Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Ja złożyłam podanie do TPSA, a oni odpowiedzieli, że koszt inwestycji nie opłacalny (2500zł), a skrzynka od mojego domu jest oddalona o około 15m (po drugiej stronie ulicy). Załatwiłam sobie koparkę kupiłam kabel i taśme do oznaczenia, przekopałam w godzinę bo za wszystko zapłaciłam 120zł. Kabel poprowadziłam po linii TPSA. Po tygodniu miałam internet. Teraz jest o wiele więcej domów a im się dalej nie opłaca inwestycja.

U mnie koszt inwestycji 4000 (po stronie TP) i złożyłem podanie i zawarłem umowę 10 miesieczną i czekam - zobowiązali się, niech kopią. A czy ja potem zawrę umowę na usługi to inna sprawa. Napewno nie mam lojalki.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Moją ósemkę zalałem do 30% wodą i zassało że HEJA.

Moniq - nie chcę pwiedziec za kilak tygodni - a nie mówiłem - sprawdźcie poziomy i wędrówkę wody guntowej w miejscu posadownia planowanego zbiornika.

Wykopcie dół w letni dzień i poczekajcie, czy zbierze się woda, jeśli zbierze się to betonowe nie będzie dobrym pomysłem. U mie wod stała do połowy czerwca.

Daro chyba nie rozumiem, dlaczego metalowe jest lepsze niż betonowe ? Przecież szczelność w jednym i drugim przypadku musi być taka sama i (chyba) jest...

Są betonowe robione z dwóch i więcej prefabrykatów - i te mają szanse być nieszczelne. Osobiście mam niebawem przerobić szmbo na zbiornik deszczówki bo idzie do mnie kanaliza. Ciekwae czy dojdzei w 2010 roku.

No i po raz kolejny potwierdza się, że dla fachowców nie można być dobrym :evil: Pozwoliłem parkieciarzom korzystać z wanny. Przywiozłem pierwszego dnia kurę z rożna, coby nie musieli żywić się na zimno. Dzisiaj placek do kawy. Przed chwilą wpadłem na budowę i co widzę - prysznic nie dość że był używany :evil: to jeszcze nie posprzątali po sobie :evil: :evil: :evil: Nic tylko stać z pejczem chyba :roll:

Widze, ze wszyscy wracaja do sil to i chec do gadania o budowie wrocila :D

Ja złożyłem zamówienie na linię - dostałem odp że brak możliwości technicznych. Ponieważ będziemy mieszkać blisko teściów, więc podpisaliśmy kolejną umowę i będziemy słać do siebie sygnał po Wi-Fi.

TPSA umożliwia podpisanie umowy 10-miesięcznej, jak przez ten czas nie zrobią linii to będą płacić karę. Zastanawiamy się nad tym :-)

ja podpisalam ponad 2 lata temu taka umowe - przez ponad rok placili mi 50zl miesiecznie kary :D. Teraz cos kombinuja i chca sie wymigac i proponuja mi lacze radiowe, ale ja sie nie zgadzam, bo nie jest to zgodne z umowa - w umowie jest mowa o internecie i faksie,a na radiowce tego sie sie da zrobic.

Wiec jesli sie na to nie zgodze to chca zerwac umowe (przeslac placic te 50zl :evil: ).

XX

gratuluje coreczki!!!!!! :D. No i swietnie, ze wreszcie obok mamy no i ze daje ci pisac (moja Naduska do tej pory nie daje mi spokojnie na necie usiasc :lol: ).

Jesli sie nie myle to nam gruz z budowy wziela Transma http://www.transma.pl. Ale sprawdz, bo my mieszkamy w innych refonach, no i to bylo ponad 2 lata temu.

Czy wystepowaliscie ostatnio o pozwolenie na uzytkowanie?

Co jest potrzebne pozwolenie na uzytkowanie czy zgloszenie zakonczenia budowy?

Jakie dokumenty musze zebrac?

Jak jest w przypadku czesciowego odbioru budynku?

Pozdr.

Wejdź na stronę swojego starostwa powiatowego. Powinna tam być "instrukcja" i formularze.

ja podpisalam ponad 2 lata temu taka umowe - przez ponad rok placili mi 50zl miesiecznie kary :D. Teraz cos kombinuja i chca sie wymigac i proponuja mi lacze radiowe, ale ja sie nie zgadzam, bo nie jest to zgodne z umowa - w umowie jest mowa o internecie i faksie,a na radiowce tego sie sie da zrobic.

A jak można zawrzeć taką umowę, aby była mowa o internecie i faksie? Jak rozmawiałem na infolinii, to jedynie moge zamowic sama linie. Albo z lojalką na rok (wybiera się abonament), wtedy przylączenie za kilka-kilkanaście zł, albo bez lojalki, ale wtedy chyba ponad 300zł wychodziło za przyłączenie.

Ale, jedno ale - w takiej umowie nie zagwarantują mi potem dostępności internetu. Więc trochę to w ciemno jest.

A nie chcę umowy na neostradę+linię (jeśli tak się da), bo inni operatorzy na linii tpsa mają taniej :-)

Mam do Was jeszcze pytanie kiedy radzicie robić szambo? Jestem teraz na etapie ocieplenia elewacji i po tym mógłbym obsypac w końcu do końca dom. Przeprowadzka jednak dopiero listopad - marzec (tfu tfu ;)) a dodatkowo wizja kanalizy w przyszłym roku. Robić od razu teraz i skończyć razem z rynnami po ociepleniu kopanie w ziemi czy czekać jeszcze?
A czy ta wizja kanalizy jest rzeczywista czy tylko na papierze? Jeżeli jest bardziej rzeczywista niż urojona, to możesz się wstrzymać.

Możesz na przykład teraz tylko wyprowadzić od domu same rury i obrobić ścisłą okolicę domku a potem w miarę możliwości albo zainstalować szambo albo kanalizę - kopać przy samym domu już nie będziesz.

A jak można zawrzeć taką umowę, aby była mowa o internecie i faksie? Jak rozmawiałem na infolinii, to jedynie moge zamowic sama linie. Albo z lojalką na rok (wybiera się abonament), wtedy przylączenie za kilka-kilkanaście zł, albo bez lojalki, ale wtedy chyba ponad 300zł wychodziło za przyłączenie.

Ale, jedno ale - w takiej umowie nie zagwarantują mi potem dostępności internetu. Więc trochę to w ciemno jest.

A nie chcę umowy na neostradę+linię (jeśli tak się da), bo inni operatorzy na linii tpsa mają taniej :-)

Nie wiem, jak teraz wygladaja umowy, wtedy mialam w paragrafie 1 napisane, ze m.in"„…w tym zapewnienie transmisji dla faksu, zapewnienie transmisji danych, w tym połączeniu do sieci internet…” , a radiolinia tego nie zapewnia.

Mi TPSA poza internetem do niczego innego nie jest potrzbna, teraz jak sie ma komorke (prywatna, sluzbowa) to naprawde nie trzeba placic wielkeigo abonamentu, zeby gadac codziennie godzinami ;).

Mi TPSA poza internetem do niczego innego nie jest potrzbna, teraz jak sie ma komorke (prywatna, sluzbowa) to naprawde nie trzeba placic wielkeigo abonamentu, zeby gadac codziennie godzinami ;).

Jestem w tej samej sytuacji - i aż boli że będę musiał płacić jakieś 36zł za samo 'utrzymanie łącza'... bo po co mi abonament :-)

Jestem w tej samej sytuacji - i aż boli że będę musiał płacić jakieś 36zł za samo 'utrzymanie łącza'... bo po co mi abonament :-)

a to nie lepiej plan socjalny za 28zł?

Odnośnie Neostrady - bo ją mam. Niestety nie mam na wsi zasięgu telefonii komórkowej i tylko TPSa dała usługę: telefon, internet,TV za jakieś 130zł/m-c, w zależności ile dzwonię ( prawie wcale). Opowiem jak to chodzi.

Internetu prawie ni ma, chociaż po zgłoszeniu bardzo szybko zjawiają się fachmani i stwierdzają że sygnał jest, tylko to chyba mój komputer nie jest skonfigurowany. Ja na to że jest i czasami łapie, ale rzadko...

Telewizja jest do d...y bo tak naprawdę jest 1, 2, TVN i TVN7 - reszta programów to telezakupy Mango, TV Trwam i takie tam.

Wczoraj właśnie wykupiłam pakiet Cyfry+, bo ta Neostrada doprowadza mnie szału, modem był wymieniany 3 razy, 1 raz -dekoder. Jak umowa mi się skończy biegiem przejdę do innego operatora.

Frankai - weź telefon od tego parkieciarza i pamiętaj, że piękno jest w prostocie.

Grupeczko - kto ma sensownego i niedrogiego projektanta wnętrz. Uzależniłam się od budowy i chcę przeprojektować i odremontować mieszkanko.

Proszę Was o namiary na sprawdzone ekipy od regipsów. (ocieplenie poddaszy, obniżenie sufitów i jakieś tam jeszcze bajerki z regipsami).

Z góry dziękuję

U nas zaczeli wlasnie polecani ludzie - jesli faktycznie sie sprawdza - to dam znac.

A propos - ile teraz sie placi za wykonczenie poddasza jesli welna w krokwiach jest juz ulozona?

Czyli - ryszt, welna 5cm, folia, plyty, szpachlowanie, gruntowanie?

Pozdrav

Są betonowe robione z dwóch i więcej prefabrykatów - i te mają szanse być nieszczelne. Osobiście mam niebawem przerobić szmbo na zbiornik deszczówki bo idzie do mnie kanaliza. Ciekwae czy dojdzei w 2010 roku.

Daro a u Ciebie coś nowego się dzieje w sprawie kanalizy? U naszej wsi miało być w środe jakies zebranie z biurem projektowym w tej sprawie, ale to dopiero chyba faza projektów (niestety nie bylismy na zebraniu :oops: ).

Ty chyba nasz miec kanalize z tej samej puli co my, chyba ze sie myle :oops: :D

Pozdrawiam :D

Frankai - weź telefon od tego parkieciarza i pamiętaj, że piękno jest w prostocie.

No więc tak - komórka do Seweryn1966 (nick z Allegro), który ma swój sklep i 7 ludzi to: 601 559 179

Do Andrzeja - którego podnajął Seweryn na robotę u mnie to: 606 745 228. Jak tylko u mnie skończy, czyli dziś lub jutro, jedzie do Wrocka układać płyty na legarach. Jak będzie wracał do swojego Lututowa, to pewnie może wstąpić i pogadać.

A z tą prostotą to co masz na myśli? Żeby zatrudniać prostych ludzi ;)

No bo jeżeli chodzi Ci o proste wykończenia, to wbrew pozorom, może u mnie będzie ich więcej ;) Twój domek wygląda na dworek, więc pewnie masz trochę zdobień. W wykonawstwie niestety już nie ma u mnie prostoty - wiele elementów robionych jest chałupniczo czy niestandardowo, ale to nie wpływa na piękno ;) Tak czy owak - nie lubimy z żoną jak jest za dużo wszystkiego i wolimy de facto proste formy. Jak będzie wykończone (wrzesień lub październik) to zapraszam :)