Frankai 12.11.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 W temat się nie wgryzałem, fizykę dawno już zapomniałem, ale gdzieś tam się kołacze, że 1kG=9.81N. kG to dawna, niepoprawna jednostka siły - "kilogram siła", czyli siła z jaką Ziemia przyciąga masę jednego kilograma. Oznaczałoby to ni mniej ni więcej tylko to, że napęd 800N da radę dźwignąć 81.5kg. Ja też fizykę miałem dawno temu, ale to chyba tak prosto nie działa. Myk chyba polega na tym, że tej bramy nie podnosisz ale ją ciągniesz w poziomie - a tutaj siła jest mniejsza potrzebna. [...] Rozmawiałem jeszcze raz z przedstawicielem nt rodzaju napędu i mi kobieta powiedziała, że oni w Hormanie mają specjalne tabelki - jaki napęd nadaje się do jakiej maksymalnie bramy i do szr550cm mają supramatic 800N i tak sprzedają i nie mają problemów (chyba, że do garaży wielostanowiskowych - to wtedy mocniejsze). Dodatkowo spróbowałem znaleźć jakieś specyfikacje - Hormann akurat nie podaje ale znalazłem jakiś inny napęd: Comfort 250 (Marantec) -------------------------------------------------------------------------------- Do bram uchylnych, segmentowych (zwykłych i ocieplanych), uchylnych dzielonych. Szerokość bramy: maks.do 5,5 m Ciężar bramy: maks.do 175 kg Liczba miejsc postojowych: maks. 12 Ilość cykli: maks. 24 dziennie Siła pociągowa i nacisku: 700 N Prędkość przesuwu: 140 mm/s. Czas otwierania: ok. 15 s. Napięcie znamionowe: 230 V Idąc prostymi wyliczeniami (10N około 1kg udzwigu) oznaczałoby, że ten napęd pociągnie tylko około 70kg - w specyfikacji mają 175kg. Hmmm... Nie przekonuje mnie to, że napęd ciągnie w poziomie - brama i tak musi się unieść ku górze. Miałbym w sumie jakieś wytłumaczenie, ale musiałbym... zobaczyć zainstalowany napęd, a nie ma pod ręką. Tzw. "blok ruchomy" powoduje zmniejszenie koniecznej siły poprzez to, że zmienia się "ramię" (musimy wyciągnąć dwa razy więcej sznurka). Praca więc pozostaje bez zmian. Wielokrążek powiększa ilość sznurka i "pomniejsza" podnoszony ciężar jeszcze bardziej. A może wartość podawana jest dla silnika, a on ma jeszcze jakąś przekładnię? W sumie nie potrzebne mi to do szczęścia, ale chciałbym zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 12.11.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Kochani, czy macie przetestowaną firmę od przyłączy wod-kan do budynku. Nasze kochane wodociągi wstydu nie mają przy wycenach Budujemy w okolicach Św. Katarzyny. Byłabym zobowiązana za namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 12.11.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Agagaj, u nas robiła gmina. Ale nie polecam. Strasznie drodzy. Lepiej dogadac sie z koms prywatnie. Szukam aktualnych namiarów na tanich wylewkarzy. Możecie coś podrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 12.11.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Jolu u mnie robił miesiąc temu Jarek Królczyk tel. 603 200 120 lub 603-999-779. Jestem b. zadowolona. Inne namiary na sprawdzone ekipy (z moich notatek) też miałam z forum: Wylewki RAFAŁ LIPIEC 693075607 od Secamawylewki Dariusz Brzoza 691 361 890wylewki Pan Janzar z FMwylewki Darek Brzoza tel. 691 361 890 ufff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 12.11.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Aga, dzięki wielkie. Mam do oddania ziemię. Potrzebuje ktoś może?.Ziemia, naprawdę pierwsza klasa. Idealna do ogrodu. Niemniej będziemy kopać pod oczko wodne i będzie jej za dużo. Trzeba się decydować w miarę szybko, bo teraz jest swobodny dostęp, a potem wstawię ostatnie słupki płotu i będzie ciężko wjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 12.11.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Aga, dzięki wielkie. Mam do oddania ziemię. Potrzebuje ktoś może?.Ziemia, naprawdę pierwsza klasa. Idealna do ogrodu. Niemniej będziemy kopać pod oczko wodne i będzie jej za dużo. Trzeba się decydować w miarę szybko, bo teraz jest swobodny dostęp, a potem wstawię ostatnie słupki płotu i będzie ciężko wjechać. witaj dzieki za rozmowe u nas tez robil wylewki Jarek Królczyk szybko sprawnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stoopek 12.11.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 cześć, Czy jesteście w stanie polecić jakąś hurtownię z dobrymi cenami materiałów budowlanych we Wrocławiu lub okolicach Obornik Śląskich/Trzebnicy. Interesuje mnie: - pustak ceramiczny 24/25 oraz 12 (małe ilosci 18 i - pustaki stropowe Teriva i belki - systemy kominowe - dachowka ceramiczna (Roben/Tondach lub podobnej klasy) - okna dachowe - wełna mineralna - styropian fasadowy Szukam również firmy z tanią stolarką okienna oraz z bramami garażowymi. Z góry dzieki za namiary. P.S. Jesli taki post był ostatnio to przepraszam i prosze o linka :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.11.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Ponieważ 2mce temu obiecałem, skrobnę 2 słowa nt współpracy z fmą Impro przy ul. Robotniczej. Może pamiętacie że jakoś tak niefartownie się zaczęła ale odezwał się na PW p. Sebastian i sprawa ruszyła z miejsca. Zamówiłem drzwi , otrzymałem rabacik dla grupy wroc. Czas oczekiwania na drzwi zew fmy K&P miał wynosić 6-8tyg. Faktycznie przyszły 8 tygodnia (pewnie teraz jest wzmożony ruch w drzwiach zew przed zimą na produkcji) i 9 tygodnia miałem drzwi zamontowane . Ekipa montażowa fajna i słowna. Coś tam chyba będzie wymagało delikatnej regulacji ale generalnie jest ok i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 13.11.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 ... A od poniedziałku wchodzi ekipa od Damro i układaja kosteczke. Jeszcze raz dzieki Jola za namiar. Cieszę się że zaczynają już u Ciebie,uwierz,będziesz zadowolona,fajne chłopaki i pracowite,robią szybko,dokładnie i przede wszystkim czysto. Czy mogę poprosić o namiary na tą ekipę od kostki? Dla mnie to temat na następny rok, ale warto sobie zapisać. z góry dzięki. pozdrawiam. Ja również bardzo proszę o namiary na tą ekipę. Może uda się położyć kostkę jeszcze w tym roku... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 13.11.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Hej Przymierzam się wreszcie do drzwi wewnętrznych. Mamy gdzies punkt z dobrą ceną na Portę i jej montaż?? Trociu - nie załamuj mnie. Budus nie jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 13.11.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Jolu u mnie robił miesiąc temu Jarek Królczyk tel. 603 200 120 lub 603-999-779. Jestem b. zadowolona. Inne namiary na sprawdzone ekipy (z moich notatek) też miałam z forum: Wylewki RAFAŁ LIPIEC 693075607 od Secama wylewki Dariusz Brzoza 691 361 890 wylewki Pan Janzar z FM wylewki Darek Brzoza tel. 691 361 890 ufff... Pamiętajcie o papie termozgrzewalnej na całości chudziaka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 13.11.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Pamiętajcie o papie termozgrzewalnej na całości chudziaka!! bo ? Pytam bo jeszcze nie położyliśmy, a mamy już instalację wodną i częściowo ogrzewczą na podłodze. Zastanawiam się co dałoby położenie papy gdy ekipa przykręca do chudziaka uchwyty na rury. Przy okazji piękne dziurki by porobili.... Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.11.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Pytam bo jeszcze nie położyliśmy, a mamy już instalację wodną i częściowo ogrzewczą na podłodze. Zastanawiam się co dałoby położenie papy gdy ekipa przykręca do chudziaka uchwyty na rury. Przy okazji piękne dziurki by porobili.... A jak odcinacie wilgoć? Że po co przykręcać? Papa termozgrzewalna łączona z papą wystającą ze ścian, na to styropian, na styropianie leżą sobie rurki luzem, na to siatka zbrojona i betonik z miksokreta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 13.11.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 wiem o tym wszystkim ale jakoś w praktyce tego nie widzę. A rurki które mamy zainstalowane (przykręcone uchwyty do chudziaka) to woda oraz doprowadzenie ogrzewania do rozdzielacza i grzejnika. Jakbym wcześniej położył papę to już by była pięknie podziurawiona. Prawdopodobnie zaizolujemy jakimś płynny środkiem w okolicach rur, a na resztę położymy papę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 13.11.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Pytam bo jeszcze nie położyliśmy, a mamy już instalację wodną i częściowo ogrzewczą na podłodze. Zastanawiam się co dałoby położenie papy gdy ekipa przykręca do chudziaka uchwyty na rury. Przy okazji piękne dziurki by porobili.... A jak odcinacie wilgoć? Że po co przykręcać? Papa termozgrzewalna łączona z papą wystającą ze ścian, na to styropian, na styropianie leżą sobie rurki luzem, na to siatka zbrojona i betonik z miksokreta. Pomalutku, na parterze: papa, FOLIA, styro, folia, posadzka na piętrze: styro, folia. posadzka. Kontakt papy bitumicznej ze styropianem doprowadzi do jego degradacji. Nie wiem jakie produkty takiej reakcji emitują się do pomieszczeń, ale styropian pomału będzie znikał. Małgoś - u nas papa poszła dopiero po hydrauliku. Na parterze nie kotwił rur, więc podnosiliśmy je na tyle, żeby palnikiem nie uszkodzić otuliny. Osłanialiśmy też płytą z wełny mineralnej. Praca własna 2 dni dla 2 niewykwalifikowanych osób / 110 m2. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 13.11.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Podaję namiary na brukarzap.Karol 607 342 147możecie powołac się na Darka z Mrozowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 13.11.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Małgoś - u nas papa poszła dopiero po hydrauliku. Na parterze nie kotwił rur, więc podnosiliśmy je na tyle, żeby palnikiem nie uszkodzić otuliny. Osłanialiśmy też płytą z wełny mineralnej. Praca własna 2 dni dla 2 niewykwalifikowanych osób / 110 m2. Pozdrav Trabi - Też tak mamy zamiar zrobić, niestety tylko rurek nie podniesiemy, ale zasmarujemy jakimś zajzajerem A tak wogóle, to gdzie się podziewasz, kiedy nas odwiedzisz na budowie? Wypadałoby złożyć rewizytę , jakby co to jutro jesteśmy cały dzień, to wpadaj na kawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.11.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Właśnie zakrywałem parkiety przez malarzami, więc szybko strzeliłem foty merbau, bo abiuranę mam już obpstrykaną. Tym razem jednak wziął filtr polaryzacyjny, żeby zlikwidować odbłyski i szok - działa lepiej niż myślałem. Miniaturki są klikalne. Obydwa zdjęcia były robione tuż po sobie około godziny 15:10, czyli słońce świeciło już ciepłą barwą. Okna wychodzą na południe. Aparat ustawiony w trybie automatycznym z priorytetem przesłony (ekspozycję reguluje czasem naświetlania), które była ustawiona na 2.8. Nasycenie barw mam zawsze ustawione na High, a ostrość i kontrast na Normal. Zdjęcie bez filtru:http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8440/712775879_VA7mt-S.jpg Zdjęcie z filtrem, ustawionym na tłumienie odbłysków:http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN8441/712775635_njq59-S.jpg Widać ewidentnie, że światło odbijające się od lakieru "oślepiało" aparat. Czasy naświetlania to odpowiednio 0.0254 i 0.238s, czyli ponad 9-krotnie dłużej naświetlane było zdjęcie z filtrem i stąd lepszy efekt - kolor jest wierniej oddany i widać podłogę a nie jasną i ciemną plamę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 14.11.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Pamiętajcie o papie termozgrzewalnej na całości chudziaka!! bo ? Pytam bo jeszcze nie położyliśmy, a mamy już instalację wodną i częściowo ogrzewczą na podłodze. Zastanawiam się co dałoby położenie papy gdy ekipa przykręca do chudziaka uchwyty na rury. Przy okazji piękne dziurki by porobili.... Pozdrawiam Michał Odpowiedż już padła. Mniejsze problemy jeśli planujesz na całym parterze płytki. Jeśli drewno, ryzyko istnieje. Folia pod wylewkami rozszczelnia się przy ich tężeniu - to zbyt duży ciężar, by przetrwała. Papa jest idealna. Poza tym izolacji wszelkiego typu nigdy za dużo;) w domu. Drążyłem ten temat, bo u mnie wylewkarze nie doradzili mi bym wyłożył wszystko papą. A tak naprawdę to hydraulicy przed ułożeniam stryopianu i podłogówki powinni tego dopilnować. A może mogą też to zrobić ekipy od stanu surowego. Jak widzicie kompetencje w tym zkresie są niejednoznacznie przydzilone do branży, więc........SAMI TEGO PILNUJCIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 14.11.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Słuchajcie; uruchomiłem rekuperację na Nikoli 400 - jest super!Teraz rozumiem i znam różnicę miedzy wentylacją grawitacyjną i mechaniczną z REKU.Dom jest ciepły, a jednocześnie wyczuwa się rześkość. Jest czym oddychać, nie ma zapachów. W nocy super się śpi, a rano w sypialni nie ma zaduchu. I to wszystko bez koniecznośći wypuszczania ciepła przy wietrzeniu domu przez okna. Muszę uszczelnić teraz całą stolarkę. Rewelka - więcej opiszę niebawem w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts