Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

to ja skrytykuję Twój pomysł z przenośnym klimatyzatorem. Tak jak podałeś ceny na allegro od 500zł w górę. Nie piszesz o powierzchni sypialni, bo to są klimatyzatory małej mocy, jeśli sypialnia większa mogą nie schłodzić tak jak trzeba. Hałasują, i tylko chłodzą. Co z gwarancją na taki klimatyzator, kto się podejmie jej naprawy.

Klimatyzator stały jest nie wiele droższy, ale na lata. nie hałasuje, można go czyścić dowolnie często. W razie potrzeby można dogrzać pokój. i co istotne z serwisem nie ma problemu.

Dzięki za odpowiedź :-)

Sypialnia ma powierzchnię 17,4 m2 użytkowej (21 m2 podłóg).

Gwarancja jest door to door lub np. w Castoramie.

Stały jest problematyczny w montażu - raczej sam go nie zamontuję, więc nie biorę go pod uwagę.

Poza tym jest ... stały tzn. gdy będę chciał chłodzić inny pokój np. dziecka to będę musiał kupić drugi, a przenośny na poddaszu mogę bardzo łatwo przestawiać do różnych pokoi.

Co do grzania to większość z przenośnych ma funkcje pompy ciepła.

Witam!

Poszukuję stolarza w okolicach Wrocławia, który potrafiłby zrobić szafę mieszczącą się pod schodami i komponującą się z nimi. Szafa więc byłaby nietypowa. Czy ktoś z Państwa mógłby podać mi namiar na sprawdzoną i zdolną osobę?

Z góry pięknie dziękuję.

Poza tym jest ... stały tzn. gdy będę chciał chłodzić inny pokój np. dziecka to będę musiał kupić drugi, a przenośny na poddaszu mogę bardzo łatwo przestawiać do różnych pokoi.

Mój stolarz zachwalał swoje rozwiązanie - jeden klimatyzator w hallu, żeby nie wiało prosto na niego i po otwarciu dowolnych drzwi - chłodziło dany pokój. Oczywiście musi mieć większą moc. W moim domu to musiałby być naprawdę po byku, bo mam sporo otwartych przestrzeni, a zimne powietrze uciekło by mi zaraz na parter.

Co do przenośnych, to gdzieś mi się tam po głowie tłucze rozmowa z kolegą sprzed paru lat. One działały jakoś tak, że coś parowało a niestety w lecie już i tak jest duża wilgotność, więc tylko pogarszało sprawę. Poza tym odczuwanie gorąca rośnie ze wzrostem wilgotności. A to parowanie to chyba miało odebrać ciepła, bo jak wiadomo tym cię uczyli fizyki, przejście z jednego stanu do drugiego - a zwłaszcza z ciekłego do lotnego - wymaga dostarczenia dużej ilości energii. Tak czy owak - te klimatyzatory miały stać blisko uchylonego okna. Jak u Ciebie da się radę wypuścić rurami od wentylacji, to powinno być OK.

Poszukuję stolarza w okolicach Wrocławia, który potrafiłby zrobić szafę mieszczącą się pod schodami i komponującą się z nimi. Szafa więc byłaby nietypowa. Czy ktoś z Państwa mógłby podać mi namiar na sprawdzoną i zdolną osobę?

Większość stolarzy nie trzyma się jednej specjalizacji. Mi jeden kuchniarz robił wyłazy, drugi drzwi i mebelki do innych pokojów (w tym gięte). Mój schodziarz też robi drzwi, a parkieciarz robi też schody. Najbardziej wyspecjalizowani są Ci od kuchni, ale akurat oni najszybciej się zgodzą zrobić coś takiego. Nie powinnaś mieć problemów. Ja nie polecę Ci, bo moi są Kątów Śląskich (ten najbliżej, ale bardzo nieterminowy), Wieruszowa, Pleszewa i Karminka.

PS. Na forum używamy form bezpośrednich, mimo że są tu różne osobniki. Także wiekowe i takie z "dr hab." :) Doświadczenie i staż forumowe nie mają znaczenia. Mam nadzieję, że bezpośrednia forma z mojego postu Cię nie uraża.

Większość stolarzy nie trzyma się jednej specjalizacji. Mi jeden kuchniarz robił wyłazy, drugi drzwi i mebelki do innych pokojów (w tym gięte). Mój schodziarz też robi drzwi, a parkieciarz robi też schody. Najbardziej wyspecjalizowani są Ci od kuchni, ale akurat oni najszybciej się zgodzą zrobić coś takiego. Nie powinnaś mieć problemów. Ja nie polecę Ci, bo moi są Kątów Śląskich (ten najbliżej, ale bardzo nieterminowy), Wieruszowa, Pleszewa i Karminka.

PS. Na forum używamy form bezpośrednich, mimo że są tu różne osobniki. Także wiekowe i takie z "dr hab." :) Doświadczenie i staż forumowe nie mają znaczenia. Mam nadzieję, że bezpośrednia forma z mojego postu Cię nie uraża.

Dzięki za odpowiedź!

Pewnie, że bezpośrednia forma mnie nie uraża.

Dzięki za odpowiedź :-)

Sypialnia ma powierzchnię 17,4 m2 użytkowej (21 m2 podłóg).

Gwarancja jest door to door lub np. w Castoramie.

Stały jest problematyczny w montażu - raczej sam go nie zamontuję, więc nie biorę go pod uwagę.

Co do grzania to większość z przenośnych ma funkcje pompy ciepła.

rzeczywiście ten przenośny ma jedyny plus, można go przenosić do innych pomieszczeń

Witam!

Z góry pięknie dziękuję.

Podaję namiar - sprawdził się u mnie w zaprojektowaniu i wykonaniu mebli kuchennych, szafy także wykonuje - pytałem kiedyś o wykonanie takiej do skośnego dachu - mówił, że pomierzy i wykona na wymiar - ma ciekawe pomysły i zdjęcia realizacji:

http://meblemix.com.pl/index.php/kontakt

Co do przenośnych, to gdzieś mi się tam po głowie tłucze rozmowa z kolegą sprzed paru lat. One działały jakoś tak, że coś parowało a niestety w lecie już i tak jest duża wilgotność, więc tylko pogarszało sprawę. Poza tym odczuwanie gorąca rośnie ze wzrostem wilgotności. A to parowanie to chyba miało odebrać ciepła, bo jak wiadomo tym cię uczyli fizyki, przejście z jednego stanu do drugiego - a zwłaszcza z ciekłego do lotnego - wymaga dostarczenia dużej ilości energii. Tak czy owak - te klimatyzatory miały stać blisko uchylonego okna. Jak u Ciebie da się radę wypuścić rurami od wentylacji, to powinno być OK.

Pamiętam te urządzenia - kiedyś zwane klimatyzerami - dzisiaj też takie są, ale to nie o nich mowa.

Tamte są "zasilane" zimną wodą i kostkami lodu + 60 W dla wentylatora.

czy to taki klimatyzator co sie wywala rure na zewnatrz?

bo jesli tak to nie doczytalam dla mnie najwazniejszego problmu - wywalanie tej rury tak zeby sie o nia nie potykac.

suspenser a jesli tak bardzo nagrzewa sie domek to moze w sloneczne dni zaslaniajcie rolety/zaslony i zobaczcie czy to cos pomaga? u nas tak

Witam

Pytanko do grupy - dostałam właśnie wycenę na tynki wewnętrzne - gipsowe w całym domu tylko w łazienkach będą cementowe - koszt materiałów i robocizny razem to 24zł/m2 - powiedzcie dobra cena czy nie, jakie ostatnio panują za gipsówkę?

Pytanie 2 - wchodzą mi hydraulicy od poniedziałku, chciałabym położyć izolacje żeby się potem nie bawić i przekładać jej pod rurkami. Co lepiej dać folie czy papę? Z tego co się dowiedziałam to taniej wychodzi folia ale czy mogę to spokojnie położyć sama czy potrzeba fachowca jakiegoś. Może to głupie pytanie ale to raczej nie jest filozofia więc mogę to zrobić tylko nie chce czegoś spartolić.

No i jeśli chodzi o kolejność prac to mam zaplanowane tak:

1. rozłożenie izolacji na betonie

2. układanie rurek od co, wody i kanalizy

3. elektryka

4. tynki

5. styro na podłogę 5cm pomiędzy rurki a potem 10cm na gładko

6. podłogówka

7. wylewki

8. kotłownia

czy to jest ok? czy coś pominęłam

Jedyny problem to taki ze ok 20 będą okna wiec wyjdzie na to że muszę to zmieścić gdzieś między pkt 3 i 4. Muszę to jakoś ogarnąć :(

Witam

Pytanko do grupy - dostałam właśnie wycenę na tynki wewnętrzne - gipsowe w całym domu tylko w łazienkach będą cementowe - koszt materiałów i robocizny razem to 24zł/m2 - powiedzcie dobra cena czy nie, jakie ostatnio panują za gipsówkę?

Pytanie 2 - wchodzą mi hydraulicy od poniedziałku, chciałabym położyć izolacje żeby się potem nie bawić i przekładać jej pod rurkami. Co lepiej dać folie czy papę? Z tego co się dowiedziałam to taniej wychodzi folia ale czy mogę to spokojnie położyć sama czy potrzeba fachowca jakiegoś. Może to głupie pytanie ale to raczej nie jest filozofia więc mogę to zrobić tylko nie chce czegoś spartolić.

No i jeśli chodzi o kolejność prac to mam zaplanowane tak:

2. układanie rurek od co, wody i kanalizy

3. elektryka

4. tynki

5. styro na podłogę 5cm pomiędzy rurki a potem 10cm na gładko

6. podłogówka

7. wylewki

8. kotłownia

czy to jest ok? czy coś pominęłam

Jedyny problem to taki ze ok 20 będą okna wiec wyjdzie na to że muszę to zmieścić gdzieś między pkt 3 i 4. Muszę to jakoś ogarnąć :(

Witam

Jesli chodzi o cene za tynki gipsowe to jest to chyba średnia cena. Takie same ceny były na jesień 2009r.

Jesli chodzi o kolejnośc prac to napisze " mniej więcej " jak było u nas.

1.elektryka

2.tynki gipsowe

3.izolacja pozioma na cemencie - papa zgrzewana

4. hydraulika - woda, co.

5. posadzki - w tym styropian, folia oddzielająca pape od styropianu, podłogowka

Ta sama ekipa ktora robiła mi posadzki, wcześniej połozyła mi papę. Nawiasem mówiąc byliśmy bardzo zadowoleni z ich pracy.

Mam nadziej, że byłam pomocna.

Witam

Jesli chodzi o cene za tynki gipsowe to jest to chyba średnia cena. Takie same ceny były na jesień 2009r.

Jesli chodzi o kolejnośc prac to napisze " mniej więcej " jak było u nas.

1.elektryka

2.tynki gipsowe

3.izolacja pozioma na cemencie - papa zgrzewana

4. hydraulika - woda, co.

5. posadzki - w tym styropian, folia oddzielająca pape od styropianu, podłogowka

Ta sama ekipa ktora robiła mi posadzki, wcześniej połozyła mi papę. Nawiasem mówiąc byliśmy bardzo zadowoleni z ich pracy.

Mam nadziej, że byłam pomocna.

czy to znaczy, ze rurki od co i woda sa na wierzchu? i jak montowali Ci rury do podłoża? przebijali pape?

a jaka ekipa robiła Ci posadzki? i czemu papa a nie folia gruba budowlana?

czy to znaczy, ze rurki od co i woda sa na wierzchu? i jak montowali Ci rury do podłoża? przebijali pape?

a jaka ekipa robiła Ci posadzki? i czemu papa a nie folia gruba budowlana?

A po co mieli je mocować? :rolleyes: One nigdzie nie uciekną, a jeżeli miałyby być pod papą, to musiałbyś po pierwsze dziurawić ją by pod nią weszły, a potem wyszły. Papa musi być bez żadnej dziury (z przyłącza wody i kanalizy). Należy pamiętać, żeby zgrzać ją z papą na fundamentach. Głowy nie dam czy rurki do grzejników i cwu są u mnie w ociepleniu, czy nad nim, ale reszta jak u vanki. Rurki od podłogówki już się mocuje, żeby się nie poprzesuwały w trakcie zalewania, ale robi się to spinkami do styropianu. Ten zaś najlepiej żeby był specjalny - z folią AL (działa jak lustro dla promieniowania podczerwonego) i kratkami (ułatwiają zachowanie poprawnych odstępów).

Witam

24zł/m2 - powiedzcie dobra cena czy nie, jakie ostatnio panują za gipsówkę?

Placilismy tyle samo.

Co lepiej dać folie czy papę?

Dalismy pape, na to folie ;)

czy mogę to spokojnie położyć sama czy potrzeba fachowca jakiegoś.

Polozenie papy kosztuje pare zlotych za m2, zalezy jak cenisz swoj czas ;)

U nas byla taka kolejnosc:

2. okna

3. elektryka

4. układanie rurek od wody i kanalizy

5. tynki

5. styro na podłogę

6. podłogówka

7.czekamy na wylewki; tymczasem 'robi sie' kotlownia.

Powodzenia!

Witam

Mam wycenę z wczoraj, tynki gipsowe maszynowe na Knaufie, cena z materiałem 22.50-23 zł/ m2. Ekipa z polecenia, dzisiaj się z nimi spotykam, żeby omówić szczegóły [mają wchodzić ok 15 sierpnia - pierwszy wolny termin].

Ja mam za to inny problem - ciągle nie mam wody, a do tynków schodzi jej dużooooo. Wymyśliłam, że wstawię teraz szambo (które i tak muszę zrobić) i wykorzystam je chwilowo jako zbiornik na wodę, którą dostarczy mi w beczkowozie MPWiK [parę razy, bo max biorą 6m3, a tyle to ja w 3 dni na tynki zużyję]. Myślicie, że to zda egzamin? Nie mam innej możliwości pociągnięcia wody :( a wodociąg będzie dopiero za ok 3 miesiące.