asia22 05.08.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 GosiaIAdam mam ten sam problem. znalazłam coś takiego http://www.abc.com.pl/pytanie/1375/4 http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/dom-w-paragrafach/odleglosci-na-dzialce---nowe-przepisy,6479_24722.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 05.08.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 GosiaIAdam mam ten sam problem. znalazłam coś takiego http://www.abc.com.pl/pytanie/1375/4 Dzięki za link! W takim wypadku od strony granicy taras może mieć tylko 1.3m szerokości... muszę to sobie zwizualizować, bo na drugiej ścianie będzie miał szerokość 2.5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 05.08.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 dodałam drugą stronę tu piszą co innego http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/dom-w-paragrafach/odleglosci-na-dzialce---nowe-przepisy,6479_24722.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 05.08.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 dodałam drugą stronę tu piszą co innego http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/dom-w-paragrafach/odleglosci-na-dzialce---nowe-przepisy,6479_24722.htm To chyba wszystko chyba tłumaczy Więc jest ok... Niektóre części budynku mogą znajdować się bliżej granicy (§ 12 ust. 5). Okapy, gzymsy, balkony lub daszki nad wejściem oraz galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie lub rampy mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną, a zatem bliżej, niż przewidywały to dotychczasowe przepisy. Dawniej w przypadku ściany bez otworów odległość okapu od granicy mogła wynieść najmniej 2,2 m, a tarasu, balkonu czy schodów – 1,7 m, natomiast dla ściany z otworami – odpowiednio 3,2 i 2,7 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberbronek 05.08.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 czy zabezpieczaliscie w jakis sposob folie paroizolacyjna na strychu ? np. jakas plyta OSB, plyta pilsniowa - czy moze zostawia sie ja bez niczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
udarr 05.08.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Witam,zaczynam budowę domu jednak nie jestem w stanie przeczytać całego tematu. W tym miesiącu planuję zrobienie fundamentów. Jeśli posiadacie kontakt do ludzi znających się na rzeczy i przede wszystkim wartych polecenia proszę o PW lub wiadomość w temacie. Może być też ekipa budująca domy do stanu surowego. Zapomniałbym o najważniejszym - Ekipy z terenu Wrocławia / Dolnego Śląska. dziękuję serdecznie,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 05.08.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 czy zabezpieczaliscie w jakis sposob folie paroizolacyjna na strychu ? np. jakas plyta OSB, plyta pilsniowa - czy moze zostawia sie ja bez niczego ? ja niczego nie dawałam,jak przyjdą lepsze czasy to dam k-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 06.08.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Grupo, nie kojarzę by w ostatnim czasie temat się przewinął, więc spytam - gdzie można pooglądać (najlepiej w okolicach centrum) karnisze? Żadne tam fikuśne, ale nie najprostsze drewniane... podwójne, metalowe, ot takie klasyczne Może coś ma lepsze ceny niż markety typu Obi/Castorama ? No i allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 06.08.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 A mnie zastanawia, czy możecie sobie tak dowolnie zmieniać grubość docieplenia? Może 15cm a może lepiej 20cm, a nie bierzecie pod uwagę, że potem geodeta będzie nanosił wasz budynek na mapę i wyjdzie różnica między projektem a realem? Jeżeli się mylę to proszę o opinie. Mi się zdaje, że geodeta nanosząc budynek nie uwzględnia ocieplenia... Ale mogę się mylić Za to prędzej może przyczepić się PINB, jeśli stwierdzi że wymiary budynku są inne niż w projekcie. My wg projektu mieliśmy ściany 25+styro 14. Mamy ściany 24, a styro damy 15, więc wsio się zgadza Ocieplenie nie wlicza się w bryłę budynku. Jeśli mam w projekcie np. porotherm 44 cm a buduję z 24 cm, to powiększa się powierzchnia urzytkowa w środku budynku gdyż nie zmienia się wymiar zewnetrzny. (np. 9 metrów długości to 9 metrów) grubość pustaka idzie w środek. Ocieplenie nie jest liczone do wielkości. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorba76 06.08.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 dodałam drugą stronę tu piszą co innego http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/dom-w-paragrafach/odleglosci-na-dzialce---nowe-przepisy,6479_24722.htm To chyba wszystko chyba tłumaczy Więc jest ok... Niektóre części budynku mogą znajdować się bliżej granicy (§ 12 ust. 5). Okapy, gzymsy, balkony lub daszki nad wejściem oraz galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie lub rampy mogą być usytuowane w odległości nie mniejszej niż 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną, a zatem bliżej, niż przewidywały to dotychczasowe przepisy. Dawniej w przypadku ściany bez otworów odległość okapu od granicy mogła wynieść najmniej 2,2 m, a tarasu, balkonu czy schodów – 1,7 m, natomiast dla ściany z otworami – odpowiednio 3,2 i 2,7 m. W tym roku pozmienialy sie przepisy - i pozmienialy sie niektóre odleglosci. Natomiast ja to tak rozumiem, ze to nie dziala wstecz - tzn. ze jak my juz mamy PNB wedlug starych przepisow to musimy sie trzymac starych odleglosci - jest to nawet napisane w tym linku do artykulu o tych nowych odleglosciach - na koncu. Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.08.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 W tym roku pozmienialy sie przepisy - i pozmienialy sie niektóre odleglosci. Natomiast ja to tak rozumiem, ze to nie dziala wstecz - tzn. ze jak my juz mamy PNB wedlug starych przepisow to musimy sie trzymac starych odleglosci - jest to nawet napisane w tym linku do artykulu o tych nowych odleglosciach - na koncu. Pamiętaj, że w projekcie można wprowadzać poprawki. Obstawiam, że w przypadku zmian, będzie można wykorzystać aktualnie obowiązujące przepisy. Gorzej jak zmieniają się na niekorzyść. Wtedy wątpię, by można było zmienić projekt w oparciu o stare prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalus 06.08.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Grupo, nie kojarzę by w ostatnim czasie temat się przewinął, więc spytam - gdzie można pooglądać (najlepiej w okolicach centrum) karnisze? Żadne tam fikuśne, ale nie najprostsze drewniane... podwójne, metalowe, ot takie klasyczne Może coś ma lepsze ceny niż markety typu Obi/Castorama ? No i allegro... Ja kupowałem parę dni temu u producenta Karnix z Kleszewa http://www.laura-styl.pl/ Na stronie można wszystko obejrzeć, bardzo duży wybór rozmiarów i zakończeń Bardzo szybka wysyłka - 2 dni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 06.08.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 ja kupowałam karnisz w praktikerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 07.08.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Ocieplenie nie wlicza się w bryłę budynku. Jeśli mam w projekcie np. porotherm 44 cm a buduję z 24 cm, to powiększa się powierzchnia urzytkowa w środku budynku gdyż nie zmienia się wymiar zewnetrzny. (np. 9 metrów długości to 9 metrów) grubość pustaka idzie w środek. Ocieplenie nie jest liczone do wielkości. Pozdrawiam ! Sęk w tym, że jeżeli nie zmieniamy grubości muru, tylko grubość docieplenia (dajmy na to z 15cm do 20cm), to te 9m wydłuża się np. do 9,10m i później geodeta dokonuje pomiarów widząc przecież tylko zewnętrzne wymiary budynku ( te po dociepleniu). Pytanie, czy ktoś to później wychwyci i będzie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.08.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Jak już o ociepleniach mowa - to po ile teraz robocizna na gotowo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.08.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Hej Jakie macie doświadczenia z BelPol'em z okolic Korony?Mam możliwość w dobrej cenie u nich na panele Classen AC-4 ale nie wiem jak wygląda u nich montaż i podejście do klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 07.08.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Karnisze super. Można gdzieś je obejrzeć na żywca. ocieplenie na gotowo 40 bez zachcianek - boni, listew itp. za to dodatkowa opłata , parapet 40umowa zawierana jakieś 3 mieś temu. Jak na dzień dzisiejszy nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 07.08.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Jak już o ociepleniach mowa - to po ile teraz robocizna na gotowo?? różnie... wystawiłem ofertę zapytaniową na serwisie getup.pl - dostałem ceny robocizny od 38 do 60zł Rozmawiałem z kilkoma wykonawcami - najczęściej pada kwota ok. 45zł z prostymi boniami w okół okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 07.08.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 ja kupowałam karnisz w praktikerze. Wczoraj dosyć ładne widzieliśmy też w castoramie - 160cm za 108zł, 200cm za 121zł (z żabkami, wieszakami i el. ozdobnymi na rurę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.08.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Czy ktoś z Was widział gdzieś do kupienia wełnę z folią (aluminiową lub PE lub PA) - potrzebuję taką 5 cm do polepszenia izolacji rur wentylacyjnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts