Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Asiu, zapraszam serdecznie. Co do kostki to brałam od firmy, której link podaję niżej. . Są kawał drogi od Wrocka, ale z transportem nie ma problemu, bo biorą z Długołęki. Polecam

http://www.allegro.pl/item1021468129_kostka_nostalit_barwy_jesieni_hds.html

Jolu bardzo dziekuje za zaproszenie:)

Nie omieszkam skorzystac:)

Czas jeszcze bliżej nieokreslony;) Ale chęć wielka, wiec na pewno sie uda;)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam pytanie do tych co już przechodzili kwestie świadectwa energetycznego (czy jak się to zwie). Mówiąc wprost - dom stoi i g... mnie już obchodzi ile zużywać będzie energii. Interesuje mnie tylko, żeby w miarę tanio, a przede wszystkim bezboleśnie przejść proces odbiorowy. Widzę na Allegro sporo ofert, ale często są zastrzeżenia "kompletna dokumentacja". Jak wyglądało to u Was? Wiem, że niektórzy brali z Allegro. Trzeba było latać z miarą i sprawdzać czy wymiary się zgadzają? Czy w urzędzie sprawdzają w jakiś sposób te świadectwa, czy tylko "na sztukę"?

Dzięki. Napisałem pytanie do jednego gościa z Allegro i chyba faktycznie nie ma problemów, bo nie chce tylko projekt. Cena 200zł. No cóż - tak jak się spodziewałem - ceny radykalnie spadły ;) Zaczynało się kiedyś od 1000zł, ale jak widać - konkurencja robi swoje ;)

Przy okazji, ktoś z Was w ostatnich tygodniach doczekał się na zwrot VATu z US? Większość osób z którymi rozmawiałem, twierdziła że czekania sześć miesięcy i jeszcze chyba trzy tygodnie na przelew. Dzisiaj miałem telefon (po 4 miesiącach) żeby podjechać i podpisać poprawki. Czyżby wrocławski US podobnie jak KW przyspieszyły w końcu pracę i nie czekają do ostatniego dnia terminu?

Przy okazji, ktoś z Was w ostatnich tygodniach doczekał się na zwrot VATu z US? Większość osób z którymi rozmawiałem, twierdziła że czekania sześć miesięcy i jeszcze chyba trzy tygodnie na przelew. Dzisiaj miałem telefon (po 4 miesiącach) żeby podjechać i podpisać poprawki. Czyżby wrocławski US podobnie jak KW przyspieszyły w końcu pracę i nie czekają do ostatniego dnia terminu?

Ja zgłaszałem w tamtym roku - tak jakoś na wiosnę - i w lecie miałem pieniądze i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Na pewno nie czekałem 6m, a poza tym Pani zadzwoniła, że ma do kilku pozycji wątpliwości, wezwała mnie do siebie, wyjaśniła dlaczego nie mogę tego odpisać, a potem sama przeliczyła już ostateczną kwotę, pomogła nanieść poprawki - pełna kulturka - a kwota była spora bo z materiałów za cały stan surowy.

Chyba nie taki diabeł straszny ;) Parę lat temu byłem na korektach przy uldze remontowej i zawsze fajnie w miłej atmosferze. Dzisiaj także facet przekazał, że naniósł poprawki ołówkiem i tylko mam podjechać parafować je. Podobno odpadły OSB i chyba grunt, różnica jakieś 400zł na całości zwrotu.

Mam taką małą zagwozdkę - elektryk wypuścił mi przy drzwiach wejściowych kabel zasilający i drugi który idzie do centralki z dzwonkiem - problem w tym, że mam grube ocieplenie i tynk, a nie ma tam typowej puszki, i teraz nie wiem czy dać włącznik dzwonkowy natynkowy (brązowy znalazłem w Allegro, ale jest duży i będzie kiepsko wyglądał) czy też wywiercić dziurę w styropianie np. wiertłem koronowym i wstawić puszkę (ale w styro bardzo słabo będzie się to trzymało).

Może macie pomysł lub doświadczenie jak zamontować porządnie taki włącznik w ocieplonej ścianie ?

problem w tym, że mam grube ocieplenie i tynk, a nie ma tam typowej puszki, i teraz nie wiem czy dać włącznik dzwonkowy natynkowy (brązowy znalazłem w Allegro, ale jest duży i będzie kiepsko wyglądał) czy też wywiercić dziurę w styropianie np. wiertłem koronowym i wstawić puszkę (ale w styro bardzo słabo będzie się to trzymało).

Wyłącznik natynkowy i tak jakoś musisz umocować. Na kołki (w styropian?) lub na klej. To już chyba lepiej osadzić puszkę w tym styropianie. A czemu wiertłem chcesz rzeźbić? Podejrzewam że tynk nie jest zbyt gruby i śrubokrętem w nim dasz radę zrobić dziurę. Potem nożem lub... lutownicą. Brzegi otworu wyrównasz klejem. Ważne by robiąc otwór nie poharatać zbyt styropianu, a tak by wyszło używając koronki.

Złożyłem koniec stycznia , w zeszłym tygodniu tez byłem na poprawkach - kasę powiedzieli ze wyslą w ciągu 30 dni, pani była na tyle uprzejmą ze błedy pomogła mi poprawić (nawetr te na moją niekorzyść .

Zego słowa nie mogę powiedzieć na US (na zus to co innego :D;) )

Co do osmozy to przedzwoń do P.Plast na Robotniczej - link:

http://www.pplast.pl/index.php/oferta

- jeśli mają to pewnie w dobrej cenie i można obejrzeć wszystko na miejscu w magazynie.

Hej. W sumie mam po drodze do/z pracy, więc po weekendzie jak pojawię się we Wrocku, to zakręcę do nich. Dzięki za pomysł.

Póki co na razie na sieci znalazłem sklepik, gdzie mnie nie zlali i coś polecili. Bo wcześniej na allegro znalazłem firmę z Wro ale chyba nie do końca byli zainteresowani nowym klientem.

Nie kojarzę dyskusji na grupie o domach z prefabrykatów. Raczej szukaj na "Wymianie doświadczeń" czy to za pomocą forumowej szukajki czy googli. Kiedyś Google po "site" były o niebo lepsze. Nie wiem czy po zmianach szukajka daje sobie radę czy nie.
Google już można powiedzieć działa z nową odsłoną. Indeksuje już nowsze posty. Ale coś ostatnio mi się nie podobało - za dużo razy linkowało do tych samych tematów. Ale może z czasem się poprawi

Złożyłem koniec stycznia , w zeszłym tygodniu tez byłem na poprawkach - kasę powiedzieli ze wyslą w ciągu 30 dni, pani była na tyle uprzejmą ze błedy pomogła mi poprawić (nawetr te na moją niekorzyść .

Zego słowa nie mogę powiedzieć na US (na zus to co innego :D;) )

Hej, złożyliśmy pod koniec grudnia o zwrot VAT-u, tak więc do końca czerwca mają czas. Już się doczekać nie mogę, bo chciałabym otynkować dom :)

Secam, a w którym urzędzie się rozliczasz? Mam nadzieję, że z naszego urzędu (Fabryczna) Panie będą równie miłe :) :) :)

Hej, złożyliśmy pod koniec grudnia o zwrot VAT-u, tak więc do końca czerwca mają czas. Już się doczekać nie mogę, bo chciałabym otynkować dom :)

Secam, a w którym urzędzie się rozliczasz? Mam nadzieję, że z naszego urzędu (Fabryczna) Panie będą równie miłe :) :) :)

Cześć :)

My krzyki

W tamtym roku bardzo sprawnie nam poszło . słyszałem że idzie tym sprawniej im lepiej są przygotowane dokumenty.