Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie czy ma ktoś z Was i używa tarasu z kostki granitowej? Jak się spisuje? Nie ma problemu z wnoszeniem do środka kawałeczków kamieni/piasku? Nie ma problemu z postawieniem równo stołu/krzeseł?

Pzdr

Ja mam na podjeździe, przy schodach do domu, na taras oraz na tarasie kliniec.

Używam od około 2 miesięcy i do domu się nie wnosi, błoto z butów i kół wyciera się częściowo samo po przejściu przez niego.

Stół i krzesła ustawiłem na tarasie na płytach chodnikowych, które przykryłem 2-3 cm warstwą klińca i jest ok (sa dość ciężkie, więc i tak nie nadają się do przesuwania).

Wiem, wiem - kostka to nie kliniec - ale to tak a'propos tematu :wink:

Jeśli masz parkiet w salonie to odradzam.

w innym przypadku, jast fajnie, ale nic nie przebije tarasu z drewna 8)

trabi-wrc co to znaczy dają na całość. U mnie ma być dodawany do całej wylewki. Na strzegomskiej to na terenie gdzie jest vinsar?

Mi polecono superplastyfikator do betonu na ogrzewanie podłogowe firmyJKK

U mnie też mam na całości. Betoniarnia jak ktoś zamawia beton na wylewki (półsuchy), daje plastyfikator z definicji. Kosztuje to ich grosze, a zabezpiecza pewnie przed reklamacjami, gdyby ktoś zapomniał dać.

Mam pytanie czy ma ktoś z Was i używa tarasu z kostki granitowej? Jak się spisuje? Nie ma problemu z wnoszeniem do środka kawałeczków kamieni/piasku? Nie ma problemu z postawieniem równo stołu/krzeseł?

Pzdr

Używam od około 2 miesięcy i do domu się nie wnosi, błoto z butów i kół wyciera się częściowo samo po przejściu przez niego.

Stół i krzesła ustawiłem na tarasie na płytach chodnikowych, które przykryłem 2-3 cm warstwą klińca i jest ok (sa dość ciężkie, więc i tak nie nadają się do przesuwania).

Ok - dzięki za opinię!

W salonie z którego jest wyjście na taras deski - to samo w hallach, pokojach... Dlaczego odradzasz w tym przypadku kostkę? Może się rysować?

Pzdr

Witamy Grupę :)

Może ktoś buduje lub budował używając pustaków Jopek?

Stoimy przed decyzją "z czego ściany". Czy wykonawcy narzekali na jakość (np. wymiary itp. ) ?

Pozdrawiamy

Ja budowałem z Jopka (Poromur25).

Wykonawcy narzekali, że krzywe i popękane...ale dom stoi.

Cenowo Jopek był najtańszy. Natomiast gdybym miał budować się jeszcze raz to chyba wziąłbym Robena.

Kolega natomiast budował z Jopka (Poromur30) i był bardzo zadowolony. I rzeczywiście wizualnie ta 30-stka prezentuje się dużo lepiej.

Stoimy przed decyzją "z czego ściany". Czy wykonawcy narzekali na jakość (np. wymiary itp. ) ?

Pozdrawiamy

My budowalismy z niemieckiego Porotonu Wienebergera, kupowalismy na allegro. Cegla byla rowna i ladnie wypalona - jednolity kolor. Z tego co slyszalem to ci co sprzedaja polecaja bardzo pustaki Eder.

Ja bym nie kupowal Jopka... tym bardziej teraz, kiedy ceny pustakow spadly. Poza tym koszt cegly w koszcie calego domu nie sa az tak duze jak by sie wydawalo na pierwszy rzut oka :).... Lepiej znalezc taniego dostawce betonu.

trabi-wrc co to znaczy dają na całość. U mnie ma być dodawany do całej wylewki. Na strzegomskiej to na terenie gdzie jest vinsar?

Mi polecono superplastyfikator do betonu na ogrzewanie podłogowe firmyJKK

http://www.jkk.com.pl/jkk_nowa/oferta_dodatki.html

Tak - dodali do całej wylewki, choć podłogówki mamy raptem 15 m2

Pozdrav

na Braniborskiej w Domarze - facet zrobił na mnie wrażenie, Pozdrawiam

hej,

U nich przeczytaj umowe zanim podpiszesz. Jak sie zorientujesz, zabezpiecza ona interes sprzedawcy a nie Twoj. I pomimo zapewnien ze 'to taki standard firmowy' miej swiadomosc ze bedzie ona egzekwowana - w koncu podpisalas. Poza platnosciami (praktycznie za wszystko z gory, a na koniec gdy mozna ocenic calosc zostaje smieszne 5%) najbardziej kuriozalnym zapisem jest to ze wymiary wykonanego kominka moga roznic sie o 10% od projektu. Czyli moga zrobic cos calkiem innego niz zaplanowalas. U mnie byla taka historia ze nie bylo mozliwosci technicznej aby zrobic kominek wg dostarczonego przeze mnie projektu i z takim wkladem jaki mi sprzedali. Zaproponowali wiec zmiane wygladu kominka. Gdy sie sprzeciwilem i stwierdzilem ze popelnili blad przyjmujac do realizacji projekt ktorego nie moga zrealizowac, to uslyszalem zebym zajzal do umowy - tam jest 10% odchylki od wymiarow i oni na pewno sie w tym zmieszcza.

pozdrawiam

saper

na Braniborskiej w Domarze - facet zrobił na mnie wrażenie, Pozdrawiam

hej,

U nich przeczytaj umowe zanim podpiszesz. Jak sie zorientujesz, zabezpiecza ona interes sprzedawcy a nie Twoj. I pomimo zapewnien ze 'to taki standard firmowy' miej swiadomosc ze bedzie ona egzekwowana - w koncu podpisalas. Poza platnosciami (praktycznie za wszystko z gory, a na koniec gdy mozna ocenic calosc zostaje smieszne 5%) najbardziej kuriozalnym zapisem jest to ze wymiary wykonanego kominka moga roznic sie o 10% od projektu. Czyli moga zrobic cos calkiem innego niz zaplanowalas. U mnie byla taka historia ze nie bylo mozliwosci technicznej aby zrobic kominek wg dostarczonego przeze mnie projektu i z takim wkladem jaki mi sprzedali. Zaproponowali wiec zmiane wygladu kominka. Gdy sie sprzeciwilem i stwierdzilem ze popelnili blad przyjmujac do realizacji projekt ktorego nie moga zrealizowac, to uslyszalem zebym zajzal do umowy - tam jest 10% odchylki od wymiarow i oni na pewno sie w tym zmieszcza.

pozdrawiam

saper

Wyjasnienie : "Zaproponowali wiec zmiane wygladu kominka." - zmiane zaproponowali podczas realizacji - jak juz wzieli kilkadziesiat procent zaliczki, przywiezli wklad i nie wychodzilo im z zabudowa.

Pzdr

Ok - dzięki za opinię!

W salonie z którego jest wyjście na taras deski - to samo w hallach, pokojach... Dlaczego odradzasz w tym przypadku kostkę? Może się rysować?

Pzdr

Ja mam taras z przodu z kostki, a że tylnego nie ma jeszcze, to z niego głównie korzystamy. Piach wnosi się jak cholera, w wiatrołapie z płytkami to nie kłopot, ale wejście na drewniany parkiet mógłoby opłakanie wyglądać. Chyba, że nie masz dzieci i bedziesz zawsze buty zdejmować. Tarasik mamy prawie rok, a ciągle ten piach wyłazi, nanosi się nowy i tak już chyba zostanie. Też miałam pomysł z tarasem z kostki, ale zrezygnowałam. Dodatkowo widzę, że taras kostkowy sąsiadki chwastem i mchem zarasta...

Ryska przypomniałaś mi o allegro no i sprawdziłam ceny bloczków, a tam 2,8 z dostawą i rozładunkiem :o

No właśnie - niestety trzeba mieć oczy dookoła głowy :roll:

Jak się tylko coś pominie to zaraz leci po kieszeni :-(

To i tak dobrze że masz jeden asortyment i sama spokojnie policzysz ile Ci potrzeba.

Teraz daje do wyceny dach i .... ból bo nie umiem sama policzyć ile tych dachówek /no i jakich/ potrzebuje :roll: a jaką mam gwarancję, że ten co wyceni najtaniej policzy wszystko ?

Pozdrawiamy

Hej :D Moj kolega budowal z Jopka i niestety nie byl zadowolony, bylo bardzo duzo odpadow i fachowcy faktycznie narzekali na jakosc pustakow. Mysle, ze lepiej troszke doplacic i kupic cos innego :wink:

Co do tarasu z kostki granitowej to my bedziemy mieli taki z formakow tez granitowych :D Formaki to takie wieksze, dosc grube plyty. Mysle, ze bedzie sie troche nosilo do wewnatrz, ale urok granitu i wrazenie naturalnosci powierzchni zbyt mocno sie nam podoba :wink: Natomiast zeby zminimalizowac ewentualne problemy z niszczeniem sie podlogi przy wyjsciu na taras beda plytki (tzn. w domu) nie parkiet. Poza tym zastanawiamy sie czy nie dodac gdzies kawalka tarasu wlasnie w drewnie -fajny bylyby efekt. Zobaczymy jak z kosztami :wink:

Pozdrawiam :D

Bemark - jak myslisz o drewnie to wybij sobie z głowy tańsze sposoby np. kupno dech tarasowych z modrzewia z Casto czy innego marketu. Może w fimach specjalizujących sie w takim asortymencie będą ok.

Sąsiedzi zakupili i po dwóch dniach oddali - nie było deski bez wady.

Zakupili dechy z drewna egzotycznego (bankirai czy jakoś tak :-) i dopiero to było ok. Oczywiście prawie 50% drożej :cry: .

Mogę się zapytać o namiary - ich taras to prawie 60m2 plus 2x schody.