Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Co do kuchni, to trudno coś radzić bez rysunków. ale dolna półka na 160 to dla koszykarzy albo tylko jako atrapa :)

Zrezygnowaliśmy z ekspresu i mikrofali w zabudowie, na rzecz szafek z Aventosem HL. Dół tej szafki był na ok. 98cm. Skończyło się na podnoszeniu o 30cm, bo dół frontu ciągle przeszkadzał. Szafki powyżej poszły więc na 175cm i spokojnie sięgam do samego końca. Z drugiej półki mogę sięgnąć tylko coś z brzegu. Do rzeczy stojących z tyłu muszę podskoczyć, lub podstawić sobie stołeczek. Patrząc na to ile rzeczy w obecnej kuchni wyciągane jest 1-4 razy w roku, spokojnie można je tam umieścić.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Frankai, ale którą półkę masz na wys. 175cm? Bo jak dolną, to sękju - ja mam 160 cm, to nawet do niej bym musiała ze stołeczka startować. Blat też najlepiej sobie dobrać drogą autopsji - ja mam na 90 cm i przy moim mikrym wzroście wspaniale mi się na nim pracuje, u mamy jest 84 cm i niewygodnie jakciemoge. Fakt, że masę rzeczy w kuchni wyciąga się od wielkiego dzwonu, ale ja bym jej w ogóle przechowywała gdzie indziej - w piwnicy, spiżarce, schowku pod schodami - co tam kto ma. Czasami kuchnia w ogóle wygląda lepiej bez wiszących szafek - jeśli to mają być niepraktyczne magazyny rzeczy rzadko używanych, to ja bym z nich zrezygnowała (no ale mam swoje wzrostowe uzasadnienie, a po stołkach się wspinać nie lubię). :)

Frankai, ale którą półkę masz na wys. 175cm? Bo jak dolną, to sękju - ja mam 160 cm, to nawet do niej bym musiała ze stołeczka startować.

Dolną. Lodówka będzie miała 185cm wzrostu. Szafki obok piekarnika mają unoszone fronty; górne (z wyjątkiem tej nad lodówką) - otwierane tradycyjnie.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/1KuchniaA409/1103632125_ECQVQ-S.jpg

Ja mam 188cm a żona 176.

Co do przechowywania - a czemu nie wykorzystać przestrzeni skoro już jest? Spiżarnia jest nieduża (1.6x1.6 chyba) i ma służyć głównie przechowywaniu żywności. Biegać z kuchni na strych też nie zamierzam.

Tak czy owak chyba rozstrzygające znaczenie mają wymagania gminy w temacie pokrycia.
Tak i nie, dzwoniłam do starostwa się spytać, a tam mi miła pani powiedziała, że "dobry architekt sobie poradzi z takim sformułowaniem, aby było ok" ;) cokolwiek by to nie miało znaczyć.

Co do kuchni, to trudno coś radzić bez rysunków. ale dolna półka na 160 to dla koszykarzy albo tylko jako atrapa :)
No chyba, że będzie to szafka pozioma, z jedną półką. Wtedy chyba byłoby ok. Ja po prostu nie wiem, która opcja jest najlepsza pod względem wizualnym, zabudowa z normalnymi szafkami wysokimi w ciemnym kolorze wygląda bardzo ciężko.

Okno między szafkami będzie nieotwierane, blat granitowy, więc na zamówienie i nie przeszkadza mi jego nietypowy wymiar.

Wysokość blatu wiem, jaka będzie, ale co z tego, skoro nie wiem, czy potem wylewka nie wyjdzie pół centymetra wyżej albo płytki ciut grubsze i dupa, nie zgadnę teraz z dokładnością do milimetra, jak to okno ma wyglądać, aby się zlicowało z całością.

Frankai, mi o więźbie mówił właśnie architekt.

A kuchnia ikea, bo to już będzie piąta kuchnia, jaką będę zamawiała w ciągu ostatnich kilku lat (my się naprawdę często przeprowadzamy). Ma najlepszy stosunek ceny do jakości. Najwięcej można zepsuć przy montażu, ale to mam obcykane, bo umiem patrzeć montażystom na ręce i wiem, kogo brać.

Haku, no to się napracowałeś :)

GORRRRRĄCA PROŚBA DO CZŁONKÓW GRUPY

Czy ktos z grupowiczów ma pozyczyc nagrzewnicę gazową? butle gazową na propan techniczny?

lub moze ktos ma zbedna kozę?

siadło mi ogrzewanie w chacie, pekła jakas rurka i woda polała sie po scianach, co musze szybko wysuszyć.

prosze o info na maila [email protected], bo moja PW co chwila sie zapycha.

Haku - wizualka bdb :) też się tego cuda muszę nauczyć :)

Frankai - u Ciebie jest trochę inny temat (w każdym razie te szafki na zdjęciu) bo to nie szafki nad blatem roboczym, w których jak już to powinny być przedmioty podstawowego użytku. Na takiej "ścianie cargo" aż się prosi o wykorzystanie przestrzeni magazynowej.

Madeleine - pomysł z jedną półką mi się zdecydowanie podoba. Może wrzuć te swoje wizualki tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142331-Projekt-kuchni-wizualizacje/page53. Co dużo głów to nie jedna :) Zaraz Ci wyślę wiadomość z linkami do dachówek.

A'propos obchodzenia zapisów z mpzp przez architektów: ktoś na forum opowiadał, ze plan wymagał dachówek w kolorze "naturalnym" przy czym urbanistom chodziło o dachówki ceglaste. Inwestor chciał grafitowy dach, więc architekt we wniosku uzasadnił, że każdy kolor występujący w naturze jest naturalny, a grafit w naturze występuje :)

U nas w projekcie planu jest mowa o dachówkach w kolorze ceglastym lub zbliżonym, ale właśnie mnie mąż oświecił, że zależnie od zawartości jakichś tam tlenków czy czegoś (niedokładnie słuchałam) cegłę może mieć po normalnym wypale czarny lub szary kolor, więc pewnie jak się uprzemy, to też przeforsujemy grafitowy dach:)

a urbaniści się w końcu nauczą i zaczną w planach podawać dozwolony zakres RAL na dachach :D

Wojgoc - współczuję :/

Tatarak, dzięki wielkie, odpisałam :)

Hmmm, to jest myśl, a jakby tak w ogóle nie robić szafek wiszących? Bo w sumie miejsca mi starczy, do tego mam obok sporą spiżarnię, więc może nie trzeba w ogóle... no nic, muszę przemyśleć temat. Otwartych półek nie chcę, ja jestem typem raczej prosektoryjnym.

Frankai - u Ciebie jest trochę inny temat (w każdym razie te szafki na zdjęciu) bo to nie szafki nad blatem roboczym, w których jak już to powinny być przedmioty podstawowego użytku. Na takiej "ścianie cargo" aż się prosi o wykorzystanie przestrzeni magazynowej.

Madeleine - pomysł z jedną półką mi się zdecydowanie podoba.

Przyłączam się do tego, żeby były szafki z jedną półką. Muszą być jasne lub ze szkłem. Nad moją tapetą są szafki z szybą satinato i trzema półkami, ale ja tam nie mam okna, więc pasują takie wysokie.

Wysokość blatu wiem, jaka będzie, ale co z tego, skoro nie wiem, czy potem wylewka nie wyjdzie pół centymetra wyżej albo płytki ciut grubsze i dupa, nie zgadnę teraz z dokładnością do milimetra, jak to okno ma wyglądać, aby się zlicowało z całością.

A kuchnia ikea, bo to już będzie piąta kuchnia, jaką będę zamawiała w ciągu ostatnich kilku lat (my się naprawdę często przeprowadzamy). Ma najlepszy stosunek ceny do jakości. Najwięcej można zepsuć przy montażu

Nie pupa tylko regulacja. Nie wiem jakie są standardy, ale 5 cm z pewnością w każdej kuchni da się wyregulować, a Ty się martwisz 5mm? :o

No właśnie - zamawiając u stolarza, ma się jeszcze montaż wliczony. A jak się stolarz w czymś pomyli, to jego problem ;) A jak człowiek się pomyli, to on dorobi (tak jak te moje szuflady podstawione w tej zabudowie). Już chciałem pisać, że nie trzeba spędzić czasu projektując kuchni, ale... przecież i tak spędziłem go mnóstwo :rotfl:

a urbaniści się w końcu nauczą i zaczną w planach podawać dozwolony zakres RAL na dachach

No i przy takim sformułowaniu mam ambiwalentne uczucia. Z jednej strony mam domek projektowany na zamówienie, który jest zupełnie inny niż sąsiednie, a z drugiej... jestem zwolennikiem "porządku". Ja i tak nie mogłem się upodobnić do sąsiednich, bo wokół jest wolna amerykanka - każdy ma co innego. Naprzeciwko - 3 kondygnacje. Obok niego parterówka. Obok mnie kostka. Z drugiej strony kopertowy. Na tyłach dach o dwóch kątach. Jeden chaos. Mi się najbardziej podobają te poniemieckie osiedla, urządzone w jednym stylu. Akurat Wrocław ma się czym pochwalić na tym polu i krew mnie zalewa, jak jeden z drugim musi zaznaczyć swoją inność :mad:. Na szczęście na którymś osiedlu jest ochrona urbanistyczna i nie można nic zmieniać od frontu.

Wojgoc - współczuję :/

Też współczuję, ale przy okazji ostrzegam - nastawcie się, że dom się też "psuje". Ja też już miałem drobne zalanie. Przypuszczalnie z mojej winy choć bateria nawannowa miała w nim swój udział. Z przemęczenia nie zauważyłem niedokręconego kranu, a jak na złość nie odbił przełącznik i szło na "rączkę".

Poszukuję namiarów na sprawdzonych fachowców od podłóg drewnianych. Mam do położenia około 70 m2 tzw. mozaiki przemysłowej. Jakby ktoś mógł się podzielić namiarem, to będę wdzięczna.

Wysyłam na priv. Zdaje się, że Moniaq też się z nim dogadała.