Megana 23.10.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Zmienię temat na chwilkę, drogie Panie ( nie piszę Panowie, bo panowie nie lubią tego tematu ) Zacznę jeszcze raz. Drogie Panie może zabierzecie głos w temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?5552-Firanki&p=4358283#post4358283 i pomożecie innym ( oczywiście mi najbardziej ) podjąć decyzję co powiesić w oknach? :) Besta77 znalazła jeszcze jeden wątek - wklejam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?5552-Firanki&p=4358297#post4358297 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 23.10.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 no jest napisane ze do roku nie uzywac.brzeczyki sa dla tych do roku tylko ze nie dzialaja pozostaje metoda mechaniczna czytaj gazeta lub reku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 23.10.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Ja mam tylko jeden komin (do pieca i wentylacji grawit. w kotłowni) i wygląda to całkiem normalnie. Zrezygnuj z tych kanałów wentylacyjnych bo nie będą potrzebne - jak "pierdyknie" w reku i nie naprawisz tego w kilka dni zawsze możesz rozszczelnić okna. Do kominka będzie potrzebny nawiew i komin spalinowy, dodatkowy wentylacji grawitacyjnej tylko zaburzałby pracę wentylacji mechanicznej. okej, przekonałeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 23.10.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 A co - przed wybudowaniem własnego domu, nie ma się pojęcia o komarach? Jak dla mnie "Raid" działa wyśmienicie. Śpimy przy otwartym oknie i żaden komar nie odważy się nas ugryźć. Ba - nawet rybki są dobrze odkarmione. Czemu? No bo stawiamy lampkę nad akwarium, komary do niej ciągną, włączamy Raida i komary padają... prosto do akwarium, a Danio je HAPS!!! Co do zadań reku - wilgoć można eliminować inaczej. Nawiewniki i kratki wywiewne higrosterowane. co do tych komarów, to chodzi mi o to że w UK ich raczej nie ma, jak przyjeżdżamy do Polszy to mieszkamy w centrum miasta na siódmym piętrze, więc żaden kamikadze komar tam nie dociera. Jedyne miejsce gdzie mam z nimi do czynienia to u moich rodziców nad jeziorem a i to bardzo rzadko. Więc jak już wcześniej wspomniałem niewiele na razie z nimi mam do czynienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 23.10.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 znowu naliczanie postów mi się zatrzymało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 23.10.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 a nie żartowałem, fałszywy alarm hehehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.10.2010 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 no jest napisane ze do roku nie uzywac. brzeczyki sa dla tych do roku tylko ze nie dzialaja pozostaje metoda mechaniczna czytaj gazeta lub reku;) Tudzież siatka w okno lub nie zapalanie światła wieczorem. Ciągle znacznie tańsze niż reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 23.10.2010 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Madeleine - wybór padł na moją architektkę czy kogoś innego? Co do reku - u nas pojawiły się dodatkowe oszczędności - likwidacja okna w spiżarni, pralni, zwykłe okno połaciowe w łazience, połaciówki bez super nawiewników. Do tego w kuchni wystarczy pochłaniach a nie okap (inna sprawa, że trudno znaleźć sprzet działający tylko jako pochłaniacz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.10.2010 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Zmienię temat na chwilkę, drogie Panie ( nie piszę Panowie, bo panowie nie lubią tego tematu ) Czymś musimy się chyba różnić? No nie? Boję się tylko, żeby Redakcja nie wprowadziła parytetu, zmuszając chłopów do napisania 50% na wątkach "babskich" Jako gaduła zabiorę jednak nieśmiało głos, ale że czasu brak, to nie zgłębiam co tam napisano Widzieliśmy kiedyś z żoną coś, co można by nazwać firanko-roletą. Było to jakby podwójną roletą (spłaszczone "O" patrząc z boku). Miało pasy - 30cm przezroczyste jak firanka i 30cm prawie nieprzezroczyste jak roleta. Można było tym kręcić i pasy się mijały - wtedy pełne przesłonięcie lub nakładały i była to prawie firanka. Ponoć materiał niebrudzący się. Miało tylko jedną wadę - no nie może nie mieć - cenę. Jakieś 1600zł za wysokość 260cm. Szerokości nie pamiętam - coś między 120 a 200cm. Widzieliśmy to z rok temu w Jupiterze w Warszawie, ale pewnie w wielu miejscach można to kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 24.10.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Hej Frankai, cieszę się, że zabrałeś głos :) Fajny pomysł z tymi różnego rodzaju materiałami w rolecie, muszę się zastanowić nad tym pomysłem Fakt cena wysoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 24.10.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Dzięki za wyjaśnienia, trochę mam lepszy obraz sytuacji. Chyba jednak odpuścimy sobie rekuperację (koszty! a budżet napięty) i zostanie zwykła grawitacyjna. Tyle, że okna muszą być z nawiewnikami. Cóż, może w jeszcze kolejnym domu zaszalejemy. Albo domontujemy sobie kiedyś, będzie parterówka bez użytkowego poddasza, więc nie będzie to hiper strasznie wielki kłopot. A klimę z marketu za 3 tysiące (nawet niecałe, już z montażem) mam teraz, chłodzi mieszkanie 100m2 i daje radę. Oczywiście bez multisplita i nie jest to mistrzostwo designu, ale nie jest źle - biorąc pod uwagę to, że używałam jej w te lato jakieś 2 tygodnie, wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 24.10.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Megana, w kwestii dekoracji okien polecę dwa adresy: dekoria.pl i stylus.pl Możliwe bardzo różne kombinacje materiałów, bardzo duży wybór tkanin (próbki za darmo przysyłają), a cenowo wychodzi przyzwoicie. Ja zamawiałam rolety rzymskie (a właściwie firanki rzymskie) w stylus.pl i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 24.10.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Dziękuję Ci bardzo Madeleine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 24.10.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 a w kwestii reku - gdyby komus potrzebna byla NOWA nie rozpakowana nawet rura akustycznie wytlumiona srednica 127mm 10mb to zapraszam.W pchlim targu jest ale cos cienko tam z zagladaniem;)Ja za to musze docieplic jedna sciane wlasciwie to musze ja wyrownac po specu Janku ale jest tak nierowno zapaćkana ze juz wole dolozyc welny na ten kawalek i jeszcze raz zaciagnac klejem pod tynkOt taki tam dodatek do wspolczynnika Kowalskiego kosztow budowy.... w kwestii moskitier wbudowanych system roletowy myslalam kiedys ale....troche droga impreza....chyba łatwiej sie natrzeć preparatami antykomarowymi i pol godziny wczesniej wytluc ile sie da ale komary to przeszlosc na kolejne pol roku teraz bedzie tylko ciagle zimno brrrr szkodama ktos i uzywa odsniezarki? nie zdazylam z zakupem na tamten sezon ale na ten obowiazkowo juz musze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawal 24.10.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z okiennicami? Jak to się sprawdza poza wyglądem? Jakieś namiary na wykonawców okiennic w dolnośląskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 24.10.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 http://www.sitak.com - drzwi, okna i okiennice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 24.10.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 ciekawe okiennice aluminiowe ma Schuco - tylko obawiam się, że mogą być drogie. Można zobaczyć na budowanym domu pracowni Archipelag Lumina w Długołęce zaraz obok Millenium Project24. Są też dość wyraźne zbliżenia na zdjęciach w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 24.10.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 widzialam u Sitaka okiennice do okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 24.10.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Natalia Stanko - co do tych kamienic, to jest modernizacja planu rewitalizacji 200 kamienic we Wrocławiu. Program działa jakieś 3 lata. Wykaz kamienic widziałem na którejś ze stron ZKM, ale nie jest to tak piękne. Większosć kamienic jest w takim miejscu, że człowiekowi się odechciewa, a poza tym ma automatycznie takich sąsiadów jak ja w kamienicy na przeciwko - DRAMAT. Dobrym pomysłem jest kupić ruinę w sensownej kamienicy, zamknąć na cztery spusty, poczekać jakieś 10 lat. Moze wzorem innych państw "wypchną" element na obrzeża. Frankai - to dlatego P. Zenon tak się cieszył jak ustalaliśmy nowy termin na wiosnę, a miał wchodzić na początku października. Zasłony - w czwartek przez przypadek trafiłem do sklepu z zasłonami w Paryżewie, wypasione zasłony kosztowały około 190 eur/szt. a ceny zaczynały się od 50 eur/szt. Sklep był w centrum więc przypuszczam, że i marża była odpowiednia, ale może dać to jakiś pogląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.10.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2010 Zasłony - w czwartek przez przypadek trafiłem do sklepu z zasłonami w Paryżewie, wypasione zasłony kosztowały około 190 eur/szt. a ceny zaczynały się od 50 eur/szt. Sklep był w centrum więc przypuszczam, że i marża była odpowiednia, ale może dać to jakiś pogląd. Paryżew... Paryżew... Czy tak nie nazywała się przypadkiem miejscowość, gdzie toczyła się akcja jednego "pana Anatola"? Chodziło o kradzież kilku tysięcy kostiumów plażowych. Były tam wybory miss Paryżewa, a pan Anatol robił za rodaka z USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts