hojnorek 05.10.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 gdzie w dobrych cenach dostanę płyty KG i profile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 05.10.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 witaj witaj Slav, jak tam domek - do przodu? Dzięki za linka, ten kowal akurat z Wrocławia : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 06.10.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Natalio - mnie bardzo się podobają elementy kute u tego pana: http://www.metalprestiz.eu To 120km (1,5h jazdy) od Wrocławia (moje tereny rodzinne ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 06.10.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Mam prośbę o namiar na jakiegoś rozsądnego brukarza - potrzebuję pilnie kogoś do podjazdu, a "mój" niestety będzie mógł wejść dopiero za 3-4 tygodnie . Pzdr, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 06.10.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 do klinkieru to u mnie jeszcze daleeeeko, póki co zwykła cegła do murowania pełna my braliśmyz KEMY-1.20 szt ale się tak nie wykrusza jak z castoramy, tez się koło niej kręciłam przez chwilkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Do BeaWrocBudując instalację elektryczną musimy odpowiedzieć sobie na kilka zasadniczych pytań i wybrać odpowiednie rozwiązanie.Wył. różnicowo-prądowy jest wymagany i może być :jeden zabezpieczający wszystkie obwody gniazd (minimum wymagane)jeden zabezpieczający obwody gniazd i oświetlenia.Oba przypadki powodują wyłączenie zasilania w całym domu gdy nastąpi nieprawidłowe zdarzenie w instalacji (podłączonych odbiorników)Lepsze rozwiązanie to zabezpieczenie każdej fazy osobno.Wtedy nieprawidłowe zdarzenie wyłączy tylko jedną fazę w domu, (zostają dwie, mamy w części oświetlenie i gniazda.Jeszcze lepsze to zabezpieczenie każdej fazy osobno i wybranych obwodów osobno (np lodówki) Nawet nieprawidłowe zdarzenie nie wyłączy nam lodówki podczas nieobecności.Extremum to zabezpieczanie każdego obwodu "różnicówką" (mnoży niepotrzebnie koszty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 pojęcia "lepsze rozwiązanie" użyłem subiektywnie. Stosowanie wielu "różnicówek" naraża nas na straty energii spowodowane upływnością urządzeń podłączonych. Upływność to ufekt prądu płynącego do ziemi zamiast do urządzenia na skutek zazwyczaj wilgotności. "różnicówka" jakie stosujemy w domowych instalacjach ma ustawiony próg zadziałania na 30 mA. Tym samym godzimy się na to, że na skutek nieprawidłowego działania odbiorników stracimy nie więcej niż ok. 6 pln/miesiąc Mnożenie tych urządzeń daje nam komfort całkowitego braku prądu w domu, jednak naraża na większe straty związane z upływnością. Są to przypadki ekstremalne, bo zwykłe urządzenia typu telewizor nie spowodują strat, jednak trzeba się zastanowić, czy chcemy by wymagane urządzenie nie wyłączyło nam kompletnie zasilania, czy chcemy zaopatrzyć się w latarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 06.10.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Witam, Zapytałem o to samo na mniejszej grupie, która rozpoczęła budowy w 2009, więc osób, które śledzą oba wątki, przepraszam za dublet Aktualnie biegam na spotkania z poszczególnym ekipami. Powoli krystalizują się 2 - 3 grupy, więc siłą rzeczy zaczynam się pochylać na umowami, zakresami prac, itp... Pytanie, czy jeżeli całą pracę nad stanem SSO podzieliłbym na następujące etapy, to czy o czymś nie zapomniałem? Oczywiście wycena nie będzie dotyczyła poszczególnych składników, tylko 6 etapów, od prac ziemnych do dachu: Wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe Wykonanie zbrojenia Zalanie ław, stóp, sprawdzenie poziomów Izolacja pozioma na ławach Murowanie ścian funadmentowych Przepusty wody i kanalizacji Izolacja pozioma na ścianach fundamentowych Izolacja pionowa na ścianach fundamentowych Nasypanie i zagęszczenia piasku Rozporowadzenie poziomej kanalizacji Wylanie chudziaka Izolacja pozioma na ścianach fundamentowych po zalaniu chudziaka Murowanie ścian nośnych i nadproży parteru Murowanie komina Wykonanie zbrojenia wieńca, trzpieni, słupów, podciągów, belek stropowych, belek ukrytych, balkonu i fragmentów monolitycznego stropu Szalowanie wieńca, trzpieni, słupów, podciągów, belek ukrytych, balkonu, płyty stropowej Stemplowanie stropu Zalanie stropu, wieńca, trzpieni, słupów, podciągów, balkonu, schodów Murowanie ściannośnych i nadproży poddasza Murowanie ścianek działowych Murowanie i wykończenie komina Ściany kolankowe Wykonanie wieńca Szalowanie wieńca Zalanie wieńca Osadzenie murłat Wykonanie więźby Położenie wiatroizolacji domu i garażu Łaty i kontrałaty Położenie dachówki, kominków kanalizy, ławy kominiarskiej Montaż rynien Przybicie deski czołowej Montaż okien dachowych Z góry dziękuję za Wasze sugestie / rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Tak.Zapomniałeś o uziemieniu budynku.Na etapie fundamentów warto zrobić uziemienie fundamentowe dla instalacji elektrycznej. Jeśli takowej nie będzie , elektryk da sobie radę Jeśli planujesz instalację odgromową -trzeba będzie wykonać uziemienie otokowe, lub inne, a to spory wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Dobrze byłoby również z elektrykiem ustalić projekt budowy instalacji, zrobić przepusty jak dla hydraulika, nie będzie musiał męczyć się z kuciem, przez co nie zażąda pieniążków za dodatkową pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 06.10.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Fakt! Czy na tym etapie wystarczy uziom w formie pręta, blachy, lub czegoś podobnego, który będzie podłączony do zbrojenia fundamentów i wyprowadzony na zewnątrz? I przy okazji, jeżeli chciałbym zamontować pod koniec inwestycji piorunochron (taki jak na przykład w blokach z wielkiej płyty), to na, którym właściwie etapie powinno się to zrobić? A może w ogóle się tego nie robi, bo są aktualnie inne rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 złączyć bednarkę 4x25mm ze zbrojeniem fundamentu, zespawać zbrojenie w obrysie budynku, bednarkę wyprowadzić w okolicy tablicy rozdzielczej (rozdzielnicy) budynku na wys. ok 0,5 m .Tak samo postąpić z uziemieniem zwodów inst. odgromowej (nie różni się od inst. wielkiej płyty) lecz warto mieć projekt, by wiedzieć w których miejscach to zrobić, lub spytać wykonawcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 06.10.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Kurka Wodna... Faktycznie... W sumie rzut instalacji odgromowej to jedna z najrzadziej przeze mnie do tej pory studiowanych części projektu.Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi...Faktycznie na projekcie mam zaznaczone miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Złączyć można przez spawanie do dolnego prętu zbrojenia, (najlepiej) lun przez skręcenie zaciskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 ech, lekceważycie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 06.10.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 No ja już lekceważyć nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.10.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Fakt! Czy na tym etapie wystarczy uziom w formie pręta, blachy, lub czegoś podobnego, który będzie podłączony do zbrojenia fundamentów i wyprowadzony na zewnątrz? I przy okazji, jeżeli chciałbym zamontować pod koniec inwestycji piorunochron (taki jak na przykład w blokach z wielkiej płyty), to na, którym właściwie etapie powinno się to zrobić? A może w ogóle się tego nie robi, bo są aktualnie inne rozwiązania? Uziom to nie antena. Nie chodzi o to, żeby był to kawał żelastwa, tylko by jego (EDIT:) przewodność względem gleby była jak największa. Daruj sobie więc podłączanie do zbrojenia fundamentów. W zależności od terenu stosuje się różne rozwiązania. Smok już wspominał o najbardziej popularnej i wydajnej formie - uziomie otokowym. Zdarzają się wypadki, że taki uziom i tak nie spełni wymogów przed nim stawianych. Wówczas z tego co pamiętam (robiłem to ze 20 lat temu) wbija się "szpilki" i spawa lub solidnie przykręca do wcześniej przygotowanego uziomu. Szpileczki które wbijałem zaczynaliśmy wbijać... z dachu. Miały więc jakieś 5m długości. Teren był nieciekawy i uziom nie spełniał norm, stąd takie cudowania. Jeżeli chodzi o piorunochron, to słyszałem teorie - i się z nimi zgadzam - że czasem lepiej nie robić. Po pierwszym uderzeniu i tak z niego niewiele zostaje. "Przybliżenie" ziemi do chmur może spowodować, że właśnie dlatego piorun w to miejsce uderzy. Trzeba o niego dbać, bo w przypadku uderzenia pioruna w instalację odgromową, która ma przerwy, może spowodować większe straty. Najlepiej jeżeli w pobliżu jest coś wyższego - wyższy budynek, drzewa, linia energetyczna, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 można złączyć bednarkę i jeśli nawet nie dziś będzie podłączona do odgromu, zakopać ją i niech czeka, jest ocynkowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 06.10.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Swoją drogą, to faktycznie w dzisiejszych czasach temat pomijany... Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wbijanie 5-metrowych szpilek celem odgromienia... Na tą wieczorną chwilę, i tak wszystko co do mnie dziś mówicie, np uziom otokowy, to czarna magia. Jutro za dnia dokształcać się będę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 06.10.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Do FrankiZatem jaka jest Twoim zdaniem najlepsza ochrona ??Przepięciówka B+C , skuteczny uziom to mało ?Widziałem wiele uderzeń, słyszałem o nieprawdopodobnych, choćbyśmy siedli i rozprawiali godzinami nie dojdziemy - jak uważasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts