Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Kochani,poszukuję kogoś od solarów tzn kogoś kto się tym zajmuje,działały ładnie prawie 2 lata aż tu nagle odmówiły posłuszeństwa i nie grzeją mi wody,mój hydraulik na tym się nie zna a ten który mi podłaczał nieodbiera telefonów,pomóżcie proszę bo mnie szlak trafia jak słonko za oknem a ja piec muszę uruchamiac.

Damro producent, dystrybutor na pewno może kogoś wskazać.

Tą firmę znalazłem w necie: http://www.ecomotyl.pl/kontakt

Można też próbować przez instalatorów systemów solarnych firm: Cichewicz, Lazar, Buderus

viamedia takich "budowlańców" to u nas dostatek. Polecam jeszcze zamieścić ogłoszenie w tym miejscu:

http://www.szukajfachowca.pl/zlecenia/budowlane?option=com_adsmanager&page=show_category&catid=3000&ad_province=1&ad_is_materials=0

Ma ktoś z Was kominek w okolicach 2-3 tyś?

Jest przygotowanie na doprowadzenie powietrza z zewnątrz więc powinien być gotowy na to...

Jakieś doświadczenia z produktami z kratki.pl??

Kominek za 2-3 tys.? Miałeś na myśli cały kominek czy wkład za 2-3 tys.? Wg rozmowy z moim kominkarzem, w ocenie kominka istotna jest jego waga. Im cięższy, tym lepszy. Od tego w prosty sposób zależy jego moc. Musi mieć możliwość przyjęcia ciepła, utrzymania i stopniowego oddawania. Hipermarketowe kominki z "blachy" nie są dobrym rozwiązaniem. Zwróć też uwagę na radiator - musi mieć odpowiednią powierzchnię. Zwykle gęstość żeberek jest podobna, a różnią się długością. Zakładając nawet że kominek nie pęknie/przepali blachy, to przy ostrym paleniu, ciepło będzie musiało wychodzić przez szybę (dlatego też kominki panoramiczne czy narożne są bardziej "ozdobne" niż "domogrzejne"), zamiast trafiać do dystrybutora GP.

Kilka lat temu, kiedy mnie to interesowało, tylko 2 producentów dostarczało kominki z wlotem powietrza do paleniska. Jotul i Spartherm. Oba jak wiesz - koszmarnie drogie. Jotul - typowy żeliwny wyrobnik. Spartherm - szamotowy "cudeńka", które wg mojego kominkarza miały sporo problemów z pękaniem tylnej płyty.

Stronę www.kratki.pl odwiedzałem, szukając kratek do kominka. Ostatecznie same kratki – konkretnie firmy 4Fire z Radomia - kupiłem na http://www.sklep.dave.com.pl/grupa/85/. Nie powiem Ci więc nic o tamtym dostawcy.

Są takie laiki jak ja i pewnie ty oraz starszyzna co wie więcej niż niejeden fachowiec, która jak już zdążyłem zauważyć z chęcią służy radą.

No cóż - ludzie są różne, więc i są mało zorientowani fachowcy i są dobrze doczytani inwestorzy, a że wśród tych ostatnich znajdą się także uczynne gaduły, to w miarę swojej wiedzy i czasu pomogą ;)

Kominek za 2-3 tys.? Miałeś na myśli cały kominek czy wkład za 2-3 tys.? Wg rozmowy z moim kominkarzem, w ocenie kominka istotna jest jego waga. Im cięższy, tym lepszy. Od tego w prosty sposób zależy jego moc. Musi mieć możliwość przyjęcia ciepła, utrzymania i stopniowego oddawania. Hipermarketowe kominki z "blachy" nie są dobrym rozwiązaniem. Zwróć też uwagę na radiator - musi mieć odpowiednią powierzchnię. Zwykle gęstość żeberek jest podobna, a różnią się długością. Zakładając nawet że kominek nie pęknie/przepali blachy, to przy ostrym paleniu, ciepło będzie musiało wychodzić przez szybę (dlatego też kominki panoramiczne czy narożne są bardziej "ozdobne" niż "domogrzejne"), zamiast trafiać do dystrybutora GP.
Miałem na myśli cenę samego wkładu. Z tego co udało mi się wyczytać, to jeżeli stalowy to z szamotem lub żeliwny. Co do szyby/typu to wiem - sam zresztą szukam prostych drzwiczek.

Kilka lat temu, kiedy mnie to interesowało, tylko 2 producentów dostarczało kominki z wlotem powietrza do paleniska. Jotul i Spartherm. Oba jak wiesz - koszmarnie drogie. Jotul - typowy żeliwny wyrobnik. Spartherm - szamotowy "cudeńka", które wg mojego kominkarza miały sporo problemów z pękaniem tylnej płyty.

No właśnie tu jest ciekawe - wszyczy piszą, że jak kominek to trzeba robić doprowadzenie powietrza z zewnątrz a równocześnie mało jest wkładów przygotowanych na bezpośrednie podłączenie tego powietrza. Tak jakby wkłady nie nadążyły za tą potrzebą.

Ja też szukam czegoś bardziej klasycznego, ale głónie blokuje mnie brak tego doprowadzenia powietrza....

Hejka

Ja jeszcze z inną sprawą - macie pomysł gdzie można we Wro lub okolicach kupić proste plastikowe szkrzynki - coś a'la te na aukcjach:

http://www.allegro.pl/item1067266267_skrzynki_plastikowe.html

http://www.allegro.pl/item1054028730_skrzynki_plastikowe_15km_od_gniezna_pe_hd.html

Są one po pare złotych i chyba na nich oprę mały system odprowadzania nadmiaru deszczówki. Sam teren dość ładnie mi w jednym miejscu pod drzewami zbiera wodę i z tych skrzynek zrobię chyba mały "zbiornik". Całość przykryję geowłókniną, zasypię lekko ziemią i powinno być ok.

Dołączam dzisiaj do grupy.

Z tego co widzę większość aktywnych w tej grupie jest już w zaawansowanym stadium budowy.

Ja jeszcze nie wbiłem łopaty i jestem na etapie "przebierania" w ofertach budowlańców.

Czy ktoś z Was zaczynał w tym roku?

Może ktoś mi przybliżyć jaka jest sytuacja w okolicach Wrocławia w kwestii dostępności ekip (SSO).

Już się zorientowałem, że rozpiętość cenowa jest olbrzymia, różnice przekraczają 100%.

witaj Viamedia,

ja zaczęłam w tym roku. Wydaje mi się, że z dostępnością to zależy, na kiedy będziesz potrzebować ekipę. Większość budów zaczęła się w tym roku później, bo dopiero na początku kwietnia (zajrzyj do grupy Wiosna 2010-zaczynamy). Ci, co zaczęli od razu są obecnie maksymalnie na etapie dachów, więc za jakiś miesiąc ekipy będą przerzucać się na kolejne zlecenia. Najważniejsze jednak znaleźć kogoś dobrego, a ci mogą mieć terminy pozajmowane. Ja początkowo orientacyjnie dałam ogłoszenie na jednym z portali, gdzie można szukać ekip. Dostałam sporo ofert, ale z żadną nie podjęłam rozmów.Obawiałam się brać kogoś bez polecenia. Potem przesłałam projekt do wyceny 5 firmom (wszystkie polecono - znajomi, architektka, osoby z forum)). Dwie w ogóle nie odpisały. Trzy przysłały oferty. Dwie był na samą robociznę, trzecia na robociznę z materiałami zgodnie z projektem. Cena robocizny we wszystkich była mniej więcej zbliżona - ok. 65 tys. za stan surowy otwarty - dom pow. użytk. 178, pow. całk. 228. Jeśli chcesz, na priva mogę podrzucić namiary. Powodzenia

Są one po pare złotych i chyba na nich oprę mały system odprowadzania nadmiaru deszczówki.

Magik !!! Będzie w situ wodę nosił !!!

Mówiąc poważnie - pewnie masz jakiś genialny sposób, ale ja mimo wszystko podejrzewam, że do deszczówki wymyślono już wystarczająco sporo rozwiązań, żeby nie kombinować.

No chyba że się ma jakąś szczególną okazję. Niańka szwagierki zrobiła sobie basen ze... starej lokomotywy czy wagonu. Wielka metalowa kasta z demobilu, wkopana w ziemię.Może poszukaj kogoś ze zdezelowną cysterną? Ostatnimi resztkami sił niech dojedzie do Ciebie i pozbędzie się zbiornika ;)

Witajcie,

Jak już wcześniej pisałam w tym roku planuję rozpoczęcie budowy. Chcę postawić chociaż fundamenty. Wybrałam "Dom pod modrzewiem 5" z Archonu. Oto on:

http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/5319-dom-pod-modrzewiem-5.html

Mamy nietypową działkę z wjazdem od południa. Po przejrzeniu setek projektów w zasadzie tylko ten dalej nam się podoba. Z tym, że będziemy go chcieli w odbiciu lustrzanym i z podwójnym garażem. Rzućcie proszę fachowym okiem i napiszcie, co o nim myślicie. Będę wdzięczna za wszystkie uwagi.

Kolejna sprawa jest taka, że w tym roku będziemy zmuszeni budować się na odległość. To znaczy, mieszkamy pod Warszawą, a dom chcemy postawić pod Wrocławiem (a konkretnie w Sulistrowicach). Mamy trójkę malutkich dzieci, w tym 4-miesięczne bliźniaki, więc całe przedsięwzięcie proste nie będzie :)

Mam do Was wielką prośbę. Poszukuję dobrego architekta do adaptacji projektu, a także załatwienia za mnie większości spraw papierkowych potrzebnych do uzyskania pozwolenia na budowę. Czy możecie kogoś polecić? Najchętniej z okolic mojej działki, np. z Sobótki, choć z Wrocławia też oczywiście może być. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Marzena