Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Sprawa była analizowana - architektka powiedziała, że wcale tego dużo nie ma, więc koszt nie powinien być duży, a konstruktor, że inaczej nie chciało mu wyjść z projektu. Płatwie i słupy stalowe wzięły się stąd, że mamy pustkę nad salonem, słupy schowane w ściankach działowych, wysoką ściankę kolankową i dach bezokapowy kryty dachówką ceramiczną. Zdaniem konstruktora to wszystko złożyło się na konieczność przyjęcia konstrukcji dachu płatwiowo - kleszczowej z płatwiami i słupami stalowymi. Postanowiliśmy nie kombinować więc, bo jakby się coś stało, to nawet gdybym pociągnęła skutecznie do odpowiedzialność winnych, to ja miałabym problem z walącym się dachem. Przeczytałam parę wątków na forum typu "dach mi się wali - pomocy" i wolę nie ryzykować. Inna sprawa, że gdyby przy projekcie powiedziano nam, że te ww rzeczy skutkują stalą na dachu, co oznacza dodatkowo koszt x + większe zbrojenie stropu koszt x to przynajmniej miałabym możliwość podjęcia decyzji świadomie, że chcę takie rzeczy jak pustka czy wysoka ścianka i liczę się z kosztami. Chociaż nie sądzę, abyśmy z tego zrezygnowali.

Chociaż nie sądzę, abyśmy z tego zrezygnowali.

Na tym etapie człowiek nie rezygnuje. Potem - jeżeli mu kasy brakuje - zaczyna narzekać, że niepotrzebnie się pchał w takie bajery, a na koniec... cieszy się, że ma coś takiego fajnego ;) Zgadzam się jednak, że powinni lepiej ostrzegać, bo ja wielokrotnie miałem sporo problemów, a jedną rzecz zmieniłbym kompletnie - duże przeszklenie powinni być elementem zaprojektowanym i ocenionym przez okniarza, a nie na zasadzie - się zrobi mury i dach, a stolarz dopasuje okno. Teraz bym tam zrobił solidną konstrukcję, a nie kombinował z różnymi usztywnieniami, które - czego się obawiam - mogę być zbyt zimne i za kilka lat będę musiał i tak to przerobić, bo mi się będzie tam wilgoć wykraplać.

Crazy_mary - ja mam poddasze ocieplone 15+10 cm zwykłej wełny (+15 cm skosy dachu na strychu), ale jakbym ocieplał dzisiaj dałbym tyle samo najlepszej np. Toprock na poddasze + 15 cm zwykłej w skosy dachu.

Skoro dajecie 20 cm na ściany to czy okna macie 3 szybowe k+0.5 ?

Gdy sąsiad wyceniał 2 i 3 szybowe była między nimi niewielka różnica w cenie, więc polecam 3 szybowe (w 2 szybowych zimą szyba wewnętrzna jest chłodna a np. w piekarniku mam pakiet 3 szybowy i przy 250 st wewnątrz szyba zewnętrzna jest chłodna).

SUSPENSER

okna mamy 3-szybowe. trochę się z firmą pałujemy bo się pokrzywiły te największe (balkonowe). Raz coś tam regulowali, następnym razem wzywali kogoś od producenta..., na ktorego jakiś już czas czekamy. Mam nadzieję, że w końcu to zrobią i nie będziemy pluć sobie w twarz, że nam się takich okien zachciało!

Co do cen styro i najprawdopodobniej i wełny, to oprócz wizyt w lokalnych hurtowniach polecam alledrogo. Bardzo często można znaleźć taniej aniżeli w okolicy. A przy dużych zamówieniach ( a takie są przy ociepleniach ) dowóz jest gratis, gdy kilka razy zdarzyło mi się we Wrocławskich hurtowniach dostać info, ze za przywóz to będę musiał sobie dopłacić...

Dla referencji - na ścianach mam 15cm szarego platinum plus termoorganiki a w skosach 28cm toprocka rockwool'a

Dzieki wielkie za namiar na płytki, podobno w Cermagu je mają - jutro pojadę zobaczyć

Obejrzyj je najpierw na ich stronie. Nie wiem jak teraz, ale kiedyś były tam PDF-y. Mają dużo serii i w sklepie nie wszystkie mogą być. W szczególności na różnych rynkach, był różny asortyment. Co prawda te które się Tobie podobają - powinny być.

Pytanko - ile dajecie wełny na poddasze, przy domu energooszczędnym? Na fasadach daliśmy 20cm styro a z poddaszem zastanawiamy się 25, a może 30 cm?

Ja mam raczej normalny i dałem 20cm, z czego 15cm najcieplejszej na rynku o lambda 0.033, a pozostałe 5cm na ruszcie było chyba 0.035. Gdybym teraz stawiał chatę, to rozważałbym jeszcze wyższe krokwie i sypnął 20 między nie i 5 na ruszcie, dając ciągle tą dobrą. Choć w sumie to chyba ma sens przy reku (ja nie mam). Tam gdzie mi nie wywiewa ciepła temperatura jest OK, mimo że grzejnik jest wyłączony.

Frankai,

chciałem sie tylko przypomniec, ze cały czas cierpliwie czekam na fotki Twoich schodów. Wiem, ze zapowiedziałeś ich pojawienie, ale nie zaszkodzi jak bedziesz wiedział, ze komus na tym bardzo zalezy.

Ale ja pamiętam!!! Czy Ty nie jesteś czasem sprzedawcą? ;)

Schody nie są jeszcze gotowe, ale proszę bardzo.

Widok od góry. Obok leży pochwyt.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0039/1032276981_tLrCk-S.jpg

Widok od dołu (ażurowe na dwóch "wstęgach" spawanych po łuku)

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0040/1032308870_br3kQ-S.jpg

Tak będzie wyglądał słupek, przy czym ten akurat nie ma założonej rozetki u dołu i widać mocowanie. Na pasku z kwasówki będą "pastylki", a w nich druty fi 12 o ile dobrze pamiętam.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0043/1032311450_Tyot9-S.jpg

Frankai,

problem w tym, ze tej o lambda 0,0033 nie ma w grubości 20cm

No to zawsze można poskładać.

Widzę, że Tobie też przecinek się przemieścił, tyle tylko że w drugą stronę. Ja właśnie poprawiłem mojego posta z poprzedniej strony o styropianie.

mnie też się te schody podobają. Frankai możesz podać namiar na wykonawcę?

Słuchajcie, doradźcie mi z oknami dachowymi. Velux i Fakro mają różnorakie symbole i rodzaje okien - jakie braliście - takie standardowe, czy jednak coś lepszego? Do tego mam wysoką ściankę kolankową i okna wyjdą mi na poziomie ok. 1,7m. Klamka dolna i tak może być mało wygodna, górna to tylko otwieranie za pomocą drążka (sterowanie radiowe z uwagi na koszty odpada). Możecie coś poradzić?