adamrw 08.05.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Mam pytanie o okno do domku Od paru miesiecy robie rozeznanie, wyceny itd.. im wiecej tego mam tym wiem mniej. Kusza mnie okna z Oknoplast Krakow, pytanie tylko czy podobnej jakosci nie beda jakies Empolowskie, Siuba, lub inna lokalna "fabryka". Przeszukałem archiwum ale sytuacja na rynku troche sie zmienia i moze ktos z Was cos podpowie, gdzie daja dobry rabat i dobre okna Ja wybrałem Empol, profil większości okien Si82 (do garażu zwykła 70). Cenowo wyszło przyzwoicie, mimo wyszukanych oczekiwań (P2/WK2 + pakiet dwukomorowy). Te same profile wykorzystuje też wrocławski Wimarol, ceny podobne do Empolu. Z kolei sąsiad nie polecał firmy z pl. Bema handlującej Oknoplastem - ponoć o najprostszą , wynikającą z umowy, regulację nie mógł się doprosić. pzdr A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 08.05.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 haku, ja mam Jezierskiego. Okazali się w moim przypadku sporo tańsi od Oknoplastu. Zresztą Oknoplast nie chciał się podjąć produkcji okien do mojego domu.. Co do Jezierskiego, to górna półka wśród plastików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniak25 08.05.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Witam szanowna Grupo Nie dawno była dyskusja o oknach i widzę ze wróciła, generalnie cieszę się bo po lekturze różnych wątków zdecydowaliśmy się na Jezierskiego elita thermo, obustronny orzech. Jednak problem jest dla mnie z tymi szybami bo też faktycznie nie chce zwariować, na froncie nie mieszkamy ale decyzję i tak ciężko podjąć. Dostaliśmy ofertę od polecanego Pana Mariusza z Bau-man. W mojej ofercie okienka ze standardową szybką wyszły 15700 i teraz mam dwie opcje: szyba p2 dopłata 2 700, pakiet 3szybowy dopłata 930. Wydawało mi się, że powinno być odwrotnie z tymi dopłatami. Na parterze będą rolety integro chyba krispol choć jest tańsza o 1500 zł oferta na rolety portos ale bramy garażowe też krispol więc żeby już kolorów nie dobierać weźmiemy jednej firmy. Co byście radzili? Niby różnica nie jest wielka ale jest bo za te 1700 zł to bym silniki do rolet miała ale z kolei mi osobiście te 3 szybki to się średnio podobają choć grubość ramy się nie zmienia to tak wizualnie nie jestem przekonana. No w kropce jestem generalnie a decyzja musi zapaść w poniedziałek najpóźniej więc heeeelp pleeease Jeszcze mi przyszło do głowy, może zostać przy standardowych szybach a rolety dać na całym domu a nie tylko na parterze bo głupio to będzie wyglądać. No i jeśli chce silniczki do rolet to czy jest sens na małych okienkach np w wykuszy albo w kuchni, spiżarce czy garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 08.05.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 U nas jest pakiet trzyszybowy. W moim wielkim oknie i dwóch bocznych kosztowało to ok. 2 tyś. Teraz np.przeznaczyłabym tę kasę na meble do jadalni. Wątpię, żeby to miało większe znaczenie w kosztach ogrzewania. Pewnie jak solary i inne takie, zwróci się za jakieś20 lat. Pamiętaj też, że przy pakiecie trzyszybowym inaczej wygląda profil! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 08.05.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Szukam jakiegoś dobrego i nie bardzo drogiego "podbitkowca" Macie może jakieś sprawdzone namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 08.05.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Okna kupilam w Exterm-2 w Psarach. Drzwi zewnetrzne tez u nich. Drzwi mam grafitowe, jak brame normstahla.Rolety zewnetrze w Schweiker w Dlugolece. Mam je w calym domu, ale chronia, przede wszystkim, strone zachodnia przed wiatrem i deszczem. O wiele cieplej w pokojach po zaslonieciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.05.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 czy ktoś z Was jest na etapie ogrodu? hej my też się przymierzamy do ogrodu. Dlatego poszukuję trochę ziemi, coby dosypać i podrównać. Roundup też polany ale raczej z przekory, bo i tak wiem, że różne świństwa jeszcze będą rosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 08.05.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Jola, jutro dam Ci numer do pana Michala. Nie jakiegos dobrego "podbitkowca", ale bardzo dobrego.Chyba, ze wczesniej Mich Asiek Ci poda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haku 08.05.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Dzieki z podpowiedzi, do Jezierskiego wyslalem wymiary do wyceny. Zapomnialem o Exterm-2 tez im wysle. Teraz mam pytanie z dziedziny ogrodowej. Mamy zamiar obsadzic dzialke czyms takim jak Thuja Szmaragd. Ktos mi powie w jakiej odleglosci od granicy i co ile je posadzic zeby uzyskac efekt zywoplotu ? Jakis specjalne nowozy lub podsypki zastosować ? Na razie wyrównalismy metrowy pas przy płocie w zwiazku z tym ze ziemia troszke gliniasta zostala posypana piaskiem. Po wsadzeniu w ziemie tujek plan jest taki, zeby rozciagnac geowłóknine i na nią wysypać kore. Na razie wygląda to tak: http://www.desacon.de/allegro/tuj.jpgJakieś rady i sugestie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 08.05.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Jolu Twoj sąsiad Pan Wojtczak jest zarąbistym podbitkowcem przece....mówiłaś, że go znasz? Pytam o ogrody bo rozmawiałam ostattnio z ogrodnikiem z Iwin, moze gdyby była jakas grupa to byłby i rabat?MOgę też śmiało polecić panów robiących ogrody - megaszybkie lopezy, ceny - - około 20-25% wartości posadzonych roślin haku jestem własnie na etapie tuji szmaragdówJeśli chcesz miec gęsty zywopłot - sadz co 60-65cm.Jeśli z prześwitami to więcej.Geowłóknina ok trochę się narąbiesz przy tym ale ok - widze, że u mnie to w sumie działa - chwaściorów jest malusieńko. Co do kory jest jeden minus - po jakimś czasie trzeba ją uzupełniać ponieważ idzie precz z wiatrem.Co do sadzenia - mi powiedziano - sadzić w glebę (nie wygłupiac sie z ziemia pod iglaki ale ja mam 100 sztuk....) potem PODLEWAC PODLEWAĆ.....po 2 tygodniach sypnąć czymkolwiek na iglaki i znowu podlewac podlewac podlewac caly saezon dobrze i porządnie. Potem patrzeć jak rośnie tą ziemię z piaskiem oczywiscie przekopać w czasie sadzenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haku 08.05.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Nie wiem czy bede mial moc zeby to przekopac. To co widac na zdjeciu to jest gdzies 1/8 tego co ma byc zrobione. Jeszcze pytanie o odległość od granicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 08.05.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 no szmaragdy to takie kolumnowe bardziej są. więć promień około 70cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 08.05.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 no szmaragdy to takie kolumnowe bardziej są. więć promień około 70cm my sadzilismy co 60 cm od plotu zostawilam troche wiecej miejsca okolo 1m zanim podrosna moje tuje/maja okolo 1m/ posadzilam przy plocie pnacza ladnie zazieleni mi sie wokol domu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 08.05.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 my sadzilismy co 60 cm od plotu zostawilam troche wiecej miejsca okolo 1m zanim podrosna moje tuje/maja okolo 1m/ posadzilam przy plocie pnacza ladnie zazieleni mi sie wokol domu pozdrawiam kopalismy duze dolki uzupelnialismy ziemia do iglakow podsypywalismy i podlewalismy nam mowiono zeby w pierwszym roku nie nawozic ile ludzi tyle opini pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 09.05.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 ja właśnie wczoraj przeglądałam producentów roślin i znalazłam szkółkę w Iwinach, ale nie mają wszystkiego na czym mi zależy. Ja na początku też chciałam żywopłot z tuj, ale jak na żywo zobaczyłam obsadzoną podobnej wielkości działkę to zrezygnowałam na rzecz pięknego świerku koreańskiego. Jakoś w mojej leśnej okolicy nie pasuje mi egzotyczny wygląd tuj. A tak muszę przyznać, że budowa domu to pikuś w porównaniu z urządzeniem ogrodu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 09.05.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Natalia czyli nie jesteś zainteresowana?cóż to za cuda tam masz przewidziane bardzo jestem ciekawa... bardzo ale to bardzo ładne roślinki widziałam też na bielanach..... ja muszę mieć płot z czegoś jak najbardziej bezobsługowego a jakoś beton mi się nie widział.Moi przyszli sąsiedzi wybudowali dom prawie w moim salonie;) więc muszę wyszarpać trochę intymności... Daro_K pisałeś o nawodnieniu - jaki system planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.05.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda wybór roślin w najlepszej szkółce z jaką się spotkałem to zajrzyjcie tu: http://www.drzewa.com.pl/aktualna-oferta-szk%C3%B3%C2%B3karska-oraz-parametry-ro%C2%B6lin-i-43.html Tylko się nie przeraźcie, że sama Thuja (żywotnik) występuje w 32 różnych odmianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.05.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 ja muszę mieć płot z czegoś jak najbardziej bezobsługowego a jakoś beton mi się nie widział.Moi przyszli sąsiedzi wybudowali dom prawie w moim salonie;) więc muszę wyszarpać trochę intymności... W mojej miejscowości widziałem, że jeden z sąsiadów, który ma ogrodzenie z siatki od strony drogi pozakładał na nie maty bambusowe - pewnie też takie zastosuję gdy ruszy budowa u najbliższego sąsiada, bo trochę potrwa zanim podrosną thuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 09.05.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 ellaj, XX dzięki za odzew. Pana Wojtaczaka nie kojarzę? Mam już sklerozę czy jak. Dziewczyny podrzućcie namiary a obu panów, please! Kasia, ja mam ogrodzenie panelowe i jak wiesz wielkie okno (bez firan i takich tam). Założyłam maty trzcinowe. Wcześniej była masakra, strach było we własnej chałupie bez makijażu chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 09.05.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 ellaj, XX dzięki za odzew. Pana Wojtaczaka nie kojarzę? Mam już sklerozę czy jak. Dziewczyny podrzućcie namiary a obu panów, please! Kasia, ja mam ogrodzenie panelowe i jak wiesz wielkie okno (bez firan i takich tam). Założyłam maty trzcinowe. Wcześniej była masakra, strach było we własnej chałupie bez makijażu chodzić. Jola swietnie wygladaja te maty dzieki temu nikt nie zaglada do Twoich okien pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts