Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

ja bym tak zrobiła. Dawka pulmicortu rozrobiona w soli fizjologicznej. Do tego inhalacje samą solą, ewentualnie z tym mucosolvanem. Kilka razy dziennie.

Ja właśnie ostatnio kupiłam inhalator - i eureka, synkowi po 3 miesiącach w końcu minął katar - w ciągu kilku dni. Szkoda, że jego siostra na widok maseczki ucieka, bo też mi kaszle od kilku dni.

A nie ma tam grzanych browarów z miodem? Moim zdaniem takowy pomoże :)

W poniedziałek byłem w Poznaniu w Brovarii i strzeliłem sobie takiego na rozgrzewkę. Był wyśmienity. Oprócz miodu był tam plasterek grejfruta i różne przyprawy.

to jest anglia, tu prostota rządzi. Coś takiego jak grzane piwo z grejpfrutem, goździkami i innymi cudawiankami to myślę że jedynie w centrum londka w jakiejś wypasionej restauracji typu Gordona Ramseya dostaniesz i to za ciężkie talary.

Chyba że sam sobie w domu machnę (co czasem robię) ale tym razem to nawet i na to ani siły ani ochoty nie mam.

to jest anglia, tu prostota rządzi. Coś takiego jak grzane piwo z grejpfrutem, goździkami i innymi cudawiankami to myślę że jedynie w centrum londka w jakiejś wypasionej restauracji typu Gordona Ramseya dostaniesz i to za ciężkie talary.

Chyba że sam sobie w domu machnę (co czasem robię) ale tym razem to nawet i na to ani siły ani ochoty nie mam.

Jeżeli tak - to co Ty jeszcze robisz? Ściągaj przepis i otwieraj mini browar. Poczują dobroć takiego napitku, to się nie opędzisz od klientów. Tylko kto wtedy chatę będzie nadzorował? ;)

dzięki za radę, wdrożę regularnie i zobaczymy, co będzie w poniedziałek. U nas dzięki inhalacjom juz parę razy udało się obejść bez antybiotyku.

Sorki za wątek "niebudowlany"

Za taki wątek nie trzeba przepraszać. Ja rozumiem, że Madalaine ma kompetencje ku temu, żeby proponować konkretne leki. Moja mama należy do tych 50% Polaków, którzy sądzą, że mogą leczyć innych. Póki co - nabawiłem się alergii na takich "lekarzy" ;)

syrop z cebuli robi się od wczoraj :)

a ja mam jeszcze takie pytanie do osób, które mają piec gazowy kondensacyjny. Jaki macie do tego podłączony komin? Mam problem i nie wiem, czy powinnam wykłócać się z wykonawcą czy nie. Wczoraj dowiedziałam się, że do kondensata musi byćspecjalny komin ze stali. Wykonawca wymurował mi komin z pustaków, a do środka włożył komin Schiedel Rondo Plus. Instalator stwierdził, że to szkoda pieniędzy, bo i tak musimy puścić tam rurę, a ten Rondo jest zbędny i to niepotrzebny wydatek. Wystarczający byłby sam komin z pustaków. Wykonawca na to, że przecież to tylko wymurowany komin, a wkład montuje się dopiero przy instalacjach. Z tym zgadza się i instalator, ale w tej sytuacji nie było w ogóle potrzeby dawać tego Rondo, który też przecież nie jest tani. Jak macie kondensata, to czy macie tam specjalny komin sam czy macie jednak np. taki rondo plus (ceramika z izolacją z wełny) i coś tam dodatkowo wsadzone?

Elo, to ja się wypowiem w temacie grypy i przeziębienia - ponieważ na medycynie znam się doskonale, jak 100% Polaków :D - dobrze jest wymoczyć nogi w gorrrrrącej wodzie z dodatkiem soli kuchennej. Nie wiem, jak to działa, ale działa. Najlepiej zagotować sobie czajnik, postawić obok i co parę minut dolewać, żeby woda była tak ciepła, jak tylko można wytrzymać (bez poparzeń :)). i oczywiście trzeba być przy tym dobrze opatulonym. człowiek się tak rozgrzeje i wypoci, że aspiryna zbędna :) pozdrowienia serdeczne dla wszystkich chorowitków :)

A może mleko bardzo ciepłe, ząbek-dwa czosnku i łyżeczka masła :)

Moja córka tego strasznie nie lubi, ale któregoś razu gdy się rozchorowała, to głosem nie znoszącym sprzeciwu powiedziałam:

zaraz zrobię Ci mleko z czosnkiem i masłem, na co ona coś zła burknęła pod nosem: i z miodem.

No to myślę, może na słodko będzie jej lepiej smakować, więc dodałam łyżeczkę miodu.

Kiedy zaczęła pić słyszę: to jest jeszcze gorsze niż zwykle i wykrzywia się strasznie pytając; a coś ty tam jeszcze dodała?

Na to ja; chciałaś przecież miodu, na to ona: powiedziałam, to może jeszcze LODU .......................... ups :)

A może mleko bardzo ciepłe, ząbek-dwa czosnku i łyżeczka masła
A właśnie ostatnio czytałam, że ze skutecznością tego specyfiku to mit. Miód jedynie podrażnia gardło, a mleko - jak i cały nabiał, a także np. banany - jest bardzo mocno niewskazane przy katarze i pokrewnych, gdyż zwiększa produkcję śluzu w organizmie. Za to należy jeść kaszę jaglaną.