TMK 25.12.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Lśni dokoła choinkowy blask, niebo pełne śniegu, niebo pełne gwiazd. Niech Święta radością wypełnią Wasz dom. A Nowy … Rok blasku doda Waszym dniom. życzą TMK'i http://img638.imageshack.us/img638/6492/noel0205978131.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia22 25.12.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Zdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia.Uśmiechu, dużo optymizmu i wytrwałości. Trzymajcie się ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.12.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 I po świętach Jak zwykle miałam więcej przemyśleń, ale zapisuję to, co zapamiętałam: Madeleine - masz projekt indywidualny? wygląda super! jaka powierzchnia użytkowa? Ubezpieczamy dom w Hestii już od paru lat, też mieliśmy już raz szkodę i wypłatę odszkodowania bez problemu, poza tym mamy jakiś tam pakiet hestia7 i na przykład na porodówkę mnie prywatne pogotowie wiozło - w ramach tego pakietu (akurat nie mieliśmy auta, a państwowa karetka zawiozłaby mnie tam, gdzie byłby dyżur, natomiast ja miałam upatrzony szpital:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 26.12.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Tatarak - tak, indywidualny, powierzchnia użytkowa 134 + garaż etc. Łącznie niecałe 200m2. Mieszkanie mamy ubezpieczone w Allianz, jak na razie nie było potrzeby korzystać z niego. Mieli najkorzystniejsze stawki, jak swego czasu sprawdzaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.12.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Dzięki za porady Faktycznie spróbuję z zamówieniem towaru na początku lutego z dostawą od marca. Wojgoc, XX - czy wy wszystkie materiały na SSO zamawialiście w hurtowni na buforowej? u mnie budowa była , jak na razie , dwuetapowa i 1 etap do SSO głównie zakupy robiłem z MBS Stepinska. teraz: instalacyjne sprawy załatwiał Wykonawca, elektryka w 70% Elektrokram, 25%Castorama, 5% EL12. w AB Renowa natomiast kupowałem materiał na tynki,teraz kupie płyty KG, pianki montazowe, kleje do glazury. Natomiast P.Samir i p.Adam sa nastawieni na klienta i pozyskanie Go na całą budowę - oferują kompleksowe doradztwo, sa elastyczni co do dostaw, zwrotów, mozna negocjowac ceny. Gdybym teaz zaczynał budowę to z pewnością bym podjechał tam na rozmowe i sprawdził ich. Natomiast wybór to juz wypadkowa wielu czynników: i tych podanych wyżej i tych własnych, subiektywnych odczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.12.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Tatarak - tak, indywidualny, powierzchnia użytkowa 134 + garaż etc. Łącznie niecałe 200m2. wizualizacja bryły wygląda świetnie. jaki macie spadek dachu i wysokość kalenicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.12.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 wizualizacja bryły wygląda świetnie. jaki macie spadek dachu i wysokość kalenicy? a gdzie mozna zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palik99 26.12.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witam, na wiosnę przyszłego roku planujemy z Żoną rozpocząć budowę.W wypisie i wyrysie naszej działki znalazł się zapis o ochronie konserwatorskiej.Poszukuję osób z gminy Kobierzyce które również miały swoją działkę objętą ochroną konserwatorską.Nasza działka objęta jest strefą "K" i "OW" czyli ochrony krajobrazu (i tu chyba nie ma większych problemów) oraz ochrony archeologicznej.Jesteśmy na etapie kupowania projektu i zastanawiamy się jakie możemy mieć problemy przy pozwoleniu na budowę i przy późniejszej budowie.Czy u kogoś z was (objętych ochroną archeologiczną) coś na działce znaleziono? I czy mieliście jakieś problemy przy pozwoleniu na budowę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 27.12.2010 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam, na wiosnę przyszłego roku planujemy z Żoną rozpocząć budowę. W wypisie i wyrysie naszej działki znalazł się zapis o ochronie konserwatorskiej. Poszukuję osób z gminy Kobierzyce które również miały swoją działkę objętą ochroną konserwatorską. Nasza działka objęta jest strefą "K" i "OW" czyli ochrony krajobrazu (i tu chyba nie ma większych problemów) oraz ochrony archeologicznej. Jesteśmy na etapie kupowania projektu i zastanawiamy się jakie możemy mieć problemy przy pozwoleniu na budowę i przy późniejszej budowie. Czy u kogoś z was (objętych ochroną archeologiczną) coś na działce znaleziono? I czy mieliście jakieś problemy przy pozwoleniu na budowę. pozdrawiam u mnie znaleźli jakiegoś starego gumiaka, ale nie sądzę żeby to pochodziło z co najmniej ery paleontologicznej dobra sorry za czarny żart, ja ci nie pomogę ale witamy na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TolaLee 27.12.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Niektóre sytuacje są jednak nieprzewidywalne, jak chociażby historia z dostawą okien Jezierskiego w tym roku. . takie duze maja opoznienia? ja u nich teraz zamawialam i maja byc na za 6-8 tygodni.. spodziewac sie wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.12.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 a gdzie mozna zobaczyć? mam na myśli te obrazki, które Madeleine pokazała na poprzedniej (zdaje się) stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.12.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Cześć Palik99 jak tu się nikt nie odezwie, to spróbuj powtórzyć pytanie na wymianie doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.12.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 mam na myśli te obrazki, które Madeleine pokazała na poprzedniej (zdaje się) stronie przeszukałem jeszcze raz i znalazłem - faktycznie wyglądem przypomina stodołę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 27.12.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Tatarak, kąt nachylenia dachu 25 stopni. Architekt sugeruje blachę na rąbek stojący, jednak boję się, że nie przejdzie w starostwie, bo w planie jest dachówka i materiały dachówkopodobne. Nie wiem, czy nie sugerować zmiany na tegalit. Wysokości kalenicy nie znam jeszcze, nie dostałam tego przekroju. Całe święta myślałam nad oknem w kuchni - ma być wąskie między szafkami. I nie wiem, na jakiej wysokości ma się zaczynać i jakie wysokie być. Ma ktoś może coś takiego? Wojgoc - tak chcieliśmy, stodołę taką, żeby się nią nikt nie interesował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.12.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Tatarak, kąt nachylenia dachu 25 stopni. Architekt sugeruje blachę na rąbek stojący, jednak boję się, że nie przejdzie w starostwie, bo w planie jest dachówka i materiały dachówkopodobne. Nie wiem, czy nie sugerować zmiany na tegalit. Wysokości kalenicy nie znam jeszcze, nie dostałam tego przekroju. Całe święta myślałam nad oknem w kuchni - ma być wąskie między szafkami. I nie wiem, na jakiej wysokości ma się zaczynać i jakie wysokie być. Ma ktoś może coś takiego? U nas też mpzp wymaga (to znaczy będzie wymagać, jak wejdzie w zycie) dachówkopodobnych i myślimy o tegalicie albo innej płaskiej (trochę ich jest, mam w drugim kompie zapisane, to wieczorem mogę Ci podesłać linki). blacha na rąbek wychodzi jednak drogo i do tego wymaga pełnego deskowania (w każdym razie tak wyczytałam w paru źródłach). Ciekawi mnie wysokość kalenicy, bo mamy mniej więcej podobne założenia projektowe. A jaką masz dużą bryłę w obrysie? Blaty w kuchni licz na maks. 90 cm od podłogi, a szafki wiszące... - hmm ja jestem niskopienna, to nie wieszam, ale myślę, że nie więcej niż 140. spróbuj sobie rozrysować dokładnie całą kuchnię - szafkę po szafce, to zobaczysz, czy te wiszące Ci będą w ogóle potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 27.12.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Podobno blacha z Prószyńskiego nie wymaga pełnego deskowania. Do analizy cenowej jeszcze trzeba dodać różnicę w wiązarach - pod blachę mogą mieć mniejsze przekroje. Co sprawia, że porównanie cenowe całości mnie przerasta, za wiele niewiadomych. Będę wdzięczna za dachówki - chyba tegalit braassa wychodzi najkorzystniej cenowo, ale dachówki są krzywe.Pod tegalit itp. też nie wszędzie trzeba pełne deskowanie, ale w wielu miejscach czytałam, że przy tym kącie nachylenia jednak ma ono sens. Na jakiej wysokości szafki to wiem, obecnie mam blat na 90,5 i tak też będzie. Ale chyba lepiej, jakby parapet okna zaczynał się ciut wyżej, żeby nie pryskało - wstrzelić się i tak będzie na tyle trudno, że niemożliwe, więc chyba lepiej olać. Obecnie wiszące szafki zaczynają się na 141 - ale to są 72cm. Zastanawiam się jednak, czy nie dać wyższych, bo pasowałoby mi wizualnie mieć wyższe, albo typowych 72 zawieszonych wyżej - ale wtedy dolna półka na 160 to może być za wysoko. Sęk w tym, że chcę koniecznie mieć kuchnię z typowych szafek (ikea) i muszę coś wykombinować teraz.A rozrysowanych na papierze, w planerze ikeowskim i w arconie mam chyba z 10 wariantów kuchni i wiem, że nic nie wiem. Nic to mi nie daje. Ba, rozrysowałam sobie, co w której szafce schować i nadal nie wiem nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.12.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Jak czytałam o tej płaskiej, to wpadły mi w oko zalecenia forumowych guru od dachów, żeby jednak pod blachę zawsze dawać pełne deskowanie - a nie wiem, czy to z kolei nie zwiększa obciążenia więźby na tyle, że musi być solidniejsza niż pod zwykłą blachodachówkę, więc oszczędność będzie niewielka (to tylko moje spekulacje, ale może warte uwzględnienia?). Tak czy owak chyba rozstrzygające znaczenie mają wymagania gminy w temacie pokrycia. Co do kuchni, to trudno coś radzić bez rysunków. ale dolna półka na 160 to dla koszykarzy albo tylko jako atrapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 27.12.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Zdrowych, radosnych, spokojnych Świąt Wam Wszystkim życzę - trochę spóźnione ale szczere Poszukuję wykonawcy zdjęć kamerą termowizyjną. Ktoś z Was może zna takiego ktosia, który zrobiłby takie zdjęcia za niewielką cenę ? I przy okazji Szczęśliwego Nowego Roku! Spełnienia marzeń i zachcianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.12.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Całe święta myślałam nad oknem w kuchni - ma być wąskie między szafkami. I nie wiem, na jakiej wysokości ma się zaczynać i jakie wysokie być. Ma ktoś może coś takiego? Wojgoc - tak chcieliśmy, stodołę taką, żeby się nią nikt nie interesował To rzadkie rozwiązanie. Zwłaszcza między szafkami. Widziałem dawno temu w muratorze takie poziome, niskie okno. Ja mam blat wchodzący w okno i podoba mi się to. Ogranicza jednak wybór, bo oprócz 60cm nad szafkami, wchodzi jeszcze jakieś 25 we wnękę, czyli blat musi mieć szerokość 90cm. W oknie powinno być podcięcie, w które wsuwasz blat. Planuj dokładnie wylewki i warstwy podłogi, żeby regulacja w cokole wystarczyła. Wysokość blatu dobierz do swojego wzrostu - 85cm jeżeli jesteście niscy, 90 średni, 95cm wysocy. Co do wysokości okna, to trudno orzec. Może 60cm? Okno będzie się otwierać czy nie? To rzutuje na grubość ram. Nieotwierane wyglądałyby lepiej, ale trudno je się będzie myło przez blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.12.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Podobno blacha z Prószyńskiego nie wymaga pełnego deskowania. Do analizy cenowej jeszcze trzeba dodać różnicę w wiązarach - pod blachę mogą mieć mniejsze przekroje. Co sprawia, że porównanie cenowe całości mnie przerasta, za wiele niewiadomych. Będę wdzięczna za dachówki - chyba tegalit braassa wychodzi najkorzystniej cenowo, ale dachówki są krzywe. Obecnie wiszące szafki zaczynają się na 141 - ale to są 72cm. Zastanawiam się jednak, czy nie dać wyższych, bo pasowałoby mi wizualnie mieć wyższe, albo typowych 72 zawieszonych wyżej - ale wtedy dolna półka na 160 to może być za wysoko. Sęk w tym, że chcę koniecznie mieć kuchnię z typowych szafek (ikea) i muszę coś wykombinować teraz. Zapomnij o oszczędzaniu na przekrojach więźby. Mi rzekomo policzono (zwykle architekci walą jakieś grubsze przekroje by mieć spokój), a potem mi się rozjeżdżało. Co prawda głównie przez źle zaprojektowane ścianki kolankowe, ale wykusz był zdecydowanie zbyt wiotki. Zaoszczędzisz może 200zł, a to się ma nijak do całości kosztów. A czemu IKEA? Koszty? Jola z Melisy miała jakiegoś górala, który robił taniej niż IKEA, a z porządnych materiałów, Aventosy w to wliczywszy. Zdaje się, że wielkością moja była podobna. Nie rozumiem więc jak moi kuchniarze mogliby się wszyscy aż tak przestrzelić: 23 000, 16 800, 16 500 a jej poniżej 10 000. Ja robię póki co wszystkie meble na ścianach na zamówienie i żaden gotowy nie pobije efektu związanego z dopasowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts