wojgoc 05.10.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Co do kosztów ogrzewania to mam zestawienie wykonane w Excellu - jak chcesz podaj mi na priv email to Ci prześlę. W skrócie od najtańszych do najdroższych: drewno, owies, ekogroszek, pelety, koks, GZ50 (gaz sieciowy), prąd w taryfie nocnej, olej opałowy, propan (gaz z butli), prąd w cyklu mieszanym dzień/noc.[/url] to ja poprosze o taki arkusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.10.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 skad przybyło 150stron naszych wpisów?czyżbym cos przeoczył w trakcie dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 05.10.2010 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 skad przybyło 150stron naszych wpisów? czyżbym cos przeoczył w trakcie dnia? generalnie jakiś kosmos. Jakiś czas temu podjąłem się wyzwania i zacząłem przeglądać stronki poczynając od 1000 w górę, trochę mi zajęło zanim doszedłem do końca ale najlepsze było to, że jak wchodziłem na posty które zakończyłem przeglądać dzień wcześniej to za każdym razem znajdowały się one na innej stronie A może tylu nowych forumowiczów mamy, albo co najlepsze tyle ciekawych tematów to omawiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 05.10.2010 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 no i faktycznie przy cytowaniu wywala mnie też na 1353 czy jakąś tam stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 05.10.2010 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 cuda, cuda na tym forum sie dzieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasche 06.10.2010 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Toż trzeba się cieszyć z rozmnożenia gorzej jak zaczną ciachać i wycinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawal 06.10.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 WitajcieDostałem pozwolenie więc START.Jaką hurtownię materiałów budowlanych polecacie do stanu 0 i surowego w okolicach wschód Wrocławia - Oleśnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.10.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 W mojej wsi nie ma gazu, a czemu bym się nie zdecydowała, wiem że to wygoda (nie trzeba się bawić w dokładanie węgla, czy też ekogroszku - naciskam przełącznik w piecu i kaloryfery grzeją) moi rodzice ogrzewają gazem, ale jak dla mnie to dosyć drogie. Fakt, że dom poniemiecki, pewno jakby wymienić okna i porządnie ocieplić, rachunki w zimie były by mniejsze. A jakoś nie chciałabym mieć w ogrodzie zbiornika na gaz. A czemu mówię o prądzie, z wygody:) Tatarak - dobrze kombinowałem, że chodzi o koszty, więc płynny bardziej nie wchodził w grę Z***y - zostają Ci więc możliwości bardziej tradycyjnego opalania (tylko czy owies jest tradycyjnym? ) i skorzystanie z rad SUSPENSERa. Lepiej jednak nowy domek dobrze ocieplić i jeżeli pójdziesz w "termos" lub domek do 120m2, to możesz pomyśleć o elektrycznym. Rachunki Twoich rodziców wynikają tylko i wyłącznie z ocieplenia. Ja szacuję, że roczne zużycie gazu przekroczy 3000 m3, ale ocenię to po tej zimie, gdyż w poprzednią nie mieszkałem jeszcze i wynik jest pewnie zaniżony (jakoś 1800). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.10.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 i jeszcze pytanko o podłoge na dole - co to za gresik? bo chyba polerowany... Przeoczyłem to pytanie. Gres polerowany 60x60. Bardzo podobny, to Nowej Gali SL-01, ale chiński. Zamiast 140zł kosztował 72zł za m2. Kupowany w sklepiku w Kaliszu, ale oni ściągali go z Gianta w Poznaniu. Najpierw kupiłem do garderoby i sprawdziłem od strony technicznej. Ciął się dobrze, podłogę wygrzałem, impregnat HG zadziałał (stolarz lakierujący dechy na strychu nie zabezpieczył podłogi i kapało do garderoby), więc pojechałem tym gresem po kuchni, jadalni i hallu. Do łazienki i wiatrołapu dałem Nową Galę, ale w naturze (po rabacie 100zł/m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.10.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 No Wy budujecie z Porothermu więc sobie może stać. Gazobeton raczej nie bardzo. Protestuję Mam beton komórkowy i mój dom stał 2 lub 3 zimy. Warunek - bezwzględnie musi być dach i zabezpieczone okna, żeby śnieg i deszcz nie stały na murze. Okna zabezpieczyć można dechami (optymalnie) lub folią, ale w tym drugim przypadku należy zapewnić dobry przewiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.10.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 [/quoteFrankai] Po ciężkim dniu pracy uwielbiam czytać Twoje wpisy Uważaj bo ktoś wytknie nam stronnictwo wzajemnej adoracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.10.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 eheheh widzę że magicy od strony jak jedną rzecz naprawią tak dwie inne zepsują To standardowy problem w informatyce - nie należy poprawiać błędów, bo poprawienie jednego znanego, generuje 2 nowe. To chyba uwspółcześniona bajka o smoku z 3 głowami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.10.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 skad przybyło 150stron naszych wpisów? czyżbym cos przeoczył w trakcie dnia? Strasznie szybko przybywa Aż chce się sparafrazować:"patrzyli i naczytali się wszyscy, a nieotwartych podstron naliczono dwanaście" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.10.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Ja używam filtra 5 mikronów założonego za wodomierzem (do kupienia w PPlast na Robotniczej we Wrocławiu), a za nim jest zmiękczacz C20 (kupiony tu: http://www.czystawoda.pl/Zmiekczacz_automatyczny_Maxflo_D30-195.html ) i mam spokój z kamieniem. Gdybym dzisiaj wybierał wziąłbym D30 bo ma o połowę więcej żywicy, czyli będzie rzadziej się oczyszczał (a zużyje na to tyle samo wody). SUSPENSER - montowałeś ten filtr sam czy potrzebny fachowiec? I przede wszystkim: jak przebiega to oczyszczanie czy regeneracja? Wychodzi mi, że wodomierz wyląduje w szafce w kuchni (za pierwszą ścianą w domu) , więc i filtr najlepiej tam. Miejsce się znajdzie, tylko czy to urządzenie nie robi hałasu? Jak będzie w kuchni otwartej na salon, to nie będzie przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 06.10.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Tatarak - dobrze kombinowałem, że chodzi o koszty, więc płynny bardziej nie wchodził w grę Punkt dla Ciebie. Z***y - poszukaj sobie wątku, gdzie ludzie podają koszt ogrzewania domu gazem płynnym. Przy dobrze ocieplonym budynku koszt ogrzewania gazem płynnym jest taki sam lub niższy niż w tej chwili ponoszę na ogrzewanie węglem nieocieplonego poniemieckiego domu (dla określonej powierzchni). Moim zdaniem podstawa to dobrze zaizolowany budynek, a potem pomyśl, ile możesz zainwestować w instalację ogrzewania. Parę lat temu w muratorku było takie fajne zestawienie, jak Niemcy sprawdzają, czy warto budować dom pasywny, który jest z założenia droższy (w budowie). Otóż porównując 1) wysokość raty wyższego kredytu na budowę pasywnego + niższe koszty jego eksploatacji i 2) ratę niższego kredytu na budowę niepasywnego + wyższe koszty eksploatacji. Jeśli z zestawienia wychodziło, że wartość 1 i 2 są jednakowe, budowa pasywnego uznana była za opłacalną Można to samo zastosować do wyboru sposobu ogrzewania. Czy wolisz zapłacić 30 tysięcy za pompę ciepła z kolektorem i płacić rocznie 1500 zł za ogrzewanie, czy zapłacić 18 tysięcy za instalacje zbiornika z gazem i płacić rocznie 3000 tysiące za ogrzewanie? (podaję te ceny circa about inspirując się wartościami podawanymi na wątkach o pc i gazie, proszę na mnie nie krzyczeć, że nie odpowiadają realiom). I przede wszystkim, czy masz teraz te 30 tysięcy na pc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 06.10.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Strasznie szybko przybywa podobno od przybytku głowa nie boli ... Czy wy też tak macie że jak "cytujecie" (chodzi mi o czynność) to nie widzicie innych wpisów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.10.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Czy wy też tak macie że jak "cytujecie" (chodzi mi o czynność) to nie widzicie innych wpisów ? Tak. Dlatego ja prawoklikam i dla nowego posta otwieram nowe okno. Jeżeli zapomnisz robić to w nowym oknie, zawsze może zrobić "page back", gdyż wpisany tekst zostaje zapamiętany i po "page forward" nic nie tracisz. To mi się bardzo mi przydaje, bo mam dedykowane klawisze PB i PF zaraz obok kursorów, więc zdarza mi się niechcący wyjść z pisania posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 06.10.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 A to takie buty ... To teraz to forum jest dla wtajemniczonych. Tu trzeba kliknąć tak, tu użyć prawego przycisku myszki a tu posty dodają się same. W mooim magicznym forumm, wszystko się zdaażyć moożee... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 06.10.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Gaz ciekły jest baaardzo drogi, ja wybrałbym ekogroszek (mam od 2 lat), ewentualnie zastanowił się nad PC (Galmet ma na nie ciekawą ofertę). Co do kosztów ogrzewania to mam zestawienie wykonane w Excellu - jak chcesz podaj mi na priv email to Ci prześlę. W skrócie od najtańszych do najdroższych: drewno, owies, ekogroszek, pelety, koks, GZ50 (gaz sieciowy), prąd w taryfie nocnej, olej opałowy, propan (gaz z butli), prąd w cyklu mieszanym dzień/noc. Gdy będziesz szukał pieca na ekogroszek zajrzyj tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOT%C5%81%C3%93W-NA-EKO-GROSZEK/page37 wysłałam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.10.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 A to takie buty ... To teraz to forum jest dla wtajemniczonych. Tu trzeba kliknąć tak, tu użyć prawego przycisku myszki a tu posty dodają się same. W mooim magicznym forumm, wszystko się zdaażyć moożee... Bez przesady - te funkcje odkrywa się samemu, jeżeli tylko człowiek ma implant z kartą dostępu do sieci, wpięcie do nerwu wzrokowego w celu symulacji obrazu i rękawicę do sterowania wirtualnym kursorem. Ja przy kompie spędzam 16h/dobę i szybciej piszę na klawiaturze niż inni czytają, więc odkrywanie co i jak jest intuicyjne. Podoba mi się zakończenie Twojego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts