Evora 02.09.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam, bardzo proszę o pomoc Czy ktoś ma obłożone płytkami klinkierowymi komin/y ? Z tego co wyszukałam, to wszyscy okładają cegłą. Proszę o opinię i zdjęcia. Chciałabym zobaczyć jak na rogach wyglądają położone płytki oraz jak wygląda fuga. Zaznaczę, że nie ma do wybranych przeze mnie płytek, płytek narożnikowych My mamy obłożone kominy płytkami klinkierowymi, też nie mieliśmy płytek narożnikowych ale wyszło bardzo ładnie płytki w kolorze czerwonym-ceglanym i do tego szara fuga. Niestety nie mam zdjęcia Wielkie dzięki za odpowiedź :) A pamiętasz, czy miałaś szlifowane kąty płytek w narożnikach? Nie pamiętałam ale dopytałam Nie, nie mieliśmy szlifowanych płytek w narożnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiJaki 02.09.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 aniunia81Oglądałem Twój projekt. Masz łącznie z garażem 200 m2. chcesz wybudować do stanu deweloperskiego. Musisz liczyć 2.500 zł / m2. Wychodzi 500.000 zł. Nie ma co liczyć na mniej. Lepiej sie miło zaskoczyć jak cos zostanie na wykonczenie niż liczyć mniej i się zdziwić na koniec że brakuje.pozdr.PIJAKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 02.09.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 zgadzam sie z pijaki100 000 dodalam bo widze ze juz sie zaczyanaja dylematy z dachowka, to wiec sygnal ze wspolczynnik kowalskiego prawdodpobnie tu zadziala....Jesli kasa jest wyliczona to zmien projekt na mniejszy i prosty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.09.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Czy ktoś z Was wie gdzie mozna kupić tkaninę filtracyjną do rekuperatora klasy EU3 lub EU4 ? W mojej centrali jest bardzo prosty filtr - 2 prostokątne kawałki tkaniny grubości 1 cm, więc zamiast przepłacać za wymianę serwisową chciałbym kupić taką na metry i przyciąć nożyczkami - tylko nigdzie nie mogę wygooglać tego diabelstwa Szukam też grubej gumy technicznej 10 mm o rozmiarze 25 x 250 cm najlepiej przekładanej materiałem - czy widzieliście cos takiego we Wrocławiu, bo w Allegro jest, ale daleko a chciałbym dotknąć i ocenić czy wytrzyma jeżdżenie po niej autem. Może też być używany, gruby pas transmisyjny o tych rozmiarach. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie niech da znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 02.09.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Cześć wszystkim. Wracając do kosztów domu o jakie pytała aniunia, czuję się wywołana do tablicy. Mój dom w stanie obecnym (mieszkamy od miesiaca) kosztował nas 290 tyś. I nie jest wcale zbudowany z badziewnych materiałów. Oczywiście jest to kwota wydana na samą budowę, bez działki. Brakuje jeszce wielu rzeczy jak kominek, brama garażowa czy zagospodarownie teranu. Nie mamy jeszcze podbitki i tynku zewnetrznego, jest tylko siatka i klej. Ale oprócz tego w zasadzie wszystko jest i mieszka się super. Na dowód parę zdjęć w fotosiku. Sorki za jakość, ale było ciemno. Aniunia, mój dom jest bardzo podobny w bryle do Twojego. Ma też taki sam metraż. Niemniej sporo kasy zaoszczędzilismy budując systemem gospodarczym, przy dużym zaangażowaniu własnym. I podobnie jak Suspenser, ostro negocjowałam wszelkie zakupy. Myślę, że na tym i pracy własnej, zaoszczędziliśmy jakieś 80 tyś. Pozdrawiam i życze powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 02.09.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Sękate, nie sękate... Wszystkie wymiękają jak się walnie takim Fiskarsem. aż mnie korci by dać szansę Frankai'owi zaprezentować możliwości siekiery ( jakkolwiek nazywałaby się jadę po pniaczki , chyba pamiętasz co potrafię przywieźć He, he... Oczywiście moje wychwalanie Fiskarsa było podkoloryzowane lekko. Jednak rąbałem w swoim życiu wieloma siekierami i pod żadnym względem, żadna z nich nie zbliża się nawet do Fiskarsa. Potwierdził to zresztą stary spec, który przyszedł ze Stihlem, żeby pomóc mi rozprawić się z drewnem. Jeżeli dojdzie do spotkania, to możemy zrobić mały konkurs rębaczy Uroki Fiskara doceni, ten który do rozłupania będzie miał kilka m3 drewienka. Idąc za ciosem zainwestowałem w szpadelek także tej firmy i inwestycja zwróciła sie w jeden dzień. Za przekopanie rowu "chłopaki" chcieli 250 pln, a ja i mój FI zrobiliśmy to w jeden dzionek i za diabyły nie mogli mnie wyciągnąć z tego rowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.09.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Wracając do kosztów domu o jakie pytała aniunia, czuję się wywołana do tablicy. Byłaś, byłaś wywołana musisz się umówić na kawę z Jolą z Melisy [...]wydobądź z Joli cenę całkowitą Mój dom w stanie obecnym (mieszkamy od miesiaca) kosztował nas 290 tyś. Biorąc pod uwagę, że nie wszystko jeszcze masz i że nie każdy da radę zejść tak nisko, to 350 tys., które potwierdzałem, jest realne. Wśród "zagrożeń" budżetowych, wymieniłbym jeszcze dziecko. Oj potrafi ono pociągnąć i to zarówno za portfel, jak też za zegarek Nie byłbym obiektywny, gdybym nie wspomniał jeszcze o nagłych przypływach kasy. U mnie było tak, że po pierwszej grubszej kasie podjąłem decyzję o budowie domu. Jak się kończyła kasa i zaczynał dołek psychiczny, pojawiła się druga. Teraz pomogły niskie stopy. Oczywiście, gdyby nie zachcianki, to już pewnie też bym mieszkał, a kredyt byłby śmieszny, bo za 400 tys. dałbym radę. Ale co mi tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniunia81 02.09.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Jola - DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pocieszyłaś mnie, bo już miałam mętlik, bo z jednej strony informacje, że 350tys tak, że nawet 250 tys, a z drugiej strony, że 500 -600tys. A napisałam właśnie dlatego, aby uzyskać informacje, bo nie mam nikogo znajomego w branży budowlanej i potrzebowałam porady już w kwestii wyboru samego projektu, aby był odpowiedni (czyt.nie drogi w budowie, ale nie klitka), a to forum to kopalnia informacji, ale jak widać są one różne i czasami można się zakręcić - burza mózgu Dom masz przecudowny - zazdroszczę na maxa! Mam nadzieje, że i nam się uda spełnić marzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.09.2009 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 z jednej strony informacje, że 350tys tak, że nawet 250 tys, a z drugiej strony, że 500 -600tys. To może Ci jeszcze namieszam. O ile mnie pamięć nie myli, to kodi_gdynia chwalił się pobudowaniem domu za 175 tys. zł. Niestety już od 4 lat nie ma go na Forum. Poczytaj np. Komentarz do dziennika Kodiego i spróbuj posłać mu e-mail lub priva. Cena może sprzed 4 lat, ale z pewnością nie było inflacji 100% Pamiętaj jednak, że Jola i Kodi, to są wyjątki. Zastanów się czy Ty też masz ku temu predyspozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scur 03.09.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Cześć wszystkim. Na dowód parę zdjęć w fotosiku. Witaj Jolu. Obejrzałam. Pięknie to zrobiliście. Bardzo pięknie Pozdrawiamy powakacyjne Ciebie i Zbyszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorba76 03.09.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 z jednej strony informacje, że 350tys tak, że nawet 250 tys, a z drugiej strony, że 500 -600tys. To może Ci jeszcze namieszam. O ile mnie pamięć nie myli, to kodi_gdynia chwalił się pobudowaniem domu za 175 tys. zł. Niestety już od 4 lat nie ma go na Forum. Poczytaj np. Komentarz do dziennika Kodiego i spróbuj posłać mu e-mail lub priva. Cena może sprzed 4 lat, ale z pewnością nie było inflacji 100% Pamiętaj jednak, że Jola i Kodi, to są wyjątki. Zastanów się czy Ty też masz ku temu predyspozycje. No to ja jeszcze dorzucę 3 grosze. Na początku musisz odpowiedzieć sobie na jedno pytanie, czy ty/twój mąż macie czas żeby się w 100% poświęcić budowie. Rozbieżności w usługach są spore, rozbieżności w materiałach tak samo. Ja widzę po sobie, sam fizycznie nic nie robię na budowie, ale za każdym razem trzeba pojechać zobaczyć robotę kilku firm, porozmawiać o cenie, jak robią. żeby móc rozmawiać to trzeba sobie poczytać jak powinni robić itp. Do tego dochodzą materiały - wybór i różnice w jakości i cenie są ogromne - też warto wiedzieć co się chce - a to znowu czas. A jak nie wiesz czego chcesz to budowlańcy zawsze pójdą na skróty. Więc jeśli masz duuuużo czasu, zacięcia, zaparcia i umiejętności negocjacji i nosa do ekip to możesz myśleć o tej dolnej granicy. Ja myślę, że powinnać celować gdzieś w środek - 400-450 tys, ja bym zakładał, że powinnaś liczyć między 2000-2500/m2 do wprowadzenia w zależności od tego jak to będziesz robiła, a potem w zależności od standardu wykończenia. Jak zejdziesz niżej to super, a jak będziesz miała zachcianki i zmiany w trakcie to pójdziesz w górę. Powodzenia - bo ciekawy czas przed Tobą ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndreWroc 03.09.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Witam Mam pytanie do tych co już mają dachy. Czy ktoś kładł dachówkę Nelskampa DS5 , chętnie zobaczył bym taką dachówkę jak wygląda na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 03.09.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 z jednej strony informacje, że 350tys tak, że nawet 250 tys, a z drugiej strony, że 500 -600tys. To może Ci jeszcze namieszam. O ile mnie pamięć nie myli, to kodi_gdynia chwalił się pobudowaniem domu za 175 tys. zł. Niestety już od 4 lat nie ma go na Forum. Poczytaj np. Komentarz do dziennika Kodiego i spróbuj posłać mu e-mail lub priva. Cena może sprzed 4 lat, ale z pewnością nie było inflacji 100% Pamiętaj jednak, że Jola i Kodi, to są wyjątki. Zastanów się czy Ty też masz ku temu predyspozycje. No to ja jeszcze dorzucę 3 grosze. Na początku musisz odpowiedzieć sobie na jedno pytanie, czy ty/twój mąż macie czas żeby się w 100% poświęcić budowie. Rozbieżności w usługach są spore, rozbieżności w materiałach tak samo. Ja widzę po sobie, sam fizycznie nic nie robię na budowie, ale za każdym razem trzeba pojechać zobaczyć robotę kilku firm, porozmawiać o cenie, jak robią. żeby móc rozmawiać to trzeba sobie poczytać jak powinni robić itp. Do tego dochodzą materiały - wybór i różnice w jakości i cenie są ogromne - też warto wiedzieć co się chce - a to znowu czas. A jak nie wiesz czego chcesz to budowlańcy zawsze pójdą na skróty. Więc jeśli masz duuuużo czasu, zacięcia, zaparcia i umiejętności negocjacji i nosa do ekip to możesz myśleć o tej dolnej granicy. Ja myślę, że powinnać celować gdzieś w środek - 400-450 tys, ja bym zakładał, że powinnaś liczyć między 2000-2500/m2 do wprowadzenia w zależności od tego jak to będziesz robiła, a potem w zależności od standardu wykończenia. Jak zejdziesz niżej to super, a jak będziesz miała zachcianki i zmiany w trakcie to pójdziesz w górę. Powodzenia - bo ciekawy czas przed Tobą ))))) Ja tylko dodam, że przeleciałęm dwa razy planowane budżety. W połowie musiałem, pracę zmienć, by pociągnąć większy kredyt. Wyleciałem około 30% wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.09.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Ja tylko dodam, że przeleciałęm dwa razy planowane budżety. W połowie musiałem, pracę zmienć, by pociągnąć większy kredyt. Wyleciałem około 30% wyżej. To i tak nieźle. Ja przeraziłem się jak zobaczyłem kosztorys na 330 tys. zł Wtedy myślałem o domu (bez działki) za 250 tys., a był to rok 2000. Tylko że u mnie było troszkę inaczej - przez ten kontrakt w USA, bardzo urósł mi apetyt i cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.09.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 z jednej strony informacje, że 350tys tak, że nawet 250 tys, a z drugiej strony, że 500 -600tys. Cena może sprzed 4 lat, ale z pewnością nie było inflacji 100% Pamiętaj jednak, że Jola i Kodi, to są wyjątki. Zastanów się czy Ty też masz ku temu predyspozycje. W branży budowlanej, w robociźnie w ciągu 4 lat była "inflacja" taka, że np. wykonanie dachu podrożało 3-4 krotnie. Z materiałami też dochodziło do paradoków, gdzie np. kolega kupujący cegły rok przede mną płacił po 65 gr, a ja 1,8 zł za sztukę ! Na szczęście ceny i dostepność materiałów wróciły do rozsądnych poziomów - tylko robocizna niewiele zmalała i co do niej to raczej będzie jak to mówią czesi "to se ne wrati". Frankai - czym Ty chandlowałeś, że stać Cię było na wczasy w hotelu ***** ? A może to tylko ja jestem biedny żuczek, który wczasuje w agroturystyce lub hotelach bez *** ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.09.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Frankai - czym Ty chandlowałeś, że stać Cię było na wczasy w hotelu ***** ? A może to tylko ja jestem biedny żuczek, który wczasuje w agroturystyce lub hotelach bez *** ? Wtedy jeszcze nie handlowałem. Uruchamiałem elektrownie, huty i rafinerie. Hotel ***** + halfboard + auto, dostałem od Sofitelu w ramach programu nazwijmy go "częsty spacz". To jednak nie wszystko, a o szczegółach to mogę przy piwie poopowiadać Upraszczając - jeżeli związki nie wpychają się z buciorami w stosunki między pracownikiem a pracodawcą, a urzędasy nie widzą, to wszyscy mogą żyć spokojnie i szczęśliwie. Potrzeba było wielkiego kryzysu, żeby urzędasy i związki odkryły bank godzin, czy jak to zwą. Elastyczny czas pracy miałem zawsze. Oczywiście było to coś za coś. To że lecę w dowolne miejsce, o dowolnej porze i muszę zadowolić klienta to była normalka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 03.09.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Poszukuję namiarów na dokładnych koparkowych do zdjęcia humusu i wykopania ław. Najlepiej z zachodnich okolic Wrocławia (coby za dojazd za dużo nie chcieli ). Będę wdzięczny za każdy kontakt. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 03.09.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Witam wszystkich budujących we Wrocławiu i okolicach. Może ktoś mi powie mniej więcej na jakie koszty się nastawiać przy budowie tego projektu (bez żadnych złotych klamek, w miarę tanio poprostu) http://www.mtmstyl.pl/projekt-brzoza_2/widoki/ Dzięki WIELKIE! Minimum 450 tk przy max pracy własnej i oszczędnym wydatkowaniu na wykończeniówkę. Nie liczę koło domku, ogrodzenia i takich innych, ale życzę powodzenia i jak najtaniej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 03.09.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Jola zapomnialas dodac ze badzo duzo zrobiliscie sami, ogrom pracy za 100000 conajmniej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniunia81 03.09.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Mam mętlik... Całe życie nie chcemy mieszkać w kawalerce, myśleliśmy o mieszkaniu ale...teraz mamy 1 pokój, 2 po jakimś czasie będzie też za ciasne, bo dziecko przyjdzie z czasem i znowu nie będzie jak znajomych przyjąć, jeden pokój my, a drugi dziecko - mam dość sypialni, salonu i kuchni w jednym W grę więc wchodziło mieszkanie 3 pokojowe, ale takie o sensownym metrażu to wydatek min 400tys. stwierdziliśmy - sporo,a ma minusy - jak będzie dziecko chciało wyjść na podwórko - muszę iść z nim, bo nie mam go na oku tak, jak to będzie w domku, auto - nadal obijane albo w parkingu podziemnym lokatorskim, albo na podwórku zaparkowane i okradane jak dotychczas się nam zdarza (a miejsca parkingowe też kosztują min 23 tys) - tu pisze o nowych mieszkaniach, bo stare są w takich cenach prawie jak i nowe, a trzeba tam wejść i wszystko zedrzeć czyli włożyć kolejna kasę w remont. Mamy działkę, więc mając wybór mieszkanie za min 400tys a budowa domu, oczywiste wybraliśmy. Ale jak napisała mam już mętlik... Prowadzą tu dzienniki osoby w moim wieku - widzę na zdjęciach - skąd zatem te miliony (500-600 tys)? Czy tylko Ci, którzy zarabiają powyżej 5000zł, lub mają bogatych rodziców buduja domy, bo troche takie odnoszę wrazenie. A szarak zarabiający 2800-3000zł moze tylko pomarzyć, bo "nie dla psa kiełbasa" No cóż, będę dalej czytać, uczyć się, myśleć, ale z marzenia nie zrezygnuję jak nie w roku 2010 to 2011 zacznę budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts