Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Zakupili dechy z drewna egzotycznego (bankirai czy jakoś tak :-) i dopiero to było ok. Oczywiście prawie 50% drożej :cry: .

Mogę się zapytać o namiary - ich taras to prawie 60m2 plus 2x schody.

I jak im się sprawuje ten taras? Rozważam właśnie takie samo drewno. Czy nie zostają plamy jeśli coś się rozleje/etc?

Pzdr :)

Adam

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Bemark - jak myslisz o drewnie to wybij sobie z głowy tańsze sposoby np. kupno dech tarasowych z modrzewia z Casto czy innego marketu. Może w fimach specjalizujących sie w takim asortymencie będą ok.

Sąsiedzi zakupili i po dwóch dniach oddali - nie było deski bez wady.

Zakupili dechy z drewna egzotycznego (bankirai czy jakoś tak :-) i dopiero to było ok. Oczywiście prawie 50% drożej :cry: .

jezeli mozna prosic o namiary bede wdzieczna

nie myslalam o castoramie tam niczego nie kupowalam na budowe i nie bede kupowala mysle ze tam towar jest nizszej jakosci wiec powiem po raz kolejny dziekuje

pozdrawiam

Witamy Grupę :)

Może ktoś buduje lub budował używając pustaków Jopek?

Stoimy przed decyzją "z czego ściany". Czy wykonawcy narzekali na jakość (np. wymiary itp. ) ?

Pozdrawiamy

My budowalismy z niemieckiego Porotonu Wienebergera, kupowalismy na allegro. Cegla byla rowna i ladnie wypalona - jednolity kolor. Z tego co slyszalem to ci co sprzedaja polecaja bardzo pustaki Eder.

Ja bym nie kupowal Jopka... tym bardziej teraz, kiedy ceny pustakow spadly. Poza tym koszt cegly w koszcie calego domu nie sa az tak duze jak by sie wydawalo na pierwszy rzut oka :).... Lepiej znalezc taniego dostawce betonu.

Ja też budowałem z JOPKA, bo wtedy był brak innych materiałów i też ich nie polecam.

Są nierówne - zamiast sześciany - trapezy, więc trzeba dawać grubsze spoiny i mają niższą wytrzymałość - 10 klasa, poza tym pamiętam, że były łaciate (nierówne wypalenie) i teraz gdy coś wiercę to sypie się czarny syf.

Polecam EDER - takie ma szwagier (kupił w Mrówce całego tira i przywieźli mu je prosto z Niemiec w bardzo dobrej cenie) - są w 15 klasie, równiutkie i ładne.

Wielka prośba na kogoś kto robi ogrodzenia stalowe.... Mi wycenił jeden na300 zł/mb - bez wodotrysków - wysokości 1m.... trochę dużo....

Polecam tą firmę:

http://www.bramex.pl/wzory/albumbp/index.html

W zeszłym tygodniu przyjechała do mnie piękna brama z furtką (kute, z bajerami).

Brama 5 x 1,5 m + furtka 1 x 1,3 m kosztowała 1 770 zł, a ogrodzenie będzie na pewno tańsze.

Ich aukcje są w Allegro:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=8899619

W porównaniu do innych ceny super, bardzo dobry kontakt i termin realizacji dotrzymany.

Zanim wpłaciłem zaliczkę sami przesłali mi umowę do podpisania.

Witam

Ja kupowałam granit w Smardzowie przed Oleśnicą po prawej stronie jest hurtownia granitu. Podajesz wymiary a oni Ci docinają. Wydaje mi się, że tam było najtaniej a wybór kamienia masz olbrzymi. Przywozili mi też do domu. Jest też kamieniarz w stronę Kamieńca, ale tam było o wiele drożej. Nie podam cen bo sie wahają w okolicach 400zł za m2, ale za grubość około 3cm, wszystko zależy co potrzebujesz jaka grubość i jaki kolor.

Może wiecie gdzie można dostać parapety granitowe w dobrej cenie na terenie Wrocka

Tani granit to szukaj w Strzelinie i okolicach. Po drodze gdzieś za Jordanowem także był niedrogi kamieniarz, było kiedyś o nim na grupie. Musisz poszukać w googlach.

tu raczej się nie zgodzę,przejachałam się do Strzelina i Strzegomia i o dziwo ceny mają niewiele niższe niż tu na miejscu a jak mi zaśpiewali cenę za transport to wychodzi na to samo,straciłam tylko czas i paliwo :evil:

Co do tarasu z kostki granitowej to my bedziemy mieli taki z formakow tez granitowych :D Formaki to takie wieksze, dosc grube plyty. Mysle, ze bedzie sie troche nosilo do wewnatrz, ale urok granitu i wrazenie naturalnosci powierzchni zbyt mocno sie nam podoba :wink: Natomiast zeby zminimalizowac ewentualne problemy z niszczeniem sie podlogi przy wyjsciu na taras beda plytki (tzn. w domu) nie parkiet. Poza tym zastanawiamy sie czy nie dodac gdzies kawalka tarasu wlasnie w drewnie -fajny bylyby efekt. Zobaczymy jak z kosztami :wink:

Pozdrawiam :D

Wogóle nie ma o czym gadać.

Pierwsze dwa kroki po weściu do domu z tarasu nie mogą byc na drewnie - rysy w drewnie będą głebokie i nie do usunięcia. Ja wprowadziłem drewno do salonu, ale tylko jako wyspę, doooła mam płytki i w zasadzi nie trzeba u mnie wchodzić na drewno by przejść ko kuchni przez salon.

Bemark - jak myslisz o drewnie to wybij sobie z głowy tańsze sposoby np. kupno dech tarasowych z modrzewia z Casto czy innego marketu. Może w fimach specjalizujących sie w takim asortymencie będą ok.

Sąsiedzi zakupili i po dwóch dniach oddali - nie było deski bez wady.

Dokładnie, potwierdzam.

Polecam chłopaków z Comfort Plusa jeśli chodzi o drewno.

Ponadto, znalazłem super materiał na taras z tworzywa sztycznego.

Nie ma mowy, by ktoś to odróżnił od desek drewnianych. Nie wiem jak sie nazywa, ale widziałem to w sklepie z listwami na Braniborskiej.

Nie wiem, czy tego sam nie kupię, kosztuje 20% więcej niż bankiraj, wic u mnie rząd wielkości 10kpln.Jeden minus - nie znam nikogo ktoby to miał u siebie.