Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

ja od wyceny zbiłem 25%

wszystko fajnie, jest tylko pewne ale...

jak już mówiłem za nieco ponad 30koła mam podstawową wersję okien drewnianych, nawet jeśli zbiję coś na tym to nie będzie to 20tyśków bo na bank będę brał jakieś ulepszenia

a druga rzecz to przy plastikach też mogę powalczyć więc w efekcie końcowym wyjdę na tym samym na czym zacząłem, czyli kilkutysięcznej różnicy kwotowej.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Też mi się marzą przesuwne z ukrytym progiem i wiem, że akurat takie wychodzą dużo taniej w drewnie niż plastikowe (spytaj Ryskę o szczegóły), ale nie wnikałam w parametry. Dlaczego przesuwne wychodzą gorzej?

nie tyle gorzej co w moim przypadku mało fajnie. Jak już mówiłem przy wymiarze mojego okna tarasowego to prześwit przy rozsuniętym skrzydle miałbym tylko ok 1,2m trochę to mało jak na wyjście na taras.

Osobiście to wolę w lecie mieć okna otwarte na całą oścież, przynajmniej mam pewne uczucie że mam więcej przestrzeni i siedzę na dworze :cool:.

Jakbym miał okno większe niż jest, to pewnie poważnie zastanowiłbym się nad rozsuwanymi.

jasne Albert,

pamietaj tylko,ze jak weźmiesz ciepłe okna to musisz zastosować też ciepły montaż - uwzględnij to w negocjacjach.

co do ulepszeń to nie bardzo wiem co masz na mysli, ale jak zycie pokazuje - im mniej bajerów tym lepiej.

ciepły montaż biorę poważnie pod uwagę. Wolę wziąć okna o nieco słabszych parametrach z ciepłym montażem nić jakiś super hiper wypas na piankę.

Co do bajerów to nie chodzi mi o jakieś chromowane klamki ze srebra wytapiane w egipcie, ale np pakiet trzyszybowy z podwójną ciepłą ramką, większą ilością grzybków i takie tam.

W pełni zgadzam się z tobą że co proste jest najlepsze, niemniej jednak czasem pewne dodatki nieco ulepszają tę prostotę. Ale oczywiście bez przesady :)

nie tyle gorzej co w moim przypadku mało fajnie. Jak już mówiłem przy wymiarze mojego okna tarasowego to prześwit przy rozsuniętym skrzydle miałbym tylko ok 1,2m trochę to mało jak na wyjście na taras.

Osobiście to wolę w lecie mieć okna otwarte na całą oścież, przynajmniej mam pewne uczucie że mam więcej przestrzeni i siedzę na dworze :cool:.

Jakbym miał okno większe niż jest, to pewnie poważnie zastanowiłbym się nad rozsuwanymi.

a porównywałeś parametry cieplne? bo myślałam, że w tym pies pogrzebany

Tatarak czy mogłabys mi napisać skąd macie swoje okna? My tez chcemy oklejane plastiki - Wasze się dobrze spisują? Mozesz polecic?

My mamy z Empolu - złoty dąb, wersja najbardziej podstawowa, plus nawiewniki w kuchni i salonie. Kupione i zamontowane ponad 6 lat temu. Montowałam nam ekipa remontująca dom i tu bym miała zastrzeżenia. Ale co do samych okien - ja jestem zadowolona :)

a porównywałeś parametry cieplne? bo myślałam, że w tym pies pogrzebany

tak, te z niższym progiem nie gwarantują niskiego współczynnika przenikania ciepła. Podają to nawet firmy w ofertach małą czcionką przy gwiazdeczce :)

Ja i to bym przebolał bo pewnie jak się pokombinuje to i się coś by zaradziło, ale wymiary mojego okna są zbyt małe.

A co do grzybków to w standardzie są chyba trzy, mają za zadanie zapobiec/opóźnić wyłamanie okna z ramy i dostanie się do budynku.

Powiem wam, ze zdecydować się z oknami to chyba pierwszy sprawdzian przed finalnym wykończeniem.

Jest tyle ofert, tyle różnych kombinacji że nawet ciężko to poukładać koło siebie i porównać, że nie wspomnę o rozstrzale cenowym.

My w końcu zdecydowaliśmy się na Oknoplast Kraków... czy decyzja była dobra okaże się jak zamieszkamy i będą w ciągłym użyciu, kilku znajomych ma już od paru lat od nich okna, co prawda inny dealer ale okna i tak chyba są robione w jednej fabryce i nikt nie narzeka, więc myślę że będzie dobrze.

Oczywiście przy wycenie i finalnym zamówienie zawsze dochodzi cała masa różnych dodatków typu niski próg, poszerzenia lub powiększenia ram, kolor profilu, kolor klamek, zewnętrzne domykacze, rolety w kolorze okien, dylemat roleta z silnikiem czy bez... jak z silnikiem to jaki silnik... po prostu masakra... szczególnie jak się zobaczy kwotę do zapłaty.

I najważniejsze o czym trzeba pamiętać.... targować się i to solidnie....

Jak to nie działa, jak działa? :D

Hmmmm... Ciekaw co przyklejałaś "Kropelką" do butów i jakich. Do elastycznych rzeczy - nie wiem jak Twoje, ale moje buty są miękkie - trzeba użyć elastycznych spoiw. Moją żonę już nauczyłem, że lepiej poczekać i chłop zrobi to w sposób trwały niż pyprać samej ;)

a nikt nie wiezie skrzydła okna do sklepu, żeby sobie przymierzyć do próbnika :)

Jak to nie wiezie? Jak to bym był ja, to albo przytargałbym próbnik ze sklepu, albo wycyganił od producenta okien ścinek okleiny, albo wymontował skrzydło z łazienki i zabrał ze sobą. Zawsze jest sposób :cool:

Ja dałem się namówić architektowi na częściowe zadaszenie tarasu (taras wchodzi pod sypialnię). Potem tego żałowałem, a teraz znowu się cieszę, że będę mógł siedzieć na dworze jak pada deszcz i słuchać pluskających kropel deszczu. Łudzę się, że znowu nadejdą czasy posiadania czasu ;)

ciepły montaż biorę poważnie pod uwagę. Wolę wziąć okna o nieco słabszych parametrach z ciepłym montażem nić jakiś super hiper wypas na piankę.

Zaraz - albo ja czegoś nie wiem, albo pianki już Chińczyki spier... Pianka poliuretanowa wg mojej wiedzy ma współczynnik lambda na poziomie 0.023 czyli lepszym niż polistyren, że nie wspomnę o wełnie czy styro.

A z bajerów, to koniecznie rolety z silniczkami, a skrzynki w nadprożu (nie w ociepleniu!!!)

Jak to nie wiezie? Jak to bym był ja, to albo przytargałbym próbnik ze sklepu, albo wycyganił od producenta okien ścinek okleiny, albo wymontował skrzydło z łazienki i zabrał ze sobą. Zawsze jest sposób :cool:

Przyznam się szczerze, że czekałam, kto pierwszy powie, że on by wymontował okno... itp. I jakbym miała z kim, to bym się założyła, że to będziesz Ty! I bym wygrała! :D

albert,

dodatkowe grzybki nic Ci nie daja - ubezpieczyciel tego nieuwzględnia, lepiej założyc kontraktony, ale jak masz miec rolety to po co Ci dodatkowe gzybki?

no teraz ty mnie oświeć - co to są kontraktony?

a co do rolet, to kolejny pan powiedział że rolety takie zewnętrzne to nie są rolety antywłamaniowe a jedynie zapobiegają one przegrzewaniu pomieszczeń, uciekaniu ciepła i zaciemnienia ich w razie potrzeby. Jedyne co ma wspólnego z bezpieczeństwem to tylko to że podczas rozłupywania ich mogą narobić hałasu i nieco opóźnić wejście, ale tylko nieco.

Powiem tak, na bank będę miał alarm i rolety - na pewno to coś da, ale jeśli przy zakupie okien w tej samej cenie lub za parę złotych więcej oferują mi ekstra grzybki do wszystkich okien to czemu mam nie brać.