Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Wysokość dolnej krawędzi wnęki (zwróć uwagę na zdjęciach jak zrobiona jest obróbka) to 122 cm. Górna obróbka - horyzontalna - ma wysokość 201cm.

Zapraszam do Ostrowa Wlkp. na 'przymiarkę" do skosów i szafek :) Przesyłam Ci jeszcze rzut i projekt w formacie Visio.

Uwaga: okna, a raczej ich otoczenie, w tym pokoju wykonane są wbrew 2 zasadom. Pierwsza to brak grzejnika pod oknem. Uznaliśmy, że wrzucenie grzejnika pod skos, zdezorganizuje kompletnie zabudowę. Mając zaś drugie przeszklenie w postaci drzwi balkonowych, grzejnik umieściliśmy obok nich. Druga to kwestia obróbki - nie da się ukryć, że mając krokiew między oknami, nie da się tego poprawnie ocieplić. Krokiew jest obłożona styro na tyle na ile się dało. W oknie czuć wnikające przez nie zimno, gdyż okna dachowe nie są aż tak "ciepłe" jak zwykłe. Zwłaszcza, że po 10 latach - guma odmówiła współpracy i muszę powymieniać uszczelki.

Czy ja też mogłabym prosić o taki projekt i rzuty?

U mnie ścianka kolankowa ma mieć 80cm i nie zamierzam jej podwyższać tylko właśnie zabudować skosy meblami. Jedyny problem to właśnie ustawienie grzejnika - lecz jeśli nie będzie pod oknem to boję się, że będzie chłodno koło okna :(

U mnie ścianka kolankowa ma mieć 80cm i nie zamierzam jej podwyższać tylko właśnie zabudować skosy meblami. Jedyny problem to właśnie ustawienie grzejnika - lecz jeśli nie będzie pod oknem to boję się, że będzie chłodno koło okna :(

hmm to masz niżej niż ja. Powiedz jak to wygląda w rzeczywistości, bo ja się troszkę obawiam czy nie będzie to za nisko - u mnie ma 100cm do skosu.

hmm to masz niżej niż ja. Powiedz jak to wygląda w rzeczywistości, bo ja się troszkę obawiam czy nie będzie to za nisko - u mnie ma 100cm do skosu.

No właśnie nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości, bo jestem dopiero na etapie projektu :)

I właśnie teraz zaczęłam się zastanawiać, że skoro w projekcie ma 80cm to w rzeczywistości będzie jeszcze mniej?

Podaj mi emalię na priva to wyślę.

Moja ścianka kolankowa miała 50cm. Po wylewkach i ociepleniu skosów... urosła do 58cm :D To pewnie efekt obrobienia tejże ścianki. Tak czy owak - dużo niższa od Twojej, więc łatwiej Ci będzie obudować.

Będzie chłodno. Póki co jednak - nie czuję chłodu, a ustawiłem tymczasowe biurko w innym pokoju pod oknem. Dam znać jak zaczną się mrozy. Bałbym się ustawić łóżko pod oknem, bo w nocy jednak człowiek jest bardziej wrażliwy jak ciągnie chłodem.

wojgoc nad czym mam się zastanawiać, robią szybko bo mają ludzi a jakby lecieli po łebkach to zarówno i kierownik jak i ktoś ze znajomych moich budowlańców podążających tamtędy przypadkiem mi o tym powiedział, a tak to nie widzę za bardzo powodu żeby się stresować. Wiem że są jakieś tam postoje budowlane itp, ale jeszcze raz powtarzam jeśli nikt do tej pory nie miał zastrzeżeń to dlaczego mam się martwić.

Jedyne czym się martwię, to że czasem przegapię moment że o czymś miałem im powiedzieć albo sobie uzmysłowiłem po fakcie - tak jak z tymi oknami:).

Przy okazji, jeszcze daleko przed budową rozmawiałem z przedstawicielem firmy Es-Polska i ten gwarantował budowę domu pod klucz w 6 miesięcy. Więc jak na to spojrzysz? a widzę że raczej prężnie się rozwijają na naszym rynku i jakoś ludzie nie narzekają.

Niemniej jednak wielkie dzięki za ostrzeżenia, doceniam to

dobra, więcej nie bede sie w tym temacie wypowiadał.

Es-Polska to są domy z prefabrykatów, lejesz fundament a ekipa przyjeżdża i montuje. 6mcy to czas od momentu złożenia papierów do oddania domu, sam dom to tydzień.

Ja wziąłem rysunki, miarę i sprawdzałem ile zabierają skosy. Stwierdziłem, że ciągle pokój pozostaje większy niż pokoje w blokach, więc się nie przejmowałem niską ścianką. Zaprojektowałem mebelki dobrze wypełniające skosy i jest gicior. Jakby co - mogę Ci zapodać emalią jak wyglądał mój "projekt", a na koniec przyszłego tygodnia pojawią się zdjęcia mebelków. W każdym razie są bardzo głębokie - prawie 70cm, ale jak uczy doświadczenie, spokojnie wiele rzeczy rzadko używanych można upchnąć do tyłu.

czy ja tez moge poprosic o Twój projekt emalia?

z góry dzięki

czy naprawdę wszyscy uważają że to media robią z nich kreaturę? Powiedziałem już wcześniej, może sami sobie na to zasłużyli. Z mojego punktu widzenia ugrupowanie to może i ma dobry plan na poprawę jakości życia i dobrych polityków ale niestety jest tam jedna osoba, która swoją nienawiścią i brakiem dystansu do siebie odpycha od siebie wszystkich którzy myślą inaczej

Co do dobrego planu... to mam spore wątpliwości, ale znowu - to co nam media wpajają, jako jedynie słuszne rozwiązania, może kompletnie nie przystawać do polskich warunków. Te jedynie słuszne rozwiązania, zwykle są albo importowane albo teoretyczne. Jednak PiSowcy raz chcą dawać na prawo i lewo, a za chwilę krytykują rząd za dług publiczny. Jakieś rozdwojenie jaźni, które pokazuje, że nie mają żadnego pomysłu. Że nie wspomnę o tym, że mieli okazję coś zdziałać. Zwłaszcza, że mieli i rząd i prezydenta. Nie zrobili nic, co długoterminowo przysłużyłoby się Polsce.

Wracając do Tuska - nie spodziewałem się zbyt wiele po nim, ale głosowałem, bo przynajmniej nie jątrzył. Nie myślałem jednak, że będzie aż tak się umizgiwał. Co rusz gesty pod publiczkę. Działa często jak Putin obniżający ceny w supermarkecie. Żenada. Obstawiam, że więcej by ugrał, gdyby zabrał się za biurwy i bzdurne przepisy. Powyrzucać urzędasów, którzy boją się podejmować decyzje i wprowadzić odpowiedzialność za to co się robi. Za rok gospodarka by pędziła jak lokomotywa. Parę pomysłów spróbowałbym zaimportować, np. z USA. Tam urzędnik publiczny, dostaje przyzwoitą emeryturę, ale jak weźmie łapówkę, to do pierdla i traci tą fajną emeryturkę. A u nas co się robi z tymi, co robią przekręty lub doprowadzili firmy do upadłości - nic.

A propos prawa. Właśnie odkryłem, że inaczej traktuje się obywatela a inaczej instytucje czy Państwo. Otóż - jeżeli ktoś mi wyrządzi szkodę - to w najlepszym wypadku, jak policja go złapie (wątpliwe), a sąd skaże (różnie to bywa), to mogę dochodzić od niego wyrównania szkody, bo odszkodowanie - zgodnie z definicją w prawie - nie może powodować przychodu u osoby poszkodowanej. Jeżeli jednak ja nie zapłacę za parking, to wlepi mi się "opłatę za nieuiszczenie opłaty parkingowej" w wysokości... 30-krotności opłaty podstawowej (czyli de facto szkody wyrządzonej przeze mnie). Skoro jestem narażony na niewykrycie sprawcy kradzieży czy wandalizmu, to z definicji sprawca powinien płacić 3-krotność szkody. Co więcej - jak tylko odda co mi zabrał, to przecież nie ryzykuje nic. Odda co zabrał i ewentualnie dostanie "zawiasy". Gównażeria niszcząca ławkę w parku, powinna postawić zaś trzy takowe własnoręcznie. Ławek by nam przybyło i kwalifikacje młodzieży by się podniosły ;)

Nie ma jak dryfowanie ;) :D

czy ja tez moge poprosic o Twój projekt emalia?

z góry dzięki

Nie tylko Ty - każdy może poprosić ;) :)

Nie pamiętam Twojego e-mail'a (o ile w ogóle miałem). Podaj mi na priv. Każdy kto jeszcze by chciał, niech wyśle mi emalię jak zna moją, lub poda na priv swoją.

Podaj mi emalię na priva to wyślę.

Moja ścianka kolankowa miała 50cm. Po wylewkach i ociepleniu skosów... urosła do 58cm :D To pewnie efekt obrobienia tejże ścianki. Tak czy owak - dużo niższa od Twojej, więc łatwiej Ci będzie obudować.

Będzie chłodno. Póki co jednak - nie czuję chłodu, a ustawiłem tymczasowe biurko w innym pokoju pod oknem. Dam znać jak zaczną się mrozy. Bałbym się ustawić łóżko pod oknem, bo w nocy jednak człowiek jest bardziej wrażliwy jak ciągnie chłodem.

No to mnie uspokoiłeś z tą wysokością ścianki kolankowej :)

Mam w projekcie jeden mały pokoik, który chce przeznaczyć na gabinet i tam właśnie zrobić szafkę pod skosem - gdy stanie tam grzejnik już jej nie wstawię, jednak z drugiej strony pokój jest na tyle mały, że w innym miejscu ten grzejnik też by nijak pasował?

Więc chyba już lepiej zrezygnować z zabudowania skosów i mieć tam tylko grzejnik...

No to mnie uspokoiłeś z tą wysokością ścianki kolankowej :)

Mam w projekcie jeden mały pokoik, który chce przeznaczyć na gabinet i tam właśnie zrobić szafkę pod skosem - gdy stanie tam grzejnik już jej nie wstawię, jednak z drugiej strony pokój jest na tyle mały, że w innym miejscu ten grzejnik też by nijak pasował?

Więc chyba już lepiej zrezygnować z zabudowania skosów i mieć tam tylko grzejnik...

Ja mam zawsze przy drzwiach na taras czy balkon. Są to pionowe grzejniki deLonghi. Wówczas kosztowały mnie ok. 1200zł. Obecnie strasznie podrożały. Jak szwagierce sprawdzałem, to VNH kosztuje jakieś 1400zł netto wg cennika.

Ja mam zawsze przy drzwiach na taras czy balkon. Są to pionowe grzejniki deLonghi. Wówczas kosztowały mnie ok. 1200zł. Obecnie strasznie podrożały. Jak szwagierce sprawdzałem, to VNH kosztuje jakieś 1400zł netto wg cennika.

Przy drzwiach tarasowych też będę miała grzejnik - a właściwie pomiędzy, bo są dwoje drzwi i pomiędzy nimi grzejnik, balkonu nie mam...

A grzejnik w innym miejscu niż okno lub drzwi chyba nie za bardzo ma sens?

W sumie to jeszcze można ewentualnie dać podłogówkę - na razie planuję ją tylko w łazienkach i kuchni...

Podłogówki w sypialni bym nie dawał. Głowa za blisko źródła ciepła (dokładniej promieniowania). Poza tym - podłogówka i tak nie spełni podstawowej funkcji - ogrzewania miejsca najchłodniejszego, zapobiegając ewentualnemu skraplaniu się pary.

Podłogówki w sypialni bym nie dawał. Głowa za blisko źródła ciepła (dokładniej promieniowania). Poza tym - podłogówka i tak nie spełni podstawowej funkcji - ogrzewania miejsca najchłodniejszego, zapobiegając ewentualnemu skraplaniu się pary.

W sypialni nie chcę podłogówki, tylko w gabinecie - biurko będzie ustawione gdzieś po środku pokoju, a pod skosem byłby regał.

Pomieszczenie ma niecałe 8 metrów i jeszcze ma kawałek skosu, więc jak dojdzie grzejnik to ciężko będzie ustawić jakieś szafki.

dobra, więcej nie bede sie w tym temacie wypowiadał.

Es-Polska to są domy z prefabrykatów, lejesz fundament a ekipa przyjeżdża i montuje. 6mcy to czas od momentu złożenia papierów do oddania domu, sam dom to tydzień.

no to w czym rzecz. Jeśli masz prefabrykaty to pewnie potrzebujesz tylko ze dwóch gości do ich połączenia, a jak u mnie szaleje z siedmiu przy cegłach to na to samo wychodzi, nie?

czy się mylę

ale też z tego co kojarzę to miałem też możliwość wyboru materiałów więc niekoniecznie są to tylko prefabrykaty, chyba że się coś zmieniło bo ja rozmawiałem z nimi ponad rok temu jak jeszcze raczkowali w kraju

a teraz z innej beczki, czym kierowaliście się kiedy zaczynaliście szukać okien. Ja jak widzę ilość tych profili, rodzajów okien, cudawianek związanych z ich współczynnikiem przenikania ciepła itp to już mnie głowa zaczyna boleć.

A i jeszcze co do połaciówek, to gdzie je braliście? tam gdzie okna były kupowane czy to się gdzieś w innych specjalistycznych firmach kupuje?

dzienx

no to w czym rzecz. Jeśli masz prefabrykaty to pewnie potrzebujesz tylko ze dwóch gości do ich połączenia, a jak u mnie szaleje z siedmiu przy cegłach to na to samo wychodzi, nie?

Jeżeli użyjesz 10 procesorów, to czy komputer będzie działa 10 razy szybciej?

Czy jeżeli weźmiesz 9 kobiet, to do spółki urodzą dziecko po miesiącu?

W jaki sposób chcesz przyspieszyć kwestię wiązania betonu czy wysychania wilgoci przy zwiększaniu fachowców z 2 na 7?

a teraz z innej beczki, czym kierowaliście się kiedy zaczynaliście szukać okien. Ja jak widzę ilość tych profili, rodzajów okien, cudawianek związanych z ich współczynnikiem przenikania ciepła itp to już mnie głowa zaczyna boleć.

A i jeszcze co do połaciówek, to gdzie je braliście? tam gdzie okna były kupowane czy to się gdzieś w innych specjalistycznych firmach kupuje?

Jako tradycjonalista preferowałem drewno. Plastikowcom, nie udało się zmienić moich poglądów, więc rozglądałem się po rynku. Początkowo myślałem o Urzędowskim, ale jak zobaczyłem rozeschnięte mikrowczepy u kolegi i idealne okna od prywaciarza - nie miałem wątpliwości. Zwłaszcza, że prywaciarz podjął się zrobienia mojego przeszklenia. Szkło 1.1 to był wówczas dobry standard, a za 0.7 czy 0.4 płaciło się jak za zboże. Wziąłem więc 1.1 w wersji P2 na parter i O2 na piętro, nie po to, żeby mi się nikt nie włamał, ale żeby trudno było zbić przypadkiem.

Połaciówki w każdym składzie są dostępne. Jest tylko kwestia jakiego producenta.