Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Zmienię temat na chwilkę,

drogie Panie ( nie piszę Panowie, bo panowie nie lubią tego tematu ;))

Zacznę jeszcze raz.

Drogie Panie może zabierzecie głos w temacie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?5552-Firanki&p=4358283#post4358283

i pomożecie innym ( oczywiście mi najbardziej ;) ) podjąć decyzję co powiesić w oknach? :) :)

Besta77 znalazła jeszcze jeden wątek - wklejam

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?5552-Firanki&p=4358297#post4358297

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam tylko jeden komin (do pieca i wentylacji grawit. w kotłowni) i wygląda to całkiem normalnie.

Zrezygnuj z tych kanałów wentylacyjnych bo nie będą potrzebne - jak "pierdyknie" w reku i nie naprawisz tego w kilka dni zawsze możesz rozszczelnić okna.

Do kominka będzie potrzebny nawiew i komin spalinowy, dodatkowy wentylacji grawitacyjnej tylko zaburzałby pracę wentylacji mechanicznej.

okej, przekonałeś mnie :D

A co - przed wybudowaniem własnego domu, nie ma się pojęcia o komarach? Jak dla mnie "Raid" działa wyśmienicie. Śpimy przy otwartym oknie i żaden komar nie odważy się nas ugryźć. Ba - nawet rybki są dobrze odkarmione. Czemu? No bo stawiamy lampkę nad akwarium, komary do niej ciągną, włączamy Raida i komary padają... prosto do akwarium, a Danio je HAPS!!!

Co do zadań reku - wilgoć można eliminować inaczej. Nawiewniki i kratki wywiewne higrosterowane.

co do tych komarów, to chodzi mi o to że w UK ich raczej nie ma, jak przyjeżdżamy do Polszy to mieszkamy w centrum miasta na siódmym piętrze, więc żaden kamikadze komar tam nie dociera. Jedyne miejsce gdzie mam z nimi do czynienia to u moich rodziców nad jeziorem a i to bardzo rzadko.

Więc jak już wcześniej wspomniałem niewiele na razie z nimi mam do czynienia :yes:

Madeleine - wybór padł na moją architektkę czy kogoś innego?

Co do reku - u nas pojawiły się dodatkowe oszczędności - likwidacja okna w spiżarni, pralni, zwykłe okno połaciowe w łazience, połaciówki bez super nawiewników. Do tego w kuchni wystarczy pochłaniach a nie okap (inna sprawa, że trudno znaleźć sprzet działający tylko jako pochłaniacz).

Zmienię temat na chwilkę,

drogie Panie ( nie piszę Panowie, bo panowie nie lubią tego tematu ;))

Czymś musimy się chyba różnić? No nie? :rolleyes: Boję się tylko, żeby Redakcja nie wprowadziła parytetu, zmuszając chłopów do napisania 50% na wątkach "babskich" :confused:

Jako gaduła zabiorę jednak nieśmiało głos, ale że czasu brak, to nie zgłębiam co tam napisano ;) Widzieliśmy kiedyś z żoną coś, co można by nazwać firanko-roletą. Było to jakby podwójną roletą (spłaszczone "O" patrząc z boku). Miało pasy - 30cm przezroczyste jak firanka i 30cm prawie nieprzezroczyste jak roleta. Można było tym kręcić i pasy się mijały - wtedy pełne przesłonięcie lub nakładały i była to prawie firanka. Ponoć materiał niebrudzący się. Miało tylko jedną wadę - no nie może nie mieć - cenę. Jakieś 1600zł za wysokość 260cm. Szerokości nie pamiętam - coś między 120 a 200cm. Widzieliśmy to z rok temu w Jupiterze w Warszawie, ale pewnie w wielu miejscach można to kupić.

Dzięki za wyjaśnienia, trochę mam lepszy obraz sytuacji. Chyba jednak odpuścimy sobie rekuperację (koszty! a budżet napięty) i zostanie zwykła grawitacyjna. Tyle, że okna muszą być z nawiewnikami. Cóż, może w jeszcze kolejnym domu zaszalejemy. Albo domontujemy sobie kiedyś, będzie parterówka bez użytkowego poddasza, więc nie będzie to hiper strasznie wielki kłopot.

A klimę z marketu za 3 tysiące (nawet niecałe, już z montażem) mam teraz, chłodzi mieszkanie 100m2 i daje radę. Oczywiście bez multisplita i nie jest to mistrzostwo designu, ale nie jest źle - biorąc pod uwagę to, że używałam jej w te lato jakieś 2 tygodnie, wystarczy.

Megana, w kwestii dekoracji okien polecę dwa adresy: dekoria.pl i stylus.pl Możliwe bardzo różne kombinacje materiałów, bardzo duży wybór tkanin (próbki za darmo przysyłają), a cenowo wychodzi przyzwoicie. Ja zamawiałam rolety rzymskie (a właściwie firanki rzymskie) w stylus.pl i było ok.

a w kwestii reku - gdyby komus potrzebna byla NOWA nie rozpakowana nawet rura akustycznie wytlumiona srednica 127mm 10mb to zapraszam.

W pchlim targu jest ale cos cienko tam z zagladaniem;)

Ja za to musze docieplic jedna sciane wlasciwie to musze ja wyrownac po specu Janku ale jest tak nierowno zapaćkana ze juz wole dolozyc welny na ten kawalek i jeszcze raz zaciagnac klejem pod tynk

Ot taki tam dodatek do wspolczynnika Kowalskiego kosztow budowy....

w kwestii moskitier wbudowanych system roletowy myslalam kiedys ale....troche droga impreza....chyba łatwiej sie natrzeć preparatami antykomarowymi i pol godziny wczesniej wytluc ile sie da

ale komary to przeszlosc na kolejne pol roku teraz bedzie tylko ciagle zimno brrrr szkoda

ma ktos i uzywa odsniezarki? nie zdazylam z zakupem na tamten sezon ale na ten obowiazkowo juz musze

Natalia Stanko - co do tych kamienic, to jest modernizacja planu rewitalizacji 200 kamienic we Wrocławiu. Program działa jakieś 3 lata. Wykaz kamienic widziałem na którejś ze stron ZKM, ale nie jest to tak piękne. Większosć kamienic jest w takim miejscu, że człowiekowi się odechciewa, a poza tym ma automatycznie takich sąsiadów jak ja w kamienicy na przeciwko - DRAMAT. Dobrym pomysłem jest kupić ruinę w sensownej kamienicy, zamknąć na cztery spusty, poczekać jakieś 10 lat. Moze wzorem innych państw "wypchną" element na obrzeża.

Frankai - ;) to dlatego P. Zenon tak się cieszył jak ustalaliśmy nowy termin na wiosnę, a miał wchodzić na początku października.

Zasłony - w czwartek przez przypadek trafiłem do sklepu z zasłonami w Paryżewie, wypasione zasłony kosztowały około 190 eur/szt. a ceny zaczynały się od 50 eur/szt. Sklep był w centrum więc przypuszczam, że i marża była odpowiednia, ale może dać to jakiś pogląd.

Zasłony - w czwartek przez przypadek trafiłem do sklepu z zasłonami w Paryżewie, wypasione zasłony kosztowały około 190 eur/szt. a ceny zaczynały się od 50 eur/szt. Sklep był w centrum więc przypuszczam, że i marża była odpowiednia, ale może dać to jakiś pogląd.

Paryżew... Paryżew... Czy tak nie nazywała się przypadkiem miejscowość, gdzie toczyła się akcja jednego "pana Anatola"? Chodziło o kradzież kilku tysięcy kostiumów plażowych. Były tam wybory miss Paryżewa, a pan Anatol robił za rodaka z USA.