

Pzdr

Ściągałem betonowe 8m3 z okolic Radomia. Trzeba przygotować dół, przyjeżdżają wrzucają HDSem do dziury, przyklejają pokrywę (standardowo na piankę, ja wymusiłem montaż na zaprawę klejową) i "komin".

Samo podłączenie we własnym zakresie, młot udarowy do wykucia dziury w twardym betonie (B30 czy B40), jakieś mazidło z castoramy do osadzania rur w betonie i trochę szpadlowania - zajęło mi to gdzieś 3 godziny. Być może podłączają na gotowo, musisz popytać.

ps. a przy okazji pytanie do tych co mają już balustrady na górze - słupy (uchwyty) montować wiercąc przez panele czy wycinać kółka pod tzw dylatację? Pytałem pary artystów w sklepach i każdy inaczej zeznaje :)

Pzdr,

Adam

Mnie podawano takie dane

dzień dobry wszystkim ;)

:o

nie za dużo chłopaki? o ile te 80 dla domu standardowego to może się zgodzę, ale dobrze ocieplony to przesada, a pasywny to chyba dla tych co lubią saunę !

te normy zupełnie nie uwzględniają takich wynalazków jak szczelny dom, z reku, itp.

dla 150m2 domu pasywnego wystarcza 2kW i to ze sporym zapasem...

u mnie w dobrze ocieplonym 100m2 wyliczyli na parter (ok 66m2) 4kW, ale widzę po zimie, że te 4kW wystarczy na ogrzanie również poddasza, no może dam jakąś małą 0,5kW farelkę do łazienki na poddaszu.

SUSPENSER ja od nich kupiłam bramę,furtki i przęsła,prawie 2 lata temu,jeszcze czekają w garażu,jakośc wykonania naprawdę super a ciężkie jak cholera,dużo stali :D

Dzięki za info, bo to mnie utwierdza w tym, że warto u nich zamówić, a nie w okolicznej metaloplastyce, gdzie może by im wyszło, a może nie - bo takiego jeszcze nie robili :wink:

Hallo, hallo witam Szanowną Sąsiadkę :D :wink:

U Was ogrodzenie pieknieje z tygodnia na tydzien (taka mam czestotliwosc podziwiania :wink: :oops: ). Wszystko juz prawie skonczone :D

Pozdrawiam bardzo goraco :D

A witam sąsiadeczkę :p heehe,do końca jeszcze nam daleko ale już bliżej niż dalej :lol:

Byłem niedawno w Waszych lasach na rajdzie pieszym koleżanki 8) , ale Was nie było.

Czesc,

Jestem na etapie surowym otwartym i szukam elektryka. Mam wrazenie, ze Ci z którymi rozmawiam nie dosc ze chca zarobic na robocie, to tez chca zarobic na materialach.

Czy ktos zna jakies dobre (tanie) hurtownie elektryczne? Tak, zeby przynajmniej mozna bylo porownac i skonfrontowac co oni mowia a jak jest w rzeczywistosci.

Czy ktos z was kupowal sam materialy dla elektryka? czy tez zazwyczaj bierze sie usluge z materialami?

z gory dzieki za wszyskie rady.

Czy ktos z was kupowal sam materialy dla elektryka? czy tez zazwyczaj bierze sie usluge z materialami?

z gory dzieki za wszyskie rady.

Co do kabli polecam http://www.zakladeb.pl - swego czasu mieli bardzo dobre ceny. Pozostałe elementy poszukaj w sieci, na allegro, to zobaczysz ile można zaoszczędzic...

Ja wszystko kupowałem sam, ale też dlatego że i sam układałem :-)