adamrw 18.09.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 a ja mam takie pytanie: kto kupował ostatnio pustaki ceramiczne 38 lub 36 w dobrej cenie i gdzie? Ja miałem obiecany Porotherm 38 za 6,30 zł brutto. Ostatecznie zdecydowałem się jednak na 30. Jakby co, mogę podać namiar na przedstawiciela, z którym to załatwiałem. Problemem jest to, że nie mają tych pustaków na składzie, trzeba zamawiać i czekać. pzdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.09.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Czy ten zmiękczacz będzie bez problemu współpracował z piecem Vaillanta kondensacyjnym? Jak później wychodzą miesięczne koszty użytkowania takiego zmiękczacza? Koszty minimalne - 5W prądu (25W czasowo przy regeneracji), sól - zużycie 50 kg / rok, zużycie wody przy regeneracji wg opisu urządzenia. O współpracę z Vaillantem spytaj sprzedawcę - u mnie współpracuje ze wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 18.09.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Czy ktoś z Was ocieplał poddasze przed tynkami i posadzką? Czy może lepiej poczekać i ocielpać na końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 19.09.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Femme ja bym poczekała. Wilgoć z tynków i posadzek może Ci się dostać do wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 19.09.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Femme ja bym poczekała. Wilgoć z tynków i posadzek może Ci się dostać do wełny Jak dobrze zafoliujesz to bedzie ok, szczególnie jak masz reku to straszej obawy nie ma, przez kilka dni włączyłbym reku na maxa, a w ciągu ciepłego dnia okna na przelot i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 19.09.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Czy ten zmiękczacz będzie bez problemu współpracował z piecem Vaillanta kondensacyjnym? Jak później wychodzą miesięczne koszty użytkowania takiego zmiękczacza? Koszty minimalne - 5W prądu (25W czasowo przy regeneracji), sól - zużycie 50 kg / rok, zużycie wody przy regeneracji wg opisu urządzenia. O współpracę z Vaillantem spytaj sprzedawcę - u mnie współpracuje ze wszystkim 5 W to zapewne moc owego urządzenia. Jeśli pracuje stale, to zużyje 3,66 kWh miesięcznie Koszt użytkowania to ok. 2 PLN / miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 20.09.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Cóż, chyba nie będziemy ryzykować. Trudno,wełenka poleży w rolkach jeszcze jakiś czas. Po tym jak musieliśmy częściowo rozbierać i ponownie stawiać więźbę, nie mamy ochoty na kolejne niespodzianki. Dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 21.09.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 witam i od razu pytam jaką wy macie szerokość bramy wjazdowej na teren posesji? Ja zaplanowałam 4 m i teraz widzę że to za mało. A fundamenty wylane.... Co prawda nie planuję po ogrodzeniu wjazd samochodów ciężarowych, ale nie wiem czy mi nie odbije i nie zrobię basenu...No to betoniarka już nie wjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.09.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 witam i od razu pytam jaką wy macie szerokość bramy wjazdowej na teren posesji? Ja zaplanowałam 4 m i teraz widzę że to za mało. A fundamenty wylane.... Co prawda nie planuję po ogrodzeniu wjazd samochodów ciężarowych, ale nie wiem czy mi nie odbije i nie zrobię basenu...No to betoniarka już nie wjedzie. Może się mylę, ale wydawało mi się, że pojazdy poruszające się po drogach - a betoniarki raczej do nich należą - mają ograniczoną szerokość. Coś mi się widzi, że będzie to nie więcej niż 2.30. A gdzie ten basen? Są przecież pompy Szrettera (czy jakoś tak), które standardowo mają węża 18m, a niestandardowo pewnie więcej. Może da radę nie wjeżdżać? Nieśmiało chciałem zauważyć, że betoniarki są ciężkie, więc jak chcesz je wpuszczać na kostkę, to musi być naprawdę nieźle ułożona, albo będą się bawić małymi - po 2 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.09.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 A tak na marginesie - ja planuję 3.50 Basenu miał nie będę. No chyba że plastikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.09.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Hehe a ja mam 5 m bramę - dzięki temu auto będzie mogło wjechać po otwarciu 1 skrzydła. Poza tym tak mi jakoś optycznie pasowało, a cena była niewiele wyższa niż 4 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.09.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 To wszystko zależy jaką się ma działkę i jaki wjazd. Ja mam 19m szeroką, dom 4m od granicy, a pod płotem badyle na pół metra, więc drugi słupek dam słupek w liniii ściany i wychodzi 3.5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 22.09.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Macie jakiś pomysł jak tanim kosztem pozbyć się hałdy gliny/ziemi po wykopie szamba? Wynajęcie kontenera wychodzi średnio i kosztowo i fizycznie - przerzucenie tego łopatą . Przy okazji dziękuję za namiar z forum na firmę Eko-Kan - instalacja szamba od A do Z przebiegła sprawnie. Mam nadzieję, ze dodatkowo będzie także.... szczelne . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 22.09.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 TS - a może jakaś górka, której podstawą będzie glina a na wierzch dobra ziemia. Urozmaicenie terenu się zrobi. (ewentualnie mozna tez pomieszać górną część usypanego wzniesienia z piaskiem i przekompostowana korą jako warstwa podstawowa w celu lepszej przepuszczalności i na to ziemia). Niestety tu wchodzi w grę przerzucenie tego w docelowe miejsce np. taczką . Własnie jesteśmy po podebraniu ziemi z docelowego kawałka na podjazd i usypalismy to w formie podwyższeń przy odgrodzeniu - będzie taki łagodny nasyp, dzieki któremu roślinki się ładnie zaprezentują. Górną warstwę mieszamy własnie z piaskiem i kora oraz ziemią z worków. Wiem, że to pracochłonne, ale przy tarasie tak przygotowałam ziemię w jednym fragmencie i tam rosliny rosną jak szalone. I nie było problemy z wymianą lub dosypywaniem dobrej ziemi w dołki, bo sadziłam jak leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.09.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Macie jakiś pomysł jak tanim kosztem pozbyć się hałdy gliny/ziemi po wykopie szamba? Wynajęcie kontenera wychodzi średnio i kosztowo i fizycznie - przerzucenie tego łopatą . Ja uprzątałem właśnie teren wokół domu i rozplanowałem pryzmę z humusem. Wywiozłem też "brudną" ziemię (5 wywrotek). Cała akcja kosztowała mnie 880zł. 6h x 140zł (ładowarka i spycharka, jedna-60zł a druga 80zł) + 50zł wywóz. Wcześniej upatrzyłem sobie w pobliżu "dziurę", gdzie gość potrzebował na wyrównanie cokolwiek i brał jak leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.09.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Ktoś sprzedaje takie drzwi na allegro, może on Ci pomoże: http://www.allegro.pl/item718330035_drzwi_wewnetrzne_nowosc_top_100_naturalny_dab.html Pozdrawiam Jarek No właśnie nic dopasować nie idzie. To co w marketach i na allegro potrzebuje większego otworu w ścianie. I dla drzwi 80 potrzebują jakieś 90cm. A ja mam otwór przygotowany na 88, czyli jak pod Portę czy Invado. I lipa, bo na te czeka się z 6 tygodni. A drzwi potrzebne ja zeszły tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.09.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 HejPytanko do tych co ocieplali domek styropianem. Panowie mi właśnie zakończyli całość i zostało trochę odpadków styropianowych. Co z nimi można zrobić? Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 22.09.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 No właśnie nic dopasować nie idzie. To co w marketach i na allegro potrzebuje większego otworu w ścianie. I dla drzwi 80 potrzebują jakieś 90cm. A ja mam otwór przygotowany na 88, czyli jak pod Portę czy Invado. I lipa, bo na te czeka się z 6 tygodni. A drzwi potrzebne ja zeszły tydzień. A to jakiś problem poszerzyć o 2cm? Kątówka w ruch... Nadproże ma dużo większy zapas, więc na pewno nie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.09.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 No właśnie nic dopasować nie idzie. To co w marketach i na allegro potrzebuje większego otworu w ścianie. I dla drzwi 80 potrzebują jakieś 90cm. A ja mam otwór przygotowany na 88, czyli jak pod Portę czy Invado. I lipa, bo na te czeka się z 6 tygodni. A drzwi potrzebne ja zeszły tydzień. A to jakiś problem poszerzyć o 2cm? Kątówka w ruch... Nadproże ma dużo większy zapas, więc na pewno nie spadnie.Gdyby to była murowana ściana, to już bym dawno ją skuł. Ale problem dotyczy poddasza, gdzie jest konstrukcja metalowa i regipsy. Tego się raczej poszerzyć nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 22.09.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Polećcie mi proszę dobrą firmę która zajmuje się rekuperatorami( oczywiście rekuperatory.pl znam ale opinie mają słabą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts