Natalia Stanko 09.10.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Iwonesca-dołączam się do wszelkich życzeń : ) Halszka - chyba to jest norma, ja tyle też płaciłam, byle by dobrze zrobili. Frankai - u mnie w środę zaczynają kłaść kostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 09.10.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witaj Natalia Ma mi robić facet który robił mi wszystkie płytki w domu, łazienk,i podłogi, taras, więc sprawdzony najpierw krzyknął 50, ale po sprawdzeniu wylewek i przypomnieniu pewnego zobowiązania zszedł do 40 a ja gupia liczyłam na 30 pozdrawiam bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malawi 10.10.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Witam, może ktoś z szanownych forumowiczów ma do odsprzedania paletopojemnik na wodę , okoł 1000 l. Dopiero zaczynam budowanie i wodę przyłączą mi za jakieś miesiąc lub dwa, a chce zacząć fundamenty wcześniej. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe1719500688 10.10.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Mam prośbę / pytanie. Szukam ekipy murarzy na płd. Wroc - Kobierzyce, Żórawina ... do postawienia muru z bloczków. Niestety na już... bo z dotychczasowymi musiałem się pożegnać.Może ktoś kogoś poleci? Misie obdzwonione, ale terminy nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 10.10.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 wszystkiego najlepszego krasnalkowi i Mamusi i oczywiscie całej rodzince;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 10.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Pytanie, jak zabiezpieczysz "na cały dom" każdą fazę osobno ? Jak zastosujesz 3 x RP 2N to po podłączeniu urządzenia 3fazowego będzie wywalać, bo (tak w skrócie) przez N nie płynie prąd ! Urządzenia trójfazowe muszą mieć trójfazową "różnicówkę". Przez N nie płynie prąd ?? Płynie, tylko nie ma potencjału względem ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ******b 10.10.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Pomocy, na cito szukam kierownika budowy, może polecicie swojego? Budowa we Wrocławiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 10.10.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Możesz przybliżyć problem "strat" przy użyciu różnicówki? Czy te straty nie występują przy ich braku ? Straty mogą występować lub nie, "różnicówka" po prostu je wykryje i wyłączy instalację z wadliwym odbiornikiem. Stosowane w domu są ustawione na 30 mA. Tym samym jedna nie pozwoli na większą upływność. Jeśli stosujemy ich więcej, godzimy się na wielokrotność 30 mA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 10.10.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Jeżeli chodzi o piorunochron, to słyszałem teorie - i się z nimi zgadzam - że czasem lepiej nie robić. Po pierwszym uderzeniu i tak z niego niewiele zostaje. "Przybliżenie" ziemi do chmur może spowodować, że właśnie dlatego piorun w to miejsce uderzy. Trzeba o niego dbać, bo w przypadku uderzenia pioruna w instalację odgromową, która ma przerwy, może spowodować większe straty. Najlepiej jeżeli w pobliżu jest coś wyższego - wyższy budynek, drzewa, linia energetyczna, itp. tu w pełni popieram Kolegę Lakusz, a wyobrażasz sobie sytuację, gdy wykonawca doradza rezygnację z instalacji odgromowej, w dom inwestora uderza piorun, inwestor traci dobytek niejednokrotnie życia ? Instalacja odgromowa może prowokować , ale minimalizuje skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 10.10.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2009 Witam, Mam techniczne pytanko dotyczące ilości modułów w skrzynce elektrycznej. Ile ich powinno być (jeśli trafi się expert to proszę wyszczególnić) w standardowym domu z poddaszem i z garażem w bryle budynku. Pytam, ponieważ nie wiem jakiej wielkości kupić skrzynkę rozdzielczą (czy też powinno się rozdzielać piętra i garaż na mniejsze skrzynki?). Druga sprawa to montaż instalacji odgromowej. Jeśli fundamenty są już wykonane, to podobno wbija się tzw.sztyce o dł. ok. 3m i do niej dołącza zakończenie pręta z piorunochronu. Jak daleko od domu ma być wbita ta sztyca oraz czy są inne techniczne rozwiązania? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.10.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 ojej....jak jestem mile zaskoczona Frankai, TS, Smok, Natalia, halszka, anjamen, Megana, Daro, ellaj, lakusz, Jola z M., XX - pięknie dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 11.10.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Pytanie, jak zabiezpieczysz "na cały dom" każdą fazę osobno ? Jak zastosujesz 3 x RP 2N to po podłączeniu urządzenia 3fazowego będzie wywalać, bo (tak w skrócie) przez N nie płynie prąd ! Urządzenia trójfazowe muszą mieć trójfazową "różnicówkę". Przez N nie płynie prąd ?? Płynie, tylko nie ma potencjału względem ziemi. Zapewniam Cię Smoku że nie płynie ! Jeżeli jest to urządzenie naprawdę 3fazowe, takie jak mój podgrzewacz przepływowy, to nie może płynąć bo N nawet nie jest podłączony, bo nie ma gdzie , on jest na 400 V, a takie napięcie występuje tylko między fazami, i N jest nie potrzebna Ciekawe, nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 11.10.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Witam, Mam techniczne pytanko dotyczące ilości modułów w skrzynce elektrycznej. Ile ich powinno być (jeśli trafi się expert to proszę wyszczególnić) w standardowym domu z poddaszem i z garażem w bryle budynku. Pytam, ponieważ nie wiem jakiej wielkości kupić skrzynkę rozdzielczą (czy też powinno się rozdzielać piętra i garaż na mniejsze skrzynki?). ekspertem nie jestem, ale spróbuję: nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie, bo wszytko zależy od ilości obwodów, ilości i rodzaju zabezpieczeń, itd... Podstawowa aparatura w skrzynce (według mnie) to : główny wyłącznik 4 mod przepięciówka B+C 4 mod główny różnicowo-prądowy 4 mod oświetlenie nadprądowy 1 mod gniazda każdy pokój na osobnym obwodzie czyli osobny nadprądowy 1 mod. kuchnia osobny różnicowo-prądowy 2 lub 4 mod + nadprądowy 1 lub 3 mod w zależności co zasilasz w kuchni na płytę, piekarnik, lodowkę, zmywarkę dałbym osobne obwody, czyli osobne nadprądowki łazienka różnicowo-prądowy 2 mod + nadprądowy 1 mod kotłownia różnicowo-prądowy 2 lub 4 mod + nadprądowy 1 lub 3 mod w zależności co masz zasilać garaż różnicowo-prądowy 2 lub 4 mod + nadprądowy 1 lub 3 mod w zależności co ma zasilać oświetlenie zew. osobny różnicowo-prądowy + nadprądowy wielkość dobrana w zależności od tego co zasilasz tak naprawdę wielkość skrzynki powinien dobrać Ci elektryk na podstawie projektu, z jakimś zapasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 11.10.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Jeżeli chodzi o piorunochron, to słyszałem teorie - i się z nimi zgadzam - że czasem lepiej nie robić. Po pierwszym uderzeniu i tak z niego niewiele zostaje. "Przybliżenie" ziemi do chmur może spowodować, że właśnie dlatego piorun w to miejsce uderzy. Trzeba o niego dbać, bo w przypadku uderzenia pioruna w instalację odgromową, która ma przerwy, może spowodować większe straty. Najlepiej jeżeli w pobliżu jest coś wyższego - wyższy budynek, drzewa, linia energetyczna, itp. tu w pełni popieram Kolegę Lakusz, a wyobrażasz sobie sytuację, gdy wykonawca doradza rezygnację z instalacji odgromowej, w dom inwestora uderza piorun, inwestor traci dobytek niejednokrotnie życia ? Instalacja odgromowa może prowokować , ale minimalizuje skutki. a wyobrażasz sobie sytuację że ktoś wywalił parę tysięcy na odgromówkę, a dom i tak mu spłonął, bo była albo źle zrobiona, albo się uszkodziła ? za te pieniądze masz dobre ubezpieczenie na wiele, wiele lat ! takiego zabezpieczenie nie da Ci piorunochron. Nie twierdzę że jest on zawsze nie potrzebny, ale twierdzę że nie zawsze jest konieczny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.10.2009 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam, Mam techniczne pytanko dotyczące ilości modułów w skrzynce elektrycznej. Ile ich powinno być (jeśli trafi się expert to proszę wyszczególnić) w standardowym domu z poddaszem i z garażem w bryle budynku. Pytam, ponieważ nie wiem jakiej wielkości kupić skrzynkę rozdzielczą (czy też powinno się rozdzielać piętra i garaż na mniejsze skrzynki?). ekspertem nie jestem, ale spróbuję: nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie, bo wszytko zależy od ilości obwodów, ilości i rodzaju zabezpieczeń, itd... Podstawowa aparatura w skrzynce (według mnie) to : główny wyłącznik 4 mod przepięciówka B+C 4 mod główny różnicowo-prądowy 4 mod oświetlenie nadprądowy 1 mod gniazda każdy pokój na osobnym obwodzie czyli osobny nadprądowy 1 mod. kuchnia osobny różnicowo-prądowy 2 lub 4 mod + nadprądowy 1 lub 3 mod w zależności co zasilasz w kuchni na płytę, piekarnik, lodowkę, zmywarkę dałbym osobne obwody, czyli osobne nadprądowki łazienka różnicowo-prądowy 2 mod + nadprądowy 1 mod kotłownia różnicowo-prądowy 2 lub 4 mod + nadprądowy 1 lub 3 mod w zależności co masz zasilać garaż różnicowo-prądowy 2 lub 4 mod + nadprądowy 1 lub 3 mod w zależności co ma zasilać oświetlenie zew. osobny różnicowo-prądowy + nadprądowy wielkość dobrana w zależności od tego co zasilasz tak naprawdę wielkość skrzynki powinien dobrać Ci elektryk na podstawie projektu, z jakimś zapasem... Jak ktoś projekt ma - to wypada by się go trzymał, choćby z tego powodu, że za 15 lat nikt nie będzie pamiętał co zostało zrobione, więc trzeba się trzymać projektu lub nanosić popawki. Samo rozplanowanie - rzecz względna. Ja mam 2 skrzynki: domową i gospodarczą. W tej pierwszej mam z 10 obwodów + 3 różnicówki (ogólna 3F, lodówka, kocioł) + kontrolkę zasilania. Dlaczego wydzieliłem lodówkę i kocioł z pompką - nie trudno się chyba domyślić. W gospodarczej mam 6 obwodów + zasilanie gniazd 380V. Jeżeli ktoś się bawi w dom yntelygentny, to może sobie w skrzynki wkładać dodatkowe moduły, że wspomnę te najprostsze: wyłącznik zmierzchowy i czasowy. Jest sporo fajnych modułów, które można wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiJaki 12.10.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam, Luźne pytanie, czy 700 zł / metr powierzchni całkowitej, z materiałami (Porotherm) + dachówka ceramiczna, ze ściankami działowymi, kominami, sprzętem do prac ziemnych, to dużo czy mało? A i tarasy do tego + schody wliczone są... Mam zagwostkę czy się bawić, samemu w kupno materiałów, ryzykując, że źle obliczyłem zapotrzebowanie na adaptację, czy oddać to firmie, która buduje domy pod klucz... witam, myślę że to bardzo dobra cena, aż trochę podejrzana. Niech ktoś, kto się zna, zrobi Ci kosztorys inwestorski, będziesz wiedział na czym stoisz. pozdr. PiJaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 12.10.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Zapewniam Cię Smoku że nie płynie ! Jeżeli jest to urządzenie naprawdę 3fazowe, takie jak mój podgrzewacz przepływowy, to nie może płynąć bo N nawet nie jest podłączony, bo nie ma gdzie , on jest na 400 V, a takie napięcie występuje tylko między fazami, i N jest nie potrzebna Ciekawe, nie ? Owszem, ale tylko w wypadku równomiernego obciążenia faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 12.10.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Zapewniam Cię Smoku że nie płynie ! Jeżeli jest to urządzenie naprawdę 3fazowe, takie jak mój podgrzewacz przepływowy, to nie może płynąć bo N nawet nie jest podłączony, bo nie ma gdzie , on jest na 400 V, a takie napięcie występuje tylko między fazami, i N jest nie potrzebna Ciekawe, nie ? Owszem, ale tylko w wypadku równomiernego obciążenia faz. Panowie - widzę, że wchodzicie ostro w teorię Nie pogodzę Was, bo coś tam dzwoni, ale nie za mocno. Układy gwiazdy - tak mi dzwoni - może być 3- lub 4-przewodowy. W przypadku 3-przewodowego, faktycznie nie podłącza się "0" i w związku z przesunięciem fazowym, powinno się wytworzyć "sztuczne 0". Nie wiem jednak co się dzieje w przypadku braku symetrii na poszczególnych obciążeniach. Zapewne strata mocy, ale czy coś jeszcze? W przypadku 4-przewodowego (z podłączonym "0"), płynęły tam chyba prądy wyrównawcze, ale znowu... głowy nie dam W przypadku trójkąta nie ma moim zdaniem gdzie podłączyć "0". Tyle tylko że trójkąt nie będzie stosowany w przypadku rzeczonego podgrzewacza. Jest to raczej tam gdzie stosuje się pozycję rozruchową (np. wentylatory dużej mocy). Na początek włącza się w układzie trójkąta (duży prąd rozruchowy, ryzyko uszkodzenia uzwojeń przy zbyt długiej pracy), a potem - zwykle automatycznie - przełącza się w trójkąt. No ale znow - głowy nie dam Co się tyczy zaś meritum - sięgnąłbym do schematu takowego wyłącznika i idę o zakład, że większość producentów takowy zamieszcza. Będzie wówczas jasne co porównuje różnicówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 12.10.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Frankai, Nie chodzi o dom "ynteligentny" a o funkcjonalność, bezpieczeństwo oraz aspekty przyszłości, co nam przyniesie technika, bo wszystko jest dla ludzi.Budujemy na lekkim wzgórzu i dach aż prosi się o dodatkowe zabezpieczenie, nie ma go w projekcie a chcemy mieć i kropka. Stąd pytanie o sposób rozwiązania tematu. Jak zrobimy, to oczywistym jest, że naniesiemy na projekt.Sprawa ze skrzynką elektryczną także niby prosta, ale jak podliczyć wszystkie obwody, jakieś małe PLC do sterowania pracą oświetlenia, fontanny, alarmu, domofonu.......to wyjdzie albo spora szafa, a wraz z nią wneka, którą trzeba wykuć albo dywersyfikacja w inne pomieszczenia. Stąd także pytanie o sposób rozwiązania, ilości i wielkość skrzynki, która to ładnie pomieści.Chcemy także zainstalować dodatkowy układ zasilany od generatora prądu. Na wypadek dłuższego zaniuku napięcia, jak to miało miejsce po niedawnych wichurach chcę mieć własne, tymczasowe źródło zasilania. Lodówka, 2-3 gniazdka i oświetlenie awaryjne. Rzecz bardzo mądra. Kto ma wie o co chodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 12.10.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witajcie Orientujecie się może, czy warto stawiać ściankę z GK, która stanowiłaby bok szafy komandor, czy lepiej niech całą szafę łącznie z bokami robi komandor? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts