pierwek 22.09.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Z tematów innych niż budowlane: nikt nie potrzebuje miejsca w fajnym przedszkolu dla swoich dzieci? Cena 730zł/mc ( w tym jedzenie ok. 200zł). Mi się wydawało, że 320zł/mc za mojego przedszkolaka to dużo... A mówią, że za komuny było źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 22.09.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Hehe a ja mam 5 m bramę - dzięki temu auto będzie mogło wjechać po otwarciu 1 skrzydła. Poza tym tak mi jakoś optycznie pasowało, a cena była niewiele wyższa niż 4 m mozna wiedziec gdzie kupowaliscie brame wjazdowa moza jakies namiary na brukarza moj krzyczy 60 zl za metr i mowi ze to tanio i dobrze robi co wy na to? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 22.09.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Pierwek kwota, która podajesz to w publicznym przedszkolu, ale jak doliczć niektóre dodatkowe zajęcia to mam znajomych co i po 400-450 płacą za państwowe. W niektórych punktach przedszkolnych jest dużo drożej i tylko np. obiad (np. u nas najbliżej w Krynicznie ) - coś koło 800. Bemark - wydaje mi się, że to dobra cena. Standardowo słyszę o 70-80zł/m2 ułożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.09.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Mi się wydawało, że 320zł/mc za mojego przedszkolaka to dużo... A mówią, że za komuny było źle... Było A ja tylko miałem do czynienia z urokami gospodarki centralnie planowanej. Nie miałem na szczęście do czynienia z "aparatem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.09.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 moza jakies namiary na brukarza moj krzyczy 60 zl za metr i mowi ze to tanio i dobrze robi co wy na to? Jeżeli masz na myśli kostkę granitową - tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 22.09.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Witam czy ktoś wie jak zabezpieczyć przed wróblami a wcześniej przegonić wróble które zagnieździły się pod dachówkami, a wlatują przez pionowe szpary między nadbitką a dachówką brzegową ?http://images49.fotosik.pl/203/01ecb403902ebad4m.jpg http://images42.fotosik.pl/115/a4d8e1ecb880936em.jpg http://images43.fotosik.pl/203/adb8a77ee65b4269m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 22.09.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Hej Pytanko do tych co ocieplali domek styropianem. Panowie mi właśnie zakończyli całość i zostało trochę odpadków styropianowych. Co z nimi można zrobić? Jakieś pomysły? Wiadro acetonu i po sprawie rozpuścić lub znaki dymne dawać Indianom ale koniecznie w nocy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 22.09.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Hej Pytanko do tych co ocieplali domek styropianem. Panowie mi właśnie zakończyli całość i zostało trochę odpadków styropianowych. Co z nimi można zrobić? Jakieś pomysły? Wiadro acetonu i po sprawie rozpuścić lub znaki dymne dawać Indianom ale koniecznie w nocy ! o rany...wszystko ale nie palić styropianu !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 22.09.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 moza jakies namiary na brukarza moj krzyczy 60 zl za metr i mowi ze to tanio i dobrze robi co wy na to? Jeżeli masz na myśli kostkę granitową - tanio. nie granitowa tylko kostke firmy Libet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.09.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Jeżeli masz na myśli kostkę granitową - tanio. nie granitowa tylko kostke firmy Libet A to drogo. U mnie to będzie poniżej 30zł/m2. Uroki prowincji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.09.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Hej Pytanko do tych co ocieplali domek styropianem. Panowie mi właśnie zakończyli całość i zostało trochę odpadków styropianowych. Co z nimi można zrobić? Jakieś pomysły? Wiadro acetonu i po sprawie rozpuścić lub znaki dymne dawać Indianom ale koniecznie w nocy ! Wszelkim pomysłom trucicielskim mówimy zdecydowane NIE Należy dbać w trakcie, żeby odpadków nie było zbyt dużo. Ocieplając w 2 lub 3 warstwach ma się taki komfort. Wówczas chętnych na resztki się znajdzie. Może nawet sami fachowcy wezmą "uprzątną". Skoro już są, to chyba tylko wywózka śmieci w grę wchodzi. Generalnie tego nie są jakieś straszne ilości i nie stanowi to dużego obciążenia. Kontener 5m3 śmieci (jak u mnie) to 300-350zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 22.09.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Można resztki styropianu wykorzystać jako drenaż do odwodnienia. Trzeba tylko trochę pokruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 22.09.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Można resztki styropianu wykorzystać jako drenaż do odwodnienia. Trzeba tylko trochę pokruszyć. Fajny pomysł Jolu. Również jestem za tym, aby nie zanieczyszczać środowiska, żadnego palenia i sama będę osobiście donosić na tych co palą śmieci . Naszym murarzom zakazaliśmy palenia czegokolwiek Zabieramy śmieci z budowy i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.09.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Polećcie mi proszę dobrą firmę która zajmuje się rekuperatorami( oczywiście rekuperatory.pl znam ale opinie mają słabą) Proszę bardzo: http://www.elmech-nikol.pl/ Mam całą wentylację od nich i jak dotąd za tą cenę porządnej [poza własnoręcznie robionymi] nie dostaniesz. Chcesz poczytać więcej to zajrzyj do wątku: http://forum.muratordom.pl/rekuperator,t2602-1740.htm PS montował mi wszystko Went-Bud, ale od tamtego czasu sporo sie w nim ludzi zmieniło, więc nie wiem jak dzisiaj działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.09.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 mozna wiedziec gdzie kupowaliscie brame wjazdowa Bramę kupiłem tu: http://www.bramex.pl/ Cena super, polecam pomalowaną zanurzeniowo z grubymi słupkami 10x10 cm z kulkami Jak chcesz zobaczyć wykonanie "na żywo" to kliknij na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 22.09.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Polećcie mi proszę dobrą firmę która zajmuje się rekuperatorami( oczywiście rekuperatory.pl znam ale opinie mają słabą) Proszę bardzo: http://www.elmech-nikol.pl/ Mam całą wentylację od nich i jak dotąd za tą cenę porządnej [poza własnoręcznie robionymi] nie dostaniesz. Chcesz poczytać więcej to zajrzyj do wątku: http://forum.muratordom.pl/rekuperator,t2602-1740.htm PS montował mi wszystko Went-Bud, ale od tamtego czasu sporo sie w nim ludzi zmieniło, więc nie wiem jak dzisiaj działają. Suspenser, ajk długo ją masz i na co mam zwrócić uwagę przy montażu - właśnie się do tego zabieram. Całe szczęście, że tamci odeszli - ja ich wyrzuciłem z budowy dwa razy, teraz robi to syn właścicielki. Niestety 0,5 roku zmarł Pan Kazimierz, z którym robiłem interesy na początku. Suspenser - Dzięki za wsparcie w poprzednim temacie, fializuję temat. Wyceniłem podbitkę. Robocizna 60pln/m2 oraz 25 pln materiał= 85pln/m2 cosik za dużo mi się widzi. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.09.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Suspenser, ajk długo ją masz i na co mam zwrócić uwagę przy montażu - właśnie się do tego zabieram. Całe szczęście, że tamci odeszli - ja ich wyrzuciłem z budowy dwa razy, teraz robi to syn właścicielki. Niestety 0,5 roku zmarł Pan Kazimierz, z którym robiłem interesy na początku. Ech niestety - śp. Pan Kazimierz to był naprawde porzadny fachowiec i dawał sobie z nimi radę, u mnie jeszcze wszystko było ok. Wentylacja działa już u mnie ponad rok. Syn właścicielki był raz u mnie i widać, że się stara - byle tylko dali radę pociągnąć wszystko dalej, bo kogo ja bedę polecał Inni na targach budowlanych we Wrocławiu albo mieli badziewie, albo wciskali straszny kit, albo mieli ceny z kosmosu Co do montażu napisz na priv czy to już końcowy (anemostaty) ? Trociu - ja odpady styropianowe dałem 2 budującym się sąsiadom - powykładali sobie ściany fundamentowe od wewnątrz podczas zasypywania piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 22.09.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Dziekuję za podpowiedź nt firm od rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.09.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Czy myśleliście, żeby zamówić sobie gotowe słupki klinkierowe? Moje parapety są po części wzorowane na prefabrykatach Roben'a. Ich wykonanie na budowie wydawało mi się nie tylko tańsze, ale prostsze w realizacji - w końcu żadnen otwór okienny czy montaż okna nie jest idealny. W przypadku słupków, które będą łączone rurami - może będzie lepiej zamówić sobie gotowe słupki. Roben ma firmę , która się tym zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.09.2009 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 A propos płotu - właśnie sobie projektowałem. Mogę się podzielić koncepcjami. Chyba spodobało mi się projektowanie http://images42.fotosik.pl/115/b2c4907dde514e7em.jpg http://images38.fotosik.pl/199/3896d8911114748bm.jpg http://images44.fotosik.pl/203/f0bc2c27f7c9fa25m.jpg Pominę bardziej wyrafinowane koncepcje w stylu furtki wpuszczonej jednym bokiem w głąb posesji, cofniętej bramy która otwiera się na zewnąrz i furtka znajdująca się na boku tego "cofnięcia". Najbardziej podoba się nam z żoną 2 wersja na pierwszym rysunku (oczywiście jest dopasowana do naszych wjazdów i aranżacji tereny), ale z uwagi na balustradę na balkonie i koszty - będzie to 2 wersja na trzecim rysunku (prawy słupek stoi bokiem, żeby nie zwężać wjazdu). Słupki dam chyba dość wysokie (150cm), bo to daje odpowiedni efekt. Pod słupkami będzie wykostkowane. Jakby ktoś chciał zrobić u siebie, to nie ma sprawy - udzielę licencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts