Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Kochani, kupujemy wreszcie dom.

Z tego co czytałem, koszta notarialne są płynne i można z notariuszem negocjować (ale nie z każdym)

Potrzebujemy dość pilnie namiar na "normalnego" notariusza, który nie zdziera maksymalnie.

Rejon: Strzegom - Jawor - Środa Śląska (ewentualnie Wrocław)

Z góry bardzo dziękujemy !

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

a czemu się na nich nie zdecydowałeś?

na początku dali mi zaporową cenę i to było długo przed rozpoczęciem, a potem długo potem jak ich zagadnąłem jeszcze raz tuż przed budową to mnie olali. Znaczy żadnego odzewu nie było więc ja się nie narzucałem, zapewne mają już wystarczająco klienteli:)

Dla tych których zainteresowało czy 10 procesorów przyspieszy 10-krotnie komputer, odpowiadam, że nigdy. Przy wchodzeniu procesorów wielordzeniowych pojawiła się kwestia ile wzrasta wydajność serwera. Otóż w zależności od zadania komputer może przyspieszyć o 15% ale może też o 85%. Po prostu nie wszystkie operacje da się zrównoleglić. Czym innym jest użycie serwera w operacjach internetowych, czym innym w obsłudze bazy danych, czym innym w grafice czy obliczeniach.

Podobnie na budowie - nie można lać posadzek i robić instalacji, bo elektrycy i hydraulicy nie umieją fruwać. Nie można kleić parkietu do mokrej posadzki. 5 parkieciarzy nie będzie działać szybciej niż 2, bo kleić trzeba od jednego końca, itp., itd.

Prefabrykaty mają jeszcze to do siebie, że na budowę przyjeżdżają wyschnięte, co też wpływa na długość przerw między fazami budowy.

Jeżeli użyjesz 10 procesorów, to czy komputer będzie działa 10 razy szybciej?

z prockami może i nie ale jak dorzucę pamięć to będzie hulał :D

Czy jeżeli weźmiesz 9 kobiet, to do spółki urodzą dziecko po miesiącu?

mowa tu o jednym domu, czyli jednym dziecku. Jeżeli mam jedno dziecko i 9 kobiet to sobie ładnie poradzą ze wszystkim i jeszcze będą wypoczęte na inne przyjemności :D

W jaki sposób chcesz przyspieszyć kwestię wiązania betonu czy wysychania wilgoci przy zwiększaniu fachowców z 2 na 7?

Z tym że ja nie powiedziałem że się zaraz wprowadzam, zamykam dom pod koniec grudnia i niech stoi do wiosny i sobie wysycha. Co do wiązania betonu, może i się pospieszyli - nie wiem, nie znam się. Od tego są oni i mój kierownik.

A z ilością fachowców to chodziło mi raczej o murowanie ścian i gonienie w górę niż o lanie fundamentów, wiązanie itp

frankai a masz jeszcze jakiś namiar na tego prywaciarza?

wojgoc ty też masz drewniane, co nie? gdzie je robiłeś bo nie wiem czemu mam zapisane od ciebie dwie firmy: hohensee i bauman

bauman - nie znam takiej firmy.

moje okna robila firma hohensee - http://www.hohensee.pl

ogólnie jestem zadowolony - ja miałem prawie same nietypowe okna i sobie z tym poradzili.

Casting na okna robiłem posród - Stolar, Dudek, Wójcik, Urzędowski, Hohensee i jeszcze 2-3 firmy z Opolskiego, które mnie olały.

Ja podwyższyłem ścianki kolankowe i nie żałuję, a szwagier nie podwyższył i kiepsko to wygląda, więc naprawdę zastanów się nad tym poważnie.

Z tego co mi wiadomo to większość budujących podwyższa je ze względu na funkcjonalność pomieszczeń.

Też podwyższyłem, ale ryzyko utraty kształtu bryły jest spore;) Czasem kobiety potem nie chcą w tym mieszkać mimo większej pow. użt..

U mnie wyszło akceptowalnie;)

uFFF - odgrzebałem się ciutkę;)

widzę że jeszcze tu jesteście;)

Super - pozdrawiam wrocławskich forumowiczów

Ktoś musi trwać na posterunku :cool:

Zauważyłeś, że Redakcja chce nas pociągnąć za język? Chyba powinieneś się pojawić jako stara gwardia ;)

frankai a masz jeszcze jakiś namiar na tego prywaciarza?

Poszło emalią. W razie czego - koniecznie podpisz z nim umowę. Nie wzbrania się, ale proponuje własny wzór, gdzie nie ma kar. Dopilnuj by były. U teściów wziął małą zaliczkę (2-3 tys), ale wie że u nas kasę dostaje zaraz po robocie. Być może u Ciebie będzie chciał trochę większą. Gdybyś chciał rolety, to też nie ma problemu - może dokręcić do okna. U mnie montował z silnikami, ale podłączałem sam. Nawiewniki - też zamontuje. Parapet drewniany czy gotowy - też. Obróbkę murarską zostawia innym.

Z tym że ja nie powiedziałem że się zaraz wprowadzam, zamykam dom pod koniec grudnia i niech stoi do wiosny i sobie wysycha. Co do wiązania betonu, może i się pospieszyli - nie wiem, nie znam się. Od tego są oni i mój kierownik.

A z ilością fachowców to chodziło mi raczej o murowanie ścian i gonienie w górę niż o lanie fundamentów, wiązanie itp

tylko oni tam nie będą mieszkać tylko Ty. za chwile będziesz lał strop a tu jeszcze ławy nawet nie zdążyły nabrac wytrzymałości.

zamykasz dom w grudniu - czyli bedzie SSO, a w tym stanie nie ma co schnąć, a to wszystko bedzie nabierac swej wytrzymałości i.....oby na za 3wiosny wszystko było ok.

a strop jaki bedziesz miał?

Jak Ci strop zaleją to pewnie po kolejnych 2-3 dniach beda stawiać scianke kolankową, murłate i lecieć z więźbą.

chemia nie przyspiesza w nabieraniu wyrzymalości betonu.

i tyle, więcej nie będę się wypowiadał.

No to co Wy na to.

Jestem doradcą w różnych branżach - chętnie wezmę udział w badaniach, ale: moja godzina nie kosztuje 1 piwko;) HIHI

Co znowu mamy sponsorować Muratora imprezę? ;)

Kto chętny? Bo nie widzę wpisów Waszych.

Ja bez Muratora byłem na 5-6 spotkaniach - i było suuuper.