Frankai 27.11.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Państwo dopłacało budującym do budowy domu jeśli z założenia miał to być dom pasywny lub energooszczędny i tak, im więcej inwestor zainwestował w odnawialne źródła energii i tego typu rzeczy tym więcej kasy dostawał od Państwa. A jeśli planował postawić domek zwykły to dostawał większy podatek na niego. Mieli tam jakieś specjalne kryteria co do określania w jakim stopniu dom jest energooszczędny, kontrolowali projekty, wykonanie i badali kamerami termowizyjnymi. Młodyś to chcesz wszystko regulować i myślisz, że tym zbawisz świat. Żadnych dopłat, jak najmniej ulg. Po jakiego grzyba generować kolejne biurwy? Najpierw całe stado będzie ustalało dlaczego, drugie będzie robiło normy na to, trzecie definiowało procedury, czwarte pisało prawo, piąte wydawało kwity, szóste sprawdzało, siódme wypłacało kasę, a do tego trzeba zapłacić producentom. Po co to całe bicie piany? Ktoś nie chce oszczędzać - nie zmuszać go. Za dużo zużywamy energii? Podnieść akcyzę, a wpływy z niej skierować jako dodatek do emerytur i rent, lub do pomocy społecznej, po to żeby ci co mają 500zł/mc nie umarli z głodu po podwyżce. Przyjrzyj się biurokracji jak się rozrasta i ile to kosztuje. Oczywiście po dopłatach/ulgach na jeden produkt, lobbyści będą walczyć o kolejny. Przy okazji debat o globalnym ociepleniu czy panice przy świńskiej grypie, już nieraz okazało się, ile są warte opinie naukowców a ile w tym lobbowania i łapówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 chodzi o taśmy Illbruck 3 A nie chodzi generalnie o taśmy rozprężne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Zapoznałem się z wyborami. Kliknąłem Wojgocowi, a jak dorobią wyszukiwanie to dopadnę jeszcze Alberta07 i też mu naklikam Przez 35 stron nieposortowanych kandydatów, nie zamierzam się przebijać. A tak w ogóle to przegrzebałem się przez nowe strukturę, żeby Redakcji wrzucić co myślę o wyborach. Widzę, że zrealizowany został mój baaaaaardzo stary pomysł Wnioskowałem w 2002 lub 2003, żeby wobec niekomercyjności forum, która jest łamana podszywaniem się producentów pod user;ów, zrobić wyjątek i dać miejsce na bezpłatne porady eksperta i czerpanie przez Muratora zysków z reklam. No i są takie miejsca. URSA radzie względem ocieplania, a ROTO względem okien połaciowych. Kto ma jeszcze jakieś pytania o połaciówki, niech kieruje pytania do nich, a potem możecie zweryfikować u nas, co jest marketingiem, a gdzie leży prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 W temacie otwierania na ostatnim poście/stronie. Znudziło mi się korzystanie z podpowiadania w pasku adresu. Wrzuciłem zakładkę w pasek zakładek. Teraz jeszcze zmodyfikowałem: wszedłem we "własciwości" i "1401" zamieniłem na "9999", tak więc po 1 kliknięciu ląduję na ostatniej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 27.11.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Mam nietypową prośbę - mógłby ktoś zrobić zdjęcie swojej szafki gazowe z gazomierzem w środku i wysłać mi na priv : [email protected] albo wrzucić tutaj? Potrzebuję zobaczyć w detalach wiązanie do gazomierza - wczoraj miałam starcie z gazownia w kwestii zamontowania licznika [nie muszę chyba dodawać, że z góry byłam na przegranej pozycji] w tygodniu planuję podejście nr2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 27.11.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Ano nikt aż tak się nie napalił, żeby zaczął działać. Z tego co pamiętam, to Ellaj i Albert07 są zainteresowani, ale... ich nie ma - ćwiczą angielski, choć z różnym akcentem A jakie plusy widzisz, oprócz tego, że ktoś próbuje zmobilizować grupę do spotkania się? Gdyby redakcja przywiozła ze sobą co najmniej jedną osobę znającą się na ogólnej budowlance i jedną od wnętrz, to nie wykluczam, że parę osób zapałałoby większym pragnieniem spotkania się. Wówczas rozmowy w grupach (techniczna, wykończeniowa, piwna, towarzyska, itp.) nadałyby sens spotkaniu, a przy okazji Redakcja ciągnęłaby za języka. Wówczas każdy miałby zysk - Redakcja swoje opowieści, Grupowicze radę, plotkowanko i zdjęcie w Muratorze (oczywiście tylko chętni), a knajpa za miejsce mini reklamę - wspomnienie w artykule. Spotkanie zorganizować 27-30.12 bo wówczas najwięcej osób ściągnie do Polski, pomiędzy świętami część fachowców zastrajkuje i nikt już nie będzie latał w poszukiwaniu prezentów. Jak roześle się info do dinozaurów, to może i oni się pojawią, żeby opowiedzieć jak grupa pomogła im w budowaniu. Taka Ivonesca zawsze była chętna do spotkań. Aaaaa - to niekoniecznie musi być knajpa. To może być ogrzewana budowa z paroma deskami, żeby usiąść I na czym stanęło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 27.11.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Frankai rozbawiłeś mnie tą nauką angielskiego Madeleine ja też myślałem o drzwiach tarasowych rozsuwanych w dodatku z progiem chowanym w podłodze, ale jak mi podali w kilku miejscach ceny w porównaniu z trzy lub dwuskrzydłowymi normalnymi rozwieralnymi drzwiami to mi szczęka opadła. Cena jest ogólnie rzecz biorąc o jakieś 100% większa jeśli chcesz mieć taki bajer. Osobiście to się poddaję i będę musiał się przyzwyczaić do drzwi typowo balkonowych - znaczy rozwieralnych Ja mam drewniane i niestety wybrałem ze względu na cenę klasycznie otwierane - rozsuwane kosztowały tyle co reszta moich 13 okien. Lepiej w dużych przeszkleniach (szczególnie od zachodu) zainwestować w cieplejszy pakiet szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 27.11.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 "Pewnie że łatwiej wjechać na wprost. Mi już żona powiedziała, że ona chce wiatę,a ja mam jeździć do garażu " Frankai, o Boże ależ masz wyrozumiałą żonę, to ja jestem wredną żoną, u nas garaż jest dla mojego samochodu Ja przedłużyłem garaż na dwa auta, co prawda musimy myśleć o kolejności parkowania ale da się przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 27.11.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 no dobra, ja ogrzewanie będę miał gazowe - ziemne plus kominek GWC. W domu będzie Reku. Jeżeli chodzi o okna połaciowe to mam ten sam dylemat co Spirea. W projekcie mam Fakro jakiś tam podstawowy model, ale chyba będę skłaniał się do Veluxa (przynajmniej wielu moich znajomych bardzo sobie je chwali). I też mam dylemat czy brać jakieś takie co mają najniższy współczynnik przenikania ciepła (głównie dlatego że nad salonem mam ich 4) z jakimiś bajerami typu samoczyszczące itp. i bez wywietrzników czy też po prostu wziąć podstawowy jakiś model i olać te sprawy. Poza tym właśnie zastanawiam się czy nie wejść w elektrycznie zamykane roletki zewnętrzne na oknach dachowych właśnie w salonie żeby jakoś zatrzymać ucieczkę ciepła w mroźne wieczory. Co do okien to na razie tylko się naczytałem jakie to one zajeb...ste są, ale co do estetyki i jakości to muszę niestety poczekać do przyszłego tygodnia jak przylecę to połażę po sklepach. Mam dokładnie to samo, i okna tarasowe z kryptonem mam od zachodu U=0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 27.11.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Nic o tym nie wiem. A jeżeli by kogoś typować, to Albert07 jako bardzo energiczny i młody, byłby dobrym kandydatem. Szkoda, że Daro_K bywa rzadko, bo przy jego bezkompromisowości, też byłby dobry EDIT: Zaraz, zaraz !!! Uno momento porfavor!!! Kto mnie wkopał!!!??? Dziękuję za zaufanie;) To prawda, nie umiałbym wywiązać się z obowiązków moderatora, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2010 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 I na czym stanęło;) Że "dzieci" już mają własne życie i nie potrzebują "rodziców" No ale jak zima będzie długa, to może Ci z planujący lub z SSO, zechcą się spotkać z innymi, by omówić kolejne etapy, a przy okazji zaprosi się "rodziców", pod warunkiem, że przywiozą gościńca albo "nauczycieli" (ekspertów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponco 27.11.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 dzień dobry kiedyś było o giętych......... to wstawiam znowu jakieś fotki,może komuś się przyda http://img716.imageshack.us/img716/2523/dsc03778y.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img340.imageshack.us/img340/5132/dsc03780wi.th.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img522.imageshack.us/img522/1340/dsc03781sp.th.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img413.imageshack.us/img413/6918/dsc03786rw.th.jpg Uploaded with ImageShack.us EDIT : jeszcze filmik http://img821.imageshack.us/img821/6286/v44.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 27.11.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Darek i jak sie sprawdza taki tunelowy garaż?zna ktos z Was kogos kto buduje w szkielecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.11.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 zna ktos z Was kogos kto buduje w szkielecie? Znam kogoś, kto się zna lepiej niż dobrze Wojciech Nitka działał kiedyś na forum. Wczoraj natknąłem się na jego wizytówkę. Kiedyś do mojej lukarny, podsyłał mi membranę i włożył tam informatory o szkieletach. Właśnie przeznaczyłem je na makulaturę. Jeżeli myślisz, lub ktoś znajomy, o szkielecie to mogłyby się przydać. Jest tam sporo artykułów co i jak. Nie makulatorować ich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 28.11.2010 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 zna ktos z Was kogos kto buduje w szkielecie? Kasia - nasz sąsiad mieszka w szkieletowym. SSZ postawili migusiem. Fajną miał ekipę. Jakby co to PW. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 28.11.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 frankai chętnie;) trabi;) już lecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.11.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 dzięki to chyba wezmę te zwykłe GZL, tylko, że chciałam bez nawiewnika, bo w końcu będzie wentylacja mechaniczna. W Fakro jednak dopłaca się 5-10% jeśli fabrycznie jest już nawiewnik i czeka się bardzo długo. Muszę sprawdzić jak to wygląda w veluxach. A jaką masz izolację przy kołnierzu? Sam robiłeś, czy brałeś jakiś specjalny zestaw typu BDX itd.? Wtedy jako początkujący brałem to co dawali (zaufałem w tej kwestii Gawędzkiemu z ZG) i dzisiaj w sumie nie wiem jaką mam izolację. Ważne, że działa. Zwykłe okna mam na standardowym (nie ciepłym) montażu, parapety drewniane pod kolor okleiny okien (złoty dąb) - to a'propos dyskusji o oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 a przyuważyliście na zdjęciu Frankai'a gdzie laptop stoi jaką on ma stronę www otwartą? to już zakrawa na kryptoreklamę hehh Rany, jaki Ty masz dobry wzrok! Ja powiększam i powiększam i tylko markę sprzętu rozpoznałam, ale strony nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.11.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Zapoznałem się z wyborami. Kliknąłem Wojgocowi, a jak dorobią wyszukiwanie to dopadnę jeszcze Alberta07 i też mu naklikam Przez 35 stron nieposortowanych kandydatów, nie zamierzam się przebijać. jakie wybory? samorząd forumowy wybieramy? aż nie chce mi się szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.11.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 jakie wybory? samorząd forumowy wybieramy? aż nie chce mi się szukać... A co - nie kłuje Cię w oczy żółta ramka o wyborach moderatorów? Jednak można tylko raz klikać i nie naklikam Albertowi07 (jest na 3 stronie). Można też się samemu zgłosić. Wydaje mi się, że ja dostałem p.o. moderatora z uwagi na spłodzenie grupy. Nie wiem tylko co mi wolno, ale mam wrażenie, że... nic Nie widzę nigdzie przycisku "Usuń" czy nawet "Edytuj" przy obcych postach. Nie macie się więc czego martwić, że komuś coś skasuję czy utnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts