Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam garażową Horrmann i dodatkowo kupiłem układ przekaźnika za 250 zł dzięki czemu steruję Faac-em pilotami Horrmanna, a odbiornik i pilot Faac przyda mi się do np. otwierania domofonu :wink:

Za co te +830 - czyżby montaż ???

Co do wnęk to przy tym typie napędu inaczej nie da rady - musiałbyś raczej kupić inny model tzn. z ramieniem łamanym np. taki:

http://www.allegro.pl/item775999695_naped_life_armor_szerokie_slupki_faac_came_nice.html

250zł za integrator? Sporo. Integrator Somfy do 2-skrzydłowego Avidsena to 150zł.

830zł za napęd FAAC do segmentowej (żeby uniknąć kosztu integratora)

1950? Żartujesz. Za tą kasę mogę mieć obydwa napędy. Somfy za 1400-1600 da sobie radę. Ten Avidsen także. Jedna ma 18cm a drugi 19cm.

250zł za integrator? Sporo. Integrator Somfy do 2-skrzydłowego Avidsena to 150zł.

830zł za napęd FAAC do segmentowej (żeby uniknąć kosztu integratora)

1950? Żartujesz. Za tą kasę mogę mieć obydwa napędy. Somfy za 1400-1600 da sobie radę. Ten Avidsen także. Jedna ma 18cm a drugi 19cm.

Z opinii na forach wynika, że najlepszy napęd do bramy garażowej to

Horrmann, a do wjazdowej Faac dla tego założyłem takie.

Co do mojego Horrmanna to w stanie spoczynku pobiera 23 W zamiast 5 W wg opisu, więc zamierzam go zareklamować, podobno niektórzy też mieli taki problem, więc warto sprawdzać pod tym względem napędy.

Link wkleiłem pierwszy z brzegu, żeby pokazać o jaki typ napędu mi chodzi - nie wybierałem najlepszego :wink:

Siwa216, nie wiem czy ktos z grupy robil meble we Wroclawiu.

Przewaznie w okolicznych zakladach.

Jesli juz tak sie uwzielas na Wroclaw, to sprawdz BRW, Ikea, na Branoborskiej w Domarze jest duzo ofert.

Osobiscie sprawdzilam BRW, bo nawet mi sie podobaly, ale cena baardzo wysoka, jak sie okazalo, a jakosc... wiadomo.

Meble wolsztynskie. Bylam w salonie przy Jaracza. Zrobiono mi wycene i tez, jak za cos takiego, cena wygorowana.

Dlatego nie chce juz szukac i sie zastanawiac. Anjamen zrobila u daszczyka, widzi co ma i poleca i to jest najwazniejsze.

Link do strony ze zdjęciami mebli które robi szwagier żony nam też robił meble, atrakcyjne ceny i dobre wykonawstwo namiary na privat, Wrocław i okolice Wrocławia. http://picasaweb.google.com/stolarstwo.wesolowski

Link do strony ze zdjęciami mebli które robi szwagier żony nam też robił meble, atrakcyjne ceny i dobre wykonawstwo namiary na privat, Wrocław i okolice Wrocławia.

Bardzo fajna galeria w sumie. Jedna rada dla szwagra żony: jeżeli zdjęcia robione są aparatem dającym możliwość dołożenie lampy błyskowej: skierować ją na sufit w trakcie robienia zdjęć. Jeżeli nie ma - dokupić wyzwalaną błyskiem zewnątrznym ("slave") i przesłonić lampę wbudowaną. Jeżeli ktoś nie chce dokupować lampy - robić zdjęcia w dzień i oświetlić co się da, a lampę wyłączyć lub przesłonić.

zorba76 - nie pamiętam ile % było, ale namiar wysłałem na priv.

Wielkie dzięki - sprawdzę - zobaczymy co zaproponuje. Generalnie jestem w wielkiej kropce - mam otwor w garażu szeroki na 510cm a wszyscy producenci robią pod max 500cm, tylko hormann robi szersze bramy ocieplane segmentowe - ale sa strasznie drogie. No ale zachcialo sie szerokiego wjazdu to trzeba teraz placic :-(

No a pogoda - cóż - zapowiada się ciekawie - rok temu to w grudniu rzadko takie temperatury były - pamiętam bo ściany się murowały :-) a to dopiero październik ...

może pomogę, mam bramę 520 i Bramont ze Swojca przygotował mi ją bez problemów, bramy mają TECKENTRUPA. Marek Czubaj 71 3 44 48 63, 602 63 64 79

Wielkie dzięki,

Mam już właśnie ofertę od Irgi na Hormanna w specjalnym rozmiarze, także chętnie porównam.

A czy ktoś jeszcze ma bramę Teckentrupa? Szczerze mówiąc to wcześniej o takim producencie nie słyszałem - jak to się sprawuje???

pozdrawiam,

Grzesiek

Hej, po pierwsze chciałem się przywitać.

Kłaniam się z Wrocławia, ale mam nadzieję wiosną rozpocząć budowę w Kiełczowie.

Od razu mam pytanko - czy ktoś z Was się orientował czy gmina Długołęka proponuje jakieś dofinansowania do inwestycji ekologicznych (w szczególności chodzi mi o solary) ?

Frankai a co polecasz do bramy dwuskrzydlowej? I czy mozna jedno skrzydło otwierać na 90 stopni i 180stopni? albo moze to bez sensu czy tez sie nie da?

Trudno mi polecać, bo nie przeleciałem wątków na forum :roll:

Wziąłem Allegro i popatrzyłem na ceny, a potem przejechałem się do Seltex-u, bo miałem blisko. Stwierdziłem, że zaryzykuję. Somfy znane mi jest z systemów roletowych i sterowań. Widziałem kiedyś, że mają tam duże doświadczenie. Zakładam więc, że w napędach do bram też, a jeżeli nie to nie zaryzkują wypuszczenia kitu. Zresztą 3 lata to przyzwoita gwarancja. Z kolei Avidsena widziałem u Seltexu, wiec albo jakoś działa, albo... zamontowali, żeby podbić sprzedaż ;) Ich wiarygodność wzrosła w chwili, kiedy bramowy napęd Avidsena określili jako słaby i nie polecali mi go mimo, że moją bramę teoretycznie by uciągnął.

Na bazie mojej szczątkowej wiedzy - 180 stopni się nie da. Przynajmniej na raz ;) Zdaje się że 110 to jest maksymalny kąt dla większości. Zdarzają się chyba do 130, ale 180... Może są jakieś specjalne rozwiązania, ale będą pewnie kosztowały krocie. A może brama łamana (np 1+2m)? Pierwszy kawałek na pierwszym siłowniku, a na nim kolejny :wink: Otwiera się pierwszy siłownik i brama staje co najmniej pod kątem 90 stopni. Potem drugi i reszta bramy łamie się stając równolegle do płotu.

Hej, po pierwsze chciałem się przywitać.

Kłaniam się z Wrocławia, ale mam nadzieję wiosną rozpocząć budowę w Kiełczowie.

Od razu mam pytanko - czy ktoś z Was się orientował czy gmina Długołęka proponuje jakieś dofinansowania do inwestycji ekologicznych (w szczególności chodzi mi o solary) ?

Witam

Gmina nie ma dofinansowania do solarów. W tym roku 1000 zł do szamba ekologicznego i do dachów (wymiana azbestu). W następnym podobnie:(

Witam

Gmina nie ma dofinansowania do solarów. W tym roku 1000 zł do szamba ekologicznego i do dachów (wymiana azbestu). W następnym podobnie:(

Szamba ekologicznego? Chodzi o przydomową oczyszczalnię ścieków?

PS. Czy ktoś z Was próbował wyrwać kasę na instalacje ekologiczne z innych źródeł? (Unia? BOŚ?)

niezła sumka - połowa prostej oczyszczalni. Ale nawet i ten 1000 zł nie do pogardzenia jeśli i tak trzeba wybudować szambo. Biję się z myślami co do oczyszczalni - kanalizacja jest w trakcie budowy. Możliwe, że wybudują ją zanim się wprowadzę, a możliwe, że parę miesięcy później...