wojgoc 03.10.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Frankai,chciałem sie tylko przypomniec, ze cały czas cierpliwie czekam na fotki Twoich schodów. Wiem, ze zapowiedziałeś ich pojawienie, ale nie zaszkodzi jak bedziesz wiedział, ze komus na tym bardzo zalezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.10.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Sprawa była analizowana - architektka powiedziała, że wcale tego dużo nie ma, więc koszt nie powinien być duży, a konstruktor, że inaczej nie chciało mu wyjść z projektu. Płatwie i słupy stalowe wzięły się stąd, że mamy pustkę nad salonem, słupy schowane w ściankach działowych, wysoką ściankę kolankową i dach bezokapowy kryty dachówką ceramiczną. Zdaniem konstruktora to wszystko złożyło się na konieczność przyjęcia konstrukcji dachu płatwiowo - kleszczowej z płatwiami i słupami stalowymi. Postanowiliśmy nie kombinować więc, bo jakby się coś stało, to nawet gdybym pociągnęła skutecznie do odpowiedzialność winnych, to ja miałabym problem z walącym się dachem. Przeczytałam parę wątków na forum typu "dach mi się wali - pomocy" i wolę nie ryzykować. Inna sprawa, że gdyby przy projekcie powiedziano nam, że te ww rzeczy skutkują stalą na dachu, co oznacza dodatkowo koszt x + większe zbrojenie stropu koszt x to przynajmniej miałabym możliwość podjęcia decyzji świadomie, że chcę takie rzeczy jak pustka czy wysoka ścianka i liczę się z kosztami. Chociaż nie sądzę, abyśmy z tego zrezygnowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.10.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 spirea,wybieając projekt kierujemy sie efektem wizualnym, czyli czy nam sie podoba, jaki rozkład pomieszczeń, itp, itd.natomiast aspekty konstrukcyjne 98% przyszłych inwestorów pomija i dopiero w takcie budowania łapiemy się za głowę jakie to "cuda" do zrobienia mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crazy_mary 03.10.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Frankai Dzieki wielkie za namiar na płytki, podobno w Cermagu je mają - jutro pojadę zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crazy_mary 03.10.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Pytanko - ile dajecie wełny na poddasze, przy domu energooszczędnym? Na fasadach daliśmy 20cm styro a z poddaszem zastanawiamy się 25, a może 30 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crazy_mary 03.10.2010 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Aha poszukuję kogoś do zrobienia kuchni murowanej. Styl mniej więcej jak na foto. A może ktoś z Was już taką ma i coś mógłby doradzić ? http://www.urzadzamy.pl/zdjecia/KUCHNIA_MUROWANA_001_p-100_429.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 03.10.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Frankai, Spirea, Spad baaaaaaaaaaaardzo dziękuję. To ja się kupia motam po bezdrożach internetu zamiast od razu zapytać na grupie. No i przeliczyłam, przemyślałam i damy 20 zwykłego Crazy Mary my mamy 25 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 03.10.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Weroniko a kontaktowałaś się z naszą Agnieszką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.10.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Chociaż nie sądzę, abyśmy z tego zrezygnowali. Na tym etapie człowiek nie rezygnuje. Potem - jeżeli mu kasy brakuje - zaczyna narzekać, że niepotrzebnie się pchał w takie bajery, a na koniec... cieszy się, że ma coś takiego fajnego Zgadzam się jednak, że powinni lepiej ostrzegać, bo ja wielokrotnie miałem sporo problemów, a jedną rzecz zmieniłbym kompletnie - duże przeszklenie powinni być elementem zaprojektowanym i ocenionym przez okniarza, a nie na zasadzie - się zrobi mury i dach, a stolarz dopasuje okno. Teraz bym tam zrobił solidną konstrukcję, a nie kombinował z różnymi usztywnieniami, które - czego się obawiam - mogę być zbyt zimne i za kilka lat będę musiał i tak to przerobić, bo mi się będzie tam wilgoć wykraplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.10.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Crazy_mary - ja mam poddasze ocieplone 15+10 cm zwykłej wełny (+15 cm skosy dachu na strychu), ale jakbym ocieplał dzisiaj dałbym tyle samo najlepszej np. Toprock na poddasze + 15 cm zwykłej w skosy dachu. Skoro dajecie 20 cm na ściany to czy okna macie 3 szybowe k+0.5 ?Gdy sąsiad wyceniał 2 i 3 szybowe była między nimi niewielka różnica w cenie, więc polecam 3 szybowe (w 2 szybowych zimą szyba wewnętrzna jest chłodna a np. w piekarniku mam pakiet 3 szybowy i przy 250 st wewnątrz szyba zewnętrzna jest chłodna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crazy_mary 03.10.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 SUSPENSER okna mamy 3-szybowe. trochę się z firmą pałujemy bo się pokrzywiły te największe (balkonowe). Raz coś tam regulowali, następnym razem wzywali kogoś od producenta..., na ktorego jakiś już czas czekamy. Mam nadzieję, że w końcu to zrobią i nie będziemy pluć sobie w twarz, że nam się takich okien zachciało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.10.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Co do cen styro i najprawdopodobniej i wełny, to oprócz wizyt w lokalnych hurtowniach polecam alledrogo. Bardzo często można znaleźć taniej aniżeli w okolicy. A przy dużych zamówieniach ( a takie są przy ociepleniach ) dowóz jest gratis, gdy kilka razy zdarzyło mi się we Wrocławskich hurtowniach dostać info, ze za przywóz to będę musiał sobie dopłacić... Dla referencji - na ścianach mam 15cm szarego platinum plus termoorganiki a w skosach 28cm toprocka rockwool'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.10.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Dzieki wielkie za namiar na płytki, podobno w Cermagu je mają - jutro pojadę zobaczyć Obejrzyj je najpierw na ich stronie. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś były tam PDF-y. Mają dużo serii i w sklepie nie wszystkie mogą być. W szczególności na różnych rynkach, był różny asortyment. Co prawda te które się Tobie podobają - powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.10.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Pytanko - ile dajecie wełny na poddasze, przy domu energooszczędnym? Na fasadach daliśmy 20cm styro a z poddaszem zastanawiamy się 25, a może 30 cm? Ja mam raczej normalny i dałem 20cm, z czego 15cm najcieplejszej na rynku o lambda 0.033, a pozostałe 5cm na ruszcie było chyba 0.035. Gdybym teraz stawiał chatę, to rozważałbym jeszcze wyższe krokwie i sypnął 20 między nie i 5 na ruszcie, dając ciągle tą dobrą. Choć w sumie to chyba ma sens przy reku (ja nie mam). Tam gdzie mi nie wywiewa ciepła temperatura jest OK, mimo że grzejnik jest wyłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.10.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Frankai,problem w tym, ze tej o lambda 0,0033 nie ma w grubości 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.10.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Frankai, chciałem sie tylko przypomniec, ze cały czas cierpliwie czekam na fotki Twoich schodów. Wiem, ze zapowiedziałeś ich pojawienie, ale nie zaszkodzi jak bedziesz wiedział, ze komus na tym bardzo zalezy. Ale ja pamiętam!!! Czy Ty nie jesteś czasem sprzedawcą? Schody nie są jeszcze gotowe, ale proszę bardzo. Widok od góry. Obok leży pochwyt. http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0039/1032276981_tLrCk-S.jpg Widok od dołu (ażurowe na dwóch "wstęgach" spawanych po łuku) http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0040/1032308870_br3kQ-S.jpg Tak będzie wyglądał słupek, przy czym ten akurat nie ma założonej rozetki u dołu i widać mocowanie. Na pasku z kwasówki będą "pastylki", a w nich druty fi 12 o ile dobrze pamiętam. http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0043/1032311450_Tyot9-S.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.10.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Frankai, problem w tym, ze tej o lambda 0,0033 nie ma w grubości 20cm No to zawsze można poskładać. Widzę, że Tobie też przecinek się przemieścił, tyle tylko że w drugą stronę. Ja właśnie poprawiłem mojego posta z poprzedniej strony o styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.10.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Frankai,sliczne schody!!! ja sprzedawcą powiadasz? a czego?nie wiem czemu producenci wełny najlepsze produkty nie robia w grubości 20cm. ja chcialem połozyc 20cm równo z krokwiami plus 5cm na ruszcie a tu mi wychodzi, ze trzeba bedzie dac 15cm +10cm co jest pewnym utrudnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 03.10.2010 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 mnie też się te schody podobają. Frankai możesz podać namiar na wykonawcę? Słuchajcie, doradźcie mi z oknami dachowymi. Velux i Fakro mają różnorakie symbole i rodzaje okien - jakie braliście - takie standardowe, czy jednak coś lepszego? Do tego mam wysoką ściankę kolankową i okna wyjdą mi na poziomie ok. 1,7m. Klamka dolna i tak może być mało wygodna, górna to tylko otwieranie za pomocą drążka (sterowanie radiowe z uwagi na koszty odpada). Możecie coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 04.10.2010 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Frankai schody przednie, jeśli firma jest godna polecenia to ja również poproszę o namiar.dzięki i pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts