Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Droga grupo, jakie drzwi balkonowe są tańsze i lepsze: przesuwne czy rozwierne?

Jeżeli jakieś są tańsze i lepsze, to znaczy że te drugie nie mają racji bytu. A jak nie mają racji bytu, to ich nie ma. A jak ich nie ma, to nie ma pytania. Skoro są to znaczy, że pytanie źle zadane ;)

Tańsze - rozwierne

Szczelniejsze - rozwierne

Wygodniejsze:

- przy mały otworze (węższym niż 1.8m) - rozwierne

- przy średnim (1.8-2.4) - na balkon wystarczą już przesuwne, ale na taras rozwierne

- przy szerokim (>2.4m) - przesuwne

Ładniejsze - przesuwne

Wybór należy do Ciebie. Ja wybrałem rozwierne - jak otworzę obie furtki, to mam 1.7m szerokości i mogę wynieść stół na teraz czy inne mebelki, bez "kantowania".

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Oświećcie mnie, co z tą imprezą Muratorową? Nie ma zainteresowanych? Sama widzę w tej propozycji wiele plusów dodatnich i ujemnych, a Wy?

Ano nikt aż tak się nie napalił, żeby zaczął działać. Z tego co pamiętam, to Ellaj i Albert07 są zainteresowani, ale... ich nie ma - ćwiczą angielski, choć z różnym akcentem ;) A jakie plusy widzisz, oprócz tego, że ktoś próbuje zmobilizować grupę do spotkania się? Gdyby redakcja przywiozła ze sobą co najmniej jedną osobę znającą się na ogólnej budowlance i jedną od wnętrz, to nie wykluczam, że parę osób zapałałoby większym pragnieniem spotkania się. Wówczas rozmowy w grupach (techniczna, wykończeniowa, piwna, towarzyska, itp.) nadałyby sens spotkaniu, a przy okazji Redakcja ciągnęłaby za języka. Wówczas każdy miałby zysk - Redakcja swoje opowieści, Grupowicze radę, plotkowanko i zdjęcie w Muratorze (oczywiście tylko chętni), a knajpa za miejsce mini reklamę - wspomnienie w artykule. Spotkanie zorganizować 27-30.12 bo wówczas najwięcej osób ściągnie do Polski, pomiędzy świętami część fachowców zastrajkuje i nikt już nie będzie latał w poszukiwaniu prezentów. Jak roześle się info do dinozaurów, to może i oni się pojawią, żeby opowiedzieć jak grupa pomogła im w budowaniu. Taka Ivonesca zawsze była chętna do spotkań. Aaaaa - to niekoniecznie musi być knajpa. To może być ogrzewana budowa z paroma deskami, żeby usiąść ;)

Frankai, dzięki :) Nie dyskutuję nad urodą przesuwnych - no pewnie, że ładne. Ale jednak budżet z gumy nie jest i wolę teraz przyciąć niż na etapie zamawiania okien przeżyć szok ;)

ja bym sie powaznie zastanowił - jesli otwór drzwiowy jest duzy miedzy 2,5-3m to przesuwne bedą wygladały super!!!

Na razie otworu nie ma nigdzie, bo jesteśmy na etapie koncepcyjnym. Zrobiłabym jedno wejście 1,8 i w drugim miejscu, obok, fixy na całą ścianę. Ma to sens?

A jaka jest wysokość standardowa? 235?

Brama garażowa to chyba do 225x500 ceny ma sensowne? Najgorsze, że sama nie wiem, jakie elementy są cenotwórcze i co można na tym etapie zmienić, żeby nie było potem niespodzianek.

Na razie otworu nie ma nigdzie, bo jesteśmy na etapie koncepcyjnym. Zrobiłabym jedno wejście 1,8 i w drugim miejscu, obok, fixy na całą ścianę. Ma to sens?

Brama garażowa to chyba do 225x500 ceny ma sensowne? Najgorsze, że sama nie wiem, jakie elementy są cenotwórcze i co można na tym etapie zmienić, żeby nie było potem niespodzianek.

brama garazowa to min. 4500x2125 i chyba cenowo najkorzystniejsza.

jak długa jest ta sciana - 1,8m +ile?

na co dzień mieszkamy w Bru..., gdzie mamy we wszystkich pokojach 1 sciane w szkle - od podłogi do sufitu HS i jak bede budował nastepną chate też to zastosuje.

1.8+cała ściana? Nie będzie to tanie i kto wie czy praktyczne. Ładne z pewnością. Zastanów się: czy i jak to przesłonić, jak to podgrzać, jakie dać szyby (z folią blokującą UV?). Jeżeli zamawiasz u stolarza, to zrobi Ci rozwierne bez problemu. Nie wiem co z dużymi przesuwnymi. Dla ciekawości - moje przeszklenie zostało wycenione przez mojego stolarza na - chyba - 6500zł. Różne firmy polskie wyceniały to jakoś do 14 tys. A Andersen (chyba norweska), której przecudne okna na Budmie widziałem i też zostawiłem rysunki do wyceny, lekko mnie zaskoczyła. Przysłali mi wycenę kurierem i było to... 20 000 + VAT. Podali z jakich komponentów (gotowym okien) by zbudowali i napisali, że jeszcze pracują nad mocowaniem. Odpisałem, żeby się nie trudzili. Może 20 000 + VAT nie robiłoby na mnie wrażenie - wszak okna śliczne - tyle tylko, że było to USA, a wówczas USD był jeszcze po 4zł!!!

Tak czy owak - ja mam 1.8m rozwierne i nie żałuję tej decyzji. Jako bajer wystarczy mi duże przeszklenie. Skoro u Ciebie takowego nie ma, to możesz sobie strzelić na całą ścianę + przesuwne. Dowiedz się tylko jak to z uszczelnieniem bywa, oraz zaplanuj grzejniki kanałowe, lub przynajmniej takie niskie. U mnie w pracy są jakieś germańskie, które mają 15cm i dodatkowo można... na nich usiąść i ugrzać dupkę ;)

Brama garażowa to chyba do 225x500 ceny ma sensowne?

Kolega który mi projektował dom, tłumaczył, że brama od strony ulicy wygląda bezsensownie i szpeci budynek. Zwłaszcza taka podwójna. Jak się zastanowić - ma rację. Oczywiście objeżdżanie chaty ma swoje wady związane z zagospodarowaniem działki i koniecznością dłuższego wyjeżdżania/wjeżdżania. Jak ktoś jednak ma ulicę od południa, a chce garaż zintegrowany, to warto go przylepić od północy jako ocieplenie. Wtedy jest i ładnie i oszczędnie. No i tak właśnie jest u mnie ;)

Aha - cenowo dom podbija wszystko co odbiega od standardu kostki. U mnie były to: przeszklenie, brak ścian konstrukcyjnych (są HEB-y), schody po łuku, zwis sypialni nad tarasem.

Frankai rozbawiłeś mnie tą nauką angielskiego :D

Madeleine ja też myślałem o drzwiach tarasowych rozsuwanych w dodatku z progiem chowanym w podłodze, ale jak mi podali w kilku miejscach ceny w porównaniu z trzy lub dwuskrzydłowymi normalnymi rozwieralnymi drzwiami to mi szczęka opadła. Cena jest ogólnie rzecz biorąc o jakieś 100% większa jeśli chcesz mieć taki bajer. Osobiście to się poddaję i będę musiał się przyzwyczaić do drzwi typowo balkonowych - znaczy rozwieralnych ;)

Kolega który mi projektował dom, tłumaczył, że brama od strony ulicy wygląda bezsensownie i szpeci budynek. Zwłaszcza taka podwójna. Jak się zastanowić - ma rację. Oczywiście objeżdżanie chaty ma swoje wady związane z zagospodarowaniem działki i koniecznością dłuższego wyjeżdżania/wjeżdżania. Jak ktoś jednak ma ulicę od południa, a chce garaż zintegrowany, to warto go przylepić od północy jako ocieplenie. Wtedy jest i ładnie i oszczędnie. No i tak właśnie jest u mnie ;)

oszczędnie pewnie tak, natomiast czy ładnie to kwestia dyskusyjna.

ciekawi mnie, jakich argumentów uzywał Twój kolega -architekt, iz brama od strony ulicy wyglada bezsensownie?

bo dla mnie wszystko jest zalezne od usytuowania działki i jej uwarunkowań zabudowy, przyłączy, umiejscowienia wzgledem ulicy dojazdowej, czy jest narożna czy środkowa, itp., itd.

ja mam działkę narożną, do której mam wjazd z dwóch ulic - jednak garaż mam w bryle budynku od strony ulicy, usytuowany w kierunku północnym, choć równie dobrze mógłbym go zrobić od strony południowej czy zachodniej - tu bym objeżdżał pół chaty.

Natomiast mając działkę z wjazdem tylko od południa też bym zrobił garaz z tyłu budynku, ale nie dlatego, ze garaż szpeci budynek tylko wolałbym mieć słonecznie w salonie czy w pokojach niz w garażu.

Najgorsze, że sama nie wiem, jakie elementy są cenotwórcze i co można na tym etapie zmienić, żeby nie było potem niespodzianek.

sama mysl o budowaniu jest cenotwórcza - ilość czasu spędzona nad katalogami z projektami, z architektem to tez jest nasz koszt, rzadko kiedy prze kogolkowiek uznawany.

Madeleine, proponuję, abyś zrobiła zestawienie całej stolarki z koncepcji i rozesłała z zapytaniem ofertowym do potencjalnych sprzedawców. Wówczas będziesz miała jakieś rozeznanie. Jednak dla pełnej wiedzy, po moich doświadczeniach, o których może już Tobie pisałam, musisz dopilnować, aby wycenili każdy otwór i dopytaj, czy takie rozmiary są bezproblemowe do zrobienia czy nie (przede wszystkim przy oknach plastikowych). Moje oferty z etapu koncepcyjnego oscylowały w okolicach 21 - 25 tys. Nikt mi jednak nie wycenił witryny. Nikt też nie wspomniał, że niektóre okna jak na pvc są zbyt duże. W efekcie jak dostałam ofertę już na etapie budowy na wszystko, to miałam dość sporą niespodziankę - wszystkie okna wyszły 41 tys (profil Elite) i 45 tys.(profil Premium Ultra). Cena wynikała po pierwsze z ceny witryny (14 500 netto przed rabatami, bez koloru, bo w grę wchodziła tylko konstrukcja aluminiowa (witryna szła przez wysokość domu i wchodziła na 2m na dach) i z konieczności przyjęcia przy niektórych oknach profilu pośredniego ze względu na rozmiar okna. Finalnie "przycięliśmy" stolarkę, ponegocjowaliśmy i wyszło nam 21 600 zł za okna bez montażu (39m2).

Na przykładzie moich okien tarasowych - otwór 3000 x 2400:

- zestaw 1x1000 fix + drzwi balkonowe z ruchomym słupkiem = 4403

- zestaw 2 x 1000 fix + skrzydło RU = 3877

- drzwi uchylno przesuwne = 8638

- drzwi podnoszono - przesuwne - bez wyceny, bo w kolorze w tym rozmiarze nie można ich zrobić, z tego, co pamiętam to nawet białe miały chyba ograniczenie do 2,3m

Ww ceny okna tarasowego są to kwoty netto, w kolorze białym, cena wyjściowa, czyli bez rabatu. Okna Jezierski Profil Premium Ultra

Co do bramy, to my mamy 5000 x 2250. Zamawiałam w październiku Normstahl EuroStyle -7300(z dwoma pilotami dodatkowymi). Mieli akurat promocję.Przed promocją cena była wyższa o ok. 1000 zł.

- zestaw 2 x 1000 fix + skrzydło RU = 3877

Tu trzeba jeszcze dodać, że nieotwierane zwykle ma niższy profil (najbardziej od dołu), gdyż w otwieranym skrzydle, musi być i ościeżnica i konstrukcja skrzydła. Niektórzy wolą, żeby był równy poziom, a wtedy trzeba robić sztuczną ramę i w nie wkładać nieotwierane skrzydła.

mnie, jakich argumentów uzywał Twój kolega -architekt, iz brama od strony ulicy wyglada bezsensownie?

bo dla mnie wszystko jest zalezne od usytuowania działki i jej uwarunkowań zabudowy, przyłączy, umiejscowienia wzgledem ulicy dojazdowej, czy jest narożna czy środkowa, itp., itd.

ja mam działkę narożną, do której mam wjazd z dwóch ulic - jednak garaż mam w bryle budynku od strony ulicy, usytuowany w kierunku północnym, choć równie dobrze mógłbym go zrobić od strony południowej czy zachodniej - tu bym objeżdżał pół chaty.

Natomiast mając działkę z wjazdem tylko od południa też bym zrobił garaz z tyłu budynku, ale nie dlatego, ze garaż szpeci budynek tylko wolałbym mieć słonecznie w salonie czy w pokojach niz w garażu.

Po prostu kwestia estetyki - plakat bramy staje się dominującym elementem domku... no właśnie - czy to ciągle wygląda na domek? Szczęście w nieszczęściu z kierunkami świata na mojej działce, które są najgorsze, że mogłem garaż "ukryć": Mając jednak ulicę od północy i koniecznie chcąc mieć do niego wejście z domu - zastanawiałbym się nad osłabieniem jego istnienia. bryła dostawiona od wschodniej strony, zapewne cofnięta, na 100% tylko pojedyncza brama (drugie może być auto pod wiatą). Może jakieś tuje czy inny żywopłot jako "odcinacz" garażu. Może garaż dobudowany pod pewnym kątem. Zresztą mój dla wygody wjazdu mam ustawiony pod kątem. U mnie zresztą i tak jest pod kątem, żeby było łatwiej wjeżdżać i nie zmieniać kierunku jazdy.

Narożna działka nie jest zbyt fajna - mniejsza prywatność, większe koszty budowy płotu i odśnieżania. Ma jednak właśnie ten plus, że można łatwiej dostosować wjazd(-y). Te wjazdy w działkach z ulicą od południa i narożnych, to więc taka jakby rekompensata ;)

Dzięki za odzew, mocno rozjaśniliście mi w głowie.

Aktualna koncepcja zakłada uskok w ścianie i drzwi przesuwne na dłuższym odcinku, na krótszym okno. Mogłabym na krótszym zrobić rozwierne, a na dłuższym fixy. Nie będzie to obok siebie, więc różnica wysokości profili nie będzie widoczna. Chyba ;) W każdym razie przesuwne drzwi nie podobają mi się o 100% bardziej, więc jakby dylemat się rozwiązał.

Swoją drogą i tak do zmiany jest sporo - lekko rozjechały się nasze oczekiwania i pierwsze podejście biura architekta (tak o 50m2 ;) ). Na razie nie ma więc czego wyceniać.

Spirea, bardzo Ci dziękuję za szczegółowe dane.

Garaż jest spory, więc i brama wyjdzie duża. Swoją drogą mi jakoś nie przeszkadza jej widok od frontu, ale już rozumiem, dlaczego architekt zaproponował wjazd z boku, skoro to niby szpeci. Chyba jednak wygodniej byłoby wjeżdżać na wprost do garażu, a nie po łuku. Sama nie wiem.