Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

do mnie też, wielkie dzięki :)

Byłam dziś u pani architekt polecanej przez Spireę, chyba się zdecydujemy. Sprawia sensowne wrażenie, aczkolwiek wiadomo - wszystko wyjdzie w praniu.

Droga grupo, ile płaciliście za badanie geotechniczne gruntu?

I mam takie pytanie, organizacyjne. Chcemy podnieść się na działce. Na jakim etapie to robić? Działka spora, część w ogóle po nawiezieniu ziemi ogrodziłabym, aby mi ekipy jej nie deptały i śmieci nie roznosiły.

I mam takie pytanie, organizacyjne. Chcemy podnieść się na działce. Na jakim etapie to robić? Działka spora, część w ogóle po nawiezieniu ziemi ogrodziłabym, aby mi ekipy jej nie deptały i śmieci nie roznosiły.

najlepiej i najwygodniej na etapie projektu domku - architekt nanosi tzw."O' na odpowiedniej rzednej i kazdy kto potem sie bedzie chcial obok Ciebie wybudowac bedzie wiedzial jak moze projektowac swój domek.

Mój sasiad podniósl sobie w trakcie budowy o 70cm nie informujac o tym nikogo i teraz jego okna zaczynaja sie w 3/4 moich okien, nie mówiąc o tym, ze zaburzył gospodarke wodna miedzy działkami - ale to osobna historia.

a tak przy okazji to ile kosztuje zrobienie przyłącza do prądu na działce która ma już skrzynkę i czy macie jakichś pstryczków elektryczków od tych bajek, please?

zapomniałem dodać że w ogóle się na tym znam, dostałem z elektrowni warunki przyłącza + umowę i domyślam się że potrzebuję samemu załatwić jakiegoś magika elektryka co mi przygotuje instalacje ze stojącej już na działce skrzynki i podpisze jakieś tam papierki przez co potem muszę je wraz opłatą i umową szanownie na kolanach zanieść do elektryki, wówczas przyjedzie jakiś Pan Guru i założy licznik i powie że wszystko jest w porządku i można działać, ale po uprzednim dopłaceniu paru złotych bo inaczej to prąd będzie słabo szedł.

Dobrze gadam? :-)

heh ja i moje fantazje

Mniej więcej tak.

A dokładnie, to zamawiasz elektryka, który instaluje rozdzielnicę budowlaną zgodnie z warunkami przyłączenia, wykonuje schemat jednokreskowy,(zazwyczaj sam wypełnia wniosek o przyłączenie i umawia wizytę inspektora. Inspektor przyjeżdża na plac budowy, sprawdza poprawność i (jeśli wszystko OK) kieruje wniosek do nadzoru. Zawierasz umowę o dostarczanie energii elektrycznej i uiszczasz stosowne opłaty ( wynikające z zamówionej mocy ). Nadzór wyznacza termin , w którym ów elektryk (pod nadzorem) włączy rozdzielnicę do sieci i kieruje wniosek do instalatora układu pomiarowego ( licznika ) . Od tej pory jesteś szczęśliwym odbiorcą energii elektrycznej ;)

Mniej więcej tak.

A dokładnie, to zamawiasz elektryka, który instaluje rozdzielnicę budowlaną zgodnie z warunkami przyłączenia, wykonuje schemat jednokreskowy,(zazwyczaj sam wypełnia wniosek o przyłączenie i umawia wizytę inspektora. Inspektor przyjeżdża na plac budowy, sprawdza poprawność i (jeśli wszystko OK) kieruje wniosek do nadzoru. Zawierasz umowę o dostarczanie energii elektrycznej i uiszczasz stosowne opłaty ( wynikające z zamówionej mocy ). Nadzór wyznacza termin , w którym ów elektryk (pod nadzorem) włączy rozdzielnicę do sieci i kieruje wniosek do instalatora układu pomiarowego ( licznika ) . Od tej pory jesteś szczęśliwym odbiorcą energii elektrycznej ;)

smoku a ty się zajmujesz takimi sprawami? jeśli tak to wiele sobie bierzesz za usługę?

...widze ze oprocz dziwnej ilosci stron i dublujacych sie postow na forum - godzina wpisu tez jakas kosmiczna - 05.41 (o tej porze raczej dopiero otwieram oko :) )

heh to jeszcze nic, ja w moim profilu w opcji dziennik budowy nie wiedzieć czemu mam wpisy od TMK a daty wpisów są z 01.01.1970 :D

stara ta budowa muszę przyznać heheh a już nie wspomnę o tym jak długo to forum działa