lakusz 23.06.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 jak już jesteśmy przy kominkach, to może ktoś użytkuje i jest zadowolony ze swojego kominka zwykłego powietrznego (będę miał DGP) ale z pełnym doprowadzeniem powietrza do spalania z zewnątrz. Mam upatrzonego DOVRE 2180 ale ostatnio naczytałem się złych opinii na jego temat i jestem w kropce. Może coś innego sprawdzonego mi podpasuje. a jakich złych opini się naczytałeś? pytam z ciekawości, bo mam jakiegoś Sparka i zauważam, że poza bajerami to kominki sie między sobą niczym nie różnią, tylko każdy zwraca uwagę na co innego, to co dla jednego jest wadą dla drugiego nie ma znaczenia... Jeszcze raz napiszę, gdyby komuś umknęło: NIE POLECAM firmy kominki Vento ze Żmigrodzkiej NIEPOLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.06.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 U mnie wiercona kosztowała 100 zł za metr, ma 9 metrów i nigdy wody mi nie zabrakło na podlewanie - nawet gdy pompa chodziła przez 3 godziny codziennie. Gdybym miał takie warunki, to bym się nie zastanawiał ani chwili. Może spróbuję popytać gdzieś u dalszych sąsiadów. Teren generalnie jest zamieszały od nastu lat, więc może ktoś jednak ma studnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.06.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Seweryn1966 - u mnie robił parkiet. Miałem go nie z allegro alo z polecenia znajomych (nawet nie wiedzialem ze sie oglasza). Ekipa 4 ludzi, szef Seweryn nie pracuje z nimi. Robią czysto, sprawnie, bez problemu poprawiala jesli cos jest nie OK. Mi zakladali parkiet debowy, u znajomych teak. Tez moge polecic. No proszę Dobrze to słyszeć. On ma zdaje się kilka ekip które nadzoruje. A jak w tym rankingu wygląda ComfortPlus? Sprawdzaliście polecanych przeze mnie Panów? Bamil - dzisiaj dowiedziałem się ciekawostki. Seweryn do klejenia przywiózł mi... gościa który ma własną firmę? Wylewki samopoziomujące robili ludzie Seweryna, których ponoć ma 7. Daro_K - jakoś miałem i nie sprawdziłem. Cena i jakość, które mi pasowały, a do tego brak czasu (a może zła organizacja tegoż ) Nie kombinowałem więc, ale merbau które mi przywieźli jest faktycznie jasne. Wymiar 600x90. Dzisiaj schodziarz oglądał jak położyli, dreptał, dreptał i orzekł, że dobrze położone. Kładziemy w deskę okrętową zarówno merbau jak i abiuranę. Merbau: http://frankai.smugmug.com/photos/571200022_dEFLL-M.jpg Abiurana: http://frankai.smugmug.com/photos/571767226_hDWAH-M.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda13 24.06.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Mam pytanie z jakiego internetu korzystacie u siebie poza wrockiem? My kupiliśmy ORANGE FREE MOBILNY, na całe szczęście na próbę 1 m-c , ale to jest jakiś DRAMAT prędkość przesyłu do 240 kb/s. Możecie coś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 24.06.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja będę miała neostradę. Początkowo stwierdzili, że nie ma możliwości technicznych, ale chyba po przeanalizowaniu naszych dotychczasowych rachunków telefonicznych, okzało się, że koszt przyłączenia jakoś przełkną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda13 24.06.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 no właśnie na kablu to co innego, niz mobilny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 24.06.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja złożyłem zamówienie na linię - dostałem odp że brak możliwości technicznych. Ponieważ będziemy mieszkać blisko teściów, więc podpisaliśmy kolejną umowę i będziemy słać do siebie sygnał po Wi-Fi. TPSA umożliwia podpisanie umowy 10-miesięcznej, jak przez ten czas nie zrobią linii to będą płacić karę. Zastanawiamy się nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.06.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Mam pytanie z jakiego internetu korzystacie u siebie poza wrockiem? My kupiliśmy ORANGE FREE MOBILNY, na całe szczęście na próbę 1 m-c , ale to jest jakiś DRAMAT prędkość przesyłu do 240 kb/s. Możecie coś polecić? Ja ostatnio testuję Blueconnecta. Na telefonie mam pełny zakres z komentarzem 3G więc dramatu nie ma. Wszystko zależy która okolica jesteś. Ale z tego co wiem, to orange ma chyba najgorszy zasięc poza miastami. Telefon mojej żony milknie 2 ulice przed domkiem. Słaby zasięg łapie w kilku miejscach na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.06.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 TPSA umożliwia podpisanie umowy 10-miesięcznej, jak przez ten czas nie zrobią linii to będą płacić karę. Zastanawiamy się nad tym ja też o tym myślę, ale nie mam czasu przemyśleć. Wiem że możliwości technicznych nie ma bo już raz sprawdzaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.06.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja używam iPlusa i nie dramatyzuję, a w swoim dotychczasowym domu mam... EDGE !!! Dopiero w nowym załapię się na 3G i HSDPA (czasem pierwszy a czasem drugi)240kb/s to rzeczywisty transfer? Co się tyczy innych, to chyba każdy dostawca ma mapkę, na której zaznaczone są obszary jaki typ jest osiągalny (HSDPA/3G/EDGE/GPRS). Czasem nawet zaznaczają, czy zasięg jest na zewnątrz czy wewnątrz budynku. Nie da się ukryć, że na obrzeżach chodzi znacznie gorzej. Zapewne przez błędy transmisji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.06.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja będę miała neostradę. Początkowo stwierdzili, że nie ma możliwości technicznych, ale chyba po przeanalizowaniu naszych dotychczasowych rachunków telefonicznych, okzało się, że koszt przyłączenia jakoś przełkną. Im nie chodzi o sam koszt podłączenia. Chodzi o to, że klienta podłączają, a on ucieka. Najwidoczniej doszli do wniosku, że skoro jesteś jeszcze u nich, to nie uciekniesz od razu. Słyszałem taką opowiastkę, że lokalni w Ostrowie nie chcieli podłączyć. Gość miał rodzinę w TPSA w Lesznie i ... Leszno mu podłączyło. Opowieść z drugiej ręki. Muszę dopytać czy faktycznie doszło do podłączenia i która TPSA przysyła rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.06.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 jak już jesteśmy przy kominkach, to może ktoś użytkuje i jest zadowolony ze swojego kominka zwykłego powietrznego (będę miał DGP) ale z pełnym doprowadzeniem powietrza do spalania z zewnątrz. Mam upatrzonego DOVRE 2180 ale ostatnio naczytałem się złych opinii na jego temat i jestem w kropce. Może coś innego sprawdzonego mi podpasuje. a jakich złych opini się naczytałeś? pytam z ciekawości, bo mam jakiegoś Sparka i zauważam, że poza bajerami to kominki sie między sobą niczym nie różnią, tylko każdy zwraca uwagę na co innego, to co dla jednego jest wadą dla drugiego nie ma znaczenia... Tak na szybko odnalazłem http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=10665. Ogólnie problem z systemem czystej szyby i ilością doprowadzanego z zewnątrz powietrza. Tylko, że cały czas nie mogę znaleźć nic innego, co by mi pasowało. Całe szczęście, że kasa się skończyła i na kominek nie starczy. Może do przyszłego roku coś ciekawego się na rynku pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 24.06.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja dostałam gwarancję na to że woda będzie tym miejscu i na tej głębokości co powiedział Pan od kopania studni. Dokładnie tak było. Jeżeli okazało by się, że wody nie ma nie płaciłabym za odwierty. Pan stwierdził że woda zaczyna się na 9 metrze potem na 12 i 16 i tak jest mam około 2m3 na godzinę to bardzo dużo. Jest tylko jeden szkopuł za metr zapłaciłam około 400zł Jednym słowem gość gra w totka z wykonawcami. Kolega mi coś wspominał, że ma ofertę 100zł/mb ale bez gwarancji. Więc jak Twój trafi częściej niż 1 na 4 klientów, to wychodzi na tym lepiej A jak oni wiercą? Maszyną i dopiero jak się dowiercą to wstawiają kręgi? Nie wiem co miałaś na myśli pisząc o nadmiarze wody. Masz artezyjską studnię i Ci wybija? Póki co słyszałem raczej jak ludziom zaczyna brakować wody w studni. To jest studnia głębinowa nie ma kręgów tylko pompę. Jeszcze mu się nie zdarzyło źle wyznaczyć studnie, mi został polecony, bo sąsiad już wiercił kilka razy za każdym razem płacąc za odwiert a wody nie ma:( No wiecie nie piszę tutaj jak on to robi, bo pewnie nie uwierzycie:) Jeśli chodzi o studnie z kręgów to są tylko studnie do zatrzymywania wody z deszczówki i drenaży, w naszym rejonie sama glina dokopać do wody to problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 24.06.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja złożyłam podanie do TPSA, a oni odpowiedzieli, że koszt inwestycji nie opłacalny (2500zł), a skrzynka od mojego domu jest oddalona o około 15m (po drugiej stronie ulicy). Załatwiłam sobie koparkę kupiłam kabel i taśme do oznaczenia, przekopałam w godzinę bo za wszystko zapłaciłam 120zł. Kabel poprowadziłam po linii TPSA. Po tygodniu miałam internet. Teraz jest o wiele więcej domów a im się dalej nie opłaca inwestycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 24.06.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Mam pytanie z jakiego internetu korzystacie u siebie poza wrockiem? Pogadaj z Pierwkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 24.06.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Eeee tam pomysł. Mamy sprawdzone rozwiązanie Oczywiście możesz zastosować parapet systemowy (Roben ma takowe), ale jest drogi i niekoniecznie musi Ci pasować. Ja wolałem sam rzeźbić (rękami fachowca oczywiście). Spadek uformował za pomocą betonu. Cegła jest to dziurawka, ale na końcach musieliśmy dać pełną oczywiście. Na szczęście Roben miał SUPER! Dziękuję za info i zdjęcie - rozwiązuje mi to problem z parapetami . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.06.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 SUPER! Dziękuję za info i zdjęcie - rozwiązuje mi to problem z parapetami . A proszę bardzo Dodam, że parapet tego typu nadaje się spokojnie, żeby na nim stanąć. W przypadku płytek można by mieć wątpliwości Jeszcze go nie zaimpregnowałem, ale przymierzam się do impregnacji całego klinkieru, który narażony jest na wilgoć lub brud, więc i parapetów (śnieg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.06.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Jakby kogoś interesowało jak wygląda "przemysłówka" albo inaczej "sztorcówka", to mam już pierwsze zdjęcia po klejeniu. Jeszcze nie zamiecione, jeszcze resztki folii sklejającej płaty, ale już mi się podoba http://frankai.smugmug.com/photos/572710331_pVg7b-M.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.06.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Jak często wymyślacie coś niestandardowego? Ja zaczynam się łapać na tym, że coraz więcej dziwnych pomysłów przychodzi mi do głowy. Oczywiście nie jest to nic odkrywczego, ale nie spotyka się to często. Przykładowo: - klapy na rolkach na stryszek - drabinka z nierdzewki na stryszek, zamontowana na stałe w pokoju - naświetla 25x250cm między korytarzem a łazienką i sypialnią - witrynki wkuwane w ścianę - ścianka z umywalką ustawiona... skośnie pod skosem (przesłania WC) - uchwyty na ręczniki pod umywalką robione na zamówienie (odwzorowanie linii umywalki) Moje kolejne zwariowane pomysły: - nad schodami będę miał tzw. "kreski" - wewnętrzny tynk ozdobny. Do tego pasowałyby kreski na lampie. Wymyśliłem sobie, ze kupię jakąś lampę na rynku i dorobię front: blacha z kwasówki z wypalonymi "kreskami". Blacha to jakieś 400zł/m2 a wypalanie 10zł/mb - w łazience na piętrze mamy armaturę o przekroju prostokątnym. Niestety nie ma lamp "reflektorków" o takiej strukturze. Chyba kupię pierwszą lepszą lampę z łamanymi wysięgnikami, wyrzucę klosiki i gość od kwasówki dorobi mi z profilu prostokątnego obudowę reflektorów. No może nie pierwszą lepszą, bo musiałaby być w chromie lub satynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 24.06.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 A proszę bardzo Dodam, że parapet tego typu nadaje się spokojnie, żeby na nim stanąć. W przypadku płytek można by mieć wątpliwości Jeszcze go nie zaimpregnowałem, ale przymierzam się do impregnacji całego klinkieru, który narażony jest na wilgoć lub brud, więc i parapetów (śnieg). W moim przypadku płytka to po prostu niestety 2cm wycięty kawałek cegły - niestety, bo płytka kosztuje 90% tego co cegła - ot wybrało się cegłę ręcznie formowaną kiedyś nie myśląc o konsekwencjach... Mam do Was jeszcze pytanie kiedy radzicie robić szambo? Jestem teraz na etapie ocieplenia elewacji i po tym mógłbym obsypac w końcu do końca dom. Przeprowadzka jednak dopiero listopad - marzec (tfu tfu ) a dodatkowo wizja kanalizy w przyszłym roku. Robić od razu teraz i skończyć razem z rynnami po ociepleniu kopanie w ziemi czy czekać jeszcze? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts