Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Są gotowe mufki do każdego przekroju. Zaciska się je na przewodach. Można też lutować, choć (nie wiedzieć dlaczego) nie polecane.

Lutowanie jest kłopotliwe. Trudno jest określić czy lut jest OK czy nie, a z czasem jakość połączenia może ulegać degradacji (zimne luty). Skręcone przewody, a tym bardziej zaciśnięte, są bardziej niezawodnym połączeniem.

Gryzie mnie kwestia tych kabli. Bardziej niż kwestia finansowa (odkopanie, kabel, mufki), pewnie jest to lenistwo, brak czasu i dysonans poznawczy (taki głupi sposób działania naszego mózgu, na który się łapią nawet doświadczeni psychologowie).

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

to zależy gdzie sie budujesz. na węźle bielańskim swego czasu bralismy takie stemple, wiekszą ilość kolega brał w okolicy stacji Orlen na Klecińskiej przed estakadą Gądów.

Mówisz o drewnianych?

Zgodnie z tym co napisałem - potrzebuje i te, i te.

Metalowych mniej, drewnianych znaczną ilość.

Jesteś w stanie sprecyzować dokładniej miejsce odbioru?

miałem na myśli metalowe - częśc brałem na węźle bielańskim na zjeżdzie z wrocka na Zgorzelec - przed stacją benzynową skret w lewo.

kolega zas brał bodajze w Ramirent przy Klecińskiej jadąc od Grabiszynskiej w kierunku Gądowa między 1 a 2 swiatlami jest stacja Orlen i w tej okolicy - tam jest chyba nawet reklama wypozyczalni sprzetu budowlanego.

Akwarium na razie nie planuję ;)

Więc do wody pitnej, żelazka, etc.

Do żelazka to najlepiej w Allegro znaleźć (sam szukałem tam do nawilżacza) - tylko nie wiem czy warto, bo przy takim zużyciu taniej kupować destylowaną.

Do picia nie polecam, bo taka "wykastrowana" woda z tego co piszą jest wręcz szkodliwa - dlatego za osmozą podłącza się mineralizatory.

Ja jednak wolę średniozmineralizowaną wodę z naszych pięknych gór (a konkretnie Potok Górski z okolic Polanicy - do kupienia w Intermarche) ;-)

Wg mnie jedynie do nawilżacza może się przydać (zwłaszcza zimą).

Ja póki co wstrzymałem się z zakupem - może temat wróci zimą gdy w domu będzie zbyt suche powietrze.

Ponawiam kwestię kosztu położenia płytek na schodach wejściowych do domu.

Mam wyceny na poziomie 1 500 zł za 30 mb [15m2] (3-4 dni pracy 1 fachowca) i wg mnie to przesada - może znacie solidnego fachowca w okolicy Jelcza który ma rozsądniejsze ceny ?

Gdyby ktoś z Was szukał rozsądnej cenowo brygady do wykonania ogrodzenia ( w okolicy Jelcza) mogę polecić swoich szwagrów (trenowali u siebie, potem u mnie, a teraz wykonują montaże innym) - np. teraz wykonują jedno (podmurówka, słupki, panele drewniane) i za 130 mb (3 tygodnie pracy w 2 osoby) wezmą niecałe 4 tys zł [aż szkoda, że nie mają doświadczenia w kładzeniu płytek na schodach].

wojgoc

Brukarza miałam od Frankai, kładą kostkę granitową i betonową. Ceny rewelacyjne ( ja jesienią za granitową płaciłam 35zł/mkw kostki 6/8 ) Szybko, sprawnie. Baardzom zadowolona. Trochę zostało mi tej kostki, ale w tej chwili nie mam pomysłu na -ścieżka? ognisko?

Brukarz Zenon Pawlicki 601-884-073 ..........brać w ciemno.....

pozdrawiam wszystkie stare ryjki :)

dzieki za odpowiedz

na ciebie zawszw mozna liczyc

a tak przy okazji jak sprawuja sie wasze panele egger orzech sienna /wydaje sie ze wy takie macie/ moj syn takie wybral a mamie zostaje sprzatanie

pozdrawiam

Panele te mam na całej górze i sprawują się naprawdę super. Są ciemne, ale nie ma tragedii z utrzymaniem w czystości. Zresztą kto mi tam łazi po sypialniach?

wojgoc

Brukarza miałam od Frankai, kładą kostkę granitową i betonową. Ceny rewelacyjne ( ja jesienią za granitową płaciłam 35zł/mkw kostki 6/8 ) Szybko, sprawnie. Baardzom zadowolona. Trochę zostało mi tej kostki, ale w tej chwili nie mam pomysłu na -ścieżka? ognisko?

Brukarz Zenon Pawlicki 601-884-073 ..........brać w ciemno.....

pozdrawiam wszystkie stare ryjki :)

NaTAlia czuj się odwzajemniono pozdrowiona ;0

A wiele brał za ułożenie m2? (i czy były to wszystkie warstwy - od korytowania)

Witam

Poszukuje namiary na stolarza , który wykonuje meble kuchenne , oraz ciekawe meble młodzieżowe ( zagospodarowanie skosów).

Pozdrawiam

Ewa

Ja polecam Pana Marcina z Piekar k. Jelcza tel. 609 034 113 - zaprojektował i wykonał dla nas meble kuchenne, robi także inne (zabudowy, szafy itd.).