Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Z***y napisał/a, że nie ma gazu sieciowego we wsi, a nie że go nie chce w ogóle :)

A ja mam pytanie do szanownej grupy - jakie ogrzewanie? Na pewno chcemy kominek, ale nie wiem czy piec na groszek, czy co innego. Gazu nie mamy na naszej wsi, więc ogrzewanie gazowe odpada, zresztą i tak pewno byśmy się na takie nie zdecydowali. Bardzo proszę o jakieś rady.

Powody widzę tylko dwa: cena i/lub strach. Znacznie częściej w przyrodzie występuje ten pierwszy, a ponieważ wymieniony jest piec na groszek i nic innego wnoszę, że to jednak obawa przed kosztami, a nie przed wybuchem. Tak na marginesie - ja założyłem sobie gaz i będę go bronił ;) Wiadomo, że przez najbliższe 2-3 lata będzie drożał, ale jeżeli Amerykańce odbiorą się do łupkowego... Obstawiam, że nie będzie super rozjazdu między gazem i węglami różnej maści. Wkrótce w Polsce przechodzimy z m3 na kWh w rozliczeniach za gaz, więc każdy sobie łatwo policzy koszt energii. Szybciej niż się ktoś spodziewa, każda energia (e.elekt., gaz, węgiel, olej...) będzie rozliczana w kW.

Hej. Jedynie dla Veluxów "łazienkowych" klamka jest mus na górze. Dla zwykłych też już jakiś czas temu wprowadzili modele z klamką na dole....

tylko, że te zwykłe velux-y (symbol GZL) z klamką na dole (GZL B) nie nadają się potem np. do założenia rolety.

Nie - softem. I nie jest to soft dla ludzi tylko firm.

===

Jestem w szoku - pojawił się ponownie klawisz "Odpowiedz z cytatem"!!!

... chyba zaczynam Ci zazdrościś, bo robienie softu dla ludzi już czasem wychodzi mi bokiem...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Instalacje elektryczne

Powody widzę tylko dwa: cena i/lub strach. Znacznie częściej w przyrodzie występuje ten pierwszy, a ponieważ wymieniony jest piec na groszek i nic innego wnoszę, że to jednak obawa przed kosztami, a nie przed wybuchem. Tak na marginesie - ja założyłem sobie gaz i będę go bronił ;) Wiadomo, że przez najbliższe 2-3 lata będzie drożał, ale jeżeli Amerykańce odbiorą się do łupkowego... Obstawiam, że nie będzie super rozjazdu między gazem i węglami różnej maści. Wkrótce w Polsce przechodzimy z m3 na kWh w rozliczeniach za gaz, więc każdy sobie łatwo policzy koszt energii. Szybciej niż się ktoś spodziewa, każda energia (e.elekt., gaz, węgiel, olej...) będzie rozliczana w kW.

...dokładnie tak. Dlatego uważam, że energia elektryczna będzie budzić największe zainteresowanie, właśnie ze względu na koszty. Dodam, że sterowalność systemu jest niemal nieograniczona .

I patrz, kiedyś to było normalne i człowiek nie doceniał. A jak na parę tygodni zabrali i w końcu oddali, to radochy mamy co nie miara ;)

poczekaj jak będziemy się cieszyli jak w końcu wprowadzą opcję otwierania od ostatniego przeczytanego postu a nie ciągle z pierwszej strony. Wtedy to chyba ze szczęścia 0,7 sam walnę :p

... chyba zaczynam Ci zazdrościś, bo robienie softu dla ludzi już czasem wychodzi mi bokiem...

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma :p

Człowiek może mieć super produkt, wypruć sobie żyły i ... dupa. Na układy, to nawet pzp nie pomoże :sick:

Może lepiej robić dla zwierząt? ;) Jak to ostatnio określił JKM: jest jedna gałąź medycyny, która w Polsce dobrze funkcjonuje. To weterynaria, gdyż psy i koty nie mają głosu. Gdyby miały, to założyłyby "Fundusz psów" czy "Kasę chorych kotów"....

Z tego co się orientowaliśmy pompa ciepła poki co niespecjalnie się jeszcze opłaca, poza tym przy naszych tempereturach zimą może być z nią problem.

Mozesz troche rozwinac? Jaki problem moze byc zima?

Rozpoczelismy wygrzewanie i teraz przy 8st osiagamy temp. nawet powyzej 30st (ciezko tam wysiedziec).

Masz informacje z pierwszej reki? Od jakiegos niezadowolonego posiadacza pompy? Jesli tak, to podziel sie, prosze, Chetnie poslucham, co mnie czeka.

poczekaj jak będziemy się cieszyli jak w końcu wprowadzą opcję otwierania od ostatniego przeczytanego postu a nie ciągle z pierwszej strony. Wtedy to chyba ze szczęścia 0,7 sam walnę :p

Jak jednak nie wprowadzą tej opcji, to będzie wiadomo, że przez Ciebie! W ramach akcji wychowania narodu w trzeźwości admin Cię pozbawi pretekstu do alkoholizowania się :D

Z tego co się orientowaliśmy pompa ciepła poki co niespecjalnie się jeszcze opłaca, poza tym przy naszych tempereturach zimą może być z nią problem.

Rozpoczelismy wygrzewanie i teraz przy 8st osiagamy temp. nawet powyzej 30st (ciezko tam wysiedziec).

Masz informacje z pierwszej reki? Od jakiegos niezadowolonego posiadacza pompy? Jesli tak, to podziel sie, prosze, Chetnie poslucham, co mnie czeka.

Ja też chętnie posłucham jaki możemy mieć problem z PC przy naszych tempereturach zimą.

A po zimie chętnie podzielę się uwagami odnośnie opłacalności i ewentualnych problemach.

Z tego co pamiętam (dłuższa dyskusja m.in z producentem na targach) nominalna wydajnosc pompy woda powietrze jest np 20kW, ale jest to wartosc podana dla temperatur +10 stopni a w naszych warunkach zimą temperatury spadaja do -10 i wiecej czyli żeby pompa wtedy , kiedy jest najbardziej potrzebna, była wydajna powinna miec ok 40kW - czyli może wyjśc na to, że zaczynamy ogrzewac do tylko pradem, czyli trochę drogo.

Podobno najlepiej ja zrobic z GWC i do tego z drenazem pionowym - a tu już spory wydatek (przynajmniej dla nas )

Nie wiem czy dobrze to opisałam, ale o to chyba chodzilo. Opinie potem powtorzyl wykonawca ..... i moi rodzice ( projektanci od klimy i innych tego typu rurek...:))

Ale swoją drogą jak przyjdzie zima - napisz proszę jak spisywała sie Twoja instalacja, bo być moze wcale nie taki diabeł straszny i może warto w to zainwestowac.

Crazy_mary, możesz coś więcej napisać na temat swojego zbiornika? Podziemny czy naziemny, własny czy dzierżawiony, jeśli własny to czy kupowałaś nowy czy używany?

mamy z gaspolu- naziemny, dzierzawiony -placimy cos około 50pln

nie wybralismy podziemnego bo koszt wykonania i pozniejsze przeglady wychodziły drożej.

wykop pod niego i wykop pod uziemienie robilismy sami ( u nas jest prawie sam piach więc latwo kopac :), bo firma chciala za to ponad 500pln

poza tym mieli jakas niezla promocje na tankowanie.

mamy z gaspolu- naziemny, dzierzawiony -placimy cos około 50pln

nie wybralismy podziemnego bo koszt wykonania i pozniejsze przeglady wychodziły drożej.

wykop pod niego i wykop pod uziemienie robilismy sami ( u nas jest prawie sam piach więc latwo kopac :), bo firma chciala za to ponad 500pln

poza tym mieli jakas niezla promocje na tankowanie.

Dzięki za odpowiedź Crazy_mary (btw - świetny nick ::). To 50 zł to jest opłata miesięczna czy kwartalna? Po ile tankowaliście gaz?

Jak jednak nie wprowadzą tej opcji, to będzie wiadomo, że przez Ciebie! W ramach akcji wychowania narodu w trzeźwości admin Cię pozbawi pretekstu do alkoholizowania się :D

Ale przecież można się alkoholizować bez ich pomocy. Powtórzę co pisałem - powiadomienia mi są zbędne. Wpisuję w Mozilli 1363 i już mi podaje cały adres stronki. Oczywiście trzeba pamiętać numerka, ale z tym nie mam problemów.

Dzisiaj dowiedziałem się paru szczegółów "akcji" w moim mieście. Oj jak się cieszę, że mi się budowa spóźniła!!! Ani chybi byłbym wśród ofiar, bo okradali ładniejsze (zwykle nowe), zamieszkałe domy. Nie wiem na ile przekaz jest wiarygodny, a na ile przekłamany, ale podam co usłyszałem ku przestrodze:

1. Obrobiono 50 domów w jedną noc. Wśród okradzionych sąsiad z naprzeciwka i jeszcze 2 domy z naszej ulicy. U sąsiada (policjanta!) z boku otruli psa - rotwailera. Pewnie żeby nie szczekał jak tego z naprzeciwka obrabiali. Sąsiad na budynku ma puszkę alarmu, ale nie wiem czy to rzeczywiste, czy atrapa, czy włączał, czy unieszkodliwiali go.

2. Akcja była szybka - parterowa. Laptopy, komórki, biżuteria.

3. Wejście od podwórza - jakiś nawiert, wyłamana szybka, żaluzja. Ponoć bardzo sterylni, bo nawet opiłki posprzątali.

4. Gdzieś w okolicach drzwi leżał zwykle duży nóż kuchenny. To zapewne zabezpieczenie, gdyby się ktoś obudził. Czyli nie warto sprawdzać co się dzieje :(

I pomyśleć, że przez 10 lat nic nie zginęło mi z działki, nikt się nie włamywał. Dachówka i klinkier stały za siatką. Kotłownia jest od blisko 3 lat, a instalowałem jeszcze jak drzwi były z desek i szybek. Teraz 1.5 miesiąca kostka stała zaraz na brzegu, a ogrodzenia już nie ma i nikt jej nie dotknął.