Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze nie widzialem styropianu w rolkach - gdzie taki i po ile kupowałeś?

Fajne rozwiązanie - masz styropian w paskach np 5cm (nie wiem czy 5cm czy 10cm-chodzi o zasade)x100cm, grubosci 3cm lub 5cm - i na te paski z jednej strony jest przyklejona folia - dzieki czemu jak taka rolke rozwiniesz to paski styropianu do siebie idealnie przylegaja, a na folii masz narysowane odleglosci np kwadraty 5cmx5cm - co pomaga ukladac rurki do podlogowki.

Wyjsciowo ten styro jest strasznie drogi - ale trzeba mocno negocjowac - rolka 5m2 grubosci 3cm kosztowala mnie 60zl netto w tamtym roku. Wiadomo ze nie ma porownania z cena zwyklego styro - ale wygoda jest super - i zadnych szczelin.

To mozna dostac chyba w kazdej hurtowni hydraulicznej - chyba kazdy producent rurek do ogrz. pod. ma to w swojej ofercie.

a jak szeroka ta rolka?

nie każda hurtownia ma to w swojej ofercie - wiekszość ma to w płytach 1x5m w cenie 24,4 zł/m2

rolka ma szerokosc chyba 1m - nie pamiętam dokładnie ale tak mi się kojarzy - czyli jak ją rozwiniesz to masz 5m długości, grubości 3 cm - więc pod to dajesz jeszcze zazwyczaj jakąś warstwę normalnego styropianu.

Witam,

Mam pytanie o architekta wnętrz, nie planowaliśmy z takich usług korzystać ale wydaje się, że w kilku miejscach dobra rada by się przydała - wszystko zależy jak takie usługi cenowo wypadają ...

Jakiś czas temu takie pytanie już chyba padało - ale nie zapisałem - a to wyszukiwanie mnie dobija.

Możecie kogoś polecić?

Mogę polecić pracownię, która robiła nam projekty łazienek [a będzie robiła jeszcze inne pomieszczenia] - wizualki łazienek mam w dzienniku, jeśli chcesz zobaczyć.

http://todo.home.pl

Ja z tego co pamiętam płaciłem za ocieplenie 15 zł + 35 zł za rigipsy (chodzi o odizolowanie poddasza użytkowego od strychu).

Dzisiaj widzę, że cena ocieplenia, sznurka i folii to 10 zł/m2.

Dodatkowo ocieplałem skosy strychu i tam dałem resztki membrany dachowej, ale to prosta praca i w ciągu jednego popołudnia w 2 osoby zrobiliśmy całość (60 m2).

dzieki za informację :)

jeszcze podpytam jak kupowałiście wełnę to po policzeniu powierzchni w mkw skosów odejmowaliscie coś na krokwie czy nie?

kto jutro o 18 wprosił do mnie na ogladanie tynków???

Mam pytanko, czy widziałeś już to ogrodzenie w realu? Czy warto w taką imitację klinkieru zainwestować, czy już lepiej zrujnować się na klinkierowe - nie biorę pod uwagę kosztów, bo te oczywiście klinkier by zdyskwalifikowały.

pozdrawiam

Nie widziałem tego "na żywo", ale jak chcesz to gdy szwagrowie będą je murować napiszę ci na priv gdzie można je zobaczyć ;-)

jeszcze podpytam jak kupowałiście wełnę to po policzeniu powierzchni w mkw skosów odejmowaliscie coś na krokwie czy nie?

Ja kupowałem bez odliczania z zaokrągleniem w dół, a potem... dokupowałem brakującą ilość. Może być inna niż ta główna.

Pamiętaj, że wełna jeżeli jest w rolkach, to łatwo ją bardziej ścisnąć niż przewiduje producent, a ta twardsza z kolei ma odpady na docinkach, które nie zawsze się dobrze wykorzysta (pamiętaj, by rozplanować, gdzie i jak mają upchać wówczas docinki).

Witam wszystkich,

my już przeprowadzeni od trzech miesięcy;-) jest suuuuper!

mam pytanko - gdzie we Wrocławiu lub okolicach można kupić i uszyć w miarę tanio, a dobrze firanki i zasłony??? Byłam dzisiaj w Domarze, ale tam wycenili mi firany i zasłony na moje 3 okna na poddaszu na 4800!!! (i wcale nie wybrałam najdroższych!)...a gdzie tu jeszcze firany na cały dół domu????

Będę wdzięczna za jakiś namiar;)

Witam wszystkich,

my już przeprowadzeni od trzech miesięcy;-) jest suuuuper!

mam pytanko - gdzie we Wrocławiu lub okolicach można kupić i uszyć w miarę tanio, a dobrze firanki i zasłony??? Byłam dzisiaj w Domarze, ale tam wycenili mi firany i zasłony na moje 3 okna na poddaszu na 4800!!! (i wcale nie wybrałam najdroższych!)...a gdzie tu jeszcze firany na cały dół domu????

Będę wdzięczna za jakiś namiar;)

Jest taki punkt w Marino na piętrze, ja tam kupowałem i ceny były akceptowalne.

Ile srednio kosztuje kontakt i gniazdko?

Musze wymienic 4 w kuchni, bo mi kolor nie pasuje. Szukam czarnych lub antracytowych.

Czy w casto maja cos takiego? Zwrociliscie moze uwage?

Gniazdka są od 6zł do... 300? Czarnych chyba już po 6zł raczej nie będzie. Te najtańsze to białe, kremowe i brązowe. Są szanse na kilkanaście zł, ale nie obiecuję, bo czarny nie jest popularny. Jak masz kogoś zaprzyjaźnionego w Warszawie, to są 2 miejsca, gdzie warto zajrzeć: Bartycka (pawilon 215 lub okolice), oraz sklep z lampami na wlocie "2" zaraz za Tesco.

Ile srednio kosztuje kontakt i gniazdko?

Musze wymienic 4 w kuchni, bo mi kolor nie pasuje. Szukam czarnych lub antracytowych.

Elda powinna być dostępna w większości sklepów elektrycznych. Tego typu:

http://www.allegro.pl/search.php?string=gniazd*+czarn*+elda&category=46108&description=1&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0&sourceid=Mozilla-search&location_radio=2&distance=1&st=gtext&order=t&listing_sel=2&listing_interval=7&price_to=30

Hmmm... właśnie doszedłem do wniosku, że w półce pod sprzęt RTV, która jest prawie czarna, też powinienem dać czarne gniazdka, coby się nie rzucały w oczy. Zobaczymy co ostatecznie wybierzemy do reszty domu, bo chciałbym przynajmniej trzymać się jednej serii.