GosiaIAdam 01.06.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Hej, Droga Grupo, namiary na dobrych ociepleniowców potrzebne. Takich, którzy nie otwierają szeroko oczu, gdy mowa o mostkach term. Z tym niestety nie pomogę, ale chętnie podepnę się pod namiar na ekipę z okolica Trzebnicy, bo po wakacjach też chcemy ocieplać... I pytanie, czy ocieplenie zewnętrzne mogę robić przed wylewkami (tynki już mam), czy to będzie schło? Ja nie widzę przeszkód formalnych - przecież wylewka schnie przez oddawanie pary do wewnątrz i suszy się przez wietrzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 02.06.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Grupo droga, pilnie potrzebuje namiarow na rzeczoznawce (wycena dzialki z rozpoczeta budowa). Podzielcie sie, prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.06.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 I teraz już wiem, po co mi będzie wnęka na przedłużeniu wanny Wiedziałem, żeby dać tam gniazdko. Miało być na oświetlenie ale wstawię tam radio i ładnie głośnikiem zakryję całość. Miały być proszki ale na nie znajdzie się inne miejsce :D A jak daleko od wanny to gniazdko? Nie żebym się chciał czepiać przepisów. Trzeba dobrze zastanowić się nad możliwymi przypadkami losowymi. U mnie na przykład gniazdko i wyłącznik będzie tuż obok umywalki. Będą jednak od spodu blatu, który dodatkowo nie stanowi podstawy umywalki. Nie ma więc szansy na jakiekolwie ściekanie wody do nich. Istnieje oczywiście zagrożenie związane z uszkodzeniem ochrony przeciwporażeniowej danego urządzenia i bliskością dobrego przewodnika - tutaj nie ma zmiłuj się - żaden sprzęt elektryczny u mnie nie może mieć naruszonej obudowy czy kabla, a przeciwporażeniówki nie są omijane. Co do samego radia, to wolałbym jednak nie mieć go przy wannie (ryzykow wpadnięcia). Wolę mieć pilota a sprzęt ukryty pod blatem (tylko czy są takie płaskie z pilotem), lub ewentualnie w szafce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzykk 02.06.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam, Szukam solidnej ekipy do wykończenia poddasza użytkowego. Czy ktoś może polecić dobrą i rozsądną cenowo ekipę z okolic Wrocławia. Buduje w Wilkszynie. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 02.06.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 potrzebuje namiar na deske tarasowa sosnowa impregnowana cisnieniowo w przystepnej cenie. warunek deska musi byc ryflowana rownomiernie a nie tak jak tu: http://photos04.allegroimg.pl/photos/400x300/649/88/82/649888298 jezeli mozna to prosze na priv namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 02.06.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Kochani, Czy robi ktos z Was ogrod zimowy?Musze dostawic cos z boku domu, zeby drzwi mi nie zaciekaly i pomyslalam o ogrodzie zimowych.Nie wiem czy musze miec pozwolenie na cos takiego. Fundamenty pewnie normalnie i podloga z ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 02.06.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 potrzebuje namiar na deske tarasowa sosnowa impregnowana cisnieniowo w przystepnej cenie. warunek deska musi byc ryflowana rownomiernie a nie tak jak tu: http://photos04.allegroimg.pl/photos/400x300/649/88/82/649888298 jezeli mozna to prosze na priv namiary czy taka deska nadaje sie na tarasy? i w jakiej jest orientacyjnie cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 02.06.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 a ja sie pochwale, ze wlasnie sie okazalo, ze mialam kunę na etacie - cala zime....przegryzla sqbana folie dachowa - jak nie mialam jeszcze podbitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwa216 03.06.2009 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Droga grupo potrzebuję waszej pomocy. Razem z mężem zaczęlismy ocieplać wełną poddasze i mam pytanie związane z ocieplaniem.Mianowicie chodzi mi o to czy jeżeli macie krokwie 16 cm to jaką dajecie wełnę? My zaczęliśmy kłaść najpierw 15cm a potem na to 10cm (bez stelaża bezpośrednio jedna na drugą potem odrazu na to regipsy i gotowe), ale ktos nam powiedział że to jest źle, że musi być 15 cm i stelaż i potem dopiero 10 cm, ktoś inny natomiast że tak jest dobrze, jak wy macie? Doradźcie nam. Zaczęliśmy układać (na szczęście nie dużo jeżeli to jest źle) i teraz trochę zgupieliśmy bo nie wiemy co dalej i naraziem prace stanęły.Pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 03.06.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 PROSBA! potrzebuje namiary na ekipe wykonujaca instalacje gazowa sprawa pilnaz gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 03.06.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Mianowicie chodzi mi o to czy jeżeli macie krokwie 16 cm to jaką dajecie wełnę? My zaczęliśmy kłaść najpierw 15cm a potem na to 10cm (bez stelaża bezpośrednio jedna na drugą potem odrazu na to regipsy i gotowe), ale ktos nam powiedział że to jest źle, że musi być 15 cm i stelaż i potem dopiero 10 cm, ktoś inny natomiast że tak jest dobrze, jak wy macie? Hej! Jeśli by było 10cm na stelażu, to co potem - drugi stelaż? Trochę nielogiczne. Rozumiem dylemat z paroizolacją (czy dawać pomiędzy warstwy, czy z wierzchu), ale ze stelażem? My też mamy krokwie 16, daliśmy wełnę 16 (bez szczeliny - membrana wysokoparoprzepuszczalna), na to w poprzek 10cm i na to dopiero stelaż (w miejscach gdzie nie ma stelażu jest więc te ok 3cm szczeliny). Paroizolacja przyklejana do stelażu i na to przykręcane płyty. Tak więc spokojnie, róbcie tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 03.06.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Droga grupo potrzebuję waszej pomocy. Razem z mężem zaczęlismy ocieplać wełną poddasze i mam pytanie związane z ocieplaniem. Mianowicie chodzi mi o to czy jeżeli macie krokwie 16 cm to jaką dajecie wełnę? My zaczęliśmy kłaść najpierw 15cm a potem na to 10cm (bez stelaża bezpośrednio jedna na drugą potem odrazu na to regipsy i gotowe), ale ktos nam powiedział że to jest źle, że musi być 15 cm i stelaż i potem dopiero 10 cm, ktoś inny natomiast że tak jest dobrze, jak wy macie? Doradźcie nam. Zaczęliśmy układać (na szczęście nie dużo jeżeli to jest źle) i teraz trochę zgupieliśmy bo nie wiemy co dalej i naraziem prace stanęły. Pozdrawiam i dziękuję Nie bardzo rozumiem problem, jak chcecie te 10cm kłaść na te 15? wciskać żeby się chowało w przestrzeń między krokwie? A jeżeli poprostu kładziecie ją na krokwie i sznurujecie to jak później zamontujecie regipsy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwa216 03.06.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Dokładnie chodzi mi o to, że z mężem układaliśmy 15 cm i na to bezpośrednio 10 cm, czyli tak jakby "ugniataliśmy" tą wełnę żeby się zmieściła w krokwi.czyli nie mamy przerwy między nimi. Nie kładliśmy 10 cm w poprzek i własnie nie wiemy czy to jest dobrze czy zrobić lepiej te 15 cm i w poprzek 10 cm?Pomózcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 03.06.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 dokladnie.. ja tez nie bardzo rozumiem.. moze ktos pare zdjec pstryknac albo dorzucic jakis schemant w paincie narysowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 03.06.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Dokładnie chodzi mi o to, że z mężem układaliśmy 15 cm i na to bezpośrednio 10 cm, czyli tak jakby "ugniataliśmy" tą wełnę żeby się zmieściła w krokwi.czyli nie mamy przerwy między nimi. Nie kładliśmy 10 cm w poprzek i własnie nie wiemy czy to jest dobrze czy zrobić lepiej te 15 cm i w poprzek 10 cm? Pomózcie proszę wełny sie nie ugniata bo to bez sensu - ona wtedy wcale bardziej nie izoluje, wręcz jest gorzej bo izoluje powietrze w wełnie a nie wełna jak nie chcecie robić stelaży to proponuje nabić na krokwie belki 10 cm i w to włożyć wełnę - bez ugniatania. A dobrze i najrozsądniej... włożyć między krokwie wełne 15 cm. zrobić stalaż pod GK w odległości 9-10 cm od krokwi i w przerwę miedzy stelażem a już włożoną wełną włożyć w poprzek (żeby sie szczeliny nie pokrywały) te 10 cm dbając o to żeby nie było szpar, wełna nie była zbita i ugnieciona ale ułożona ściśle. My bawiliśmy się także we wkładanie wełny w sam stelaż aby warstwa była wszędzie równa i w upychanie wełny w każda szparę bo okazywało się że jak jakieś dziurki zostały to wiatr tamtędy gwizdał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 03.06.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Dokładnie chodzi mi o to, że z mężem układaliśmy 15 cm i na to bezpośrednio 10 cm, czyli tak jakby "ugniataliśmy" tą wełnę żeby się zmieściła w krokwi.czyli nie mamy przerwy między nimi. Nie kładliśmy 10 cm w poprzek i własnie nie wiemy czy to jest dobrze czy zrobić lepiej te 15 cm i w poprzek 10 cm? Pomózcie proszę Czyli w krokwi 16cm macie wełnę 25cm? Tak być nie może, tak ściśnięta wełna nie spełni swojego zadania! My mniej więcej tak mieliśmy robione: - wełna między krokwie, tak by się z nimi licowała - osznurowanie, aby wełna nie spadła - przykręcenie wieszaków do krokwii (tak, by wystawały te 13cm) - nałożenie w poprzek wełny 10cm tak, aby przykrywały też krokwie, z jednoczesnym montażem stelażu, by ta wełna nie spadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 03.06.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 zle robicie jesli dobrze Was zrozumialam.powinno byc tak - miedzy krokwie 15stka i zasznurowac. docinac ta welne o 1-2cm szerzej niz wynika to z krokwi, po rozwinieciu z rolki chwile odczekac zeby się rozprężyła- nabic wieszaki, wypoziomowac, porpowadzic wszystkie niezbedne kable (w peszlu)- na to klasc welne 10cm na przekladkę (prostopadle) , zasznurowac jesli jest taka potrzeba- folia zolta- profile- regipsy niektorzy koncowke robia tak- profile- folia zolta- regipsy błedy:- wpychanie na maksa welny w krokwie (w Waszym przypadku wiecej niz 16cm w krokwie)- (nie rozprezy sie wiec nie spelnia swoich wlasciwosci)- docinanie tej welny na szerokosc rowna szerokosci pomiedzy krokwiami(nie wypelnia "szczelnie" przestrzeni)- niesznurowanie (musi byc sznurowane zeby nie zwisala, wyginala sie itd)- kladzenie welny na przekladke z przerwami, dziurami, nieszczelnie (ona ma przykryc niejako poprzednia warstwe)- niewprofilowanie wieszakow- zbyt rzadki rozstaw wieszakow, profili- zbyt rzadkie mocowanie plyt (plyty gk z marketow trzeba gesciej mocowac)- niewlasciwa obrobka okien to tyle co mi przyszlo do glowy, najlepiej to zaptac jakiegos specawrzuccie sobie w "szukaj" - ocieplanie poddasza, sa zdjecia jak to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwa216 03.06.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Napisze jeszcze raz od początku.Robilismy tak: między krowie wełna 15 cm osznurowane i na to bezpośrednio wełna 10 cm i też osznurowane żeby nie spadło. A z tego co piszecie to jest źle, prawda? Ma być tak wełna 15 cm osznurowane i na to stelaż i w poprzek 10 cm? Pytam jeszcze raz dokładnie bo chce żebysmy już zrobili dobrze. Na szczęście zroibliśmy niedużo i w dodatku w garderobie więc nie będziemy tego już poprawiać, chyba.Jeszcze raz wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwa216 03.06.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 A postanowiliśmy daśc na to jeszcze 10 cm bo wydawało nam się że ta wełna tak "wisi", nie przylega do desek., że była taka "wolna przestrzeń"Bo supełnie zapomniałam napisać jednej istotnej rzeczy cały dach mamy odeskowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 03.06.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 PROSBA! potrzebuje namiary na ekipe wykonujaca instalacje gazowa sprawa pilna z gory dziekuje U mnie wykonywała przyłącze do działki firma ARGAZ z Górzykowo/Cigacice - 068 385 54 64. Namiar na Oborniki nic nie dał? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts